بازار آریا

آخرين مطالب

زورآزمایی آنکارا و تل‌آویو؛ از شرق مدیترانه تا شام/ شکل‌گیری شکاف جدید منطقه‌ای اقتصاد ایران

زورآزمایی آنکارا و تل‌آویو؛ از شرق مدیترانه تا شام/ شکل‌گیری شکاف جدید منطقه‌ای
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصادنیوز : از قبرس شمالی گرفته تا لیبی و اکنون سوریه، آنکارا به‌تدریج حضور دریایی خود را گسترش می‌دهد. راهبرد انرژی ترکیه بر تبدیل این کشور به یک قطب منطقه‌ای انتقال منابع آسیایی به اروپا متمرکز است، اما این دکترین توسعه‌طلبانه تنش‌ها با بازیگران منطقه‌ای را افزایش داده است.
به گزارش اقتصادنیوز، وبگاه The Cradle با انتشار یادداشتی مدعی شد: فعالیت‌های ترکیه در غرب آسیا طی دو دهه گذشته دستخوش تغییرات چشمگیری شده است که عمدتاً ناشی از رقابت فزاینده بر سر ذخایر گاز در مدیترانه شرقی است. تمرکز آنکارا بر مناطق اقتصادی ویژه دریایی (EEZ) اکنون به یکی از ارکان اصلی سیاست خارجی این کشور تبدیل شده است؛ چراکه محدوده‌ دریایی ترکیه در مقایسه با دیگر کشورهای ساحلی، نسبتاً محدود است.
خانه دریایی ترکیه در شام
پیمان لوزان که در سال 1923 میان ترکیه و قدرت‌های پیروز جنگ جهانی اول امضا شد، مرزهای جدید ترکیه را تعیین کرد، اما این کشور را از حقوق دریایی قابل توجه محروم ساخت. در نتیجه، مناقشات مربوط به فلات قاره و آب‌های سرزمینی در مدیترانه شرقی دهه‌هاست که ادامه دارد.
امروزه ترکیه بر تفسیر خاص خود از قوانین بین‌المللی تکیه دارد و مرزهای مناطق ویژه اقتصادی دریایی و فلات قاره را بر اساس همین دیدگاه تعریف می‌کند. آنکارا کنوانسیون 1982 سازمان ملل درباره حقوق دریاها (UNCLOS) را نپذیرفته و ترجیح می‌دهد از طریق توافقات دوجانبه، مواضع خود را تثبیت کند. سقوط دولت سوریه در 8 دسامبر 2024 نقطه عطفی ژئوپلیتیکی در منطقه بود. ترکیه به‌سرعت با مقامات جدید دمشق همکاری خود را آغاز کرد. در 24 دسامبر، وزیر حمل‌ونقل ترکیه، عبدالقادر اورالوغلو، اعلام کرد که آنکارا قصد دارد با دولت جدید سوریه وارد مذاکره برای تعیین مرزهای دریایی شود.
او تأکید کرد که چنین توافقی می‌تواند «توازن قوا» در مدیترانه شرقی را تغییر داده و دامنه نفوذ دو کشور در اکتشاف انرژی را گسترش دهد. یونان بلافاصله این اقدام را محکوم کرده و مدعی شد ترکیه فاقد صلاحیت حقوقی برای امضای توافق با حکومتی است که آن را موقتی و نامشروع می‌داند. آتن این حرکت را تهدیدی مستقیم علیه حاکمیت دریایی خود به‌ویژه در اطراف کرت و قبرس تلقی کرد.
توافق احتمالی میان ترکیه و سوریه می‌تواند کنترل دریایی آنکارا را تا 1500 مایل مربع گسترش دهد و راهبرد «میهن آبی» ترکیه را تقویت کند؛ راهبردی دریایی که به دنبال گسترش نفوذ ترکیه در مدیترانه شرقی، دریای اژه و دریای سیاه است. این دکترین که ابتدا توسط دریادار بازنشسته جم گوردنیز مطرح و سپس توسط جهاد یایجی توسعه یافت، حاکمیت ترکیه بر حدود 462 هزار کیلومتر مربع فضای دریایی را هدف‌گذاری کرده است. در چارچوب این دکترین، آنکارا حاکمیت یونان بر جزایر اژه را به چالش می‌کشد، منافع خود در دریای سیاه را حفظ می‌کند و با ادعاهای قبرس و یونان در مدیترانه مقابله می‌کند.

بازار آریا


تکرار الگوی لیبی در سوریه؟
رویکرد ترکیه در سوریه شباهت زیادی به استراتژی پیشین این کشور در لیبی دارد. در پی توافق 2019 با دولت وفاق ملی (GNA) به رهبری فائز السراج، آنکارا موفق به ترسیم مرز دریایی جدیدی شد که به این بازیگر اجازه می‌داد در مناطق وسیعی از مدیترانه شرقی به اکتشاف انرژی بپردازد. این توافق، ادعاهای یونان را بر مرزهای دریایی مبتنی بر جزایرش -از جمله کرت- به چالش کشید و پیشروی پروژه خط لوله گاز EastMed را متوقف کرد؛ پروژه‌ای که قرار بود گاز اسرائیل، یونان و قبرس را به اروپا منتقل کند.
این توافق‌نامه که بخشی از آن توسط جهاد یایجی تدوین شد، بعداً به تأیید سازمان ملل رسید و ترکیه را به بازیگری کلیدی در معادلات انرژی مدیترانه تبدیل کرد. آنکارا از آن به عنوان مبنایی حقوقی برای مقابله با پروژه EastMed بهره برد و مدعی شد این خط لوله از آب‌های مورد ادعای ترکیه عبور می‌کند، بنابراین از لحاظ دیپلماتیک و حتی نظامی حق جلوگیری از آن را دارد.
اقدامات کنونی ترکیه در سوریه به‌وضوح تلاشی برای بازتولید این الگوست. طبق گزارش اندیشکده کارنگی در آگوست 2023، مداخلات ترکیه در شمال سوریه منجر به تقسیم این منطقه به «کانتون‌هایی» شده که با منافع ترکیه همسو هستند و به آنکارا نفوذ بیشتری در تعیین آینده سیاسی و اقتصادی سوریه داده‌اند. منطقه ساحلی مورد نظر، برای ترکیه از اهمیت استراتژیک برخوردار است؛ نه تنها به‌عنوان نقطه‌ای برای توافقات دریایی، بلکه به‌عنوان منطقه‌ای بالقوه غنی از منابع انرژی.
طبق برآورد سازمان زمین‌شناسی آمریکا در سال 2010، کل ذخایر گاز مدیترانه شرقی حدود 122 تریلیون فوت مکعب است که از این میزان، سوریه در سال 2019 حدود 40 تریلیون فوت مکعب را در پنج بلوک دریایی خود را از آن خود اعلام کرد.

بازار آریا


شکل‌گیری شکاف جدید منطقه‌ای
از قبرس شمالی گرفته تا لیبی و اکنون سوریه، آنکارا به‌تدریج حضور دریایی خود را گسترش می‌دهد. راهبرد انرژی ترکیه بر تبدیل این کشور به یک قطب منطقه‌ای انتقال منابع آسیایی به اروپا متمرکز است، اما این دکترین توسعه‌طلبانه تنش‌ها با بازیگران منطقه‌ای را افزایش داده است.
یونان و قبرس که سال‌ها نگران پیشروی‌های ترکیه بوده‌اند، این اقدامات را نقض قوانین بین‌المللی می‌دانند؛ به‌ویژه پس از توافق ترکیه-لیبی در 2019 که ادعاهای دریایی قبرس را تضعیف کرد. توافق احتمالی ترکیه با سوریه هم به‌احتمال قوی این رویارویی را تشدید خواهد کرد.
مصر و اسرائیل هم نگران‌اند. هر دو بازیگر بیم آن دارند که گسترش نقش ترکیه، پروژه‌هایی چون EastMed را با خطر مواجه کند. در اسرائیل، اندیشکده‌هایی مانند مرکز بگین-سادات خواهان تشکیل ائتلافی با یونان، قبرس و مصر و حمایت آمریکا برای مهار جاه‌طلبی‌های ترکیه شده‌اند. با وجود دستاوردهای تاکتیکی ترکیه، این اقدامات می‌تواند زمینه‌ساز درگیری گسترده‌تری شود. محور مخالف ترکیه -متشکل از اسرائیل، یونان، قبرس و مصر- هم‌اکنون هماهنگی‌های نظامی و دیپلماتیک خود را افزایش داده‌اند.
با این حال، ترکیه ممکن است همچنان شرکای جدیدی بیابد. روسیه، به‌ویژه با توجه به جایگزینی ترکیه با اوکراین برای انتقال گاز به اروپا، ممکن است از اقدامات ترکیه حمایت کند. ایران هم در صورتی که این همکاری منجر به تضعیف نفوذ اسرائیل شود، ممکن است با آنکارا همراه شود. فارغ از این‌ها، سوریه اکنون به یکی از صحنه‌های اصلی رقابت بر سر انرژی در مدیترانه شرقی تبدیل شده است. تغییر توازن قوا در سواحل این کشور، می‌تواند نظم منطقه را بازتعریف کند؛ در حالی که گسترش حضور اسرائیل در جنوب سوریه موجب نگرانی ترکیه شده، تثبیت حضور ترکیه در شمال، از دید تل‌آویو تهدیدی برای منافعش به شمار می‌رود.
توافق دریایی میان ترکیه و دولت جدید سوریه، شکاف‌های منطقه‌ای را عمیق‌تر کرده و احتمال درگیری آینده را افزایش می‌دهد. اینکه صحنه سوریه به بستر درگیری‌های انرژی‌محور بدل یا زمینه‌ساز دیپلماسی منطقه‌ای شود، بستگی به سطح درهم‌تنیدگی منافع قدرت‌های منطقه‌ای دارد. آنچه مسلم است، این‌ است که مسئله انرژی در مدیترانه شرقی دیگر صرفاً به خط لوله و ذخایر محدود نیست؛ بلکه به مسئله‌ای بنیادین در رقابت بر سر نفوذ، قدرت و شکل آینده منطقه تبدیل شده است.
بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1295086/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهمترین وعده غذایی روز؛ صبحانه یا ناهار؟

چرا برخی ترکیب‌های غذایی ناسازگارند؟

فواید آنتی‌اکسیدان‌ها برای محافظت از سرطان

این چای را برای هیدراته نگه داشتن پوست میل کنید

تفاوت تمرینات هوازی و بی‌هوازی در کاهش وزن

پیش از مصرف قرص‌های لاغری این مطلب را بخوانید

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

آیا سرکه سیب برای کاهش وزن موثر است؟

تصادف تریلر با سواری در جاده نیشابور/ 3 نفر کشته شدند

بازگشت الهامی به نساجی

کمبود کدام ویتامین‌ها کم‌خوابی می‌آورد؟

شب بدشانسی برای النصر/ شانس قهرمانی این تیم کم شد!

طرح‌های حفاظتی و مرمتی جدید در تخت جمشید

آمار بالای مرگ با موتور در تهران / موتورسوارها مراقب باشند!

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

معمای ولادیمیر

یک اختتامیه صنعتی کم‌رمق

اکران «تولید ملی» درایران‏‏‏‏‌اکسپو

بازگشت بورس به مدار رونق

هراس کی‌یف از معاملات پشت پرده

اسد همه‌چیز را می‌دانست

توضیحات سازمان تامین اجتماعی درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

تیم‌های برتر مسابقات رباتیک و هوش مصنوعی معرفی شدند

این تالابها به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شوند!

هشدار تند یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر ضربات بزرگ باشید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی