بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد مقاومتی، الگوی پایه اقتصادی در تمدن نوین اسلامی اقتصاد ایران

اقتصاد مقاومتی، الگوی پایه اقتصادی در تمدن نوین اسلامی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش همشهری آنلاین، انقلاب اسلامی ایران احیای مجدد مکتب اسلام در جهان بود. در دوره پس از انقلاب اسلامی، اسلام ناب در شکل اصیل و واقعی خود توسط امام خمینی (ره)، جامعه دینی، فرهیختگان و نخبگان ایرانی به دنیا معرفی شد که این موضوع، یک اتفاق تمدنی محسوب می‌شود. در واقع، انقلاب اسلامی ایران را می توان احیاگر تمدن نوین اسلامی دانست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این امر در سطح جهانی و در تاریخ تمدن بشر حائز اهمیت است، به‌خصوص که انقلاب اسلامی در محدوده جغرافیایی ایران با سابقه تمدنی طولانی معنا و مفهومی خاص دارد، چرا که مردم ایران در طول تاریخ چند هزار ساله خود در جریان‌های تمدنی تأثیرگذار بوده اند، چه در تمدن ایران پیش از اسلام و چه در تمدن شکوهمند اسلامی بین قرون سوم تا نهم هجری قمری که تا حد زیادی حاصل تلاش دانشمندان و نخبگان ایرانی بود.
پس از رنسانس، تمدن اسلامی دچار افول و تمدن غرب بر دنیا مستولی شد، اما با وقوع انقلاب اسلامی، امیدها برای احیای تمدن اسلامی مجدداً احیا شد و آرمان انقلاب اسلامی نیز به طور صریح، تحقق تمدن نوین اسلامی قرار گرفت.
سه پایه اصلی تمدن‌سازی
هر تمدن برای شکل‌گیری به سه پایه اصلی نیاز دارد: فرهنگ، علم و اقتصاد. زمانی تمدنی شکل می‌گیرد که یک ملت یا مجموعه‌ای از ملل در این سه حوزه حرف جدید و متفاوتی برای گفتن داشته باشند و عملکرد درخشانی از خود نشان دهند. انقلاب اسلامی ایران در طول 46 سال گذشته مقدمات لازم برای تحرک علمی، فرهنگی و اقتصادی را در مقیاس تمدنی فراهم کرده است:
در حوزه فرهنگ، شاهد اعتلای فرهنگ دینی و اسلامی در ایران و جهان اسلام هستیم. در سطح جهانی، اندیشه‌های اسلام ناب با نام امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری زنده شده و در حال پیشروی است.
در حوزه علم و فناوری، ایران به یکی از بازیگران این عرصه در دنیا تبدیل شده است. سرعت رشد علمی ایران در برخی از سالهای پس از انقلاب، بالاترین میزان در سطح جهانی بوده است. کشوری که پیش از انقلاب در رتبه‌بندی‌های علمی بین‌المللی حضور چندانی نداشت، اکنون در جایگاه‌های چهاردهم تا شانزدهم جهانی قرار گرفته و در علوم نوین، همچون علوم هسته‌ای، فضایی، پزشکی، نانو و فیزیک پیشرفته، ایران در باشگاه قدرت‌های علمی دنیا حضور دارد.
در حوزه اقتصاد نیز انقلاب اسلامی ایران حرکت خود را بر مبنای مکتب اسلام آغاز کرد. تولید ناخالص داخلی ایران با شاخص دلار برابری قدرت خرید (PPP) از 100 میلیارد دلار به 1600 میلیارد دلار افزایش یافته و حدود 16 برابر شده است. تولیدات کشاورزی از 25 میلیون تن به بیش از 125 میلیون تن رسیده است. در حوزه‌های استراتژیک همچون فولاد، سیمان، پتروشیمی و پالایشگاهی، ایران جزو کشورهای برتر دنیا قرار گرفته است. برای مثال، ظرفیت تولید فولاد از 500 هزار تن با رشد 80 برابری، به 40 میلیون تن افزایش یافته است. هم اکنون ایران یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان برق در دنیا محسوب می‌شود و شاخص‌ توسعه انسانی (HDI) نیز رشد قابل توجهی داشته است.
اقتصاد مقاومتی؛ الگوی اقتصادی تمدن نوین اسلامی
نظریه‌ پایه‌ای جمهوری اسلامی ایران در مسیر تمدن‌سازی، "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" است که مقام معظم رهبری مدظله العالی آن را در آغاز دهه چهارم انقلاب مطرح کردند. این الگو بر ظرفیت‌های فرهنگی، تاریخی و تمدنی ایران تکیه دارد و منطبق بر اصول و قواعد اسلام تعریف شده است. زیرشاخه اقتصادی این الگو، "اقتصاد مقاومتی" است که سیاست های کلی اجرای آن در 29 بهمن ماه سال 1392 که با همکاری تعداد زیادی از اقتصاددانان دانشگاهی و اندیشمندان حوزه علمیه تدوین و پس از تصویب در مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان سیاست اقتصادی رسمی کشور ابلاغ شد.
اقتصاد مقاومتی بر پنج اصل استوار است که عبارتند از: 1. مردمی بودن، 2. عدالت‌محوری، 3. دانش‌بنیان بودن، 4. درون‌زایی و 5. برون‌گرایی.
این الگو در سطح بین‌المللی نیز مورد توجه اقتصاددانان قرار گرفته است. کارشناسان اقتصادی از کشورهای مختلف مانند روسیه و ترکیه بر این باورند که الگوی اقتصاد مقاومتی می‌تواند در کشور آن‌ها نیز اجرا شود. برخی محافل ضد امپریالیستی نیز معتقدند این الگو می‌تواند در برابر نظریه نئولیبرال اقتصادی آمریکا به عنوان یک نظریه جایگزین قرار گیرد.
در نهایت اینکه:
ایران اسلامی در 46 سال گذشته مقدمات تمدن‌سازی را فراهم کرده و از آغاز گام دوم انقلاب، حرکت اصلی تمدن‌ساز آغاز شده است. تا سال 1437 هجری شمسی، ایران و کشورهای همراه و همسو با آن می‌توانند تمدن نوین اسلامی را به دنیا معرفی کنند. در این مسیر نظریه "اقتصاد مقاومتی" می بایست به عنوان مکمل پایه اقتصادی تمدن نوین اسلامی توسعه یابد. در این مسیر لازم است: اولا) با تلاش نخبگان، محققان و سیاست‌گذاران، نظریه‌های اقتصاد مقاومتی بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و ابعاد مختلف آن روشن شود، ثانیا) در داخل کشور، این الگو مبنای عمل بخش‌های مردمی و حاکمیتی قرار گیرد و ثالثا) مبانی و ابعاد نظری این الگو و نیز نتایج حاصل از اجرای آن در عرصه بین‌الملل به خوبی معرفی و ارائه گردد.
به فضل الهی در 34 سال آینده، شاهد شکوفایی اقتصاد مقاومتی و تحقق تمدن نوین اسلامی خواهیم بود، ان شاء الله.
کد خبر 926133 برچسب‌ها مجمع تشخیص مصلحت انقلاب‌ اسلامی‌ ایران ترکیه فولاد امام خمینی روسیه حجت الله عبدالملکی ایران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1269888/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آینده بورس در دستان نقدینگی

در جست‌وجوی محرک مثبت

ادعای فرماندهی مرکزی آمریکا درباره نجات دریانودان ایرانی و هندی در خلیج فارس

شوک مذاکرات ریاض به اروپا؛ پایان جنگ اوکراین نزدیک است؟

تداوم وضعیت ساعت کاری ادارات تا 15 فروردین 1404

تماس روبیو و دیپلماتهای ایروپایی درباره دیدار ریاض

روسیه گوگل را به خاطر سربازانش جریمه کرد

اتمام‌حجت مکزیک با گوگل قبل از شکایت قانونی

«هوش اپل» تا دو ماه دیگر به «ویژن پرو» می‌رسد

یورش به خانه‌ها در آلمان برای پاک‌سازی فضای مجازی

موضوع انحصار زیرساخت بر پهنای باند، فرافکنی است

حسگرهای ژاپنی به کمک خودروهای برقی می‌‌آیند

موج شکایت از بی‌‌‌وای‌‌‌دی اوج گرفت

چرا حضور دولت در خودرو دلچسب‌تر است ؟

تجدیدپذیرها تا 3 سال آینده 25برابر می‌‌‌شوند

مصوبات شورای عالی توسعه صادرات غیرنفتی ابلاغ شد

حرکت چین به سمت قیمت‌گذاری رقابتی انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر

نبض شاخص - 1403/12/01

سردمداران ورود و خروج حقیقی‌ها - 1403/12/01

روند محتاطانه بورس

بورس در برزخ ابهام؛ اصلاح یا بازگشت؟

جاماندگی بورس در مقیاس 11ماهه

اسرائیل از لبنان کامل عقب نمی‌‌‌نشیند

بزرگ‌ترین جابه‌جایی فلسطینی‌ها از سال 1967

تجربه دوره اول ترامپ تکرار می‌شود

موانع توسعه مناسبات تهران-پکن

چین به ایران پشت می‌کند؟

سریع القلم: دولت جدید آمریکا فرصتی طلایی برای ارتقای قدرت اقتصادی ایران است / برای توسعه، باید با سه قدرت جهانی رابطه نرمال داشته باشیم

چرا قیمت واکسن گارداسیل سر به فلک کشیده است؟

ناترازی عرضه و تقاضای گاز‏‏‏‏‏‌

شوک پهپادی به شریان نفت

فرصت‌های تجاری بندر شهید رجایی

کریدور سه‏‏‏‏‏‏‌جانبه در منطقه خاورمیانه

بحران بهره‌وری در تجارت ریلی

ساعت کاری بانک‌های دولتی در اسفند ماه

حمایت پزشکیان از فرزین

پاس گل ترامپ به طلای جهانی

بازار - 1403/12/01

اصلاح دلار با توافق صلح اوکراین

آمار معاملات روزانه - 1403/12/01

دو سد محکم اوره‌سازان

چوبانی؛ طعم خوش ماست عشایری در آمریکا

تفکر مبتنی بر صفر؛ ابزاری برای ارزیابی توانمندی کارکنان

«طبخ طباخ مطبخ» در تماشاخانه صحنه آبی

خاموشی صداپیشه «معاون کلانتر» در 89سالگی

منتخب آثار «خط به روش حسی» در گالری اچ

ورود قوه قضائیه به ماجرای «حراج تهران»

امیدوار، مثل درویش!

این «من» را مهار کن آقای میثاقی!

از لهستان، بدون توقف

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی