پشت صحنه خودرویی استیضاح همتی
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیایاقتصاد : وزیر امور اقتصادی و دارایی در شرایطی اوایل هفته آینده در صحن علنی مجلس شورای اسلامی استیضاح خواهد شد که گفته میشود یکی از دلایل پنهان استیضاح وی، ایستادگی در برابر مخالفان مجلسی واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی است.
عبدالناصر همتی یکشنبه آینده در مجلس شورای اسلامی استیضاح خواهد شد، استیضاحی که به گفته دنبالکنندگان آن، ریشه در التهاب بازار ارز دارد. طی چند هفته گذشته و پس از مشخص شدن موضع نظام در برابر مذاکره با آمریکا، بازار ارز وارد فاز التهاب شده و دلار قیمت بالای 90هزار تومان را ثبت کرده است. این مساله، بهانهای شده تا برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جمعآوری امضا، اعلام وصول طرح استیضاح وزیر اقتصاد را بگیرند.
این در حالی است که گفته میشود دلیل پنهان و شاید اصلی استیضاح همتی، نقش بسیار مهم و موثر وی در ماجرای واگذاری مدیریت ایران خودرو از دولت به بخش خصوصی است.
دقیقا سه هفته پیش، مجمع ایران خودرو برگزار و با انتخاب اعضای جدید هیاتمدیره، مدیریت این خودروساز رسما از دولت به بخش خصوصی منتقل شد.
تا پیش از برگزاری مجمع و حتی در حین برگزاری، انواع و اقسام مخالفتها و کارشکنیها برای لغو مجمع و ناکام گذاشتن انتقال مدیریت در ایران خودرو انجام شد، اما در نهایت پس از ساعتها التهاب و کش و قوس، بخش خصوصی سکان مدیریت بزرگترین خودروساز ایران را دست گرفت.
هرچند «مخالفان» پس از پایان مجمع هم دنبال ابطال «واگذاری» بودند و حتی مدیرعامل سابق ایران خودرو نیز حاضر به پذیرش تصمیمات سهامداران نبود، اما حمایت محکم وزیر اقتصاد اجازه لغو «واگذاری» را نداد. این «حمایت» به طور ویژه دو نشانه مشخص داشت.
نخست در جریان برگزاری مجمع ایران خودرو که نماینده سازمان بورس (زیرمجموعه وزارت اقتصاد) قانونی بودن روند برگزاری مجمع را اعلام کرد و دیگری، حکم تایید تصمیمات مجمع توسط سامان بورس. فردای برگزاری مجمع ایران خودرو، مدیرعامل پیشین این شرکت که حاضر به پذیرش تصمیمات نبود، ساختمان مدیریت شرکت را روی اعضای جدید هیاتمدیره و میرعامل جدید قفل کرد، ضمن آنکه شب قبل از آن نیز با حضور در گفتوگوی ویژه خبری، تصمیمات مجمع 17 بهمن ایران خودرو را غیرقانونی اعلام کرد.
در نهایت اما وقتی سازمان بورس و اوراق بهادار مهر تایید پای مجمع ایران خودرو زد، دیگر جای مخالفت خاصی با واگذاری مدیریت ایران خودرو از دولت به بخش خصوصی –حداقل از منظر قانونی- باقی نماند. مدیرعامل پیشین ایران خودرو نیز وقتی حکم سازمان بورس را مقابل خود دید، گردن نهاد و از کیلومتر 14 جاده مخصوص رفت.
با توجه به اینکه دیوان عدالت اداری نیز اتفاقات رخ داده در ایران خودرو را تایید و حکم هیات تجدیدنظر شورای رقابت مبنی بر غیرقانونی بودن حضور «بخش خصوصی» در هیاتمدیره ایرانخودرو را تا بررسی نهایی متوقف کرد، جا پای بخش خصوصی در مدیریت ایران خودرو محکمتر شد.
مرور اتفاقات رخ داده در جریان واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی، نشان میدهد وزیر اقتصاد چه نقش مهمی در به ثمر نشستن این «واگذاری» داشته است.
از همین رو، گفته میشود مخالفان «مجلسی»واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی که نتوانستند مانع این اتفاق بزرگ شوند، استیضاح مرد تاثیرگذار این ماجرا را کلید زدند تا به نوعی اعتراض خود را از «واگذاری» نشان دهند.
این در حالی است که منهای نقش بسیار مهم همتی در به ثمر نشستن واگذاری مدیریت ایران خودرو به بخش خصوصی، این «واگذاری» با رای مثبت حاکمیت در سطوح عالی رخ داد و اگر غیر از این بود، شاید بزرگترین خودروساز ایران همچنان تحت مدیریت دولت قرار داشت.
بنابراین چه نمایندگان رای اعتماد خود از همتی را پس بگیرند چه دوباره به او اعتماد کنند، ایران خودرو با مدیریت بخش خصوصی به راه خود ادامه خواهد داد، حداقل فعلا.
-
چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۶:۰۷
-
۶ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1272651/