بازار آریا

آخرين مطالب

مختصات دستگاه بوروکراتیک توانمند اقتصاد ایران

مختصات دستگاه بوروکراتیک توانمند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - البرز نظامی: دولت توانمند چه مشخصاتی دارد؟ این یکی از پرسش‌های مهمی است که در تمام طول دوران جهان مدرن، ذهن متخصصان علوم انسانی و اجتماعی را به خود مشغول کرده است؟
سر تیموتی بزلی یکی از اولین افرادی که در دل جهان‌بینی مدرنیته به بررسی این پرسش پرداخت، ماکس وبر است. نحوه بازمفصل‌بندی دولت توسط وبر آنچنان منسجم و نوین بود که می‌توان درک وبری از دولت را مبنای شناخت از نهادی به نام دولت دانست.
تا پیش از وبر، طبقه حاکم خود را مالک دولت یا در واقع، مالک دستگاه حکومتی می‌دانست. به بیان دیگر، آنها دستگاه دیوان‌سالاری را برای حداکثرسازی منافع شخصی و گعده‌ای خود می‌ساختند و این دستگاه را همانند دارایی‌های خود قلمداد می‌کردند. با ظهور و بروز مدرنیته، درک ما از جهان تغییر پیدا کرد؛ تغییر درکی که به دنبال خود، مناسبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را نیز متحول ساخت. پیرو این تغییر ادراکی و نهادی، دولت نه ملک طبقه حاکم و نه ابزاری برای حداکثرسازی منافع شخصی و گعده‌ای این طبقه محسوب می‌شد. در این تحول ادراکی و نهادی، دولت سازمانی است که در آن قرار است نمایندگان ملت برای تحقق خیر عمومی بکوشند و نه هیچ‌چیز دیگر! لکن، در اینجا یک پرسش مهم مطرح می‌شود و این پرسش از این قرار است که آیا درک جدید از دستگاه دولت در عمل امکان تحقق دارد یا تنها خوش‌خیالی انسان مدرن است و بس؟
در تمام طول تاریخ مدرنیته، پاسخ‌های گوناگونی به این پرسش ارائه شده است. یکی از پاسخ‌های منسجم و نوین، پاسخ ماکس وبر، جامعه‌شناس فقید آلمانی بود. پاسخ وبر به این پرسش و مختصات تعیین‌شده توسط او برای تاسیس یک دولت توانمند، تاکنون مخالفان و موافقان قدرتمندی داشته است. فارغ از آنکه پاسخ او به پرسش مذکور به چه میزان صحیح بوده است، چیزی که برای ما مبرهن است این است که وبر اندیشمندی جریان‌ساز در خصوص چیستی و چگونگی دولت توانمند بوده است. به‌عنوان مثال، درک وبری از چیستی و چگونگی دولت توانمند آنچنان نافذ است که تیموتی بزلی، اقتصاددان بریتانیایی و استاد مدرسه اقتصاد لندن، در مقاله‌ای که سال 2022 میلادی آن را منتشر کرد، با الهام از وبر بیان می‌کند که مختصات یک دولت توانمند مشروط به تحقق سه‌شرط است.
اول آنکه باید اعضای دستگاه بوروکراسی هر کشوری مستقل از آمدوشد سیاستمداران تعیین شوند. دوم آنکه جذب، ترفیع و خروج اعضای دستگاه بوروکراسی باید مطابق قانون و پیرو شایستگی‌های فنی آنها باشد و در نهایت، آنکه تمام اعضای دستگاه بوروکراسی باید خود را متعهد به اجرای قانون بدانند و لاغیر. حال بزلی بیان می‌کند که در صورت تحقق این سه‌شرط، با دولتی توانمند روبه‌رو خواهیم بود؛ دولتی که براساس مشاهدات و محاسبات بزلی، دارای همبستگی مثبت قوی با رشد و توسعه اقتصادی است. لکن، خود بزلی هم پرسش دقیقی را در همان مقاله مطرح می‌سازد و این پرسش از این قرار است که اساسا چگونه می‌توان این سه‌شرط را برقرار ساخت؟
شاید مشکل اصلی درست همین‌جا باشد. موارد بسیاری وجود دارند که شاید امکان تحقق آنها پیرو یکسری فروض بر روی کاغذ وجود دارد؛ اما زمانی که پا بر روی زمین سفت واقعیت می‌گذاریم، قیدهای سفت‌وسختی بر مسیر ما وارد می‌شود؛ آنچنان که مانع تحقق عملی نتایج نظری می‌شود. شاید بیراه نباشد که ادعا کنیم یکی از مصداق‌های ما در این خصوص، همین دولت توانمند، متعهد به قانون و خیرخواه است.
واقعیت آن است که بخش بزرگی از ادبیات علم اقتصاد، درست برخلاف سایر علوم اجتماعی و انسانی، انذار در خصوص دولت است؛ زیرا به زعم بسیاری از اقتصاددانان ازجمله میزس، هایک و فریدمن، دولت‌ها در نهایت ابزار منفعت‌جویی احزاب حاکم خواهند شد و محل پیگیری خیر عمومی. حال با این مقدمه،
در این پرونده از «باشگاه اقتصاددانان» به سراغ سخنان اخیر رئیس‌جمهور می‌رویم. رئیس‌جمهور چند روز پیش بیان کرده بود که بخشی از کارشناسان موجود نه براساس شایستگی بلکه براساس معرفی این و آن وارد دستگاه بوروکراسی کشور شدند و در نتیجه، کار مملکت با این کارشناسان پیش نمی‌رود.
به دنبال این نقل قول، «باشگاه اقتصاددانان» به بررسی این موضوع پرداخته که با وجود آنکه نزدیک به یک‌قرن از تاسیس دولت مدرن در ایران می‌گذرد، چرا ما همچنان از داشتن بدنه بوروکراتیک توانمند محروم مانده‌ایم؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1227743/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشورهای اتحادیه اروپا آماده بازگشایی سفارت در سوریه می‌شوند؟

ادعاها درباره جمع‌آوری تجهیزات نظامی روسیه از سوریه

رانت در واردات خودرو مانع از کاهش قیمت‌ها می‌شود

درخواست صدراعظم آلمان برای باقی ماندن نیروهای متخصص سوری در کشورش

حملات جنگنده‌های اسرائیل به سه منطقه در سوریه

تاکید کمیسیون اروپا بر حفاظت از اقلیتها در سوریه

حداقل حقوق کارمندان چقدر شد؟

سفر هیات دیپلمات قطری به سوریه

بردهای سریع از قوانین احمقانه؛ معجزه مدیرعامل جدید

«بهینه‌سازی مصرف» و «سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید» دو بال مقابله با ناترازی

بازگشایی سفارت ترکیه در سوریه از شنبه

خسارت زلزله زیراب مازندران چقدر بود؟

تعطیلی مدارس برخی از شهرهای اردبیل به دلیل سرما

هزینه جاه‌طلبی‌های عربستان/ ترامپ کابوس بن سلمان می‌شود؟

رشد هیجانی، ریسک‌ها و فرصت‌ها

سیگنال مثبت ترامپ به بازار

چشم‌انداز بازار نفت در 2025

فاز دوم سیاستگذاری ارزی؛ سرنوشت بورس پس از «نیما»

برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی به FATF نیاز داریم

سرمایه‌گذاری 100میلیون دلاری عمان در اینچه‌‌‌برون

پایان دلار نیمایی

ضربه ‌فنی «تولید» با «خاموشی»

راه‏‏‌ پرچالش تنظیم‏‏‌گری رمزارزها

تحویل سوخت بیشتر به نیروگاه‌ها

افزایش تولید نفت ایران در نوامبر

از مازاد تا تحول؛ چشم‏‏‏‏‌انداز نفت در 2025

فرش قرمز «چابهار» زیر پای فعالان اقتصادی

آخرین وضعیت خط ریلی سریع‌‌‌‌‌السیر تهران – اصفهان

ترافیک آزادراه تهران-قزوین نصف می‌شود

شعار روز جهانی گمرک

بازار - 1403/09/24

برنامه بانک مرکزی برای توسعه نهاد قرض‏‏‌الحسنه

فراز و فرود طلای جهانی

بازگشت دلار از قله در روز آخر

جاماندگی از قافله «مهار تورم»

نباید اجازه دهیم صنایع به خاطر ناترازی حوزه انرژی تعطیل شوند

مقاومت دلار در برابر نزول فصلی

آمار معاملات هفتگی - 1403/09/24

37 صنعت در محدوده سبز

چه چیزی شما را اذیت می‌کند؟

نمایش فیلم‌تئاتری از بهرام بیضایی در خانه هنرمندان

انتشار آخرین رمان محمدعلی علومی

پرتره‌های پهلوان آواز در ارسباران

«محمد رسول‌الله» چگونه ساخته شد؟

رودری باز هم بهترین بازیکن دنیا شد

سنگین‌وزن‌ها مدال دشت کردند

پاداش تحقیر نکردن!

پرسپولیس «مصرف» شده است!

بازیگر اصلی رشد صادرات فولاد هرمزگان

پیشتازی «سپ» در بازار تراکنش‏‌ها

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی