دلار به روند کاهشی ادامه داد
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : همزمان با ثبت سومین کاهش متوالی نرخ ارز، پولهای حقیقی قابل توجهی وارد بازار سهام شد. ورود بیش از 3هزار میلیارد تومانی پول، نشان داد که عزم نماگرهای بورس برای یک رالی صعودی جزم شده است؛ بهطوریکه شاخص کل پس از 8روز متوالی کانال2.8میلیون را پس گرفت. آرامش قیمت دلار در کنار اخباری از صنعت خودرو، همچنان بورس تهران را زنده نگه داشته است. با این حال، شایعات درخصوص نرخ خوراک پتروشیمی همچنان بهعنوان یک ریسک تلقی میشود که میتواند برای رونق بورس مانعتراشی کند.
علی قاسمی: بورس دوباره سبزپوش شد، با اینحال بازهم ریسک قیمت گاز خوراک پتروشیمیها میتوانست برای بازار سهام دردسرساز شود. درحالی شاخصکل بورس با رشد بیش از 48هزارواحدی همراه شد که نماگر هموزن نیز در یک روند صعودی قرار دارد، با اینحال اخباری از تغییر نرخ خوراک پتروشیمیها موجب شد تا روند عرضهها در بازار سهام شدت بگیرد.
معاملات روز سهشنبه برخلاف روزهای قبل، قویتر بود و ارزش معاملات خرد با افزایشی چشمگیر به بیش از 11هزار میلیاردتومان رسید. بالاخره این سنجه آماری پس از 9روز متوالی، به بالای 10همت بازگشت. بهنظر میرسد، رونق نسبی بر بازار سهام بازگشته است و اثر اسفندماه، میتواند شاخص بورس را تا 3میلیون واحد نیز هدایت کند، اما علاوهبر سنگینی سایه ریسکهای سیاسی، برخی از اخبار ضدونقیض نیز از صنایع بزرگ نیز میتواند بازار را به ورطه جدیدی بکشاند.
رشد ارزش معاملات
دادوستدهای بورس تهران، قویتر از روزهای گذشته بود، بهطوریکه ارزش دادوستدهای بورس پس از 9روز، به بیش از 11هزا رمیلیاردتومان رسید. بررسیها حکایت از آن دارد که فضای بورس به سمت یک رونق نسبی در حال حرکت است. رونق بورس از آنروی قابلتوجیه است که P/E بازار سهام به بیش از 7.5واحد رسیدهاست. این عدد میانگین بلندمدت این سنجه آماری در 20سالاخیر است. محرکهای اقتصادی فراوانی برای رونق وجود دارد، اما از سوی دیگر، تهدیدهایی پیشروی بازار قرار دارد. علاوهبر ریسکهای سیاسی، برخی از تهدیدها از جانب صنایع بزرگ، همچنان بازار را با نگرانیهایی روبهرو کردهاست. ورود بیش از 800میلیاردتومان پول حقیقی در روز سهشنبه باعث شد تا 3هزار و 328میلیاردتومان، در سه روز متوالی وارد بازار سهام شود.
برخورد هموزن به مقاومت
شاخص هموزن، با رشد بیش از یکدرصدی به 851هزار واحد رسید. با وجود آنکه این نماگر با رشد بسیار قوی، مسیر صعودی را دنبال کردهاست، مقاومت قوی پیشروی شاخص هموزن وجود دارد. بهنظر میرسد عبور از این مقاومت محتمل باشد، اما با افزایش سرعت رشد نماگر اصلی مسیر همواری برای جولان سبد متوسط و کوچک بازار وجود ندارد. اگر پس از رشد شاخصسازان، مسیر همواری برای بهبود معاملات نمادهای کوچک فراهم شود، شاخص هموزن برای عبور از سقف 918هزارواحدی آماده خواهدشد.
پتروشیمیهای دردسرساز
با وجود رونق بازار در چهارمین روز معاملاتی هفته اول اسفندماه، خبرها و حاشیههای پتروشیمی موجب شد تا عرضهها در بازار افزایش یابد، بهطوریکه صنعت پتروشیمی، با بیشترین خروج پول حقیقی همراه شدهاست، با اینحال بازگشایی مثبت برخی از نمادها نظیر وبملت؛ سهام بانک ملت سبب شد تا روند روبهرشد شاخص ادامه داشتهباشد. در روز معاملاتی سهشنبه خبری در فضای مجازی منتشر شد که نرخ خوراک پتروشیمیها را با دلار 67هزارتومانی، 15هزارتومان محاسبه میکند. بر اساس این خبر، نرخ گاز خوراک حدود 27سنت اعلام شد که با توجه به میانگین قیمتهای اعلامی 4هاب مورد محاسبه، غیرمنطقی است. این گرانترین قیمت اعلامی گاز در خاورمیانه است. نرخ گاز هاب انگلستان با کاهش هفتگی حدود 7درصدی به 50سنت رسید. نرخ هاب هلند نیز افت 9درصدی داشت. نرخ گاز هاب آلبرتا نیز کاهش 30درصدی را طی یک هفته تجربه کرده و این درحالی است که قیمت گاز هنری هاب نیز کاهش 7.5درصدی داشتهاست. بر اساس فرمول اعلامی، باید نرخ گاز خوراک حدود 18سنت محاسبه شود. با فرض دلار 67هزارتومانی، قیمت گاز خوراک 13هزارتومان است. با توجه به فصل سرما این رقم، منطقی و میانگین نرخ خوراک در سالجاری همان حدود 7هزارتومان است. انتشار چنین اخباری صرفا میتواند هیجانات منفی را در بازار تقویت کند، در صورتیکه با توجه به شرایط بازار، پتانسیل رونق وجود دارد.
این اخبار در حالی منتشر میشود که تحولات اردیبهشت سال1402، هنوز یک خاطره تلخ برای سهامداران بورسی است. در آن مقطع، عدمانتشار بهموقع نامه نرخ خوراک سبب شد تا جو بازار بههم ریخته و اعتمادها به بورس کمرنگتر شود، ضمن آنکه نامه مورد اشاره بدون درنظرگرفتن فرمول محاسباتی نرخ 7هزارتومانی خوراک را اعلام کردهبود که با توجه به قیمت دلار و قیمتهای جهانی متانول و اوره در آن مقطع، صرفه اقتصادی تولید محصولات پتروشیمی به حداقل رسید. بهنظر میرسد، دولت با ناترازیهایی که در بودجهسالآینده دستوپنجه نرم میکند، به اصلاح این فرمول نخواهد پرداخت. کارشناسان بر این باورند که هابهای واردکننده باید از این فرمول حذف شوند، تا حواشی نرخ خوراک صنایع برطرف شود.
P/E بورس تهران احتمالا برای هجوم به 8واحد آماده خواهدشد، از اینرو بهنظر میرسد سناریوی تحقق بازدهی مثبت در اسفندماه عملی شود، چراکه در 6روز اول اسفند، بازدهی شاخصکل به بیش از 4درصد رسیدهاست. انتظار میرود، اگر قیمت دلار توافقی از مرز 68هزارتومان بگذرد، شرایط خوبی برای عبور P/E از 8واحد فراهم خواهدشد، اما برای آنکه این نسبت، اعداد بالایی را ببیند، باید علاوهبر کاهش نسبی نرخ بهره بدونریسک، تنشهای سیاسی نیز مدیریت شود.
بورس روی موج تقاضا
اثر روسی کاهش دلار
-
چهارشنبه ۸ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۲:۴۴
-
۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1272624/