بازار آریا

آخرين مطالب

تالار ارز تجاری به تقاضای غیررسمی پاسخ نمی‏‏‌دهد

چالش تغییر مرجعیت بازار ارز اقتصاد ایران

چالش تغییر مرجعیت بازار ارز
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : بانک‌مرکزی درتلاش است تا مرجعیت نرخ ارز را در کشور تغییر دهد. این نخستین‌بار نیست که مقامات اقتصادی کشور تلاش می‌کنند از اعتبار نرخ‌های غیررسمی کاسته و به اعتبار نرخ‌های رسمی ارز بیفزایند.
اما تحلیلگران معتقدند این امکان تا زمانی که در بازار‌‌‌های ارز رسمی به تمامی نیاز‌‌‌های موجود در کشور پاسخ داده نشود، فراهم نخواهد شد. نظام ارزی کشور در هفته‌‌‌های اخیر تغییرات مهمی را تجربه کرده است. البته باید گفت این تغییرات چندان هم برای فعالان ارزی جدید نیست. پس از آغاز ناترازی‌‌‌های ارزی به‌واسطه تحریم‌‌‌های اقتصادی و کاهش درآمد‌‌‌های نفتی، مبحث ارز ترجیحی بیشتر مورد توجه قرار گرفت. نهاد‌‌‌های اقتصادی کشور تلاش کردند با سازماندهی معاملات ارزی کشور از هدررفت منابع جلوگیری کرده و منابع ارزی موردنیاز برای واردات کالا‌‌‌های اساسی را با سهولت بیشتری تامین کنند. اما این سیاست همواره مورد انتقاد برخی از کارشناسان اقتصادی قرار داشت؛ چرا که اتخاذ این سیاست می‌‌‌تواند رانت موجود در فضای کشور را به میزان چشمگیری افزایش دهد.
در دهه گذشته پرونده‌‌‌های زیادی ناشی از فعالیت‌‌‌های سفته‌‌‌بازانه روانه نهاد‌‌‌های قضایی شد که منشأ آن همین رانت‌‌‌های ارزی بود. سودجویانی که امکان دریافت ارز ترجیحی از نهاد رسمی را داشتند با ارائه مدارک صوری به بانک، اقدام به فروش ارز‌‌‌های خریداری‌شده در بازار آزاد کرده یا کالا‌‌‌هایی مغایر با سرفصل مورد نظر را وارد می‌‌‌کردند. در حوالی اردیبهشت‌ماه 1401 سیاست حذف ارز ترجیحی در دستور کار بانک‌مرکزی قرار گفت.
پس از آن نیز با افتتاح مرکز مبادله ارز و طلا نرخ‌های ارز رسمی در چند پله افزایش‌‌‌های چشمگیر داشته و به نرخ‌های آزاد نزدیک شدند. بازارساز تلاش کرد با بازنویسی سرفصل‌‌‌های تخصیص ارز رسمی و همچنین فرآیند آن در سیستم مرکز مبادله، از رانت‌های ارزی کاسته و فرآیند تامین ارز را با دقت بیشتری انجام دهد. پیش از این هم بانک‌مرکزی سامانه‌‌‌های مختلفی را با این هدف دایر کرده بود، اما مقامات بانک‌‌‌مرکزی معتقد بودند مرکز مبادله، جامع‌‌‌ترین سامانه ارزی و طلایی کشور است. بازارساز در تازه‌‌‌ترین اقدام خود در هفته‌‌‌های پایانی آذرماه با افتتاح رسمی تالار فروش ارز تجاری بخش دیگری از سرفصل‌‌‌های ارز ترجیحی را به این بازار انتقال داد تا حجم معاملات تالار تجاری افزایش یابد.
بررسی رویکرد مقامات بانک‌مرکزی گویای آن است که بازارساز درحال تلاش برای تغییر مرجعیت نرخ ارز کشور است. به‌طور قطع، حجم معاملات بازار آزاد بسیار کمتر از بازار رسمی است. اما در عمل مشاهده می‌شود که دیگر بازارهای کشور از نرخ‌های غیررسمی جهت می‌گیرند و انتظارات تورمی نیز حول محور این بازار ایجاد می‌شود. تحلیلگران مهم‌ترین مانع موجود در مسیر تغییر مرجعیت نرخ ارز در کشور را عدم‌پاسخگویی به تمامی نیاز‌‌‌های ارزی می‌‌‌دانند. همواره افراد زیادی وجود دارند که با اهداف گوناگون مانند سرمایه‌گذاری، مهاجرت و موارد این‌چنینی متقاضی خرید ارز هستند. بررسی سرفصل‌‌‌های ارز تجاری نشان می‌دهد که بانک‌‌‌مرکزی برنامه جامع و مشخصی برای این طیف تقاضا ندارد. درنتیجه باید گفت، تا زمانی که یک سامانه تمامی نیاز‌‌‌های ارزی کشور به هر میزانی را که باشد پاسخ ندهد، شکل‌‌‌گیری بازار ثانویه (غیررسمی) امری اجتناب‌ناپذیر است. گفتنی است که روز گذشته قیمت دلار در بازار 700تومان گران شد و به 81‌هزار و 450تومان رسید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1239216/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تاخیر یک ساعته در فعالیت مدارس برخی شهرستان‌های اصفهان

بازگشت 25 متهم با اعلان قرمز در شش ماه نخست امسال

توضیح لبنان درباره تنش فرودگاه بیروت

ایران‌خودرو و سایپا یاد بگیرند!/ کره جنوبی با ما شروع کرد و در طی 30 سال جزو 5 کشور خودروسازی دنیا شد

مایک جانسون بار دیگر رئیس مجلس نمایندگان آمریکا شد

کیفیت و تخفیف دو اصل بنیادین «ویوان»

گرای صادرات معدنی در 2025

بهار معدن‌کاران آمریکایی

قابلیت توقیف رمزارزها فرصتی جدید یا چالشی پیچیده؟

رقابت جهانی برای ذخایر نوین مالی

افزایش 1000 کیلومتری خطوط انتقال فرآورده‏‏‌های نفتی

دردسر زمستان برفی برای راهداری

وعده اتصال چابهار به شبکه کریدوری تا پایان 1404

جهش دلار با رشد نرخ گاز

آمار معاملات هفتگی - 1403/10/15

تبخیر سود دلاری روانکارها

اطرافیان امن شما، مسیر درست را نشان‌‌‌ می‌‌‌دهند

چرا جوان‏‏‌ترها شغلشان را رها می‌کنند؟

اجرای «ارکستر میترا» در تالار وحدت

نمایش آثار استاد جواد بختیاری در گالری گویا

بازگشت کامکارها به صحنه پس از 6 سال

سلام به ساز از راه دور

سرمربی اخراجی پرسپولیس تیم گرفت

طارمی فیکس می‌شود؟

آنجا چه خبر است؟

معجزه انرژی مثبت

راز علاقه کسب‌وکارها به بخش مالی

سبد محصولات استراتژیک سپنتا

قدرت بازار و کنترل قیمت

جهانی شدن و مسائل آن

بازار جهانی - 1403/10/15

زنجیره فولاد - 1403/10/15

پتروشیمی - 1403/10/15

طلا از نوسانات 2024 تا چشم‏‏‌انداز 2025

سقوط سنگ‏‏‌آهن به کف قیمتی سه‌ماهه

تقویت روابط گردشگری کیش و دوشنبه

رشد 41 درصدی وصول درآمدهای مالیاتی در گلستان

برگزاری رویداد «از هوش مصنوعی تا تحول دیجیتال» در تبریز

سلب قدرت سفر ایرانی‌ها؟

مالزی به تیک‌تاک و ویچت مجوز داد

تاثیر شگفت‌انگیز هوش مصنوعی در سال 2025

«سیری» 95 میلیارد خسارت روی دست اپل گذاشت

توافق بانک مرکزی و معاونت علمی برای حمایت از فناوری‌های دیجیتال

مسیر ناهموار توسعه فیبر نوری

سال خوب نیو

فروش BYD به تسلا نزدیک شد

فروش ریسکی خودرو

41 ماه انتظار برای خرید خودروی اقتصادی

اکسپوی ژاپن و پرسش‌های بی‌جواب

ریسک سیاسی با بورس چه می‌کند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی