اتاقهای بازرگانی جهان چگونه از مسیر پژوهش به اهداف خود میرسند؟
لابیگری بر پایه پژوهش
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : رسیدن به اجماع و همسویی راهبردی بین اعضای اتاق در راستای دستیابی به منافع، یکی از اصلیترین مسائل اتاقهای بازرگانی است. بررسی اتاقهای بازرگانی موفق در جهان حاکی از توانایی بالای این نهاد در زمینه تاثیرگذاری بر نهادهای قدرت و اصلاح سیاستها در راستای منافع بخش خصوصی است. این توانایی هم به واسطه بنیه کارشناسی این اتاقهاست و هم ناشی از میزان قدرت و سرمایه اجتماعی این نهاد.
به عبارتی این نهاد بهویژه در کشورهای توسعهیافته از قدرت لابیگری بالایی با سیاستگذار برخوردار است. اما در حالی که لابیگری یکی از ویژگیهای ذاتی اتاق در رایزنی با حاکمیت و سیاستگذار و به نفع منافع بخشخصوصی است، در ایران اما فرآیند لابیگری و تلاشهای بخشخصوصی برای تدوین، اصلاح قوانین و مقررات و حل چالشهایی که پیشروی فعالان اقتصادی قرار دارد، چندان اثربخش نبوده است؛ حتی در مواردی که طرح مساله و موضوع و کار کارشناسی صورتگرفته، تاثیر چندانی در تصمیم حاکمیت و تدوین قوانین و مقررات و بخشنامهها نداشته است.
در این زمینه کارشناسان معتقدند پژوهش ابزاری است که با تحلیل مسائل و کشف نظرات اعضا، میتواند نقش کلیدی در لابیگری اتاق بازرگانی داشته باشد.
در این مسیر عبور از مدلهای سنتی و رایج لابیگری مبتنی بر تجارب اعضا به یک چارچوب اثربخش لابی مبتنی بر شواهد، داده و فکت و تقویت بنیه پژوهشی نیاز دارد. بررسیها نشان میدهد بخش مهمی از فرآیند لابی، مذاکره و تاثیرگذاری برسیاستها (Advocacy) که توسط رهبران کسب و کار در دنیا اتفاق میافتد مبتنی بر پژوهشهای قابل استنادی است که روشمند، دارای دقت، قابل ارجاع و مبتنی بر فکت و داده هستند، ثانیا به وسیله کارشناسان خبره و مراکز پژوهشی معتبر تدوین شدهاند.
بررسی اتاقهای بازرگانی جهان حاکی از این است که لابیهای تجاری بین سیاستگذاران و گروههای ذینفع وجود دارد و لابی کردن با دولت در مورد موضوعاتی که از بازرگانی به طور کلی و اعضای اتاق بازرگانی به طور خاص حمایت میکند از وظایف اتاقهاست. این واسطهگری شامل انتقال منابع از گروههای ذینفع ویژه به سیاستگذاران است. این منابع ممکن است اطلاعات، کمکهای مالی، یا مشارکت مستقیم در قانونگذاری یا تبلیغات باشد. انگیزههایی که لابیگران تجاری با آن مواجه هستند ممکن است توسط گروههای ذینفع خاص، سیاستگذاران یا ترکیبی از این دو طراحی شود و به ساختار نهادی که بازیگران در آن تعامل دارند بستگی دارد.
این فرآیند لابیگری مبتنی بر تجربه و اطلاعات شخصی ذینفعان نیست بلکه حاصل کار مطالعاتی و پژوهشی است که توانسته اولویتهای ذینفعان را به درستی مشخص کند. از همین رو یکی از نقشهای پژوهش، کشف مسائل و موضوعات مشترک کسب و کار خصوصی است تا اتاق بتواند در مقام نهادی که به نمایندگی از اعضا با سیاستگذار مذاکره میکند، دستور کارهایی انتخاب کند که با مسائل واقعی کسب و کار منطبق باشند.
کارشناسان در این زمینه معتقدند بیتوجهی به موضوع تعیین هدف اجماعی و دستور کارهای بخشی یا اولویتگذاریهای غیرمنطبق با مطالبات اعضای اتاق بازرگانی یکی از دلایل ناکامی در پیگیری مطالبات بخش خصوصی است از همین رو مساله پژوهش و شناسایی و استخراج درست مسائل بخش خصوصی، بررسی کارشناسی موضوعات و انتخاب مسائل دارای دامنه شمول و اهمیت بیشتر، تعیینکننده است. پژوهش علاوه بر هدفگذاری و مسالهیابی در ارائه راهکار برای حل مسائل نیز تعیینکننده است. به طور کلی پژوهش برای تدوین یک سیاست (policy) و راهحل نقش استراتژیک دارد.
چارچوب لابیگری در اتاق بازرگانی دبی
هسته هر اکوسیستم تجاری شکوفا را پایه محکمی از سیاستها و مقررات سودمند تشکیل میدهد. به عنوان نمونه اتاق بازرگانی دبی به عنوان یک اتاق موفق، متعهد به پیشبرد منافع جامعه تجاری محلی از طریق مشارکت فعال در توسعه و اصلاح سیاستها و قوانین است. این اتاق تلاش کرده است از طریق فعالیتهای خود یک محیط تجاری مطلوب ایجاد کند و از منافع کسبوکارها محافظت کند. بررسیها نشان میدهد این سازمان متعهد به هدایت رشد و توسعه کسبوکار از طریق فعالیتهای حمایتی فعال، تحلیل و بررسی سیاستها و حمایت از اقتصاد دیجیتال است. هدفگذاری اتاق دبی افزایش تجارت خارجی از 1.4 تریلیون درهم به 2 تریلیون درهم تا سال 2026 است.
تلاشهای حمایتی (advocacy) اتاق بازرگانی دبی شامل همکاری فعال با جامعه تجاری، نهادهای نظارتی و سیاستگذاران، در مورد موضوعات و دیدگاههای خاص است. یکی از اهداف کلیدی اتاق ایجاد یک اکوسیستم چابک و پاسخگو با سیاستها و قوانین بهروز برای ارتقای محیط تجاری مطلوب دبی است. برای کمک به دستیابی به این هدف، این اتاق با در نظر گرفتن بهترین شیوههای جهانی در هر بخش، مطالعات دقیقی را در مورد سیاستهای فعلی و تاثیر آنها بر جامعه تجاری انجام میدهد.
بررسی این اتاق موفق حاکی از اهمیت پژوهش در دستیابی به هدفگذاریهاست. این اتاق گسترش دیجیتالی شدن و گسترش فناوری انقلاب صنعتی چهارم را در دستور کار قرار داده است. در طول سال 2023، مطالعات اتاق بازرگانی بر روی موضوعات کلیدی مبتنی بر همسویی آنها با D33 است. (دستور کار D33 شامل راهاندازی پروژههای نوآورانهای است که به دستیابی به چشمانداز جناب شیخ محمد برای تبدیل دبی به بهترین شهر جهان برای زندگی و کار کمک میکند. ارزش کل اهداف تعیین شده توسط برنامه اقتصادی دبی، 32 تریلیون درهم تا سال 2033 است.) رقابت، نوآوری، دیجیتالی شدن، سرمایهگذاری مستقیم خارجی، استخدام و تجارت از جمله این موضوعات است.
تحلیل و بررسی سیاست: اتاق بازرگانی دبی همچنین از تغییراتی حمایت میکند که به نفع اعضای اتاق بازرگانی و جامعه تجاری گستردهتر باشد. این امر مستلزم همکاری نزدیک با سیاستگذاران، نهادهای دولتی و نهادهای نظارتی و همچنین نظرخواهی از جامعه تجاری در مورد پیشنویس قوانین و مقررات است. این اتاق در شکلدهی به انتخابهای قانونی و نظارتی به گونهای ایفای نقش میکند که از جامعه تجاری حمایت و به رشد اقتصادی پایدار کمک میکند.
حمایت از اقتصاد دیجیتال: تیم اتاق بازرگانی دبی با الهام از ارزشهای اصلی امارات متحده عربی، درک عمیق نیازهای انسانی و اجتماعی را در اولویت قرار داده است. حفاظت از حریم خصوصی دادهها، پیشرفت آموزش دیجیتال برای کودکان، و تاکید بر اهمیت تحقیق و توسعه اصلی از جمله این اولویتهاست. برای تحقق این اهداف، اتاق به طور مداوم با اتاق اقتصاد دیجیتال دبی در تعامل است و همکاری با سهامداران مختلف در نهادهای دولتی محلی و بینالمللی را پیگیری میکند.
گروههای تجاری و شوراهای تجاری: برای تقویت اکوسیستم تجاری پویای دبی، اتاق بازرگانی دبی گروههای تجاری و شوراهای تجاری خاص کشور را ایجاد کرده است. این نهادهای غیرانتفاعی به عنوان بسترهایی برای گفتوگوی تاثیرگذار بین بخش خصوصی و دولت عمل کرده و از تلاش برای شکل دادن به تغییر سیاستها حمایت میکنند. این چشمانداز از طریق فعالیت دستور کار D33 قابل دستیابی است. تا در نهایت دبی به مکانی بهتر برای انجام تجارت، پرورش نوآوری و ارائه حمایت همهجانبه از اعضا، تبدیل شود.
-
دوشنبه ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۱:۰۱
-
۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1259870/