«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند؛
بزرگنمايي:
بازار آریا - شاخص کل بورس در هفته گذشته پس از نوساناتی که از 2 میلیون و 810هزار تا 2 میلیون و 746 واحد پشت سر گذاشت، در 2 میلیون و 830هزار واحد به کار خود پایان داد. از دیگرسو شاخص کل فرابورس در حدود 25 هزار واحد ثابت ماند. معاملات خرد، حقتقدم و صندوقهای سهامی به طورمیانگین با رشد 83 درصدی به 7036 میلیارد تومان رسید. در این میان، خالص ورود پول هفتگی به 1381 میلیارد تومان افزایش یافت. تحلیلگران، تحولات سیاسی و مذاکرات را عامل اصلی جهتگیری بازار در خلال هفته پیش رو میدانند.
بازار داخلی
بازار سرمایه در انتظار مذاکرات
در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته، شاخص کل بورس بیش از 19هزار واحد افزایش (نسبت به 10 فروردین) یافت.
در مجموع میتوان گفت شاخص کل، هفته را در کانال 2 میلیون و 810هزار واحدی آغاز کرد و تا مرز 2 میلیون و 746هزار واحدی عقبنشینی کرد اما پس از آن با توقف در 2میلیون و 830هزار واحدی به کار خود در هفته معاملاتی گذشته پایان داد.
از دیگرسو شاخص کل هموزن دو روز هفته گذشته را در محدوده قرمز سپری کرد اما در مجموع بیش از 9هزار واحد افزایش یافت و هفته گذشته را در کانال 818هزار واحدی به پایان رساند. از دیگر سو با پایان چهارشنبه، شاخص کل فرابورس در 24 هزار و 999واحد ایستاد. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد ارزش معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی به طور میانگین 7036میلیارد تومان بوده است که افزایش 83 درصدی نسبت به هفته قبل از آن را نشان میدهد. از دیگرسو در خلال آخرین روز هفته گذشته 467 میلیارد پول حقیقی از چرخه معاملات خارج شد، این در حالی است که خالص ورود هفتگی پول به 1381میلیاردتومان رسید.
به عقیده برخی از تحلیلگران تحولات سیاسی و مذاکرات در حال شکلگیری، جهتگیری بازارهای مالی را تحتتاثیر قرار داده است؛ بهطوری که سناریوهای احتمالی مختلفی پیش روی سرمایهگذاران قرار دارد. در صورت توافق اولیه که با لغو بخشی از تحریمها همراه باشد، روند صعودی تقویت میشود. درصورت ادامه مذاکرات، بازار در چرخه تفسیرهای متناقض قرار میگیرد و سرمایهگذاران را به انتظار وضوح و رفع ابهام بیشتر وامیدارد. در صورت شکست مذاکرات، تحلیلگران معتقدند ناپایداری بازار تشدید میشود. در این میان، شکلگیری این انتظار که بازار سرمایه پتانسیل لازم برای تغییر روند را دارد، بهعنوان یک عامل کلیدی مطرح میشود که جریان پول را به سمت بازارهای سرمایه هدایت میکند؛ اما این فرآیند نیازمند زمان و تایید اخبار مکرر است. در حال حاضر، جریان پول قوی مشاهده نمیشود و بخش عمده سرمایههای خارج شده از بازارهای موازی (طلا و ارز)، وارد بورس نشده است.
بازار خارجی
ریزش پیوسته شاخص دلار
هفتهای دیوانهوار برای بازارها با زیانهای سنگین دلار به پایان رسید. در میان ارزهای گروه 10، تنها کرون نروژ که نقدشوندگی پایینی دارد، از جمعه گذشته تاکنون نسبت به دلار ثابت مانده است. میزان رشد سایر ارزها از 0.8درصد پوند بریتانیا تا 2 تا 3درصد برای یورو، دلار استرالیا و دلار نیوزیلند و حتی 4.5درصد برای فرانک سوئیس ادامه دارد. در حال حاضر، سقوط دلار بهنوعی به شاخصی برای «فروش آمریکا» تبدیل شده است.
چرخش به سمت دیگر پناهگاههای امن سنتی نظیر فرانک سوئیس، ین ژاپن و حتی یورو، با توجه به از دست رفتن جذابیت دلار بهعنوان پناهگاه امن، توجیهپذیر است. اما کاهش ارزش دلار در برابر ارزهای پرریسکتر از جمله دلار استرالیا و نیوزیلند نشانهای است از اینکه بازارها بهطور گسترده روی تضعیف بیشتر دلار شرط بستهاند. در این مقطع، پیشبینی کف قدرت دلار بهاندازه حدس زدن تصمیم بعدی ترامپ درباره تعرفهها پرریسک است. دلار ممکن است با هر خبر مثبتی درباره تجارت همزمان با رشد بازار سهام جهش کند، اما بهنظر میرسد تنها عقبنشینی عمده از سیاستهای حمایتگرایانه، بهویژه در قبال چین، میتواند آسیب واردشده به دلار در هفته گذشته را بهطور پایدار ترمیم کند. ریسک نزولی برای دلار همچنان بالاست و شاخص دلار بهآسانی در روز جمعه سطح حمایتی 100.0 را شکست و به زیر این محدوده بااهمیت نفوذ کرد.
از منظر دادههای اقتصادی، در روز جمعه آمار شاخص قیمت تولیدکننده برای ماه مارس منتشر شد. این آمار برای شاخص تورم ترجیحی فدرال رزرو بسیار اهمیت دارد. دادههای دانشگاه میشیگان نیز منتشر شد اما انتظار نمیرود تاثیر قابلتوجهی بر بازار داشته باشند. چند سخنرانی از اعضای فدرال رزرو در تقویم قرار دارد و بازار به دقت دنبال خواهد کرد که آیا انتشار بهتر از انتظار CPI باعث میشود برخی از مقامات فدرال به کاهش زودتر نرخ بهره تمایل نشان دهند.
احتمال ضمنی کاهش نرخ بهره در ماه مه همچنان پایین و حدود 30درصد است. یورو همچنان یکی از دریافتکنندگان اصلی جریان خروجی دلار است و در محدوده 1.125 معامله میشود، پس از نوسانات شدید پنجشنبه که قیمت آن را تا 1.138 نیز بالا برد. علاوه بر جذابیت یورو بهعنوان ارزی نقدشونده و ذخیره، بهنظر میرسد بازار همچنان خوشبین است که اتحادیه اروپا فعلا تمایلی به تشدید جنگ تجاری با آمریکا ندارد.

-
شنبه ۲۳ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۵۳:۳۷
-
۱۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291026/