بازار آریا

آخرين مطالب

دلار سقوط کرد؛ ریال تقویت شد اقتصاد ایران

دلار سقوط کرد؛ ریال تقویت شد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به‌اعتقاد کارشناسان اقتصادی، رشد ارزش ریال به‌طورمستقیم با انتظارات مثبت بازار از آینده اقتصاد ارتباط دارد و الزاما بهبود واقعی و فوری در متغیرهای اقتصادی و سیاست‌گذاری‌های پولی رخ نداده است. تجربه سال‌های گذشته نشان داده هرگاه خبر مثبتی درباره مذاکرات یا توافق منتشر می‌شود، بازار در وضعیت انتظار و توقع کاهش تحریم‌ها مستقر می‌شود که البته این رشد ارزش ریال بیشتر حاصل جو روانی و انتظارات بازار است تا یک تغییر ساختاری یا بنیادی در کلیت اقتصاد.
کارشناسان تاکید دارند زمانی می‌توان تحلیلی کارشناسانه و همراستا با دانش اقتصاد از رشد ارائه داد که آورده واقعی مذاکرات یا توافق طبق متغیرها و شاخص‌های اقتصادی ثبت شود؛ مانند تسهیل دسترسی به منابع ارزی بلوکه‌شده یا افزایش صادرات نفت که در نهایت، ورود ارز منجر به کاهش یا کنترل نرخ دلار شود. در این صورت افت نرخ دلار تاثیر صددرصدی بر افزایش ارزش ریال خواهد داشت. کاهش نرخ دلار در بازار آزاد یا رسمی، به‌طورمستقیم باعث می‌شود ارزش ریال نسبت به دیگر ارزها افزایش پیدا کند. به‌عنوان‌مثال اگر نرخ دلار از 60 هزار تومان به 48 هزار تومان (یعنی حدود 20درصد افت) برسد، در عمل یعنی ریال 20 درصد تقویت شده و این دقیقا همان عددی است که در اخبار به آن اشاره شده، بنابراین این رشد در واقع معادل کاهش نرخ دلار است. اما پرسش اصلی این است که آیا این رشد پایدار خواهد بود؟ آیا در حال‌ حاضر که سیگنال‌های مذاکرات، به‌طورمستقیم باعث افزایش ارزش ریال شده، بانک مرکزی و سیاست‌گذار پولی، ابزاری برای حفظ همین رشد نسبی ارزش ریال خواهد داشت؟ صمت در رابطه با افت و خیز ارزش ریال در برابر سیگنال‌های خبری و جایگاه آن در اقتصاد با تحلیلگران اقتصادی و البته سیاسی گفت‌وگویی داشته که در ادامه می‌خوانید.
در ایران، ریال ارز پایه اما دلار ارز مظنه است به‌اعتقاد تحلیلگران اقتصادی، تجربه سال‌های گذشته نشان داده است تا وقتی نتیجه عملی مذاکرات مشخص نشود (مثل توافق، آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده یا لغو تحریم‌ها)، این رشد موقتی خواهد بود. از سویی اگر مذاکرات شکست بخورد یا اخبار منفی منتشر شود، بازار به‌سرعت واکنش معکوس نشان داده و دلار ممکن است جهش پیدا کند. از این‌رو رشد 20 درصدی ریال در 6 روز ناشی از افت دلار و انتظارات مثبت مذاکراتی است. این رشد در حال حاضر روانی و موقتی است، نه ناشی از تغییرات اقتصادی واقعی و پایداری آن هم بستگی به نتایج عملی مذاکرات دارد. وقتی خبرهای مثبتی از مذاکرات به بیرون درز می‌کند، بازار ارز (و به‌ویژه دلار) در ایران بلافاصله واکنش نشان می‌دهد. این نوع اخبار باعث ایجاد توقع فعالان بازار نسبت به کاهش تحریم‌ها، افزایش صادرات نفت یا تسهیل در انتقال منابع مالی ایران می‌شود. در نتیجه، تقاضای سفته‌بازانه برای دلار کاهش پیدا می‌کند و مردم تمایل دارند ارزهای خود را به ریال تبدیل کنند.
اثر روانی اخبار بسیاری از نوسانات نرخ ارز در ایران، در کوتاه‌مدت بیشتر تحت‌تاثیر جو روانی بازار است تا عرضه و تقاضای واقعی. با ایجاد جو خوش‌بینی، حتی بدون وقوع تغییر عملی در وضعیت تحریم‌ها، تقاضا برای دلار کاهش و عرضه در بازار غیررسمی افزایش پیدا می‌کند. این جو روانی باعث افزایش ارزش ریال خواهد شد.
پیش‌بینی کارشناسان از پایداری رشد ریال در کوتاه‌مدت، ممکن است ریال اندکی دیگر تقویت شود، به‌آن شرط که اخبار مثبت ادامه پیدا کند. اما در بلندمدت، اگر این اخبار به نتایج عملی نرسد (توافقی امضا نشود یا آزادسازی منابع انجام نشود)، بازار می‌تواند دوباره به‌سمت دلار برگردد. همچنین، بانک مرکزی ایران در برخی موارد ممکن است با تزریق ارز یا اقدامات سیاسی به این نوسان دامن بزند یا آن را کنترل کند. هرچند در مورد اخیر بانک مرکزی و سیاست‌گذار پولی، اقدامی به‌منظور عرضه ارز نداشته است و تا لحظه تهیه این گزارش تنها اخبار مثبت سیاسی، کاهش نرخ دلار و جو روانی بازار به‌نوعی افزایش موقتی ریال را در پی داشته است. در چنین شرایطی، محقق نشدن اقدام عملی می‌تواند احتمال بازگشت روند قبلی را به‌دنبال داشته باشد.
گام لرزان اقتصاد نتیجه سیاست خارجه ناتوان است علی بیگدلی، کارشناس مسائل بین‌الملل؛ باید ابتدا این گزاره را در نظر داشته باشید که اقتصاد تابعی از سیاست است. یعنی هر نوسانی در سیاست به‌طورمستقیم بر شرایط اقتصادی جامعه تاثیر می‌گذارد. بنابراین اقتصاد ما اگر در حال ‌حاضر گام لرزانی دارد، به‌دلیل ناتوانی سیاست خارجه بوده که بر اقتصاد هم تاثیر گذاشته است.
مذاکرات کنونی در دور نخست خوب پیش رفته و توانسته است رضایت هر دوطرف را جلب کند،همچنین توانسته با تاثیری که بر اخبار داشته تاحدودی جناح راست تندرو داخلی را هم آرام کند تا دست به واکنش‌های تند و تیز نزنند. این مذاکره از نظر سیاسی مانور خوبی بوده، هرچند آثار اقتصادی آن هنوز در حد شوک و جو روانی اخبار بوده است. هنوز توافق اقتصادی و رفع محدودیت مطرح نشده است و باید در دور بعدی روی مبانی و اصولی تمرکز شود که پایداری و تداوم داشته باشد. مسئله اصلی توافق ایران بر سر مسائل هسته‌ای است که به‌دنبال تاکید و تایید بر درصد مشخصی از غنی‌سازی است که در برجام هم مطرح شده بود. به‌نظر می‌رسد ایران اینها را پذیرفته است. هیچ راه دیگری جز این مذاکرات وجود نداشت و ایران باید سیاست منعطف بیشتری از خود نشان می‌داد. رویدادهای منطقه دیگر به‌نفع منافع و قدرت ما نیست. پیش‌بینی من این است که در دور دوم مذاکرات، قدم بلندتری بر خواهیم داشت و معامله‌ای انجام خواهد گرفت که پله پله می‌توان مسائل هسته‌ای را حل کرد. ورود گروسی و گزارش وی هم می‌تواند سیگنال مثبتی را به امریکا بدهد. داوری گروسی می‌تواند باعث پیشرفت روند مذاکرات باشد. امیدواریم در قبال امتیازهایی که ایران می‌دهد، بتواند امتیازهایی هم از طرف امریکایی دریافت کند، بخشی از تحریم‌ها رفع و پول‌های بلوکه‌شده در قطر هم آزاد شود.
در دور دوم مذاکرات به‌احتمال زیاد آزادسازی پول‌های بلوکه‌شده مطرح خواهد شد. اگرچه اتحادیه اروپا در حال ‌حاضر مدعی شده است مذاکرات ایران و امریکا باید در راستای منافع اتحادیه اروپا هم باشد. اروپایی‌ها از قافله مذاکره با ایران که امریکا راه‌انداخت، جا ماندند و اروپایی‌ها در حال فشار به فرانسه هستند تا اقدامی انجام گیرد که ایران به تعهدات خود عمل کند. خود اروپا هم در اکنون در حال فشار به ایران است تا مسائل هسته‌ای خود را حل کنند. ما چندان مشکلی با اروپایی‌ها نداریم، اما باید آن مسئله اسنپ بک که در دست اروپایی‌ها است را از طریق گروسی حل و فصل کنیم. از این‌رو گزارش گروسی در حل مسئله اسنپ بک و رهایی کشور از این مسئله هم اهمیت دارد. پازلی اکنون از جناح اتحادیه اروپا، ایران و امریکا روی میز مذاکرات بین‌المللی است که باید در آن بسیار دقیق رفتار کرد. امیدواریم گزارش آقای گروسی در حدی رضایت‌بخش باشد که منافع ما را تامین کند.
تلاش برای افزایش حقیقی ارزش پول وحید محمودی، اقتصاددان؛ کاهش ارزش پول ملی را از دو نگاه می‌توان بررسی کرد؛ از نظر طرفداران اقتصاد پولی، رشد بی‌رویه نقدینگی عامل اصلی افت ارزش پول ملی است. رشد بالای نقدینگی باعث می‌شود تا تورم افزایش پیدا کند و روی رشد نرخ ارز و سایر متغیرهای اقتصادی هم تاثیر بگذارد.
اما عوامل کاهش ارزش پول ملی را می‌توان هم در عرصه داخلی و هم بین‌المللی مشاهده کرد. در واقع مقایسه قدرت خرید پول ملی نسبت به دوره‌های قبل نشان‌دهنده افت ارزش پول در داخل است و ارتباطی به نرخ ارز ندارد، بلکه به‌واسطه تورم این اتفاق می‌افتد. در عرصه بین‌المللی هم افزایش نرخ ارز و تفاضل نرخ تورم با سایر اقتصادها، عامل تضعیف ارزش پول ملی است.
اگر عامل اصلی افت ارزش پول ملی را نقدینگی بدانیم، باید با یک برنامه‌ریزی دقیق خلق نقدینگی را مهار کنیم.
اما از نگاه نهادی و ساختاری، در افت ارزش پول ملی مشکل تنها به طرف تقاضا مربوط نمی‌شود و ضعف طرف عرضه و تولید مهم‌ترین نقش را در افت ارزش پول دارد، به‌طوری‌که اگر طرف عرضه و تولید ظرفیت بالایی داشته باشد، می‌تواند با جذب نقدینگی موجود در اقتصاد نه‌تنها از تورم جلوگیری کند، بلکه موجب افزایش نرخ رشد اقتصادی شود تا در میان‌مدت به تعادل متغیرهای اقتصادی کمک کند. این در حالی است که بخش تولید و عرضه در اقتصاد ایران با مشکلات بسیاری روبه‌روست و توان جذب ندارد. از سوی دیگر در اقتصاد ایران هزینه مبادله بسیار بالاست، به‌گونه‌ای‌که 35 تا 40 درصد از این ناحیه به بخش تولید هزینه تحمیل می‌شود. علاوه بر این، به‌دلیل تحریم‌ها در مبادلات جهانی و جذب سرمایه‌گذاری نیز با محدودیت‌های شدیدی مواجه هستیم.
برای افزایش ارزش پول ملی باید به‌صورت سیستمی به اقتصاد نگاه کنیم و برای تمام حوزه‌های اقتصادی برنامه مشخصی داشته باشیم تا عدم‌تعادل‌ها در اقتصاد کاهش یابد. این در شرایطی است که هم هماوندی و نیز هم‌آیندی را در چالش‌های اقتصادی داریم که نتیجه آن افت شدید ارزش پول ملی شده است. تنها با تغییر در مدیریت بخش اقتصاد نمی‌توانیم این چالش‌ها را برطرف کنیم و مدیریت کلان در بخش سیاسی نیز تاثیر بسیار زیادی دارد.
اینکه گفته می‌شود سیاست خارجی اقتصادمحور خواهد شد، اهمیت بسیار زیادی دارد. بدین‌ترتیب برنامه‌های وزارتخانه‌های امور خارجه و اقتصاد باید با هم تلفیق شود تا پشتوانه‌ای برای افزایش ارزش پول ملی شود.
اگر راه ورود سرمایه‌گذاری خارجی به کشور باز شود، در کنار کمک به رونق تولید، تعادل به اقتصاد بازمی‌گردد. امروزه اقتصاد ایران از نظر جذابیت سرمایه‌گذاری با بازدهی بیش از 20 درصدی، یکی از جذاب‌ترین مقاصد سرمایه‌گذاران محسوب می‌شود، اما آنچه مانع ورود سرمایه می‌شود، مجموعه‌ای از ریسک‌های اقتصادی و سیاسی است که باید از بین برود. در صورتی که میلیاردها دلار پروژه اقتصادی کشور به منابع مالی خارج دسترسی پیدا کند، علاوه بر رشد اقتصادی، اشتغال نیز افزایش می‌یابد.
سخن پایانی به‌اعتقاد کارشناسان اقتصادی و تحلیلگران مسائل بین‌الملل رشد 20 درصدی ارزش ریال در مدت کوتاه، نتیجه ترکیبی از اخبار مثبت مذاکرات و اقدامات بانک مرکزی بوده است با این حال، پایداری این روند به عوامل متعددی بستگی داد. در صورت پیشرفت مذاکرات و دستیابی به توافقات عملی و رفع تحریم‌ها، ممکن است شاهد تقویت بیشتر ریال باشیم. تداوم سیاست‌های بانک مرکزی و ادامه اقدامات موثر بانک مرکزی در کنترل بازار ارز می‌تواند به تثبیت نرخ دلار کمک کند. تحولات اقتصادی داخلی و خارجی، عوامل اقتصادی مانند نرخ تورم، رشد اقتصادی و تغییرات در بازارهای جهانی نیز بر نرخ ارز تاثیرگذار خواهند بود. در مجموع، اگرچه افزایش اخیر ارزش ریال امیدوارکننده است، اما برای پایداری این روند، نیاز به اقدامات مستمر و موثر از سوی دولت و بانک مرکزی وجود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1293146/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقتصاد آرژانتین از ثروت تا بحران/ اجرای سیاست اصلاحات ارزی

بازخوانی شکاف‌های اجتماعی در ایران امروز؛جهان‌های موازی در زیست روزمره

قولی که دنیامالی به پزشکیان درباره ورزش ایران داد

بازار ارز بر مدار کاهشی/ دینار عراق و ریال عمان ارزان شدند

حمله جنگنده‌های آمریکا به صنعا و الجوف در یمن

توضیحات غریب‌آبادی درباره مکان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

افزایش قیمت جهانی این کالا در پی تحریم نفت ایران

صنایع استان؛ ناترازی های انرژی را جهت طرح در هیات دولت گزارش کنند/ دعوت از فعالان اقتصادی یزد برای حضور در اکسپو 1404

هشدار درباره آینده تولید در گلستان؛ قوانین ضدتولید باید متوقف شود

پیام گروسی در «ایکس» پس از دیدار با عراقچی

گمرک: حقوق ورودی خودرو‌های وارداتی در حال حاضر 100 درصد نیست

پیش بینی قیمت طلا و سکه 28 فروردین 1404

بیانیه سفارت ایران در لندن در واکنش به ادعاهای بی‌اساس دولت انگلیس

طارمی و کیانی برترین‌های «قهرمان ایران» شدند

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس: اصلاح یارانه انرژی باید تدریجی باشد

لزوم تقویت نقش مناطق آزاد در اقتصاد ملی

عقب نشینی گمرک از بخشنامه تعرفه 100درصدی برای تمام خودروها

انتقال پایتخت جدی شد / این استان پایتخت جدید اقتصادی کشور است

آموزش فنی و حرفه ای بر روی توسعه اقتصادی مؤثر است

مناطق آزاد باید نقش خود را در توسعه ملی ایفا کنند

دیدار «السودانی» و «طالبانی» در سلیمانیه عراق

حضور پزشکیان در اختتامیه جشنواره «قهرمان ایران» + فیلم

سردرگمی معامله‌گران بازار خودرو/ رانا و اطلس ارزان شدند + جدول

افزایش 2300 درصدی قیمت بنزین در سفر هوایی

کاهش محسوس دمای هوا در این نواحی کشور

رباتی برای کارهای خانه

جزئیات جلسه مجمع تشخیص برای بررسی دو لایحه پالرمو و CFT

مراغه شهری با ظرفیت‌های پنهان؛ انتقاد معاون وزیراز بهره‌نبردن ظرفیت ها

نگاهداری: مناطق آزاد باید نقش خود را در توسعه ملی ایفاء کنند

پتانسیل‎های پنهان مراغه؛ انتقاد معاون وزیر از بهره‌ نبردن از ظرفیت ها

سلیمی: به من قول زمینی را دادند که یازده نفر صاحب داشت

رهبر حزب دموکرات‌های رژیم صهیونیستی به نتانیاهو تاخت

تشکیل وزارتخانه جدید بحران آب را حل می‌کند؟

تاکید عراقچی بر شناسایی و مجازات عاملان مرگ چند تن از اتباع پاکستانی در ایران

جسارت تولید «رها» قابل تقدیر است

رایزنی نفتی ایران و عراق در بغداد

خوش‌بینی بورس به دومین شنبه مذاکرات

تشکیل پرونده قضایی دیوان کیفری بین‌المللی علیه یک کشور

بازار خودرو همچنان در نوسان/ دنا پلاس ارزان شد

قتل زن جوانی مقابل مغازه لباس‌فروشی در تهران

عراقچی فردا به روسیه می‌رود

پیش‌بینی‌های نگران کننده اوپک و IEA درباره آینده بازار نفت

رشد 5.4 درصدی اقتصاد چین در سایه تهدیدهای تجاری آمریکا

برنامه‌های بلندپروازانه‌ مسکو برای همکاری در زمینه اکتشافات فضایی

نماینده مجلس: یک ساعت جلو کشیدن ساعت رسمی مشکلی را حل نمی کند | کارشناس اقتصادی: تغییر ساعت تصمیم منطقی و مربوط به دولت است

برای تحقق خودکفایی اقتصادی باید تولید و مصرف حساب‌شده داشته باشیم

میزگرد «اصلاح و عادلانه‌سازی یارانه‌های انرژی» در شبکه خبر

بوشهر کاندیدای اصلی پایتخت اقتصادی کشور

سلیمی: به من قول دادند زمینی بدهند که یازده نفر صاحب داشت

زورآزمایی آنکارا و تل‌آویو؛ از شرق مدیترانه تا شام/ شکل‌گیری شکاف جدید منطقه‌ای

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی