بازار آریا

آخرين مطالب

تقابل آرای مخالفان و موافقان جهانی شدن چگونه است؟

جهانی شدن و مسائل آن اقتصاد ایران

جهانی شدن و مسائل آن
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - کیوان حسین‏وند : سخن از مخالفت با گشودگی روابط میان ملت‌ها در همه ابعاد، می‌تواند بعدی فردی و در حوزه خرد داشته باشد. به عبارتی دیگر، تمرکز در این بعد، بر مواردی است که در آن کارگران یا بنگاه‌ها در یک صنعت خاص، یا صاحبان عوامل تولید خاص، به‌دلیل منافع شخصی، حتی اگر چنین تجارتی به نفع کل کشورشان باشد، با تجارت آزاد مخالفت می‌کنند. در سال‌های اخیر، نوع دیگری از مخالفت با باز بودن در میان افرادی که جهانی شدن را برای کشورهای در حال توسعه مضر می‌دانند، پدیدار شده است. سازمان‌های غیردولتی (NGO) و فعالان دانشجویی در خط مقدم این جنبش بوده‌اند. برخی از نگرانی‌های جنبش ضد جهانی‌سازی به نظر کاملا مشروع است که در زیر می‌توان این نگرانی‌ها را اشاره کرد.
استثمار کارگران
منتقدان جهانی شدن اغلب به عواملی چون دستمزدهای پایین، شرایط بد کار و اشتغال کودکان در کارخانه‌های خارجی (یا کارخانه‌های محلی که کالاهای صادراتی تولید می‌کنند) در کشورهای در حال توسعه اشاره می‌کنند و معتقدند که اگر جهانی شدن نبود، این مسائل نیز وجود نداشتند. از میان همه استدلال‌ها علیه جهانی‌سازی، اتهام استثمار کارگران ضعیف‌ترین است.
تمایل کارگران به اشتغال در کارخانه‌ها برای تولید صادراتی نشان می‌دهد که چنین مشاغلی برای کارگران با وجود جایگزین‌های موجود ارجحیت دارد. به عبارت دیگر، اگر جهانی شدن نبود، همین کارگران مشاغلی با دستمزدهای کمتر یا شرایط کاری بدتر داشتند. شرکت‌های صادرکننده نه تنها مشاغلی بهتر از آنچه در اقتصاد محلی موجود است فراهم می‌کنند، بلکه دستمزدهای کلی در اقتصاد را با افزایش تقاضا برای نیروی کار افزایش می‌دهند. علاوه بر این، تنها 5درصد از کودکانی که در کشورهای در حال توسعه شاغل هستند، در بخش تولیدات صادراتی کار می‌کنند و ظاهرا مشاغل آنها نیز نسبت به گزینه‌های جایگزین ارجحیت دارد. در سال1995، محققی از موسسه خیریه بریتانیایی آکسفام درباره تاثیرات کمپین گروه‌های حقوق بشر برای جلوگیری از خرده‌فروشان آمریکایی از خرید کالاهای ساخته‌شده توسط کودکان کار در بنگلادش گزارش داد. حدود 30هزار تا 50هزار کودک در بنگلادش شغل خود را در صنعت نساجی از دست دادند. اکثر این کودکان مجبور شدند در مشاغل خطرناک‌تری مانند جوشکاری یا حتی فحشا کار پیدا کنند.
ناتوانی کشورهای فقیر در رقابت
دومین انتقاد به جهانی شدن این است که باز بودن (که توسط قوانین سازمان تجارت جهانی اعمال می‌شود) کشاورزان و شرکت‌های کوچک در کشورهای در حال توسعه را مجبور می‌کند تا با شرکت‌های چندملیتی بزرگ در «زمین بازی مساوی» رقابت کنند؛ جایی که به‌طور ناامیدکننده‌ای از آنها پیشی گرفته‌اند.
این استدلال رقابت را که در آن یک طرف برنده و یکی بازنده است با مبادله که جوهره تجارت است اشتباه می‌گیرد. وقتی کشورها رقابت می‌کنند، مانند ورزش یا جنگ، کشور ضعیف‌تر شکست می‌خورد. اما وقتی کشورها مبادله می‌کنند، کشوری که ضعیف است (به معنای بهره‌وری کمتر یا عوامل تولید کمتر) به اندازه کشوری که قوی است، سود می‌برد. با این حال، زمانی که درهای کشوری، اعم از فقیر یا غنی، به روی اقتصاد جهانی باز می‌شود، برخی از بخش‌های اقتصاد واقعا قادر به رقابت با واردات نیستند. بخش‌های دیگر نه تنها قادر خواهند بود با واردات رقابت کنند، بلکه می‌توانند تولیدات خود را نیز صادر کنند. حرکت عوامل تولید از بخش‌هایی که اقتصاد در آنها دارای نقطه ضعف نسبی است به بخش‌هایی که دارای مزیت نسبی است، جوهره سود حاصل از تجارت و مبادله است. پاسخ مناسب سیاستی به جابه‌جایی‌هایی که در کشورهای ثروتمند و فقیر هنگام باز شدن تجارت رخ می‌دهد، کمک به نرخ تعدیل و بازتخصیص مشاغل است که به کارگران کمک می‌کند تا به بخش‌هایی با مزیت نسبی جابه‌جا شوند و کاهش موقت درآمد را کاهش می‌دهد؛ درحالی‌که محدودیت تجاری را نیز دنبال نمی‌کند.
بهره‌کشی از محیط زیست
جهانی شدن می‌تواند از طریق کانال‌های مختلفی به تخریب محیط زیست منجر شود. ابتدا، کشورهای ثروتمند می‌توانند آلودگی خود را صادر کنند یا به معنای واقعی کلمه با حمل زباله‌های خود به خارج از کشور یا به‌طور معمول، با اجازه دادن به صنایع پرآلاینده خود برای فعالیت در خارج از کشور، آنها را خارج و سپس محصولات این صنایع را وارد کنند. حرکت صنایع آلاینده از کشورهای غنی به فقیر است و برای کشورهای فقیر لزوما بد نیست؛ چراکه آنها ممکن است افزایش درآمد را به‌عنوان ارزش هزینه از نظر زیست محیطی ارزیابی کنند. با این حال، اگر دولت‌های کشورهای فقیر به اندازه کافی صنایع آلاینده را تنظیم نکنند یا منافع مردمی را که از آلودگی آسیب می‌بینند در نظر نگیرند (همان‌طور که اغلب اتفاق می‌افتد)، تجارت در صنایع تولیدکننده آلودگی می‌تواند به ضررشان تمام شود.
از دست دادن حاکمیت ملی
باز بودن در برابر اقتصاد جهانی، محدودیت‌هایی را بر نحوه رفتار دولت‌ها تحمیل می‌کند. در صنایعی که بسیار فرّار هستند (صنایع که به راحتی تولید را از مکانی به مکان دیگر منتقل می‌کنند)، شرکت‌ها به سودآورترین کشوری که در آن می‌توانند فعالیت کنند، منتقل خواهند شد. تلاش کشورها برای جذب یا حفظ این شرکت‌ها، «بازی جمع منفی» ایجاد می‌کند که در آن دولت‌های ملی برای ارائه کمترین محدودیت‌ها درباره آلودگی محیط ‌زیست، ضعیف‌ترین قوانین حاکم بر حقوق کارگران و غیره رقابت می‌کنند. دومین چالش از دست دادن حاکمیت در پی باز بودن، به‌ویژه باز بودن جریان سرمایه، توانایی دولت برای وضع مالیات است. بیش از کارگران، صاحبان سرمایه، اگر تمایلی به مالیات‌هایی که باید بپردازند نداشته باشند، می‌توانند به راحتی عامل تولید خود را به خارج از کشور منتقل کنند. بنابراین دولت‌ها مجبور هستند مالیات سرمایه را پایین نگه دارند. بنابراین بار تامین مالی مخارج دولت به مالیات بر نیروی کار یا کالاهای مصرفی منتقل می‌شود. از آنجا که افراد ثروتمند کسانی هستند که دارای سرمایه و درآمد حاصل از سرمایه هستند، کاهش مالیات بر سرمایه ناشی از جهانی شدن، نابرابری درآمد را تشدید می‌کند.
هزینه پنهان سرمایه خارجی
اگرچه اکثر اقتصاددانان تجارت آزاد بین‌المللی کالاها و خدمات را می‌پذیرند، اما فضای باز بودن درباره جریان سرمایه بحث‌برانگیزتر است. برای یک کشور در حال توسعه، سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند با اجازه دادن به گسترش سریع موجودی سرمایه، رشد را تا حد زیادی سرعت بخشد (ایالات متحده بیشتر پیشرفت صنعتی خود در قرن نوزدهم را مدیون جریان عظیم سرمایه خارجی است). همچنین، جریان‌های سرمایه، به‌ویژه سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی، اغلب انتقال فناوری کشورهای ثروتمند را با خود همراه می‌کنند. اما ورود سرمایه مشکلات متعددی ایجاد می‌کند.
اولا، کشوری که سرمایه را از خارج وارد می‌کند، دستخوش ترس‌ها و سوداگری‌های سرمایه‌گذاران بین‌المللی می‌شود. امواج سفته‌‌بازی و رفتار جمعی از نیروهایی که نوسان‌هایی را در بازارهای سهام ایجاد می‌کنند، می‌تواند به نوسانات شدید جریان سرمایه و نرخ ارز منجر شود؛ وضعیتی که بی‌ثباتی اقتصاد کلان را ایجاد می‌کند.
مشکل به ویژه زمانی حادتر می‌شود که واردات سرمایه شامل سرمایه‌گذاری‌های کوتاه مدت است که می‌تواند به سرعت خارج شود. این مورد در زمان بحران مالی آمریکای لاتین 1995-19945 و بحران مالی آسیا در سال1997 بود. در زمان بحران مالی2008، بسیاری از کشورهای در حال توسعه ذخایر سرمایه زیادی را برای محافظت از خود در برابر این نوسانات بازار ایجاد کرده بودند که ثابت شد یک دفاع موثر است.
مشکل دوم جابه‌جایی سرمایه این است که به دولت‌های کشورهای در حال توسعه اجازه می‌دهد تا غیرمسوولانه بدهی ایجاد کنند. اگرچه بدهی‌های دولتی (مثلا برای تامین مالی ساخت زیرساخت‌ها) می‌تواند ابزار توسعه مفیدی باشد، حاکمان کشورهای فقیر اغلب از پول قرض گرفته‌شده برای حفظ قدرت خود یا لذت بردن از یک سبک زندگی مجلل استفاده می‌کنند. هنگامی که این حاکمان قدرت را ترک می‌کنند، مردمان عادی سابق آنها در بسیاری از کشورهای در حال توسعه با بار سنگینی روبه‌رو می‌شوند؛ پرداخت‌های بدهی بیش از 25درصد از درآمد صادرات را مصرف می‌کند. در چند سال گذشته، ائتلاف گسترده‌ای از مردم از پاپ ژان پل دوم تا ستاره راک بونو، برای بخشیدن بدهی‌های فقیرترین کشورهای جهان از کشورهای ثروتمند ظهور کرده است. در سال2005، کشورهای گروه8 موافقت کردند که بدهی 18کشور از فقیرترین کشورهای جهان را که در مجموع حدود 40میلیارد دلار بود، حذف کنند.
رفتار دوگانه از سوی کشورهای ثروتمند
در نهایت، بسیاری از منتقدان جهانی شدن خاطرنشان می‌کنند که دولت‌های کشورهای ثروتمندی که به کشورهای در حال توسعه فشار می‌آورند تا بازارهایشان را باز کنند، خود اغلب درگیر حمایت‌گرایی هستند. بارزترین نمونه این حمایت‌گرایی، سیاست مشترک کشاورزی اتحادیه اروپا، سیستمی از محدودیت‌های واردات، حمایت از قیمت و یارانه‌های صادراتی است. حمایت‌گرایی کشورهای ثروتمند به وضوح با بستن بازارهای صادراتی سودآور به کشورهای در حال توسعه آسیب می‌زند و با این همه، حمایت‌گرایی به خود کشورهای ثروتمند نیز آسیب می‌رساند. به‌عنوان مثال، سیاست مشترک کشاورزی تقریبا نیمی از بودجه اتحادیه اروپا را مصرف می‌کند (برای محافظت از صنعتی که 5 درصد نیروی کار را استخدام می‌کند)، قیمت مواد غذایی را برای مصرف‌کنندگان افزایش می‌دهد و از طریق کشت بیش از حد فشرده منجر به آسیب زیست محیطی می‌شود. اگرچه اتهام رفتار دوگانه موجه است، اما نتیجه‌گیری ضدجهانی مبنی بر اینکه کشورهای در حال توسعه باید به حمایت‌گرایی مشابهی دست بزنند نیز قابل دفاع نیست.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1240840/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرایط جدید دریافت دسته چک اعلام شد

حماس با فهرست ارائه شده اسرا از سوی اسرائیل موافقت کرد؟

خبر بد دولت موقت سوریه برای کارمندان/ فعلا خبری از افزایش حقوق نیست

تکذیب اخراج رهبران حماس از نوار غزه

برنامه روسیه برای ساخت امن‌ترین نیروگاه هسته‌ای اتحادیه اروپا

جدیدترین پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال 2025

مجلس از پیوستن به FATF دفاع کند | بخش خصوصی برای حل مشکلات اقتصادی، راهکار عملیاتی ارائه دهد

دبل قیمت لیر ترکیه و درهم در کاهش قیمت/ الگوبرداری عراق از نسخه پرسروصدای اردوغان؟

فروش 122 کیلوگرم شمش طلا در حراج

تاکید عارف بر ضرورت نظارت بر قیمت‌ها در آستانه ماه رمضان

کنترل قیمت‌ها و توجه به اقشار آسیب‌پذیر یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت چهاردهم است

عارف کنترل قیمت‌ها را جزو اولویت‌های اساسی دانست

پیش بینی مهم از نرخ ارز

ماینده مجلس: دستمزدها مفت است!

بانک مرکزی: وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

حرکت خلاف جهت محصولات ایران‌خودرو و سایپا/ کاهش 4 میلیونی قیمت پژو 207 + جدول

ارتش اسرائیل به نظامیان خود هشدار داد

شیب نزولی قیمت‌ها در بازار ارز/ قیمت درهم امارات چقدر شد؟

شورای جوانان بریکس به ایران می‌آید

روایت تجارت نیوز از اجاره بها که دیگر با توان مستاجران همخوانی ندارد

چرا قیمت داروها افزایش پیدا میکند اما نقش بیمه ها در پوشش هزینه ها کمرنگ‌تر میشود؟

وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

سهم هزینه درمان بیمه‌شدگان کاهش می‌باید

برخی از مشکلات ریشه‌دار است، استیضاح وزیران نفت و اقتصاد راه‌حل نیست

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی کشور

872 میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق شد

توضیحات سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره ماجرای فرودگاه بیروت

تیراندازی در یک دانشگاه حادثه آفرید

فرونشست زمین در ایران در جلسه هیات دولت بررسی شد

مهدکودک‌ها و مدارس اراک تعطیل شد

ماهی به تور گرانی افتاد؛ روایت تجارت نیوز از جهش 60 هزار تومانی قزل‌آلا

پیامک پشت پیامک؛ متقاضی محترم نهضت ملی مسکن آورده مالی‌تان را افزایش دهید

هشدار اتحادیه فروشندگان خودرو درباره یک روش کلاهبرداری

مرگ تلخ مرد46 ساله تهرانی زیر تیغ جراحی

غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی تهران دوشنبه 17 دی ماه

بومی‌سازی ضرورت امروز صنعت و معدن ایران

زمان برگزاری مراسم تحلیف مادورو مشخص شد

صدور هشدار هواشناسی برای استان تهران/ آغاز فعالیت سامانه بارشی از فردا

تلفات جدید ارتش اسرائیل در شمال غزه

آقاپور: استیضاح وزیر اقتصاد در شرایط فعلی به کشور ضربه می‌زند

گردش مالی عشایر اردبیل سالانه 10 هزار میلیارد تومان است

دستگیری اعضای باند سارقان منازل در این استان

اتهام تازه علیه بایدن

مشاور ارشد بایدن وارد دوحه شد

آخرین قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا/ قیمت این خودرو 10 میلیون کاهش یافت+ جدول

تصمیم «ناتراز» برای حل ناترازی

بالاخره معاملات خودرو چه زمانی برخط خواهد شد؟

سه توصیه کلیدی به فعالان صنعت سیمان

گران ترین آبزی جهان/ این ماهی به قیمت 1.3 میلیون دلار معامله شد!/ عکس

خبر مهم مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی درباره سهم هزینه درمان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی