بازار آریا

آخرين مطالب

روایتی از تاریخ سینمای سوریه

«محمد رسول‌الله» چگونه ساخته شد؟ اقتصاد ایران

«محمد رسول‌الله» چگونه ساخته شد؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سوریه از لحاظ فرهنگی کشوری غنی است. شعر و ادبیات در تاریخ این کشور همواره مورد توجه بوده و بزرگان بسیاری را به دنیا معرفی کرده است. شاید خیلی‌ها ندانند که سینمای سوریه هم در برخی دوره‌ها در دنیا مطرح بوده و توانسته یکی از مهم‌ترین جریان‌های سینمایی در خاورمیانه را راه بیندازد و توجه جشنواره‌های بزرگ را هم جلب کند. ریشه‌ شکل‌گیری سینما در سوریه، به اوایل قرن بیستم میلادی و دوران استعماری فرانسه برمی‌گردد و نمی‌توان تاثیر فرهنگ فرانسه در ایجاد و رشد فکری سینما در سوریه را نادیده گرفت.
از این رو دوره طلایی سینمای سوریه را می‌توان در دهه‌های 1960 و 1970 و پیش از روی کار آمدن خاندان اسد دانست؛ در این دوره، فیلم‌سازان سوری با ساخت آثار اجتماعی و سیاسی به انتقاد از وضعیت موجود و بیان مطالبات مردم پرداختند. فیلم «الارض»، ساخته مصطفی عقاد، یکی از مهم‌ترین آثار این دوره است که به بررسی مساله‌ اصلاحات ارضی در سوریه می‌پردازد و جایزه بهترین فیلم از جشنواره پاناما را از آن این فیلم‌ساز سوری کرد.
با‌این‌حال آنچه عقاد را در میان مسلمانان محبوب کرد ساخت فیلم «محمد رسول‌الله» بود که در سال‌های ابتدایی حکومت حزب بعث در سوریه و با تامین مالی معمر قذافی، حاکم لیبی، ساخته شد. عقاد برای تولید این اثر با مشکل مالی روبه‌رو شد و پروژه تا تعطیلی پیش رفت، ولی با حمایت مالی قذافی فیلم‌برداری‌اش در لیبی و مراکش و در لوکیشین‌هایی مشابه مکه و مدینه آغاز شد. این فیلم در سال 1976جایزه اسکار بهترین موسیقی متن را دریافت کرد. البته همکاری قذافی با مصطفی عقاد ادامه پیدا کرد و آنها در سال 1981 فیلم «عمر مختار»، یکی از شخصیت‌های ملی لیبی، را جلوی دوربین بردند.
عمر امیرآلای و عثمان صلیبی از دیگر کارگردان‌های مطرح سوریه بودند که به ساخت فیلم‌های مستند با مضامین اجتماعی و سیاسی مشهور بودند. عمر امیرآلای با فیلم‌های انتقادی و واقع‌گرایانه‌اش شناخته می‌شد و آثارش اغلب به بررسی مشکلات اجتماعی و سیاسی سوریه به‌ویژه در دوران حکومت حزب بعث می‌پرداخت. امیرآلای با روایت‌های مستند و رویکرد انتقادی‌اش در آن سال‌ها به یکی از چهره‌های شاخص سینمای مستقل سوریه تبدیل شد و آثارش در سال‌های 1980 تا 1990 به دلیل محتوای انتقادی‌ اغلب با محدودیت‌ها و سانسور روبه‌رو بود. یکی از فیلم‌های مهم این فیلم‌ساز «سیل در کشور بعث» بود که به بررسی تاثیر سیاست‌های حزب بعث بر زندگی مردم روستایی در سوریه می‌پردازد. «العوده» نیز در سال 2006 توسط او ساخته شد که روایتی از بازگشت یک خانواده‌ سوری از جنگ بود.
در آن دوره علاوه بر سینما، سریال‌سازی هم به دلیل جذب حداکثری مخاطب در سوریه بسیار مورد توجه قرار گرفت و آثاری همچون «خاطرات مدیر کل» در سال 1995 به کارگردانی هشام شربتچی ساخته شد و با دوبله فارسی از تلویزیون ایران روی آنتن رفت. سریال «صلاح الدین ایوبی» با داستانی حماسی از زندگی صلاح‌الدین ایوبی، یکی از نامدارترین حاکمان و فرماندهان تاریخ اسلام، به کارگردانی حاتم علی در سال 2001 پخش شد.
به گزارش خبرآنلاین، با روی کار آمدن خاندان اسد، سینمای سوریه دوره جدیدی را تجربه کرد و به ابزاری برای ترویج ایدئولوژی حاکم تبدیل شد. بسیاری از فیلم‌های تولیدشده در این دوره به دنبال بازنمایی هویت ملی سوری و ارزش‌های سنتی جامعه بودند و اغلب به تاریخ کهن سوریه و میراث فرهنگی غنی آن می‌پرداختند و از طرفی به مسائل سیاسی و اجتماعی توجه زیادی نشان می‌دادند.
در این دوره سینماگران سوری با مشکل بزرگی همچون سانسور دست‌وپنجه نرم می‌کردند و بسیاری از فیلم‌ها به دلیل محتوای سیاسی یا اجتماعی ممیزی می‌شدند. موضوعاتی نظیر جنگ‌های داخلی، تحولات سیاسی و مشکلات اقتصادی بر مشکلات فیلم‌سازان افزود و در نتیجه بسیاری از سینماگران سوری مجبور به ترک کشور شدند و فعالیت‌های هنری خود را خارج از کشور ادامه دادند.
زنان در سینمای سوریه، به‌ویژه در دوران حکومت خاندان اسد، نقش چندوجهی و پیچیده‌ای داشتند. از یک سو، سینما به عنوان ابزاری برای نمایش تصویر زن در جامعه استفاده می‌شد که اغلب نمایانگر همسر فداکار، مادر مهربان یا دختر مطیع بود که با ارزش‌های جامعه سنتی سوریه همخوانی داشت؛ اما گاهی جلوی دوربین برخی زنان هنرمند این کشور نقش‌های متفاوتی ایفا کردند و تصویر کلیشه‌ای زن را به چالش کشیدند. البته زنان سینمای سوریه در پشت صحنه به عنوان فیلم‌نامه‌نویس، تدوینگر، طراح صحنه و لباس و در سایر بخش‌های فنی نقش مهمی ایفا کرده‌اند.
با جنگ‌های داخلی در سوریه و تخریب زیرساخت‌ها، تولید فیلم در این کشور به‌شدت کاهش یافت و بسیاری از هنرمندان مجبور به ترک کشور شدند. با‌این‌حال سینماگران سوری در خارج از کشور نیز به موضوعاتی چون جنگ، آوارگی و رنج توجه نشان دادند و هنوز در تلاش‌اند تا صدای مردم خود را به گوش جهانیان برسانند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1227782/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قبل از شروع ورزش این کارها را انجام ندهید

مردودی تاکسی‌های پایتخت در معاینه فنی، بیشتر از خودروهای سواری

شهادت 40 غیرنظامی در حملات روز گذشته اسرائیل به غزه

اعلام موضع سناتورهای آمریکایی درباره تغییر سیاست واشنگتن علیه سوریه

کشورهای اتحادیه اروپا آماده بازگشایی سفارت در سوریه می‌شوند؟

ادعاها درباره جمع‌آوری تجهیزات نظامی روسیه از سوریه

رانت در واردات خودرو مانع از کاهش قیمت‌ها می‌شود

درخواست صدراعظم آلمان برای باقی ماندن نیروهای متخصص سوری در کشورش

حملات جنگنده‌های اسرائیل به سه منطقه در سوریه

تاکید کمیسیون اروپا بر حفاظت از اقلیتها در سوریه

حداقل حقوق کارمندان چقدر شد؟

سفر هیات دیپلمات قطری به سوریه

بردهای سریع از قوانین احمقانه؛ معجزه مدیرعامل جدید

«بهینه‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید» دو بال مقابله با ناترازی

بازگشایی سفارت ترکیه در سوریه از شنبه

خسارت زلزله زیراب مازندران چقدر بود؟

تعطیلی مدارس برخی از شهرهای اردبیل به دلیل سرما

هزینه جاه‌طلبی‌های عربستان/ ترامپ کابوس بن سلمان می‌شود؟

رشد هیجانی، ریسک‌ها و فرصت‌ها

سیگنال مثبت ترامپ به بازار

چشم‌انداز بازار نفت در 2025

فاز دوم سیاستگذاری ارزی؛ سرنوشت بورس پس از «نیما»

برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی به FATF نیاز داریم

سرمایه‌گذاری 100میلیون دلاری عمان در اینچه‌‌‌برون

پایان دلار نیمایی

ضربه ‌فنی «تولید» با «خاموشی»

راه‏‏‌ پرچالش تنظیم‏‏‌گری رمزارزها

تحویل سوخت بیشتر به نیروگاه‌ها

افزایش تولید نفت ایران در نوامبر

از مازاد تا تحول؛ چشم‏‏‏‏‌انداز نفت در 2025

فرش قرمز «چابهار» زیر پای فعالان اقتصادی

آخرین وضعیت خط ریلی سریع‌‌‌‌‌السیر تهران – اصفهان

ترافیک آزادراه تهران-قزوین نصف می‌شود

شعار روز جهانی گمرک

بازار - 1403/09/24

برنامه بانک مرکزی برای توسعه نهاد قرض‏‏‌الحسنه

فراز و فرود طلای جهانی

بازگشت دلار از قله در روز آخر

جاماندگی از قافله «مهار تورم»

نباید اجازه دهیم صنایع به خاطر ناترازی حوزه انرژی تعطیل شوند

مقاومت دلار در برابر نزول فصلی

آمار معاملات هفتگی - 1403/09/24

37 صنعت در محدوده سبز

چه چیزی شما را اذیت می‌کند؟

نمایش فیلم‌تئاتری از بهرام بیضایی در خانه هنرمندان

انتشار آخرین رمان محمدعلی علومی

پرتره‌های پهلوان آواز در ارسباران

«محمد رسول‌الله» چگونه ساخته شد؟

رودری باز هم بهترین بازیکن دنیا شد

سنگین‌وزن‌ها مدال دشت کردند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی