بازار آریا

آخرين مطالب

چرا فرآیند حذف قوانین دست‌‌وپاگیر در ایران با بن‌بست روبه‌رو می‌شود؟

تیغ کند مقررات‌زدایی اقتصاد ایران

تیغ کند مقررات‌زدایی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : درحالی‌که بسیاری از کشورهای جهان موفق به کاهش مقررات اضافی شده‌اند، در ایران فرآیند بوروکراسی‌زدایی با چالش‌های زیادی روبه‌رو است که مانع از حذف قوانین دست‌وپاگیر می‌شود. به گفته کارشناسان، تعدد نهادها و شوراهای عالی، پراکندگی قدرت قانون‌گذاری و مخالفت‌های سیاسی در کنار رانت‌جویی از موانع اصلی اصلاحات اداری به شمار می‌روند. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر ساختار بوروکراتیک کشور پیچیدگی‌هایی ایجاد کرده که نه تنها موجب فساد اداری می‌شود، بلکه بهره‌وری را کاهش می‌دهد و مانع از توسعه کسب‌وکارها می‌شود. طبق اعلام بانک جهانی، ایران در شاخص کارآیی دولت رتبه121 را بین 141کشور دنیا داشته است. علاوه بر این، برخی بوروکراسی‌های دولتی و محدودیت‌های قانونی درآمدهای کلانی برای برخی ذی‌نفعان به ارمغان آورده‌اند و مخالفت این ذی‌نفعان خود مانعی برای اصلاحات شده است. به این ترتیب، بوروکراسی‌زدایی در ایران نه تنها برای کاهش هزینه‌ها بلکه برای حفظ رقابت‌پذیری اقتصادی ضروری است. به نظر می‌رسد موفقیت این اصلاحات نیازمند اراده سیاسی و اتخاذ رویکرد علمی در حاکمیت است.
در سال‌های اخیر، جنبش بوروکراسی‌زدایی در بسیاری از کشورهای جهان به راه افتاده است. این روند با هدف کاهش موانع اداری، تسهیل کسب‌وکارها و افزایش بهره‌وری دولت‌ها انجام می‌شود. کشورهایی مانند آمریکا، آرژانتین و هند توانسته‌اند با همکاری قوای مختلف، قوانین دست‌وپاگیر را حذف کرده و ساختار اداری خود را بهینه کنند. بااین‌حال، در ایران، به‌رغم نیاز شدید به چنین اصلاحاتی، موانع متعددی بر سر راه بوروکراسی‌زدایی وجود دارد. در بسیاری از کشورها، ساختار اداری اجازه حذف بوروکراسی‌های زائد را به قوه مجریه می‌دهد؛ با این حال، قوانین و شوراهای عالی متعدد در ساختار اداری کشور در کنار ذی‌نفعان وضع موجود، مانع از به ثمر رسیدن اصلاحات اداری و قانونی در کشور شده‌اند.
تجربه جهانی
اکونومیست در نسخه این هفته خود به بررسی جنبش بوروکراسی‌زدایی در سرتاسر جهان پرداخته است. این نشریه اشاره می‌کند که خاویر میلی یک اره برقی در راهپیمایی‌های مبارزاتی به صدا درآورد تا اشتیاق خود را برای از بین بردن انبوه بوروکراسی و مقرراتی که مانع پیشرفت اقتصاد می‌شود نشان دهد و او در عمل هم به این وعده خود پایبند بوده است. خاویر میلی در نوامبر 2024 به اکونومیست گفت که قبلا 800گام برای کاهش تشریفات اداری برداشته و 3200 اصلاح ساختاری دیگر را نیز برنامه‌ریزی کرده است. میلی برای کاهش قوانین دست و پاگیر به فدریکو اشتروتزنگر، وزیر مقررات‌زدایی و تحول دولتی آرژانتین، اختیاری بالاتر از همه وزارت‌خانه‌های دولتی اعطا کرد.
میلی در این مسیر تنها نیست. سیاستمداران در سراسر جهان، چه در راست و چه در چپ، مقررات‌زدایی را پذیرفته‌اند. دونالد ترامپ یک «دپارتمان کارآمدی دولت» (DOGE) به ریاست ایلان ماسک، ایجاد کرده است تا دولت را کوچک کند و تشریفات اداری را کاهش دهد. سال گذشته نیوزلند یک «وزارت مقررات» راه‌اندازی کرد که شهروندان می‌توانند هرگونه «بوروکراسی اضافی» را به آن گزارش دهند. در 29ژانویه 2025کمیسیون اروپا متعهد شد که الزامات گزارش‌دهی شرکتی را 25درصد و برای شرکت‌های کوچک 35درصد کاهش دهد. حتی کشورهایی که به دولت‌های قدرتمند خود مشهور هستند نیز به جنبش بوروکراسی‌زدایی پیوسته‌اند.
فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر فرانسه، وعده «انقلاب بزرگ بوروکراسی‌زدایی» را داده است. ویتنام قصد دارد یک چهارم سازمان‌های دولتی خود را حذف کند. بوروکراسی هند که زمانی نماد بوروکراسی‌های ناکارآمد بود در حال کوچک ‌شدن است. جان کاکرین از اندیشکده هوور دانشگاه استنفورد استدلال می‌کند که تلاش برای اصلاح نحوه عملکرد دولت‌های غربی در سال‌های اخیر «به طور بالقوه بزرگ‌تر از انقلاب اقتصادی ریگان و تاچر» در دهه 1980 است.
وضعیت بوروکراسی در ایران
سیستم اداری ایران از دهه‌ها پیش با پیچیدگی‌های فراوانی همراه بوده است. بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در 2023، ایران در شاخص کارایی دولت رتبه 121 از 141کشور را دارد. صادرات و واردات، راه اندازی کسب‌و‌کار یا اخذ مجوزهای ساختمانی در کشور با موانعی مانند تعدد اداری و نیاز به تاییدیه‌های فراوان مواجه است. این فرآیندهای طولانی نه‌تنها هزینه‌های اقتصادی را افزایش می‌دهند، بلکه بستر مناسبی برای فساد اداری فراهم می‌کنند. بر اساس گزارش شفافیت بین‌الملل، ایران در شاخص ادراک فساد 2023، در رتبه 149 از 180کشور قرار گرفت.
رئیس مجلس به‌تازگی اعلام کرده است که «نزدیک به 12هزار قانون در کشور وجود دارد، از این میان نزدیک به 4هزار قانون منسوخ شده است. یعنی یا قابلیت اجرا ندارند، یا با قانونی همانند هم‌پوشانی دارند، یا زمان اجرای آنها گذشته و دیگر موضوعیتی ندارند.» به نظر می‌رسد در کشور، تولید قانون به‌آسانی صورت می‌گیرد اما حذف قوانین زائد با دشواری روبه‌روست.
به گفته کارشناسان، علت بروز این وضعیت این است که ساختار حکمرانی در کشور با پراکندگی قدرت قانون‌گذاری مواجه است. نهادهای متعددی در حوزه‌های مختلف، متولی و مسوول نظارت و تعیین قوانین هستند. شوراهای عالی مختلف در هر موضوعی تشکیل شده‌اند و خود به جای اصلاح امور، تبدیل به نوعی بوروکراسی زائد شده‌اند. پراکندگی قدرت قانون‌گذاری و اصلاح ساختار اداری باعث می‌شود حتی حذف یک قانون ساده نیز به توافق چند نهاد مختلف نیاز داشته باشد. برای مثال، طرح اصلاح قانون مالیات ارزش افزوده در سال 1400 به دلیل اختلاف نظر میان مجلس و شورای نگهبان، بیش از 18ماه در نهادهای مختلف در گردش بود.
مانع ذی‌نفعان
برخی نهادهای دولتی و شبه‌دولتی از طریق اخذ جریمه‌های اداری، فروش مجوزها، یا ایجاد انحصارهای قانونی، به درآمدهای کلانی دست می‌یابند. برخی تصمیم‌گیران معتقدند که بوروکراسی ابزاری برای حفظ نظارت دولت بر اقتصاد و جامعه است. این نگرانی به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند فرهنگ، رسانه‌ها، و تجارت خارجی مشهود است. برای مثال، قانون الزام اخذ مجوز برای واردات کتاب، نه تنها به دلیل ملاحظات اقتصادی، بلکه از منظر ایدئولوژیک توجیه می‌شود. علاوه بر این، تحریم‌های بین‌المللی موجب شده‌اند دولت برای کنترل بازارهای ارز، کالاهای اساسی، و تجارت خارجی، مقررات جدیدی وضع کند. این مقررات اغلب به جای هدفمند بودن، کلی و پیچیده هستند.
ماهیت بوروکراسی
لودویگ فون میزس، اقتصاددان اتریشی، در کتاب کلاسیک خود با عنوان «بوروکراسی» (1944)، به تحلیل ماهیت سیستم‌های بوروکراتیک و تفاوت آنها با سازوکارهای بازار آزاد می‌پردازد. او تاکید می‌کند که بوروکراسی ذاتا فاقد «مکانیسم سود و زیان» است و این فقدان، به کاهش بهره‌وری و ابتکار عمل در سیستم‌های اداری منجر می‌شود. به گفته میزس، «در یک سیستم بوروکراتیک، کارمند نه بر اساس کارآیی، بلکه بر پایه پیروی از دستورات و مقررات ارزیابی می‌شود».
این اقتصاددان در کتاب خود اشاره می‌کند که «بوروکراسی هرگز نمی‌تواند جایگزین کارآفرینی خصوصی شود، چرا که انگیزه‌های آن نه بر مبنای رضایت مشتری، بلکه بر پایه اطاعت از سلسله‌مراتب استوار است.» او هشدار می‌دهد که «تکثر نهادهای تصمیم‌گیر، بوروکراسی را به غولی تبدیل می‌کند که حتی قانون‌گذاران نیز کنترل آن را از دست می‌دهند.» میزس به رابطه مستقیم «بوروکراسی و رانت‌خواری» اشاره می‌کند: «هرجا مقررات دولتی گسترش یابد، گروه‌هایی پدید می‌آیند که حیات اقتصادی خود را وابسته به حفظ آن مقررات می‌دانند.»
این اندیشمند اتریشی در کتاب خود اشاره می‌کند که: «جامعه‌ای که در دام بوروکراسی فرو می‌غلتد، به‌تدریج روحیه کارآفرینی و نوآوری خود را از دست می‌دهد.» در این شرایط به نظر می‌رسد ایران امروز نیز در آستانه این خطر ایستاده است. تنها راه نجات، بازخوانی انتقادی ساختارهای اداری و به‌کارگیری ایده‌هایی است که میزس نزدیک به 80 سال پیش مطرح کرد. بوروکراسی‌زدایی نه یک انتخاب، که ضرورتی برای بقای اقتصاد ایران است.
محکی برای اراده سیاسی
تجربه جهانی نشان می‌دهد در شرایط فعلی بوروکراسی‌زدایی نه یک انتخاب، بلکه یک ضرورت برای بقای اقتصاد کشورهاست. ایران با دارا بودن جمعیت جوان و منابع طبیعی غنی، می‌تواند با اجرای اصلاحات ساختاری، به رقابت‌پذیری در سطح منطقه بازگردد. بااین حال، موفقیت در گرو اراده سیاسی برای مقابله با ذی‌نفعان قدرتمند و اتخاذ رویکردی علمی است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1259861/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برف سنگین در سمیرم/ 12 آفرودسوار در این گردنه گرفتار شدند

ادعای عجیب معاون ترامپ درباره وضع تعرفه‌های تجاری علیه این کشورها

اعتراض گسترده لس‌آنجلسی‌ها علیه سیاستهای مهاجرتی ترامپ

مخالفت صدراعظم آلمان با اعمال تعرفه‌های گمرکی آمریکا

واکنش مکزیک به اعلام جنگ اقتصادی ترامپ علیه این کشور/ حاکمیت ما قابل مذاکره نیست

ورود نتانیاهو به واشنگتن/ قرار ملاقات با ترامپ در کاخ سفید

ادامه جنجال تعرفه میان کانادا و آمریکا/ اوتاوا از این سازمان جهانی پیگیری می‌کند

چرا تعرفه‌ها به صحنه اقتصاد جهان برگشتند؟

رئیس جمهور مکزیک: حاکمیت مکزیک قابل مذاکره نیست

بیت‌کوین در آتش تعرفه‌ها

رشد استیبل کوین‏‏‌ها در سایه حذف تتر

روندهای نوین در بیمه عمر

حامی‌پروری به سبک برزیلی

افت 3‌درصدی تولید نفت روسیه

قاچاق سوخت را کتمان نمی‌کنیم

قرارداد 17‌میلیارد دلاری نگهداشت تولیدگاز

طلای آنلاین در سبد دارایی

کاهش نرخ سود سپرده‌های یوآن در بانک‌‌‌های روسیه

هند به شبکه کارت‌‌‌های میر روسیه متصل می‌شود؟

بازارها در جنگ تجاری

دلار تجاری در کانال 69

آمار معاملات روزانه بازار سهام - 1403/11/15

«مائوئیسم» پشت ویترین کتاب‌فروشی‌ها

نمایش رایگان فیلم‌تئاترهای کانون

بزرگداشت بهروز غریب‌پور در شب‌های بخارا

لغو بازی به دلیل اجاره‌بها!

متخصص بازی با اعصاب!

پلیس‌بازی در تهران!

همین را می‌خواستید؟

انتصاب مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی کرمانشاه

کاهش آلاینده‌‌‌های پالایش نفت اصفهان

معمای مشاغل سخت در یزد

گوگل کارمندانش را برای اخراج آماده می‌کند

امتیاز جدید هند به سازندگان گوشی‌های خارجی

متا حمله سایبری به واتس‌اپ را تایید کرد

تیغ افزایش تعرفه مالیات بر واردات روی گردن اپل

آینده تحریم‌های تکنولوژی

فولکس‌‌‌واگن پای میز مذاکره با ایالات متحده آمریکا

تلاش پورشه برای بهبود درآمد و فروش در چین

تداوم توقف ثبت‌سفارش خودرو

قماری به وسعت جهان

تسهیل‏‏‌گری به‌جای دخالت

تولید با دست‏‏‌های‏‏‌ خالی

خورشید بر افق

سردمداران ورود و خروج حقیقی‌ها - 1403/11/15

فرصتی برای رشد اکوسیستم کارآفرینی

چرا بازار سرمایه به پتروشیمی‌ها بی‌‌‌‌‌‌‌توجه بود؟

دیدار نتانیاهو با ترامپ

الشرع در آغوش ‌بن‌سلمان

شکاف درآمدی و عدالت مالیاتی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی