بازار آریا

آخرين مطالب

روایت خواندنی تغییرات پول اروگوئه؛ تجربه‌ای برای ایران اقتصاد ایران

روایت خواندنی تغییرات پول اروگوئه؛ تجربه‌ای برای ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - گرچه ایران نیز با چالش‌های مشابهی مانند تورم، کاهش ارزش پول ملی، و نوسانات ارزی مواجه است، اما به دلیل تفاوت ساختاری، شرایط این دو کشور و حتی نظام‌های مناسب ارزی برای این دو کشور قابل انطباق نیست. - آریا بازار -
اروگوئه در ایران ناشناخته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
نام این کشور برای ایرانی‌ها بیشتر یادآور فوتبالیست‌هایی همچون دیگو فورلان، لوئیس سوارز، و ادینسون کاوانی است. اروگوئه کشوری 180هزار کیلومتری با جمعیت 3.5 میلیون نفر در آمریکای جنوبی است که بین برزیل در شمال و آرژانتین در غرب قرار دارد و از جنوب به اقیانوس اطلس محدود می‌شود. پایتخت این کشور مونته‌ویدئو است که در اوایل سده 18 میلادی توسط اسپانیایی‌ها پایه‌گذاری شد. این کشور اولین‌بار توسط پرتغالی‌ها در سده 17 میلادی کشف شده، و قدیمی‌ترین شهر آن کولونیاست که در سال 1680 تأسیس شده است. حدود 85درصد مردم سفیدپوست، و اغلب اسپانیایی یا ایتالیایی‌تبار هستند. این کشور تا 1811 تحت استعمار اسپانیا بوده و زبان رسمی این کشور اسپانیایی است.اروگوئه پس از استعمار اسپانیا، به اشغال برزیل درآمد و نهایتاً در سال 1828 مستقل شد. در همین زمینه بیشتر بخوانید
+تجربه حذف سه صفر از پول ملی سورینام + روایت خواندنی 3بار تغییر پول نیکاراگوئه؛ تجربه‌ای برای ایران این کشور در اوایل سده بیستم به پیشرفت‌های اقتصادی قابل توجهی دست یافت، بطوری‌که در منابع پیش از 1960 به «سوئیس آمریکای جنوبی» شهرت یافت. در این دوران، اروگوئه دوران طلایی خود را پشت سر می‌گذاشت و حتی توانست دو دوره نزدیک به هم، در سال‌های 1930 و 1950 قهرمانی جام جهانی فوتبال را به دست آورد، که در سال‌های بعد از آن هرگز تکرار نشد. واحد پول ملی این کشور «پزوی اروگوئه» (UYU) است.
مزیت‌ها و چالش‌های کلان اقتصادی اروگوئه
اقتصاد اروگوئه را در یک جمله اینطور می‌توان توصیف کرد که این کشور «اقتصادی نسبتاً کوچک و باز» دارد. در بهترین شرایط، تولید ناخالص این کشور از 77میلیارد دلار فراتر نرفته است. اقتصادهای کوچک و باز طبیعتاً در معرض بحران‌های اقتصادی قرار دارند. این بحران‌ها، اغلب از شوک‌های خارجی، ضعف‌های ساختاری داخلی و سوءمدیریت سیاست‌گذاری ناشی می‌شوند. در اروگوئه نیز در دو مقطع مهم، یعنی 1973 و 1993، سیاست‌گذاران این کشور تغییراتی در نظام ارزی و مالی اعمال کردند که هر یک پیامدهای عمیقی بر اقتصاد این کشور داشت. تجربه اروگوئه به‌ویژه از این جهت حائز اهمیت است که نشان می‌دهد اصلاحات پولی بدون ایجاد زیرساخت‌های اقتصادی مناسب، می‌تواند تنها اثرات کوتاه‌مدت داشته باشد و در نهایت به بحران‌های جدید منجر شود.
بخش کشاورزی یکی از ارکان اصلی اقتصاد اروگوئه است و صادرات گوشت، لبنیات، سویا، برنج و گندم را شامل می‌شود. گوشت گاو اروگوئه در سطح جهانی شهرت دارد. در بخش خدمات نیز دو حوزه مالی و بانکداری، و همچنین گردشگری، از مراکز اصلی جذب سرمایه و درآمد این کشور است. در بخش صنعتی، صنعت فرآوری مواد غذایی، تولید محصولات چوبی و خمیر کاغذ از مهم‌ترین صنایع کشور محسوب می‌شوند. صادرات خمیر کاغذ و الوار به چین و اروپا در این کشور اهمیت بالایی دارد. برخلاف کشورهای همسایه، اروگوئه وسعت سرزمینی، ذخایر بزرگ معدنی و منابع نفتی ندارد، اما ثبات نسبی سیاسی و اقتصادی، نیروی کار ماهر و زیرساخت‌های مدرن از مزایای اقتصادی آن محسوب می‌شود. اروگوئه نسبت به همسایگانش از حیث منابع طبیعی فقیرتر است، اما از مردمانی متخصص‌تر و فرهیخته‌تر برخوردار است. جالب است بدانیم بیش از 90درصد برق این کشور از منابع پاک تأمین می‌شود.
از سوی دیگر، علی‌رغم مزایای بالا، اقتصاد اروگوئه با چالش‌هایی همچون وابستگی شدید به صادرات محصولات کشاورزی، اندازه کوچک بازار داخلی، عدم دسترسی به ذخایر بزرگ معدنی یا منابع انرژی فسیلی و هزینه‌های بالای زندگی و مالیات‌های نسبتاً سنگین، که باعث کاهش رقابت‌پذیری برخی بخش‌های اقتصادی می‌شود، از نقاط چالشی اقتصادی این کشور است.

بازار آریا

تغییرات سیاسی در اروگوئه
پس از دوران طلایی اقتصاد اروگوئه (که در واقع از تخریب‌ها و نیازمندی‌های کشورهای دیگر در جنگ‌های جهانی بی‌تأثیر نبود) دهه 1970 را می‌توان دوران آشفتگی اقتصادی در اروگوئه دانست. رشد کند اقتصادی، تورم فزاینده، بدهی خارجی و بحران بانکی، اقتصاد این کشور را به آستانه فروپاشی کشاند. کاهش تقاضا برای محصولات کشاورزی که بخش عمده‌ای از صادرات اروگوئه را تشکیل می‌داد، نیز همراه با سیاست‌های نامناسب پولی، منجر به خروج گسترده سرمایه و سقوط ارزش پزو اروگوئه شده بود. بخش عمده‌ای از این شرایط به دلیل بی‌ثباتی سیاسی رخ داد که به «شبه‌کودتا»ی نظامی منجر شد.
اروگوئه در دهه 1950 و 1960 از رشد اقتصادی مطلوبی برخوردار بود، اما در اواخر دهه 1960، به دلیل شرایط پس از جنگ جهانی و کاهش قیمت کالاهای صادراتی، رکود اقتصادی اروگوئه آغاز شد. در این شرایط، اروگوئه، که زمانی به «سوئیس آمریکای جنوبی» معروف بود، در دهه 1970 به دلیل بحران اقتصادی، درگیری‌های اجتماعی و ظهور گروه‌های مسلح شورشی، دستخوش بی‌ثباتی شد و تورم بالا، بیکاری گسترده و نارضایتی عمومی افزایش یافت. در این دوره، اتحادیه‌های کارگری، دانشجویان و گروه‌های چپ‌گرا اعتراضات گسترده‌ای را علیه سیاست‌های اقتصادی و فساد دولت به راه انداختند. گروه‌های چریکی مارکسیستی مانند توپاماروها (Tupamaros)، به انجام عملیات مسلحانه، آدم‌ربایی و حمله به تأسیسات دولتی روی آوردند.
این شرایط موجب شد در سال 1972، دولت به ریاست خوان ماریا بوردابری (Juan María Bordaberry) برای مقابله با شورشیان، به ارتش اختیارات گسترده‌ای بدهد. ارتش، توپاماروها را سرکوب کرد، اما به‌تدریج قدرت بیشتری به دست آورد و نفوذ خود را در سیاست گسترش داد. خوان ماریا بوردابری، رئیس‌جمهور وقت، با حمایت ارتش، پارلمان را منحل کرد و یک دیکتاتوری نظامی-غیرنظامی را برقرار نمود. نظامیان کنترل کشور را در دست گرفتند و مخالفان، روزنامه‌نگاران، سیاستمداران و فعالان مدنی بازداشت شدند. احزاب سیاسی ممنوع شدند و یک حکومت نظامی تا سال 1985 برقرار ماند، اما بحران اقتصادی عمیق‌تر شد.
از اوایل دهه 1980، ارتش تحت فشار نهادهای بین‌المللی، سیاست‌های اقتصادی نئولیبرالی را اجرا کرد، و کاهش استانداردهای زندگی و فشارهای بین‌المللی، در نهایت نظامیان را به پذیرش انتخابات آزاد در 1984 مجبور کرد. در واقع شبه‌کودتای 1973، دموکراسی اروگوئه را به مدت 12 سال به تعلیق درآورد. اما شکست سیاست‌های نظامی و مقاومت داخلی و بین‌المللی، سرانجام در 1985 منجر به بازگشت اروگوئه به حکومت دموکراتیک شد.
تغییر پولی ناموفق 1973
در کشاکش این کودتای سیاسی، در سال 1973 دولت اروگوئه برای نمایش قدرت خود و با هدف فنی مهار تورم و کاهش نوسانات پولی، تصمیم گرفت نظام ارزی جدیدی را اجرا کند که در آن پزو به سبدی از ارزهای خارجی متصل شد. اگرچه این سیاست در ابتدا به‌عنوان یک راهکار فوری برای جلوگیری از فروپاشی اقتصادی کم‌وبیش مؤثر بود، اما در نهایت منجر به رکود (به بیان دقیق‌تر کاهش شدید رشد) بصورت جدی و طولانی‌مدت شد که تا دهه 1980 ادامه داشت.
1993: لیبرال‌سازی اقتصاد و حذف کنترل‌های ارزی
در اوایل دهه 1980، فشارهای داخلی (از سوی مردم، احزاب سیاسی و نهادهای مدنی) و خارجی (به‌ویژه از سوی ایالات متحده و سازمان‌های بین‌المللی) برای پایان دادن به حکومت نظامی و برگزاری انتخابات آزاد افزایش یافت. در 1984، یک توافق سیاسی بین نیروهای نظامی و احزاب دموکراتیک شکل گرفت که منجر به برگزاری انتخابات آزاد شد. در مارس 1985، خولیو ماریا سانگوینتی (Julio María Sanguinetti) از حزب کولورادو (Colorado Party) در انتخابات پیروز شد و دولت غیرنظامی جدید رسماً قدرت را به دست گرفت. این انتقال قدرت، پایان دیکتاتوری نظامی و بازگشت به حکومت دموکراتیک را رقم زد، دوره‌ای که به‌عنوان گذار به دموکراسی در اروگوئه شناخته می‌شود.
پس از گذار از دوران حکومت نظامی و بازگشت دموکراسی در سال 1985، سیاست‌گذاران اروگوئه دریافتند که مدل تثبیت نرخ ارز پایدار نیست و باید اصلاحات عمیق‌تری در اقتصاد اجرا شود. دهه 1980 برای اروگوئه با بحران بدهی، کاهش رشد و تورم بالا همراه بود. این شرایط، اقتصاددانان و سیاست‌گذاران این کشور را به این نتیجه رساند که با توجه به ساختار باز اقتصاد این کشور نیاز به لیبرال‌سازی و بازگشت به یک نظام ارزی انعطاف‌پذیر دارند. در سال 1993، اصلاحات پولی جدیدی به اجرا درآمد که شامل موارد زیر بود:
حذف کنترل‌های ارزی و اجازه به پزو برای نوسان در بازار آزادکاهش تدریجی مداخلات بانک مرکزی در تعیین نرخ ارزخصوصی‌سازی بانک‌ها و جذب سرمایه‌گذاری خارجیاتخاذ سیاست‌های پولی و مالی انضباطی برای کنترل تورم برخلاف تجربه 1973، این اصلاحات با مجموعه‌ای از سیاست‌های ساختاری همراه بود که باعث شد اقتصاد اروگوئه در دهه‌های بعدی به یک مدل موفق در آمریکای جنوبی تبدیل شود.
آیا تجربه اروگوئه برای ایران قابل تطبیق است؟
تجربه اروگوئه نشان می‌دهد که اصلاحات پولی به‌تنهایی نمی‌تواند مشکلات اقتصادی را حل کند، بلکه باید بخشی از یک بسته جامع اقتصادی باشد. ضمن اینکه باید توجه کرد گرچه ایران نیز مشابه اروگوئه با چالش‌های مشابهی مانند تورم، کاهش ارزش پول ملی، و نوسانات ارزی مواجه است، اما به دلیل تفاوت جدی ساختاری ، به‌ویژه ساختار نسبتاً کوچک و باز اقتصاد اروگوئه و ساختار نسبتاً بزرگ و بسته (تحریمی) اقتصاد ایران، شرایط این دو کشور و حتی نظام‌های مناسب ارزی برای این دو کشور قابل انطباق نیست.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1286990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چند راهکار ساده برای بازگشت به زندگی روزانه بعد از تعطیلات

تیک‌تاک تا چه زمانی در آمریکا فعال است؟

کاهش 8 درصدی بهای نفت پس از اجرالی تعرفه‌های ترامپ

شناسایی یک پهپاد توسط پدافند هوایی یمن

ضربه اساسی ترامپ به بازار سهام آمریکا

موج‌سواری بهاری دلار

زلزله 7.2 ریشتری در پاپوآ گینه‌نو

توقیف بی‌ام‌دبلیو با سرعت 250 کیلومتر در اصفهان

یوسفیان ملا: بانک‌ها باید پشتیبان تولید باشند

19 سیاستگذاری اقتصادی که پیامد‌های فاجعه باری در جهان برجا گذاشت/ از کمبود دستمال توالت و دارو در ونزوئلا تا ایجاد بازار سیاه در آمریکا

عذرخواهی شروین حاجی‌پور از عوامل «پسر دلفینی»

نوروزنگار 1404

تعرفه‌های ترامپ چه به ارمغان می‌آورد؟

رئیس آژانس امنیت ملی آمریکا اخراج شد

زمانتان را بازخرید کنید

اتحاد شرکت‌های شارژ خودرو برای شبکه اروپایی

«جذب پول در صنایع»؛ چگونه؟

عدم ‏‏‏‏‌ثبات اقتصادی؛ مانع اصلی سرمایه‌گذاری در تولید

ریزش تاریخی دلار

بورس در پیچ و خم بهار

عبور از «تردید حداکثری»

لرزش نبض بورس ایران با تصمیم نمادین ترامپ؟

بازارها به زانو درآمدند

عواقب تعرفه خودرویی ترامپ

فروش تسلا به کف رسید

«نه به تصادف» با خودروی فرسوده و جاده ناهموار

بورس در اندیشه جبران

تورم ترکیه آرام آرام کم می‌شود؟

رشد مشاغل ایالات‌متحده؛ بیش‌ازحد انتظار

اطلاعیه سازمان امور مالیاتی درخصوص مالیات ارزش افزوده طلا و جواهر 1404

سراب تعرفه ترامپی

دانشجویان چگونه می‌توانند بیمه شوند؟

نقش سیستم بانکی در نجات اقتصاد ایران

سقوط رتبه اعتباری چین

آتن در مسیر خودمختاری استراتژیک

دستور رئیس‌جمهور برای پایان یک بحران

اکرم امام‌‏اوغلو قربانی می‏‌شود

غرق شدن پسربچه سه ساله در رودخانه کارون/ عملیات نجات بی‌نتیجه ماند

نزاع تل‌آویو- آنکارا در شام

چرا 838 نفر به وقت بهار مردند؟

اعدام یا حبس طویل‏‌المدت؟

بن‌بست «پایتخت»

رشد تسهیلات فرزندآوری در 1403

«بندر خشک» روی ریل توسعه

رقابت غول‌های فناوری برای خرید تیک‌تاک

پشت‌پرده تعدیل کاهش عرضه اوپک‏‏‏‏‏‏‌پلاس

پیامدهای تخریب لوله انتقال آب

انزوای بزرگ‌ترهای بورسی

حمله موشکی روسیه به نشست نظامیان اوکراینی و خارجی/ 85 نفر کشته شدند

ساعات کاری ادارات به روال قبل از 16 فروردین بازگشت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی