تقاضا برای طلا، در سراسر جهان افزایش یافته است
رکوردشکنی سریالی فلز زرد
اقتصاد جهان
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : با تداوم سایه نااطمینانی تجاری بر اقتصاد دنیا، طلای جهانی، روز گذشته قیمت 2877 دلار را لمس کرد؛ اتفاقی که تا به حال در تاریخ مشاهده نشده بود. این رکوردشکنی طی پنج روز متوالی اتفاق افتاد. علاوه بر این، تقاضا برای طلای جهانی همچنان از سوی نهادهای مختلف رو به افزایش است که درخشش این فلز را در چشم سرمایهگذاران، دوچندان کرده است.
در ماههای اخیر، افزایش تقاضا برای طلا در آمریکا باعث کمبود این فلز گرانبها در لندن شده و هزینههای استقراض آن را در لندن به شدت افزایش داده است. موجودی طلا در بورس کالای نیویورک (Comex) از زمان انتخابات نوامبر گذشته 88 واحد درصد رشد کرده؛ زیرا معاملهگران سعی دارند خود را برای تعرفههای احتمالی دولت ترامپ آماده کنند. این شرایط باعث کمبود طلا در لندن شده و کاربران برای برداشت طلا از خزانههای بانک انگلستان با تاخیر چند هفتهای مواجهاند. بر اساس گزارش شورای جهانی طلا، نرخ استقراض هفتگی طلا در لندن، امسال به 10درصد رسیده که در مقایسه با نرخ دو تا سه درصدی سالهای گذشته افزایش قابلتوجهی دارد.
جان رید، استراتژیست ارشد این شورا، گفت: «موجودی طلا در آمریکا بیش از حد معمول است؛ در حالی که لندن با کمبود مواجه شده و این امر باعث اختلال در بازار و افزایش هزینه استقراض شده است.» به گفته رید، سیاستهای دولت ترامپ باعث افزایش بیسابقه نااطمینانی اقتصادی و سیاسی شده که طلا را به گزینهای جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل کرده است. او پیشبینی کرد که قیمت طلا در سالجاری رکوردهای جدیدی ثبت کند، هرچند که احتمالا رشد 26درصدی سال گذشته را تکرار نخواهد کرد. در حال حاضر، بانکها، پالایشگاههای طلا، جواهرسازان و تولیدکنندگان صنعتی از جمله متقاضیان استقراض طلا هستند که به دلیل هزینههای بالای خرید و ذخیره، ترجیح میدهند طلا را موقتا قرض بگیرند. با تشدید نگرانیها در مورد جنگ تجاری در جهان، قیمت طلا در آغاز سال 2025 بیش از 9 واحددرصد افزایش یافته و رکوردهای جدیدی را ثبت کرده است.
همچنین افزایش نگرانیها درباره تعرفههای آمریکا باعث شده است که معاملهگران بهدنبال کسب سود از تفاوت قیمت در آمریکا، طلا را به این کشور منتقل کنند. این امر موجب نوسانات شدید نرخهای اجاره شبانه طلا شده که در مقاطعی به 12درصد نیز رسیده است. راث کروول، مدیر اجرایی انجمن بازار شمش لندن (LBMA) اعلام کرد که با وجود چالشهای ایجادشده، نقدینگی و ذخایر طلای لندن همچنان در وضعیت مناسبی قرار دارند. بر اساس گزارش سالانه شورای جهانی طلا، تقاضای جهانی طلا در سال گذشته به رکورد 4974 تن رسید که یک واحددرصد افزایش نسبت به سال 2023 را نشان میدهد. علاوه بر این، سرمایهگذاری در طلا رشد 25 درصدی داشته که ناشی از افزایش تقاضا برای شمشهای طلا و صندوقهای سرمایهگذاری بر پایه طلا (ETF) بوده است.
در این راستا، لهستان، هند و ترکیه از بزرگترین خریداران طلا در سال گذشته بودهاند. در 15 سال اخیر، بانکهای مرکزی بهطور مداوم خریدار خالص طلا بودهاند و سرعت خرید آنها از زمان حمله روسیه به اوکراین تقریبا دو برابر شده است؛ زیرا کشورها سعی دارند ذخایر خود را تنوع ببخشند. با این حال، کارشناسان اظهار کردند که چین همچنان بزرگترین بازار طلای جهان است؛ اما کاهش تقاضای جواهرات و افزایش تقاضای سرمایهگذاری، نشاندهنده تغییر در فضای اقتصادی این کشور است. به گفته کارشناسان، بانک مرکزی چین احتمالا خریدهای طلای خود را ادامه خواهد داد که میتواند تاثیر مثبتی بر احساسات سرمایهگذاران داشته باشد. برخلاف سایر سرمایهگذاران، بانکهای مرکزی معمولا رویکردی استراتژیک دارند و نسبت به نوسانات قیمتی واکنش کمتری نشان میدهند، که همین موضوع باعث ثبات نسبی در بازار طلا شده است.
-
پنجشنبه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷:۲۶
-
۷ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1262259/