بازار آریا

آخرين مطالب

در هفته نامه تجارت فردا مطرح شد؛

آیا ترامپ فرصت است؟ مقالات اقتصاد جهانی

آیا ترامپ فرصت است؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات 2024 موجب شده تا ایالات‌متحده و ایران در سال 2025 ناگزیر از رویارویی مجدد با یکدیگر باشند، اما این رویارویی در شرایطی بسیار متفاوت نسبت به سال 2015 یا حتی 2018 رخ می‌دهد.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد؛ از بحران سفارت آمریکا تا ماجرای ایران-کنترا، از عذرخواهی مادلین آلبرایت بابت کودتای 28 مرداد و خودداری سیدمحمد خاتمی از دیدار با بیل کلینتون در اجلاس سازمان ملل تا گنجاندن ایران در محور شرارت توسط جورج بوش پسر و از گفت‌وگوی تلفنی حسن روحانی با باراک اوباما تا عدم صدور مجوز دیدار جواد ظریف با دونالد ترامپ در اجلاس جی 7 در بیاریتز فرانسه، روابط ایالات‌متحده و ایران تصویری آشفته‌ از فرازوفرودهای تاریخی بسیار در رابطه متقابل دو کشور را به نمایش می‌گذارد، روابطی که هیچ‌گاه نتوانسته از بن‌بست خارج شود. طی دهه اخیر، اوج نزدیکی دو کشور در توافق برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در سال 2015 و اوج خصومت متقابل نیز در زمان فروپاشی این توافق با خروج یک‌طرفه دونالد ترامپ از آن در سال 2018 رقم خورد؛ خروجی که کمپین «فشار حداکثری» را در واشنگتن و راهبرد «مقاومت حداکثری» را در تهران کلید زد. 
پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات 2024 موجب شده تا ایالات‌متحده و ایران در سال 2025 ناگزیر از رویارویی مجدد با یکدیگر باشند، اما این رویارویی در شرایطی بسیار متفاوت نسبت به سال 2015 یا حتی 2018 رخ می‌دهد.
طی فاصله سال‌های 2024-2018 ایران توانایی‌های هسته‌ای خود را گسترش داده به‌گونه‌ای که اکنون به صورت دوفاکتو در آستانه هسته‌ای شدن قرار دارد. این بدان معناست که دونالد ترامپ در دولت دوم خود باید لاجرم یا با استفاده همه‌جانبه از ابزارهای دیپلماتیک و اقتصادی، تهدید را خنثی کند یا آنکه دستور حمله نظامی به ایران را صادر کند. این البته وضعیتی است که دونالد ترامپ، خودش برای خود به ارمغان آورده است: تصمیم او در سال 2018 برای کنار گذاشتن توافق هسته‌ای دوران اوباما به نفع کمپین «فشار حداکثری»، تهران را بر آن داشت تا برنامه هسته‌ای خود را تسریع کند.
البته ایران نیز اکنون زیر فشارهای فزاینده اقتصادی قرار دارد و طی فعل و انفعالات منطقه‌ای از 7 اکتبر به این سو، برخی کارت‌های خود را از دست داده اما علاوه بر برخورداری از بزرگ‌ترین ذخایر موشکی در منطقه، برنامه هسته‌ای خود را نیز پیش برده است. 
ریچارد نیکسون، رئیس‌جمهور ایالات‌متحده، در زمان سفر تاریخی خود به چین در سال 1972 یادداشت‌های دست‌نویسی می‌نوشت که شامل دو عنوان «آنچه آنها می‌خواهند» و «آنچه ما می‌خواهیم» بود. این می‌تواند نشان دهد که چرا و چگونه ریچارد نیکسون و مشاور امنیت ملی او، هنری کیسینجر، توانستند تاریخ‌ساز شوند و گشایش روابط با چین، کشوری که برای دهه‌ها از ایالات‌متحده فاصله گرفته بود، را کلید بزنند. البته نیکسون از یک مزیت دیگر نیز برخوردار بود که او را برای رهبری این ابتکار دیپلماتیک جسورانه از نظر سیاسی قابل دفاع می‌کرد. او در تمام دوره شغلی خود، به‌ویژه در دوران حضور در کنگره و تصدی مقام معاون رئیس‌جمهور، به مخالفت با نفوذ کمونیسم شهره بود: «تنها نیکسون می‌توانست به چین برود.» 
همچون نیکسون، دونالد ترامپ نیز در مورد خصومت با ایران تا اندازه کافی اعتبار دارد که بتواند در روندی تاریخ‌ساز مشارکت کند. ترامپ همچنین به‌عنوان سیاستمداری غیرلیبرال و تاجرمسلک شناخته می‌شود که محور کنش‌هایش نه حول دفاع از ارزش‌های غربی بلکه بر منطق منفعت می‌چرخد. اقتصاد ایران به‌دلیل دهه‌ها تحریم بین‌المللی با مشکل کمبود سرمایه‌، فرسودگی زیرساخت‌ها و عقب‌ماندگی در زمینه فناوری دست به گریبان است. این بدان معنی است که ظرفیت‌های اقتصادی بالقوه می‌تواند یکی از کارت‌های ایران باشد. بازار ایران یک بازار 85 میلیونی و تشنه کالاهای روزآمد است که چشم‌انداز جذابی را به طرف‌های خارجی ارائه می‌کند. 
همه این موارد نشان می‌دهد که می‌توان سال 2025 را به «سال فرصت» تبدیل کرد به شرط آنکه همانند فهرست «آنچه آنها می‌خواهند»، اقتصاد نیز جایی در بالای فهرست «آنچه ما می‌خواهیم» داشته باشد. در زبان انگلیسی اصطلاحی وجود دارد که می‌گوید برای پیشبرد رفتار همکارانه باید «پوست افراد در بازی باشد.» نقش محوری قایل شدن برای اقتصاد این مزیت را دارد که می‌تواند با درگیر کردن بنگاه‌ها و سرمایه‌گذاران خارجی و لابی‌های اقتصادی به گروه‌های به‌اندازه کافی بزرگ از افراد متمایل به همکاری در هر دو کشور شکل دهد و منفعت متقابل را جایگزین نگاه‌های هویتی کند.
اعتماد اساس همکاری نیست بلکه برای ثبات همکاری لازم است آینده سایه‌ای بلند داشته باشد. اینکه کشورها به یکدیگر اعتماد دارند یا نه، در بلندمدت اهمیت کمتری دارد تا اینکه شرایط برای ایجاد یک الگوی پایدار همکاری با یکدیگر فراهم باشد. اقتصاد این ظرفیت را دارد که بتواند مبنای یک الگوی همکاری پایدار و بلندمدت قرار گیرد.
نوید رئیسی/ مشاور علمی هفته‌نامه تجارت‌فردا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1249219/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

این سه چهره سیاسی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کنند.

مسمومیت 15 مهمان یک تالار در مسعودیه تهران

بحران اقتصادی ادامه دار

موج 400 درصدی گرانی دارو و انفعال دولت در ارائه یارانه دارو/ جان مردم در ترازوی سود اقتصادی!

بازگشت بیش از 69 همت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی با حراج شمش طلا در مرکز مبادله/ حراج شمش طلا الکترونیکی خواهد شد؟

جنجال در کنفرانس خبری بلینکن/ سخنرانی وزیر خارجه آمریکا قطع شد!

تعارض منافع سیاست‌گذار خودرو

جزئیاتی از آزاد شدن اسرای فلسطینی در توافق اخیر/ آزادی 600 اسیر با محکومیت 15 سال به بالا

تحکیم روابط با روسیه برای ایران بسیار پر اهمیت است

توافق لندن و بغداد

توافق برای حضور هر چه سریعتر سفیر اتیوپی در ایران

درخواست 15 سناتور آمریکایی از ترامپ درباره انصارالله یمن

یونیسف: خواستار اجرایی شدن فوری توافق آتش‌بس در غزه‌ایم

آمار معاملات هفتگی - 1403/10/29

روش‌های متفاوت برای شبکه‌‌‌سازی متنوع

چرا 42‌درصد کارکنان، ارتقای شغلی را رد می‌کنند؟

نمایشگاه نقاشی‌خط در خانه هنر حسام

تماشای رازهای مجسمه‌ها در نمایشگاه «چگونگی»

اُرُد زند: ساخت فیلم منجر به فتح دنیا نمی‌شود

عارف در استقلال؟

سوپرجام به کام سپاهان

حیف آقای رضاییان، حیف!

طارمی؛ سیبل ایتالیایی‌ها!

پتروشیمی خاورمیانه - 1403/10/29

بازار جهانی - 1403/10/29

زنجیره فولاد - 1403/10/29

پتروشیمی جهانی - 1403/10/29

بیت کوین به 105,000 هزار دلار رسید

یک برادر با اسلحه کمری 3 خواهر خود را به قتل رساند

چگونه نبود شفافیت، کاربران ارز دیجیتال را سردرگم کرد؟

رمزارز در منگنه

افزایش درآمدهای نفت و گاز روسیه

توقف‌‌‌‌‌ناپذیری فروش نفت‌خام ایران

حل بخشی از ناترازی‌ها با همراهی مردم

کاهش واردات نفت چین

ثبات قیمت؛ پایداری نفت ایران

واقعیت‏‏‏‏‌های توسعه مکران

رکورد تاریخی بدهی سومین اقتصاد بزرگ منطقه یورو

احتمال کاهش بیشتر نرخ بهره در بانک مرکزی اروپا

روایت آماری یک سال حراج شمش طلا در مرکز مبادله

فرصت طلایی در 2025

تزریق انتظارات مثبت به بازار دلار

چالش تورمی ایالات متحده

آیا اکوسیستم تامین مالی جمعی به بلوغ می‌‌‌رسد؟

اعطای جایزه ملی مدیریت مالی به پتروشیمی مارون

سیستم‏‏‌های همیار راننده؛ مزیت بزرگ اکستریم وی ایکس

دو محور همکاری با فولادسازان

نخستین دموی سکوی ملی هوش مصنوعی ایران هفته آینده رونمایی می‌شود

با کاهش سهمیه ثبت سفارش، قاچاقچیان تبلت و لپ‌تاپ جایگزین تجار شده‌اند

یارانه 30 میلیاردی معاونت علمی برای خرید GPU هوش مصنوعی کافی نیست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی