بورس درمیان تردید و امید
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - پیمان شوریابی * وضعیت فعلی اقتصاد ایران و بهتبع آن بازار سرمایه در کوتاهمدت از نوسانات قابلتوجهی برخوردار است. طبق گزارشهای منتشرشده، شاخصکل بورس در آخرین روز معاملاتی هفته، با کاهش روبهرو شده، همچنین بخشی از فشار فروش در بازار سرمایه ناشی از عدماطمینان نسبت به آینده بازارها و چشمانداز اقتصادی است، با توجه به اینکه سهشنبه شب، رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا آمادگی خود را برای مذاکره با همتای ایرانی خود اعلام کرد، آینده بازارهای مالی در کشور به سناریوهای مختلفی وابسته شده که ابهام را در افق سرمایهگذاری ایجادکردهاست و این امر موجبشده تا سرمایهگذاران تمایل بیشتری به جابهجایی سرمایه و نقدینگی از بازار سهام و درآمد ثابت به سمت داراییهایی امن مانند طلا پیدا کنند.
یکی از عواملی که باعثشده که سرمایه به سمت بازار طلا حرکت کند، افزایش انتظارات تورمی نسبت به آینده و افزایش اختلاف و شکاف میان نرخ ارز در بازار آزاد و قیمت دلار در بازار ارز توافقی است. این شکاف باعثشده تا بخشی از سرمایهها در بازار سرمایه بهسوی بازارهای موازی حرکت کند، چراکه به هر میزان، شکاف میان نرخ ارز در بازار ارز توافقی و بازار آزاد افزایش پیدا کند، حاشیه سود شرکتها به میزان تورم افزایش پیدا نمیکند و باعث جاماندگی بازار سهام نسبت به سایر بازارها خواهدشد.
در صورتیکه بخواهیم بازار را بهصورت بلندمدت بررسی کنیم، اصلاح سیاستهای اقتصادی، افزایش شفافیت و بهبود زیرساختهای بازار سرمایه، میتواند افق سرمایهگذاری را روشن کند و نگاه مثبت سرمایهگذاران به بازار سهام تثبیت شود. بهعبارت دیگر، در صورتیکه سیاستگذاران ابهامات موجود در بازار سرمایه را مرتفع سازند و در راستای شفافیت، اقدامات واقعی و عملی را در دستور کار قرار دهند و نهادها و چارچوبهای پایدار ایجاد کنند، روند بازگشت اعتماد سرمایهگذاران و ورود نقدینگی جدید به بازار سهام با احتمال بالا، ایجاد خواهدشد. اما اگر بخواهیم که بازار را در مقیاس کوتاهمدت مورد ارزیابی قرار دهیم، شرایط نامشخص و نوسانات شدید درمیان بازارها باعث شدهاست که خروج پول از سمت بازار سهام و درآمد ثابت به سمت بازارهای امنتر مانند بازار طلا حرکت کند، چراکه این بازارها از داراییهای مردم دربرابر تورم و کاهش ارزش محافظت میکنند.
بنابراین، در حالحاضر میتوان گفت؛ وضعیت بازار سهام به دلیل شرایط اقتصادی و سیاسی در فضای بینالملل که چشمانداز را با ابهام روبهرو کرده، در یک فازاصلاحی قرار دارد و باعثشده که سرمایهگذاران درمیان بازارها مردد باقیبمانند. به نظر میرسد که روند انتقال سرمایه به سمت بازار طلا و دیگر داراییهای امن در کوتاهمدت ادامه یابد؛ اما در بلندمدت، با اجرای اصلاحات اقتصادی و ایجاد اطمینان در بازار، بهنظر میرسد که شاهد بهبود و رشد قابلتوجهی در بازار سهام خواهیم بود و چشمانداز اقتصادی این بازار مثبت باشد. علاوهبر این، شاهد تلاشهایی از سوی نهادهای نظارتی، سازمان بورس و اوراقبهادار و بانکمرکزی هستیم که با بهبود سیاستهای پولی و ارز، فضای سرمایهگذاری را امن و چشمانداز بازار سرمایه را برای سرمایهگذاران جذاب میکند و منجر به بازگشت اعتماد میشود.
ایجاد هماهنگی و ارتباط بین نرخهای ارز رسمی و بازار آزاد و کاهش اختلافهای میان این دو میتواند نقش مهمی در افزایش اعتماد سرمایهگذاران داشتهباشد. در این راستا، اصلاح ساختارهای اقتصادی و ایجاد چارچوبهای شفاف برای تصمیمگیریهای کلان اقتصادی، زمینهساز بازگشت نقدینگی و اعتماد سرمایهگذاران به بازار سهام خواهد بود. با ایجاد این شرایط، انتظار میرود که سرمایهگذاران در بلندمدت تمایل به نگهداری داراییهای بورسی داشته باشند و روند خروج سرمایه به سمت داراییهای امن مانند طلا کاهش یابد.
* کارشناس بازار سرمایه
-
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۲:۵۹
-
۲ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1262223/