ارزش معاملات بازار سهام پس از یک ماه از 10همت عبور کرد؛
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - علی قاسمی : بورس تهران، پس از اخبار مذاکرات ایران و آمریکا فضای امنتری را تجربه میکند، بهطوریکه طی دو روز متوالی شاخص اصلی بورس با رشد 3درصدی همراه بود.
همچنین طی این مدت، حدود هزار و 900میلیاردتومان پول حقیقی وارد بازار شد. روز چهارشنبه، شاخصکل بورس با رشد 24هزارواحدی به محدوده 2میلیون و 830هزار واحد رسید. بهنظر میرسد با فضای متعادلی که در آخرین روز هفته ایجاد شدهاست، با رشد ارزش معاملات و عبور این سنجه آماری از 10هزارمیلیاردتومان، فرصت مناسبی برای ورود به برخی از سهام و صندوقهای سهامی فراهم شدهاست. در صورتیکه اخبار مذاکرات ادامه داشته و ریسکهای سیاسی به مرور کاهش یابند، با کاهش صرف ریسک بازار، میتوان شاهد بهبود P/E بازار در میانمدت بود. همین عامل، میتواند بازدهی مناسبی را برای اهالی بورس به ارمغان آورد، با اینحال همچنان مقاومت 2میلیون و 880هزارواحدی و پس از آن سقف 19دی مقاومتهایی هستند که شاخص بورس ناچار است برای تداوم رونق، با آنها درگیر شود.
چرا ترمز بورس کشیده شد؟
بازار سهام از ابتدای سال با محوریت گروه بانکی به روند صعودی بازگشت. این گروه، ابتدا باخبر افزایش نرخ تسعیر ارز و اکنون با خبرهای خوب از مذاکرات با آمریکا، به صدر ورود پول حقیقی تبدیل شدهاست. بررسیها نشان میدهد طی روز چهارشنبه، بانکیها با جذب بیش از 300میلیاردتومان پول حقیقی موردتوجه اهالی بازار بودهاند، پس از آن گروه محصولات شیمیایی بیشترین پول حقیقی را جذب کردند. بهنظر میرسد با توجه به گزارشهای ماهانه خوبی که از این صنعت منتشر شدهاست، تقاضا در این گروه به شکل پایدارتری ادامه داشتهباشد. این درحالی است که فرآوردههای نفتی و فلزات اساسی، به دلیل افت قیمت نفت به محدوده 60دلار و چشمانداز ضعیف اقتصاد چین، روزهای خوبی را تجربه نمیکنند.
به نظر میرسد کشیدهشدن ترمز رشد شاخصکل، در نیمه دوم معاملات روز چهارشنبه از آنرو باشد که بازار وارد فضای متعادلتری شده و فرصت مناسبی برای ورود پولهای جدید حقیقی فراهم شده، بهخصوص آنکه اصلاح قیمتی برخی از صندوقهای سهامی، سرمایهگذاری غیرمستقیم را در شرایطی که اطمینان در بازار به شکل قابلتوجهی، تقویت نشدهاست توجیهپذیر میکند. تا زمانیکه اخبار مذاکرات ادامهدار بوده و ریسکهای سیاسی رو به کاهش باشد، میتوان به بازار سهام امیدوار ماند.
رکود جهانی و رشد بورس؟
افت شدید قیمت جهانی نفت، در کنار جنگ اقتصادی که چین بهعنوان یکی از بازیگران اصلی آن است، بورس تهران را متاثر خواهد کرد. از سوی دیگر، کاهش درآمدهای دولت به رشد قیمت دلار کمک کردهاست، بهطوریکه طی سالآینده رشد میانگین قیمت دلار توافقی، میتواند تا حدودی اثر افت قیمتهای جهانی را خنثی کند. هرچند نرخ رشد سودآوری شرکتها میتواند کاهش یابد و صنایع بزرگ نیز تاثیر بالاتری را از این تحولات میپذیرند، اما بازار سهام میتواند تحتتاثیر یک محرک بسیار قویتر در این شرایط وارد فازجدیدی شود. اخبار مربوط به مذاکرات در صورتیکه ادامهدار باشد، به خودی خود، بازار را به رونق خواهد رساند، بهطوریکه در این شرایط رسیدن به سقف 3میلیونواحدی توسط شاخصکل کار سختی نخواهد بود.
رونق بازار با محرکP/E
نسبت P/E بازار اکنون در محدوده 7.2واحد قرار دارد. این محدوده برای شرایطی که احتمال توافق افزایشیافتهاست، ارزندگی بازار سهام را نشان میدهد. P/E بازار بر اساس دو متغیر میتواند در میانمدت تقویت شود. هرچه ریسکهای سیاسی در مسیر رسیدن به توافق کاهش یابد، صرف ریسک بازار نیز کاهشیافته و این موضوع در میزان بازده موردانتظار بازار سهام اثری مستقیم دارد. از سوی دیگر با کاهش انتظارات تورمی، نرخ بهره موثر اوراق نیز میتواند کاهش نسبی را تجربه کند. هرچند مسیر نزولی نرخ بهره بدونریسک از اواخر اسفندماه آغاز شده و احتمالا و از 36درصد به محدوده 34درصد رسیدهاست و در صورتیکه روابط میان ایران و غرب بهبود یابد، این روند ادامهدار خواهد بود و اثر کاهش صرف ریسک بازار و کاهش نرخ بهره مستقیما بر نسبت P/E یا قیمت به سود بازار اثرگذار خواهد بود، در نتیجه در بهترین حالت، این نسبت میتواند حتی تا 15واحد نیز افزایش یابد.
با فرض ثبات سودآوری شرکتها، بورس تهران از همین مسیر، پتانسیل رشد حداقل 100درصدی را خواهدداشت، اما در صورتیکه توافق حاصل نشود، همچنان رشد قیمت دلار بهعنوان یک متغیر مهم در بازار جلوی شکستهشدن کف 2میلیون و 650هزار واحد را خواهد گرفت، با اینحال در این سناریو نمیتوان انتظار رشد قیمت سهام را داشت.
-
پنجشنبه ۲۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۲۸:۳۶
-
۸ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1290298/