بازار آریا

آخرين مطالب

متغیرهای سودآوری روغن‌موتورها 5 درصد کاهش یافت

تبخیر سود دلاری روانکارها اقتصاد ایران

تبخیر سود دلاری روانکارها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - عباس بیات : شرکت‌های روانکار تحت‌تاثیر قیمت دستوری در سال‌های گذشته تحت فشار بودند. این فشار در سال 1402 و سال‌جاری به حداکثر رسید که عامل این موضوع به حذف ارز ترجیحی این صنعت بازمی‌گردد. بیش از 95درصد هزینه بهای تمام‌شده روانکارها به مواد مستقیم آنها برمی‏‏‌گردد. اصلی‏‏‌ترین ماده اولیه این صنعت لوب‌کات است که از طریق بورس‌کالا خریداری می‌شود و قیمت آن ضریبی از قیمت نفت است.

بازار آریا

تا قبل از 1402 ارز ترجیحی برای واردات لوب‌کات به صنعت روانکار تخصیص داده می‌شد که از این سال ارز ترجیحی حذف و موجب شد هزینه‌‌‌های صنعت به‌شدت افزایش یابد و در نتیجه حاشیه سود آنها نزول بالایی را تجربه کند. از طرفی سود خالص دلاری این صنعت تحت‌تاثیر افزایش شتاب هزینه‌‌‌ها با کاهش چشمگیر همراه شده است.
عملکرد خوب «شرانل»
بررسی مقادیر تولید شرکت‌های روانکار طی 13سال گذشته نشان می‌دهد که به‌طور متوسط هر سال 6درصد به میزان تولیدات این صنعت افزوده شده است.
در سه‌سال اخیر میزان رشد تولیدات روانکارها کاهش یافته و به‌طور میانگین هر سال 3درصد به مقادیر تولید این صنعت افزوده شده است. طی سال 1402 مجموع تولیدات روانکارها به‌‌‌میزان 2 میلیون و 337هزار تن به ثبت رسید که در قیاس با سال ماقبل به‌‌‌میزان 3 درصد رشد یافت که در مقایسه با متوسط سالانه شتاب افزایشی تولیدات 3درصد کاهش یافته است. در مقیاس فصلی طی پاییز امسال مجموع تولیدات روانکارها به‌‌‌میزان 607 هزار تن بوده که در مقایسه با پاییز 1402 رشد یک‌درصدی را تجربه کرده است.
وضعیت مقادیر تولید این صنعت در بهار و تابستان بهتر بوده و در این دو فصل رشد تناژ تولیدات 12 و 3درصد رقم خورده است. اصلی‌‌‌ترین عامل عدم‌رونق تولیدات صنعت روانکار بحث مواداولیه این صنعت است. ماده اولیه اصلی این صنعت لوب‌کات است که بهای آن از طریق ضریبی از قیمت نفت کوره مشخص می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود تا هزینه تامین ماده‌‌‌اولیه دلاری باشد.
این در حالی است که نرخ‌‌‌گذاری روانکارها به‌طور دستوری صورت می‌گیرد و نمی‌‌‌تواند هزینه ماده‌‌‌اولیه دلاری خود را پوشش دهد. همین باعث شده است تا تولیدات صنعت روانکار رکودی شده و با کاهش همراه شود. در فرمول تعیین قیمت، تجمیع تولیدات 9ماه سال‌جاری شرکت‌های روانکار به‌‌‌میزان یک‌میلیون و 852هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته رشد 5درصدی را تجربه کرده است.
در مجموع با توجه به روند سالانه تولیدات روانکارها می‌‌‌توان اذعان کرد که وضعیت تولیدات این صنعت در سال‌جاری بهبود یافته و وضعیت بهتری را تجربه کرده است. از میان چهار شرکت تولیدکننده محصولات روانکار، نفت ایرانل بیشترین میزان رشد مقداری تولید را تجربه کرده است. مجموع تولیدات این شرکت در سال‌جاری 501هزار مترمکعب به ثبت رسیده که در مقایسه با 9ماه سال گذشته 16درصد افزایش یافته است.
بهبود تناژ فروش
با توجه به ماهیت دپوپذیری محصولات روانکارها، ارزیابی مقادیر فروش در کنار تولیدات می‌‌‌تواند وضعیت بنیادی صنعت روانکار را بهتر نشان دهد.
بر این اساس در بازه سالانه طی 13سال اخیر به‌طور متوسط هر سال 2درصد به تولیدات این صنعت افزوده شده که در سال 1402 رشد مقادیر فروش این صنعت به یک‌درصد رسیده است. در بازه فصلی طی پاییز امسال تناژ فروش روانکارها 630هزار تن بوده که در مقایسه با پاییز سال گذشته 7درصد بهبود یافته است. مجموع مقادیر فروش شرکت‌های روانکار در سال‌جاری یک‌میلیون و 840هزار تن به ثبت رسیده که در مقایسه با 9ماه ابتدایی 1402 به‌‌‌میزان 8درصد رشد داشته است.
از میان چهار شرکت تولیدکننده روانکار بورسی، «شرانل» که توانسته است بیشترین میزان افزایش مقدار تولید را طی سال‌جاری تجربه کند، در رشد تناژ فروش نیز یکه‌‌‌تاز میدان بوده و با ثبت رشد 17درصدی بهترین عملکرد را در سال‌جاری تجربه کرده است.
نرخ‌‌‌گذاری دستوری؛ آفت روانکارها
نرخ‌‌‌گذاری در صنعت روانکار دستوری است و همین موضوع بزرگ‌ترین ریسک این صنعت است؛ چرا که مواداولیه روانکارها از طریق واردات تامین می‌شود و ارز ترجیحی آنها نیز حذف شده است. بنابراین با افزایش نرخ ارز می‌‌‌توان انتظار کاهش درآمد و حاشیه سود این صنعت را داشت.
بخشی از درآمد روانکارها از طریق صادرات تامین می‌شود که با این اوصاف نرخ فروش این صنعت تحت‌تاثیر نرخ‌های جهانی افزایش می‌‌‌یابد و موجب رشد درآمد می‌شود.
در 9ماهه سال‌جاری به‌طور میانگین 22درصد به نرخ فروش محصولات اصلی شرکت‌های روانکار در قیاس با مدت مشابه سال گذشته افزوده شده است. بیشترین میزان رشد نرخ فروش مربوط به شرکت «شبهرن» با افزایش 31درصدی نرخ فروش روغن موتور بنزینی است.
در بازه نقطه به نقطه طی آذرماه امسال به‌طور میانگین 39درصد به نرخ فروش محصول اصلی روانکارها افزوده شده که در این مقیاس نیز «شبهرن» روغن‌موتور بنزینی خود را با 65درصد رشد نسبت به آذر 1402 به فروش رسانده است. مقایسه نرخ فروش آذرماه این صنعت با متوسط سالانه نشان می‌دهد که در این ماه روانکارها محصول اصلی خود را با 11درصد افزایش نسبت به متوسط سال به فروش رسانده‌‌‌اند.
کاهش 14درصدی شتاب درآمدی
ارزیابی روند درآمدی شرکت‌های روانکار نشان می‌دهد که در بازه سالانه به‌طور متوسط هر سال 37درصد به فروش این صنعت افزوده شده است.
در سال 1402 فروش روانکارها 71هزار و 585میلیارد تومان به ثبت رسید که در قیاس با سال ماقبل رشد 23درصدی را تجربه کرده است. شتاب رشد درآمدی سال 1402 شرکت‌های روانکار در مقایسه با متوسط سالانه 14درصد کاهش داشت.
در مقیاس فصلی طی پاییز امسال فروش روانکار‌‌‌ها 25هزار و 200میلیارد تومان به ثبت رسیده که در مقایسه با پاییز 1402 افزایش 39درصدی داشته است.
فروش 9ماه سال‌جاری این صنعت 68هزار و 300میلیارد تومان بوده که در قیاس با 9ماه ابتدایی سال گذشته رشد 33درصدی را تجربه کرده است. در رشد متغیرهای درآمدی نیز شرکت نفت
ایرانل همچون مقادیر تولید و فروش در 9ماه امسال با ثبت رشد 43درصدی، فروش خود را به 15هزار میلیارد تومان رسانده است که نسبت به دیگر روانکارهای بورسی عملکرد بسیار خوبی محسوب می‌شود.
نزول متغیرهای سودآوری
از آنجا که قیمت‌گذاری در محصولات روانکارها به‌صورت دستوری صورت می‌گیرد و مواداولیه این صنعت از طریق واردات تامین می‌شود، نمی‌‌‌توان انتظار حاشیه سود بالایی برای شرکت‌های این صنعت داشت. البته ذکر این نکته مهم است که در صورت تقویت بازار صادراتی و فروش شرکت‌های روانکار با نرخ جهانی، آسیب قیمت دستوری به حداقل می‌‌‌رسد.
در مجموع ارزیابی حاشیه سود صنعت روانکار نشان می‌دهد که در بازه سالانه میانگین حاشیه سود محصولات روانکار 24درصد بوده است.
این میزان حاشیه سود طی سال‌‌‌ گذشته روند کاهشی داشته و 19درصد به ثبت رسیده که در قیاس با متوسط سالانه 5‌درصد کاهش یافته است.
نزول حاشیه سود در مقیاس فصلی نیز ادامه داشته است.
به‌رغم حاشیه سود 24درصدی روانکارها در بازه فصلی، طی بهار و تابستان امسال حاشیه سود این صنعت به‌‌‌ترتیب 18 و 19درصد به ثبت رسیده است که نشان‌دهنده نزول متغیرهای سودآوری روانکارهاست.
از میان چهار تولیدکننده روانکار بازار سرمایه، «شنفت» و «شسپا» به‌لحاظ سودآوری وضعیت بهتری را تجربه می‌کنند.
رشد متغیرهای سودآوری این دو شرکت نسبت به هم‌‌‌گروهی‌‌‌هایشان به سهم صادرات آنها بازمی‌گردد. «شسپا» با سهم 65درصدی بیشترین میزان صادرات را در میان روانکارها دارد. «شنفت» نیز بیش از 35درصد محصولات خود را صادر می‌کند.
حاشیه سود «شسپا» در سال 1402 و تابستان امسال 22درصد به ثبت رسیده است. حاشیه سود «شنفت» هم در سال 1402 و تابستان امسال به‌‌‌ترتیب 22 و 20درصد به ثبت رسید.
با این اوصاف این دو شرکت بیشترین میزان حاشیه سود را ثبت کرده‌‌‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1240854/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مجلس از پیوستن به FATF دفاع کند | بخش خصوصی برای حل مشکلات اقتصادی، راهکار عملیاتی ارائه دهد

دبل قیمت لیر ترکیه و درهم در کاهش قیمت/ الگوبرداری عراق از نسخه پرسروصدای اردوغان؟

فروش 122 کیلوگرم شمش طلا در حراج

تاکید عارف بر ضرورت نظارت بر قیمت‌ها در آستانه ماه رمضان

کنترل قیمت‌ها و توجه به اقشار آسیب‌پذیر یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت چهاردهم است

عارف کنترل قیمت‌ها را جزو اولویت‌های اساسی دانست

پیش بینی مهم از نرخ ارز

ماینده مجلس: دستمزدها مفت است!

بانک مرکزی: وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

حرکت خلاف جهت محصولات ایران‌خودرو و سایپا/ کاهش 4 میلیونی قیمت پژو 207 + جدول

ارتش اسرائیل به نظامیان خود هشدار داد

شیب نزولی قیمت‌ها در بازار ارز/ قیمت درهم امارات چقدر شد؟

شورای جوانان بریکس به ایران می‌آید

روایت تجارت نیوز از اجاره بها که دیگر با توان مستاجران همخوانی ندارد

چرا قیمت داروها افزایش پیدا میکند اما نقش بیمه ها در پوشش هزینه ها کمرنگ‌تر میشود؟

وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

سهم هزینه درمان بیمه‌شدگان کاهش می‌باید

برخی از مشکلات ریشه‌دار است، استیضاح وزیران نفت و اقتصاد راه‌حل نیست

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی کشور

872 میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق شد

توضیحات سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره ماجرای فرودگاه بیروت

تیراندازی در یک دانشگاه حادثه آفرید

فرونشست زمین در ایران در جلسه هیات دولت بررسی شد

مهدکودک‌ها و مدارس اراک تعطیل شد

ماهی به تور گرانی افتاد؛ روایت تجارت نیوز از جهش 60 هزار تومانی قزل‌آلا

پیامک پشت پیامک؛ متقاضی محترم نهضت ملی مسکن آورده مالی‌تان را افزایش دهید

هشدار اتحادیه فروشندگان خودرو درباره یک روش کلاهبرداری

مرگ تلخ مرد46 ساله تهرانی زیر تیغ جراحی

غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی تهران دوشنبه 17 دی ماه

بومی‌سازی ضرورت امروز صنعت و معدن ایران

زمان برگزاری مراسم تحلیف مادورو مشخص شد

صدور هشدار هواشناسی برای استان تهران/ آغاز فعالیت سامانه بارشی از فردا

تلفات جدید ارتش اسرائیل در شمال غزه

آقاپور: استیضاح وزیر اقتصاد در شرایط فعلی به کشور ضربه می‌زند

گردش مالی عشایر اردبیل سالانه 10 هزار میلیارد تومان است

دستگیری اعضای باند سارقان منازل در این استان

اتهام تازه علیه بایدن

مشاور ارشد بایدن وارد دوحه شد

آخرین قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا/ قیمت این خودرو 10 میلیون کاهش یافت+ جدول

تصمیم «ناتراز» برای حل ناترازی

بالاخره معاملات خودرو چه زمانی برخط خواهد شد؟

سه توصیه کلیدی به فعالان صنعت سیمان

گران ترین آبزی جهان/ این ماهی به قیمت 1.3 میلیون دلار معامله شد!/ عکس

خبر مهم مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی درباره سهم هزینه درمان

وقوع انفجار شدید در یک ولایت افغانستان

السودانی خط‌ونشان کشید/ آمادگی عراق برای پاسخ به هرگونه تجاوز

تقابل قسد با حملات نیروهای مورد حمایت ترکیه

5 محور سیاست اروپا در شام

ارزان‌ترین خودروی بازار آمریکا رکورد زد/ عکس

معضل مسکن و دولتی که نیست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی