آیا وقت اصلاح بازار سهام به پایان رسیده است؟
آینده بورس در دستان نقدینگی
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - امیرمحمد بختیاری : بازار سرمایه ایران این روزها در میانه دو قطب امید و تردید قرار گرفته است؛ از یک سو، نشانههایی از بازگشت به تعادل به چشم میآید و از سوی دیگر، سایه نوسانات و بیاعتمادی همچنان بر سر آن سنگینی میکند. پس از ماهها افتوخیزهای بیپایان، حال شاخصها به مرزهای حمایتی بازگشتهاند.
در این لحظات حساس، چشمها به ورود نقدینگی جدید دوخته شده است؛ نقدینگیای که شاید بتواند مانند اکسیژن تازهای برای بازار باشد و آن را از بنبست رکود خارج کند. باید عنوان کرد به طور معمول دی و بهمن زمانهای رکودی برای بازار هستند و حال با نزدیک شدن به اسفند، شاید نوری از امید در افق دیده شود. به نظر میرسد آنچه امروز برای سرمایهگذاران اهمیت حیاتی دارد، هوشمندی در اتخاذ استراتژیهای مناسب است؛ استراتژیهایی که در دل این نوسانات، نه تنها آنها را از ریسکها دور کند بلکه اجازه دهد از هر فرصت در دل بحرانها بهره ببرند.
بازار از نگاه کارشناسان
سپیده منصوری، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت این روزهای بازار عنوان کرد: بازار سرمایه در بهمنماه با تمام چالشها و نوسانات به پایان رسید. بازاری که در ماههای اخیر روندی پرنوسان را تجربه کرده بود، روز سهشنبه نشانههایی از بازگشت به تعادل را از خود نشان داد. شاخص کل بورس پس از واکنش به محدوده حمایتی، رشد 18هزار و 298واحدی را به ثبت رساند و در سطح 2میلیون و 719هزار واحدی ایستاد. در این میان، ارزش معاملات خرد نیز به 6112میلیارد تومان رسید که خود میتواند نشانهای از بازگشت تدریجی نقدینگی به بازار باشد.
یکی از نکات قابلتوجه در بررسی وضعیت کنونی بازار، ارزشگذاری کلی آن براساس شاخصهای مالی مانند نسبت قیمت به فروش (P/S) و نسبت قیمت به درآمد (P/E) است. بر این اساس، به نظر میرسد بازار در محدودهای قرار گرفته که از نظر تاریخی به عنوان سطوح حمایتی قوی شناخته میشود. در چنین شرایطی، احتمال کاهش بیشتر قیمتها ضعیف به نظر میرسد، مگر اینکه شوکهای جدیدی از سمت متغیرهای کلان اقتصادی یا تحولات بینالمللی به بازار تزریق شود.
این کارشناس بازار ادامه داد: یکی از نشانههای بازگشت تعادل به بازار، کاهش فاصله بین سرانه خرید و فروش در کوتاهمدت است. اگرچه ارزش معاملات و تعداد خریداران هنوز نشانههای قطعی از یک روند صعودی پرقدرت را ارائه نمیدهند، اما نزدیک شدن این دو متغیر نشان میدهد که فشار فروش کاهش یافته و بازار به دنبال یافتن کف قیمتی خود است. با این وجود، همچنان واکنش بازار به اخبار منفی شدیدتر از واکنش آن به اخبار مثبت بوده، که میتواند مانعی بر سر راه رشد پرشتاب بازار محسوب شود.
منصوری در ادامه افزود: بررسی روندهای گذشته بازار سرمایه نشان میدهد که ماههای دی و بهمن به طور معمول دورههای رکودی محسوب میشوند، درحالیکه از اسفند به بعد، شرایط بهبود پیدا میکند. در سال 1402، بازار از دیماه وارد رکود شد اما از نیمه دوم اسفند یک روند صعودی قوی را آغاز کرد که تا اردیبهشت ادامه داشت. مشابه این روند در سالهای 1401 و 1400 نیز دیده شده، به طوری که در اسفند و فروردینماه بازار از فاز رکودی خارج شده و به یک رشد قابلتوجه دست یافته است.
در همین حال، تجربه تاریخی نشان میدهد که دورههای صعودی به طور معمول تا اواسط اردیبهشت ادامه مییابد، اما پس از آن، بسته به شرایط سیاسی و اقتصادی، ممکن است بازار بار دیگر با نوسانات مواجه شود. با توجه به واکنش مثبت بازار به محدودههای حمایتی و کاهش تدریجی فشار فروش، میتوان انتظار داشت بازار در هفتههای
پیش رو با نوساناتی در محدوده تعادلی همراه شود. نکته کلیدی، ورود نقدینگی جدید به بازار است که میتواند روند صعودی پایدارتری را رقم بزند. در این میان عوامل متعددی از جمله نرخ ارز، تصمیمات اقتصادی دولت، وضعیت نرخ بهره بینبانکی و همچنین گزارشهای عملکرد شرکتها بر مسیر بازار در ماههای آینده تاثیرگذار خواهند بود. اگرچه همچنان برخی ابهامات در مورد شرایط اقتصادی وجود دارد، اما با نزدیک شدن به فصل مجامع، بسیاری از سرمایهگذاران چشم به آینده دوختهاند. در نهایت، آنچه در شرایط کنونی برای سهامداران اهمیت دارد، اتخاذ استراتژیهای مناسب برای مدیریت سرمایه است. در بازارهای پرنوسان، تصمیمگیری بر مبنای تحلیلهای بنیادی و تکنیکال، میتواند نقش مهمی در حفظ ارزش سرمایه و بهرهگیری از فرصتهای موجود ایفا کند.
نجمه نیکطبع، کارشناس بازار سرمایه، وضعیت بازار را اینگونه مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد: روز سهشنبه شاخص کل بورس رشد نسبتا متعادلی داشت و در ساعات پایانی معاملات به محدوده 2میلیون و 719هزار واحدی رسید. این در حالی است که شاخص کل هموزن نیز روز سهشنبه برخلاف روز دوشنبه روند صعودی گرفت.
در کنار بررسی این دو شاخص پراهمیت میتوان به این نتیجه رسید که شاخص کل بورس تحت تاثیر نمادهای شاخصساز در مدار مثبت قرار گرفته و نیمی از نمادهای بازار همچنان در محدوده منفی معامله میشوند. این کارشناس بازار ادامه داد: موضوع ثبتنام سکههای پیشفروششده دولت در روند خروج پول حقیقی از بازار سهام نقش داشته و پایان این ثبتنام میتواند باعث صعودی شدنهای اخیر شود.
خبر تاثیرگذاری که روزهای گذشته در پایگاههای خبری منتشر شد خبر عرضه خودرو در بورس کالا در ادامه اخبار مربوط به خصوصیسازی ایران خودرو بود که باعث رونق گروه خودرو و در نتیجه شاخص کل شد. در بازار سهام آنچه غیرقابل چشمپوشی بوده، تاثیر کاهش ریسکهای سیستماتیک بر روند نزولی بازار است. اما به لحاظ تکنیکال، شاخص کل بورس حمایت محدوده 2میلیون و 770هزار واحد را از دست داده است و این مثبت بودن بازار میتواند پولبک به این محدوده محسوب شود.
درنتیجه انتظار میرود شاخص کل تا محدوده 2میلیون و 770هزار واحد رشد کرده و پس از آن مجددا به روند نزولی خود تا محدوده 2میلیون و 560هزار واحدی ادامه دهد. از این رو احتمال پایان روند نزولی یا اصلاحی بازار و بازگشت به روند صعودی در میانه اسفندماه وجود دارد.
-
چهارشنبه ۱ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۵۹:۳۵
-
۱۱ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1270053/