بازار آریا

آخرين مطالب

درس‌های جهانی مهار تورم برای ایران چیست؟

جاماندگی از قافله «مهار تورم» اقتصاد ایران

جاماندگی از قافله «مهار تورم»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : درحالی‌که ایران با تورم مزمن و ساختاری مواجه است، برخی از کشورها با تورم‌های بالا مانند آرژانتین و ترکیه توانسته‌اند با انجام اصلاحات در مسیر مهار تورم گام بردارند. در ماه نوامبر تورم ماهانه آرژانتین 2.4درصد و تورم ترکیه 2.2درصد و کمتر از تورم ماهانه ایران بوده است.
مقایسه تورم ماهانه کشورهایی که در سال‌های گذشته تورم‌های بالا و بعضا ابرتورم داشته‌اند، نشان می‌دهد که کشورها به دلایلی مانند مخرب بودن تورم‌های بالا بر معیشت و ساختار اقتصاد، سعی در مهار این پدیده داشته‌اند. ونزوئلا، آرژانتین و ترکیه از جمله کشورهایی هستند که در سال‌های گذشته تورم‌های بالا داشته، اما توانسته‌اند از سرعت رشد سطح عمومی قیمت‌ها به‌صورت چشم‌گیری بکاهند. اما عدم اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران موجب شده است تا تورم‌ به یکی از بیماری‌های مزمن اقتصاد ایران تبدیل شود. بر اساس آخرین آمار منتشرشده، تورم ماهانه ایران در آبان ماه 2.8درصد بوده است.
این در حالی است که تورم ماهانه ترکیه در ماه نوامبر 2.2درصد و تورم آرژانتین در این ماه معادل 2.4درصد بوده است. آخرین آمار مربوط به تورم ونزوئلا نیز مربوط به ماه اکتبر است که با افزایش 3.2واحد درصدی نسبت به ماه سپتامبر به 4درصد رسیده است. با وجود تفاوت‌هایی که در ساختار اقتصاد و بعضا دلایل شکل‌گیری تورم‌های بالا در این کشورها وجود دارد، می‌توان گفت که هدف‌گذاری و اجرای یک بسته سیاستی منجم برای مهار تورم موجب شده تا تورم ماهانه کشورهایی که تورم‌های بالا داشته‌اند در سطحی پایین‌تر از تورم ماهانه ایران قرار بگیرد.
اهمیت مهار تورم
نگاهی به تاریخ تحولات اقتصاد ایران نشان می‌دهد که در دهه‌های گذشته تورم مزمن یکی از مهم‌ترین معضلات اقتصاد ایران بوده است. تورم مزمن با تاثیرات منفی گسترده‌ای که بر زندگی افراد، کسب‌وکارها و عملکرد کلی اقتصاد دارد، می‌تواند ثبات اقتصادی و اجتماعی یک کشور را به خطر بیندازد. برای مثال در یک دهه گذشته تورم‌های بالا و مزمن موجب شده است قدرت اقتصادی ایرانیان به‌صورت چشم‌گیری کاهش یابد و نرخ فقر در محدوده 30درصد تثبیت شود. با توجه به مضراتی که تورم‌های بالا برای اقتصاد یک کشور دارد، سیاستگذاران اقتصادی در کشورهای مختلف تلاش می‌کنند تا از اتخاذ سیاست‌هایی که تورم‌های بالا به‌وجود می‌آورد، پرهیز کنند. بسیاری از کشورهایی که در سال‌های گذشته تورم‌های بالا داشتند نیز در تلاش بودند تا با اتخاذ سیاست‌های ضد تورمی و انجام اصلاحات، در مسیر مهار تورم گام بردارند. اما با وجود بارز بودن مضرات تورم‌های بالا، همچنان برخی از کشورها با این پدیده دست و پنجه نرم می‌کنند. می‌توان گفت که مقابله با تورم نیازمند سیاست‌های اقتصادی قاطع، شفاف و هماهنگ است تا رشد پایدار اقتصادی محقق شود.
در شرایطی که بسیاری از کشورهایی که تورم بالا داشته‌اند و بعضا با ابر تورم مواجه بوده‌اند، توانستند در مسیر کاهش تورم گام بردارند، ایران همچنان با تورم‌های بالا دست و پنجه نرم می‌کند و چشم‌انداز روشنی از کاهش انتظارات تورمی وجود ندارد. بر اساس آخرین آمارهای منتشرشده، تورم نقطه به نقطه ایران در ماه آبان معادل 32.5درصد و تورم ماهانه نیز معادل 2.8درصد بوده است. در حال حاضر ایران نیز با چالش‌های ساختاری مانند کسری‌ بودجه‌های پی در پی، ناترازی‌های مختلف و تحریم‌های اقتصادی مواجه است. به همین دلیل بررسی تجربه کشورهایی که در سال‌های گذشته توانسته‌اند در مسیر مهار تورم گام بردارند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
سیاستگذاری هدفمند
در سال‌های گذشته نام کشورهایی مانند ونزوئلا و آرژانتین با تورم گره خورده است. علاوه بر این کشورها، ترکیه نیز در سال‌های گذشته با چالش‌های مربوط به تورم‌های بالا مواجه بوده است. با این حال می‌توان گفت که هر 3کشور در یک سال گذشته گام‌های مهمی در مسیر مهار تورم برداشته‌اند و توانسته‌اند از سرعت افزایش سطح عمومی قیمت‌ها بکاهند. از آنجا که ساختار اقتصاد و بعضا ریشه‌های شکل‌گیری تورم در این 3 کشور متفاوت است، سیاست‌های مربوط به مهار تورم نیز در این کشورها تفاوت‌هایی دارد. برای مثال ریشه اصلی تورم در آرژانتین کسری بودجه و بدهی است. در دسامبر سال گذشته تورم ماهانه این کشور معادل 25.5درصد بود. با این حال دولت توانست با کاهش هزینه‌های خود سرعت افزایش تورم را کم کند. در نوامبر سال جاری تورم ماهانه این کشور که نشان‌دهنده درصد تغییر سطح عمومی قیمت‌ها در یک ماه نسبت به ماه قبل است به 2.4درصد رسید.
ترکیه نیز از جمله‌ کشورهایی است که در سال‌های گذشته تورم‌های بالایی داشته که ناشی از اصرار رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور این کشور در زمینه کاهش نرخ بهره بوده است. تاثیر این سیاست به‌گونه‌ای بود که اقتصاد ترکیه را در گرداب تورم فرو برد و موجب شد تا تورم سالانه ترکیه در اکتبر سال2022 به 85.5درصد برسد و قله تاریخی خود را فتح کند. با این حال اتخاذ سیاست‌های انقباضی و افزایش نرخ بهره تا سطح 50درصد در یک سال گذشته موجب شد تا تورم این کشور روند نزولی‌ طی کند. بر اساس آخرین آمارهای منتشرشده تورم ماهانه ترکیه در ماه نوامبر به 2.2درصد رسیده است.
کاهش تورم با دلارهای نفتی
شاید بتوان گفت که نام ونزوئلا یادآور ابرتورم است. ونزوئلا یکی از کشورهایی است که در سال‌های گذشته به دلایلی مانند وابستگی شدید به درآمد نفت، چاپ پول بی‌رویه، کنترل‌های قیمتی و ارزی و تحریم‌های اقتصادی تورم‌های بالا و ابر تورم را تجربه کرده است. با این حال در یک سال گذشته دولت مادرور توانست با بهبود وضعیت سیاست خارجی کشور خود، کاهش تحریم‌های اقتصادی، فروش نفت و استقبال از سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در صنعت نفت خود، تورم را به‌صورت چشم‌گیری کاهش دهد. بر اساس آخرین آمار منتشرشده که مربوط به اکتبر سال جاری است، تورم سالانه این کشور معادل 23.6درصد و تورم ماهانه معادل 4درصد بوده است. نکته قابل توجه آن است که دلیل اصلی کاهش تورم ونزوئلا، کاهش تحریم‌ها و افزایش درآمدهای دولت از این طریق است. به عبارت دیگر، اصلاحات ساختاری در زمینه مهار تورم در این کشور صورت نگرفته است و احتمال آن وجود دارد که همزمان با وارد شدن شوک‌های جدید به اقتصاد، ونزوئلا را بار دیگر در دام ابر تورم گرفتار کند. برای مثال بسیاری معتقدند که جهش تورم ماهانه در اکتبر ناشی از پیروزی دونالد ترامپ، در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و تهدید بازگشت تحریم‌هاست.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1227791/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باورهای اشتباه درباره آب دتاکس/ این نوشیدنی معجزه می‌کند؟

قبل از شروع ورزش این کارها را انجام ندهید

مردودی تاکسی‌های پایتخت در معاینه فنی، بیشتر از خودروهای سواری

شهادت 40 غیرنظامی در حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

اعلام موضع سناتورهای آمریکایی درباره تغییر سیاست واشنگتن علیه سوریه

کشورهای اتحادیه اروپا آماده بازگشایی سفارت در سوریه می‌شوند؟

ادعاها درباره جمع‌آوری تجهیزات نظامی روسیه از سوریه

رانت در واردات خودرو مانع از کاهش قیمت‌ها می‌شود

درخواست صدراعظم آلمان برای باقی ماندن نیروهای متخصص سوری در کشورش

حملات جنگنده‌های اسرائیل به سه منطقه در سوریه

تاکید کمیسیون اروپا بر حفاظت از اقلیتها در سوریه

حداقل حقوق کارمندان چقدر شد؟

سفر هیات دیپلمات قطری به سوریه

بردهای سریع از قوانین احمقانه؛ معجزه مدیرعامل جدید

«بهینه‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید» دو بال مقابله با ناترازی

بازگشایی سفارت ترکیه در سوریه از شنبه

خسارت زلزله زیراب مازندران چقدر بود؟

تعطیلی مدارس برخی از شهرهای اردبیل به دلیل سرما

هزینه جاه‌طلبی‌های عربستان/ ترامپ کابوس بن سلمان می‌شود؟

رشد هیجانی، ریسک‌ها و فرصت‌ها

سیگنال مثبت ترامپ به بازار

چشم‌انداز بازار نفت در 2025

فاز دوم سیاستگذاری ارزی؛ سرنوشت بورس پس از «نیما»

برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی به FATF نیاز داریم

سرمایه‌گذاری 100میلیون دلاری عمان در اینچه‌‌‌برون

پایان دلار نیمایی

ضربه ‌فنی «تولید» با «خاموشی»

راه‏‏‌ پرچالش تنظیم‏‏‌گری رمزارزها

تحویل سوخت بیشتر به نیروگاه‌ها

افزایش تولید نفت ایران در نوامبر

از مازاد تا تحول؛ چشم‏‏‏‏‌انداز نفت در 2025

فرش قرمز «چابهار» زیر پای فعالان اقتصادی

آخرین وضعیت خط ریلی سریع‌‌‌‌‌السیر تهران – اصفهان

ترافیک آزادراه تهران-قزوین نصف می‌شود

شعار روز جهانی گمرک

بازار - 1403/09/24

برنامه بانک مرکزی برای توسعه نهاد قرض‏‏‌الحسنه

فراز و فرود طلای جهانی

بازگشت دلار از قله در روز آخر

جاماندگی از قافله «مهار تورم»

نباید اجازه دهیم صنایع به خاطر ناترازی حوزه انرژی تعطیل شوند

مقاومت دلار در برابر نزول فصلی

آمار معاملات هفتگی - 1403/09/24

37 صنعت در محدوده سبز

چه چیزی شما را اذیت می‌کند؟

نمایش فیلم‌تئاتری از بهرام بیضایی در خانه هنرمندان

انتشار آخرین رمان محمدعلی علومی

پرتره‌های پهلوان آواز در ارسباران

«محمد رسول‌الله» چگونه ساخته شد؟

رودری باز هم بهترین بازیکن دنیا شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی