بازار آریا

آخرين مطالب

بازوی پژوهشی مجلس بررسی کرد

دست دولت در جیب صندوق توسعه اقتصاد ایران

دست دولت در جیب صندوق توسعه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : بررسی‌های یک پژوهش نشان می‌دهد که صندوق توسعه ملی از هدف اصلی خود یعنی حفظ سهم نسل‌های آینده از عایدات نفتی منحرف شده است. بر اساس گزارش عملکرد صندوق تا پایان دی‌ماه سال1402، 65درصد از مصارف صندوق توسعه ملی که 85.1میلیارد دلار است، به برداشت دولت‌ها اختصاص یافته و در بهترین حالت حدود 36.5میلیارد دلار یعنی کمتر از 30درصد منابع به مصارف مربوط به اهداف صندوق اختصاص یافته است. سود موجودی حساب‌های ارزی صندوق نزد بانک مرکزی حدود 5میلیارد دلار و سود سایر فعالیت‌های صندوق که شامل ارائه تسهیلات و سپرده‌ها است حدود 3میلیارد دلار بوده است. یکی از دلایل ناچیز بودن سود فعالیت‌های صندوق آن است که مقصد 68درصد تسهیلات ارزی حوزه انرژی بوده که بخش عمده معوقات ارزی صندوق نیز مربوط به همین حوزه بوده است.
با توجه به ریسک‌های قیمتی و تحریمی جدی که در حوزه انرژی و با توجه به بالاتر بودن سهم نهادهای عمومی غیردولتی از بخش خصوصی در زمینه بازپرداخت تسهیلات، به نظر می‌رسد که باید بازنگری جدی در زمینه سرمایه‌گذاری‌های صندوق صورت بگیرد. در چنین شرایطی افزایش شفافیت و پاسخ‌گویی صندوق به وسیله انتشار گزارش‌های منظم، بازنگری در رابطه مالی نفت، دولت و صندوق توسعه و در نهایت بهبود عملکرد در زمینه اعطای تسهیلات و سرمایه‌گذاری‌های صندوق میتواند در دستیابی به اهداف اصلی صندوق راهگشا باشد. مرکزپژوهش‌های مجلس در گزارش بررسی گزارش عملکرد صندوق توسعه ملی تا پایان سال1402» ابعاد مختلف این مساله را مورد بررسی قرار داده است.

بازار آریا

تصویر منابع و مصارف صندوق
صندوق توسعه ملی در سال1389 با هدف کاهش استفاده بودجه‌ای از عایدات نفتی، کاهش تبدیل ارزهای نفتی به ریال و تبدیل این منابع به ثروت‌های مولد و حفظ سهم نسل‌های آینده تاسیس شد. نگاهی به منابع و مصارف صندوق توسعه ملی یکی از بهترین ابزارهای بررسی عملکرد آن است. بر اساس گزارش مرکزپژوهش‌های مجلس مجمع منابع صندوق توسعه ملی از ابتدای تاسیس تا پایان دی‌ماه سال1402، بالغ بر 160میلیارد دلار بود که حدود 153میلیارد دلار آن سرمایه اولیه و مابقی آن سود حاصل از موجود حساب‌ها یا سرمایه‌گذاری‌های صندوق است. بر اساس برآوردها، عواید نفتی صندوق تا پایان سال1402، حدود 156میلیارد دلار بوده که مجموع منابع صندوق را به حدود 166میلیارد دلار می‌رساند. زمانی که صحبت از منابع صندوق به میان می‌آید، منظور تمام منابعی است که به موجب قانون باید به حساب‌های ارزی آن واریز می‌شده است. با این حال در برخی از سال‌ها و با مجوز‌های مختلف دولت‌ها بخشی از این منابع را در قالب وام از سهم صندوق از عایدات نفتی کسر کرده‌اند. 
نگاهی به آمار و ارقام مصارف صندوق به خوبی گویای یکی از مهم‌ترین دلایل عدم توفیق صندوق در حفظ ثروت‌های ملی و سرمایه‌گذاری آن در جهت توسعه کشور است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که 65درصد از مصارف صندوق توسعه ملی که 85.1میلیارد دلار است، به برداشت دولت‌ها که مصارف غیراساس‌نامه‌ای محسوب می‌شود، اختصاص یافته است. همچنین برآورد می‌شود که در سال1401، مجموع استقراض دولت از صندوق بالغ بر 100میلیارد دلار بوده است. یکی از نکات قابل توجه آن است که بخش زیادی از مطالبات معوق صندوق بابت تسهیلات به بخش غیردولتی با تضمین شرکت ملی نفت ایران است که در زمره تسهیلات به بخش غیردولتی گزارش می‌شود؛ اما در عمل در حکم مطالبات صندوق از شرکت ملی نفت ایران (بخش دولتی) است. تا پایان دی‌ماه سال1402، میزان تسهیلات ارزی به بخش غیردولتی 30.5میلیارد دلار بوده است.

بازار آریا

تبدیل منابع ارزی به ریالی
نگاهی به اساسنامه صندوق نشان می‌دهد که اعطای تسهیلات صندوق توسعه ملی فقط به‌صورت ارزی است و سرمایه‌گذاران به‌عنوان استفاده‌کننده از این تسهیلات، اجازه تبدیل ارز به ریال در بازار داخلی را ندارند. از سوی دیگر، اعطای کلیه تسهیلات صندوق صرفا از طریق عاملیت بانک‌های دولتی و غیردولتی خواهد بود. با وجود این و به موجب برخی قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی، تکالیفی برای سپرده‌گذاری در بانک‌های داخلی (ارزی و ریالی) و اعطای تسهیلات ریالی برای صندوق تعیین شده است. در این‌باره نکته قابل توجه آن است که اگرچه اعطای تسهیلات ریالی به موجب قوانین مصوب مجلس انجام شده است، اما تبدیل ارز به ریال و اعطای تسهیلات خرد ریالی با استفاده از منابع ارزی صندوق، با اهداف اصلی این صندوق یعنی حفظ سهم نسل‌های آینده سازگاری ندارد؛ به‌ویژه در شرایط کنونی کشور که بیش از پیش نیازمند سرمایه‌گذاری‌های کلان در زیرساخت‌های حمل‌ونقل، آب و انرژی است.
چالش‌های سرمایه‌گذاری صندوق
مساله سهم بخش‌های مختلف از تسهیلات ارائه‌شده صندوق نیز حائز اهمیت است. بر اساس آمارهای ارائه‌شده در این گزارش می‌توان گفت که مقصد حدود 55درصد از تسهیلات ارزی صندوق، طرح‌های حوزه نفت، گاز و پالایشگاه‌ها بوده است. اگر تسهیلات نیروگاهی صندوق را نیز با این ارقام جمع کنیم، می‌توان گفت که 68درصد از تسهیلات ارزی صندوق به حوزه انرژی اختصاص یافته است. نکته قابل توجه آن است که صندوق توسعه ملی باید برای ایجاد تنوع‌بخشی به سرمایه‌گذاری‌ها، وابستگی اقتصاد به نفت و گاز را کاهش دهد. تمرکز بیش‌ازحد بر این بخش‌ها، به‌دلیل نوسانات قیمت جهانی، تحریم‌ها ریسک بالایی دارد. 
علاوه بر این نگاهی به تجربه سال‌های گذشته نشان می‌دهد که به‌دلیل تسلط بخش دولتی و شبه‌دولتی در حوزه نفت و گاز، چالش‌های زیادی در زمینه بازگشت سرمایه در طرح‌های مربوط به این حوزه‌ها وجود دارد. به همین دلیل مدیریت ریسک ایجاب می‌کند که صندوق، سودآوری را تنها ملاک قرار ندهد و به توسعه پایدار در سایر بخش‌ها اولویت دهد. بررسی‌ها نشان می‌دهد که مطالبات سررسیدشده صندوق توسعه ملی 26میلیارد دلار است که 69درصد آن مطالبات معوق بوده که همچنان وصول این معوقات در هاله‌ای از ابهام است. 14.2میلیارد دلار از 17.6میلیارد دلار معوقات ارزی مربوط به طرح‌های نفتی با تضمین شرکت ملی نفت است. همچنین می‌توان گفت که 76درصد مطالبات نهادهای عمومی غیردولتی معوق‌ شده، اما این رقم برای بخش خصوصی 47درصد است. سود کل سرمایه‌گذاری‌های صندوق 3میلیارد دلار بوده که 2.7میلیارد دلار از سپرده‌گذاری ارزی و تنها 300میلیون دلار از تسهیلات عاملیت ارزی حاصل شده است. از 30.5میلیارد دلار تسهیلات ارزی، کمتر از یک‌درصد سود محقق شده است.
توصیه سیاستی
با توجه به شرایط صندوق مرکزپژوهش‌های مجلس پیشنهاد می‌کند که در مرحله نخست گزارش‌های عملکرد مالی صندوق به صورت منظم سالانه و با رعایت استاندارهای‌ مربوط به گزارش‌های مالی منتشر شود. یکی دیگر از راه‌های افزایش شفافیت آن است که دریافت‌کنندگان تسهیلات صندوق از ابتدای تاسیس آن تا کنون، اقدام به انتشار گزارش‌های شفاف به‌صورت عمومی کنند. پس از افزایش شفافیت یکی از مسائل مهمی که وجود دارد وصول مطالبات صندوق است. به همین دلیل برداشتن گام‌های اجرایی برای وصول مطالبات از نهادهای عمومی غیردولتی توسط هیات عامل صندوق و بررسی، تصویب و پیگیری گام‌های اجرایی پیشنهادی در هیات عامل صندوق توسعه ملی از جمله پیشنهادهای این گزارش است. 
علاوه بر این بازنگری در رابطه مالی نفت، دولت و صندوق توسعه ملی با تاکید بر پیش‌بینی‌سازو کار تثبیت عایدات نفتی بودجه دولت، با هدف جلوگیری از برداشت‌های بی‌حساب از صندوق می‌تواند راهگشا باشد. در نهایت می‌توان گفت که باید در حوزه‌های هدف سرمایه‌گذاری صندوق در چارچوب یک راهبرد جامع در کشور و با در نظر گرفتن اصول مدیریت سبدهای صندوق‌های سرمایه‌گذاری، بازنگری جدی صورت گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1292300/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دولت احمدی‌نژاد و رئیسی می‌گفتند تغییر ساعت تاثیری در کاهش مصرف انرژی ندارد؛ دولت فعلی به تغییر ساعت رسمی نگاه سیاسی دارد

چین شمشیر را برای آمریکا از رو بست/ محدودیت صدور ویزا برای برخی شهروندان آمریکایی

همگرایی نفت و سیاست؛ از مسقط تا تهران

نمایندگان مجلس در حمایت از صداوسیما بیانیه دادند

توضیح بقایی درباره علت تجدیدنظر درباره محل انجام مذاکرات

افزایش قیمت‌ طلا و سکه روی دور تند افتاد

«دنگ و فنگ» سرمایه‌گذاری چیست؟؛ کارآفرینان بشنوند

طلا 18 عیار 15 میلیونی در راه است؟ | جدیدترین قیمت طلا 26 فروردین

تجارت نفت و گاز روسیه تا سال 2050 پایدار خواهد بود

متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان 1403 | پرداخت 70 درصد مابه‌التفاوت + معوقات | تصویب متناسب‌ سازی حقوق بازنشستگان

بیــا برات درخت ســکه بکاریم!

با پیشنهاد سرمایه‌گذاری هزار میلیارد دلاری تولید نفت ایران به 7 میلیون بشکه در روز می‌رسد

قیمت خانه در منطقه 20 تهران از ابن بابویه تا عباس آباد + جدول

مناطق آزاد مشترک؛ نقشه راه جدید تجارت ایران با همسایگان

اتاق بازرگانی ایران: منعی برای فعالیت اقتصادی با آمریکا نداریم

ابراز نگرانی وزارت خارجه از وضعیت ناگوار مردم در شهر محاصره‌شده فاشر در سودان

نماینده مجلس: تغییر ساعت رسمی کشور یک مُسَکِّن موقت برای حل ناترازی انرژی است

جزئیات وعده 150 میلیارد دلاری پزشکیان

قیمت دلار، یورو و پوند امروز سه‌شنبه 26 فروردین 1404/ کاهش قیمت+ جدول

چرا تورم در ایران ماندگار شد؟

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز سه‌شنبه 26 فروردین 1404+ جدول

قیمت طلا، سکه و دلار امروز سه‌شنبه 26 فروردین 1404+ جدول

افزایش بی سابقه توان نیروهای مسلح مصر/ وحشت در اسرائیل

مدارس نوبت بعداز ظهر زنجان مجازی شد

افزایش احتمال بروز خاموشی‌ها؛ برق مراکز حساس تامین می‌شود

برای درگذشت یوسا عزای عمومی اعلام شد

عدم واریز معوقات متناسب‌سازی برای برخی از بازنشستگان/ تامین اجتماعی علت را اعلام کرد

چرا قیمت دلار سیاسی شده است؟

دردسرهای تجارت انحصاری

دیدگاه های روشن بینانه دکتر مصدق درباره راه آهن سراسری و ترانزیت ریلی

چرا قیمت دلار به سیاست گره خورده است؟

در کدام سناریو، دلار به یک میلیون تومان می‌رسد؟

پیش‌بینی کتی وود: رکود اقتصادی ایالات متحده و تاثیر آن بر بازار رمزنگاری

فرمانده کل ارتش: جنگ افروزان همیشه منفورند/ در دفاع از منافع ملی لحظه‌ای درنگ و غفلت نخواهیم داشت

تعلل بورس در مرز 3میلیونی

رشد اقتصادی با جذب سرمایه‌گذاری در صنعت نفت

رشد اقتصادی با جذب سرمایه‌گذاری در بالادست نفت و گاز

گزارش عراقچی از مذاکرات مسقط به رئیس‌جمهور و هیأت وزیران ارائه شد

هشدار به مردم این استان: از تردد در فضای باز خودداری کنید

ورود 8 همت پول حقیقی به بازار سهام از ابتدای سال

رشد 5.5 درصد تردد نوروزی و شکست تاریخی مصرف سوخت

سخنگوی سپاه: در هیچ شرایطی درباره امنیت ملی و قدرت نظامی ایران گفتگو و مذاکره نمی‌شود

جمعی از نمایندگان مجلس به دیدار رهبر انقلاب رفتند

تجویز مذاکراتی کری برای ترامپ

کارشناس اقتصادی: 55 درصد هزینه مردم  تهران صرف مسکن می‌شود

دیدار مدیرکل بنیاد گلستان با جامعه ایثارگری شهرستان بندرترکمن

دلار سقوط کرد؛ ریال تقویت شد

شرایط فعلی اقتصاد در شأن ملت ایران نیست

پروژه تقاطع غیرهمسطح میدان خرمشهر بجنورد پیوست گردشگری و اقتصادی دارد

حسینیان: بسیج کارگری به عنوان بازوی حامی تولید در سپاه کربلا فعالیت می‌کند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی