بازار آریا

آخرين مطالب

آیا توافق سیاسی ارزش دلاری بازار سهام را افزایش می‌دهد؟‌

رونق بورس در نیمه دوم اقتصاد ایران

رونق بورس در نیمه دوم
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - علی قاسمی : به‌‌‌‌‌رغم آنکه وضع تعرفه‌‌‌‌‌ها توسط دونالدترامپ، قیمت نفت را به پایین‌ترین سطوح 5سال اخیر هدایت کرد، اما خبرهای مثبت از مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، بورس را از ریزش بیشتر واداشت. در سه روز ابتدایی هفته گذشته شاخص بازار سهام با افت قابل‌توجه 2.5درصدی، همراه شد، به‌خصوص آنکه شاخص‌‌‌‌‌سازان بورسی از وضع تعرفه‌‌‌‌‌ها ضرر بیش‌‌‌‌‌تری را متحمل شدند، اما در دو روز پایانی با افزایش احتمال توافق سیاسی یا به‌عبارتی دیگر، کاهش تنش‌ها فرصت مناسبی برای بازار سهام فراهم شد تا خودنمایی کند. در مجموع بازدهی هفتگی شاخص‌کل بورس نزدیک به 0.7درصد ثبت شد تا در هفته آینده منتظر خبرهای جدید از احتمال توافق منتشر شود.


تعرفه‌‌‌‌‌ها، دست و پاگیر بورس شد؟
بازار سرمایه در سه ماه اخیر با ریسک‌های مختلفی از جمله ریسک‌های خارجی و داخلی مواجه شد، به‌خصوص آنکه ریسک‌های داخلی از جنس خطرهای اقتصادی بودند. سرکوب رشد قیمت دلار توافقی که خیز جدی برای نزدیک‌‌‌‌‌شدن به قیمت دلار در بازار آزاد برداشته بود و استیضاح عبدالناصر همتی به‌عنوان سکاندار کوتاه‌ترین دوره وزارت اقتصاد، مزید بر علت شد که شاخص‌کل بازار سهام نه‌تنها موفق به عبور از 3میلیون واحد نشود، بلکه برای از دست‌‌‌‌‌دادن کانال 2.8میلیون و 2.7میلیون واحد نیز انگیزه یابد. اختلاف قیمتی دلار توافقی و آزاد از 52درصد عبور کرد و نرخ بهره اوراق بدون‌ریسک نیز تا36درصد افزایش‌یافت، ضمن آنکه ریسک‌های سیاست خارجی ایران به‌خصوص تنش‌های میان آمریکا و ایران جدی‌‌‌‌‌تر شده بود. وضع تعرفه‌‌‌‌‌ها توسط رئیس‌جمهور جدید آمریکا، نه‌تنها به نفع اقتصاد دنیا، بلکه به نفع اقتصاد و بورس تهران نیز نخواهد بود. کاهش قیمت نفت و کاهش درآمدهای نفتی، موجب ممانعت از رشد اقتصادی و مختل‌‌‌‌‌شدن صادرات شرکت‌های بزرگ بورسی و موجب عمیق‌‌‌‌‌شدن رکود در بازار سهام خواهدشد. 
در این میان برخی از شرکت‌های کوچک می‌توانستند اوضاع بهتری داشته باشند، اما همچنان کل بازار سهام در معرض رکود اقتصاد جهانی بود. افت شدید قیمت نفت‌برنت و شکست محدوده 60دلار سبب شد تا ضمن کاهش کرک‌اسپرد شرکت‌های پالایشی، چشم‌‌‌‌‌انداز سودآوری شرکت‌های فولادی و پتروشیمی نیز تیره‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌تار شود. طی سه سال‌اخیر، افت چشمگیر قیمت شمش فولاد جهانی، مسیر رشد درآمد شرکت‌های این صنعت را ناهموار کرده‌است. درآمدهای دلاری شرکت‌ها می‌توانست مسیر نزولی را که طی این مدت داشته طی کند. اما تنها راه نجات بورس که از افت بیشتر آن جلوگیری شود، رشد قیمت دلار است. با توجه به کاهش درآمدهای نفتی دولت، چاره‌‌‌‌‌ای جز افزایش نرخ ارز وجود ندارد، از این‌رو علاوه‌بر افزایش نرخ دلار در بازار آزاد در میان‌مدت، نرخ دلار توافقی نیز می‌تواند از 80هزار‌تومان عبور کند.
نجات بورس در لبه پرتگاه؟
دوشنبه شب طرف آمریکایی و ایرانی، مذاکرات خود را طی روز شنبه، در عمان تایید کردند. شاخص بورس تهران با رشد بیش از 3درصدی در 2روز پایانی هفته نشان‌داد که اگر ریسک‌های سیاسی به حداقل برسد، بازار سهام و قیمت سهام در این همین محدوده‌‌‌‌‌ها نیز ارزنده است. شدت‌گرفتن عرضه‌ها به‌خصوص در نیمه دوم معاملات روز چهارشنبه، حکایت از آن دارد که بازار منتظر است تا خبر قطعی از توافق سیاسی قوی را بشنود. کاهش انتظارات تورمی، با توافق سیاسی می‌تواند منجر به کاهش صرف ریسک بازار سهام شود که در این‌صورت، P/E بازار سهام می‌تواند در بلندمدت تقویت شود.
طی چند روز اخیر، نرخ بهره بدون‌ریسک اوراق اسلامی از 36 تا 34درصد کاهش‌یافته‌است. تنها دو متغیر که وزن بالایی را در نوسانات بورس تهران دارند، مسیر این بازار را مشخص خواهند کرد. اول نرخ دلار توافقی است که احتمالا با تعیین سکاندار وزارت اقتصاد، به سمت نرخ دلار در بازار آزاد هدایت خواهدشد. هرقدر فاصله قیمتی دو شاخص ارزی به محدوده 20 یا زیر 20درصد کاهش یابد، بورس تهران نیز به سمت یک روند پررونق حرکت خواهد کرد.
دوم، کاهش ریسک‌های سیاسی است که بورس تنها با همین عامل می‌تواند دوباره تا محدوده 3میلیون واحد رشد کند.
نتیجه کاهش ریسک‌های سیاسی می‌تواند رشد قیمت دلار توافقی و کاهش نوسانات ارزی شود که اثر آن بر فضای بورس کاملا شفاف است. با تحقق یکی از دو عامل تعریف‌‌‌‌‌شده عبور از 3میلیون واحد چندان سخت نخواهد بود، اما در صورتی‌که مذاکرات سیاسی به نتیجه نرسد، بورس در کف 2میلیون و 650هزار واحد خواهد ماند و پتانسیل رشد خود را از دست خواهد داد. تنها راه نجات بورس در این شرایط رشد قیمت دلار توافقی است که سیاستگذار در میان‌مدت چاره‌‌‌‌‌ای ندارد به‌جز آنکه از سرکوب قیمت‌ها در بازار رسمی دست‌بردارد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291019/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشانه‌هایی از تپش قلب که باید جدی گرفته شود

چرا احساس تنهایی می‌کنیم؟

رئیس جمهور آمریکا: تعرفه‌های جدید در راه است

صدای انفجار در جنوب لبنان

پیش‌بینی ورود سامانه بارشی جدید/ در کنار رودخانه‌ها اطراق نکنید

هشدار کارشناسان آمریکایی درباره احتمال رکود در این کشور

کشف سکونتگاه 3400 در مصر/ ماجرا چه بود؟

شنیده‌های یک خبرنگار آمریکایی درباره محل دور بعدی مذاکرات ایران و آمریکا

تایید شهادت 37 غیرنظامی در حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

ترامپ: نمی‌توانید از تعرفه‌ها فرار کنید!

وزیر جنگ اسرائیل: در صورت نپذیرفتن توافق توسط حماس، حملات به غزه تشدید می‌شود

افزایش هشدارها درباره فروپاشی نظم پولی آمریکا/ رکود اقتصادی در این کشور نزدیک است؟

گذار پرهزینه انرژی/ چگونه حمله روسیه به اوکراین فرآیند کربن‌زدایی را مختل کرد؟

بازدید معاون استاندار قزوین از شرکت نور الکفیل در کربلا

پیش شرط های گشایش اقتصادی پس از موفقیت مذاکرات ایران و آمریکا/ FATF یک نیاز است و نمی‌توان آن را کنار گذاشت

کتاب توانمندی های اقتصادی و صنعتی استان قزوین به تجار عراقی اهدا شد

یمن نوزدهمین پهپاد آمریکایی را هم ساقط کرد

کمبود بودجه گریبان این سازمان بشردوستانه را هم گرفت

تحقق شعار «سرمایه‌گذاری برای تولید» مستلزم اصلاح ساختار‌ها و ایجاد ثبات اقتصادی است

مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشور خیال بازنشستگان را راحت کرد | خبر مهم برای بازنشستگان کشوری

ایران و عراق می‌توانند در تمدن‌سازی نوین جهانی نقش مهمی ایفا کنند

انرژی پول و سیر تکامل آن

از سکه افتادن اوراق خزانه‌داری

اقتصاد ما و سیاست خارجی

چشم‌انداز شاخص کل در سایه تحلیل تکنیکال

معافیت‏‏‌های ترامپ؛ فرصتی طلایی برای رمزارزها؟

بازگشت دلار به ابتدای ترامپ 2

بازار سهام - 1404/01/25

هفته پرهیاهوی بازارهای مالی آمریکا چگونه رقم خورد؟

خودروهای صفر هم آلاینده هستند

پشت پرده مذاکره در «بیت‌الحیل»

شناسایی 892 مؤدی مشکوک به پول‌شویی در سال 1403

گفت‌وگوی وزرای خارجه ایران و امارات درباره مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا

ساز موافق بورس

گروسی تا قبل از شنبه، به تهران می‌آید

کدام کشورها بیشترین ذخایر آب شیرین جهان را دارند؟/ اینفوگرافیک

قیمت کاغذی ساخت مسکن

چرایی همراهی مجلس با مذاکرات

قطار قرضی در متروی پرند

طبل میان‌تهی مخالفان مذاکره

جزئیات برنامه دولت برای ساخت 75 هزار مسکن استیجاری

ایران در چهارراه حوادث

حفظ آمادگی حداکثری و ارتقای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری

هر شغل 820 هزار دلار!

بازآفرینی هویت در عصر دیجیتال

ایجاد تعادل مطلوب در رهبری سازمان

همزیستی مالکیت خصوصی با سیاستگذاری دولتی؟

دست دولت در جیب صندوق توسعه

ویترین «ساخت ایران» برای جهانیان

گلایه آماری پزشکیان از متولی مسکن

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی