بازار آریا

آخرين مطالب

بیم رکود اقتصاد ایران

بیم رکود
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ترنج مدرس- بازوی پژوهشی مجلس در گزارشی با عنوان رصد شاخص‌های بخش صنعت منتهی به شش‌ماهه اول 1403، به رصد شاخصه‌های مهم بخش صنعت پرداخته است. طبق داده‌های این گزارش علی‌رغم روند رو به رشد ارزش‌افزوده بخش صنعت از سال 1400 به بعد اما از سال 1402 کاهش مستمر رشد صنعتی‌ اتفاق افتاده که این موضوع بیانگر خطر ورود بخش صنعت به یک دوران رکود است.
افول صنعت
از سال 1400 به بعد باوجود رشد ارزش‌افزوده بخش صنعت اما سهم این بخش از کل اقتصاد کشور کاهش‌یافته که نشان می‌دهد صنعت در سال‌های اخیر با موانع مختلفی روبه‌رو بوده که باعث ‌شده فعالیت‌های صنعتی که اهمیتی راهبردی برای اقتصاد کشور دارند، در رقابت با سایر بخش‌های اقتصادی رشد کمتری داشته باشد. به نظر می‌رسد این وضعیت در سال 1402 نسبت به سال‌های قبل از آن بدتر بوده که می‌تواند اخطاری به سیاست‌گذاران کشور برای رفع مشکلات این بخش و احیای رشد آن باشد.
رکود در بخش صنعت از بهار 1403 هم به‌صورت رشد منفی تولید و فروش شرکت‌های صنعتی بورسی نمایان شد. با توجه به اینکه کاهش فروش از کاهش تولید شدیدتر بود، به نظر می‌رسد الگوی رکود بخش صنعت بیشتر مطابق با رکود تقاضاست. همچنین رکود در بخش صنعت در شش‌ماهه 1403 در کاهش تولید و فروش صنایع چوب و کاغذ، محصولات فلزی به‌جز «ماشین‌آلات و تجهیزات ماشین‌آلات و تجهیزات»، «خودرو و قطعات»، «دارو»، «کاشی و سرامیک»، «فلزات پایه»، «سیمان» و «منسوجات» نمایان شد که با ادامه وضعیت جاری در ماه‌های آینده رکود تقاضا در این بخش فراگیرتر می‌شود.
روند کلی شاخص قیمت محصولات صنعتی از تابستان 1400 به بعد روندی نزولی را نشان می‌دهد. به‌طور مشخص نرخ تورم شاخص قیمت تولید‌کننده بخش صنعت از پاییز 1401 همواره کمتر از نرخ تورم مصرف‌کننده بوده که می‌توان آن را به روند رو به رکود بخش صنعت ناشی از کاهش تقاضا، سیاست کنترل نقدینگی بانک مرکزی و سیاست‌های قیمت‌گذاری محصولات مهم صنعتی نسبت داد.
در تابستان 1403 در فعالیت‌های صنعتی به‌غیراز صنایع چرم و محصولات وابسته و صنایع محصولات شیمیایی و فراورده‌های شیمیایی که در آن‌ها افزایش نرخ تورم اتفاق افتاد، در سایر صنایع نرخ تورم شاخص قیمت تولید‌کننده محصولات صنعتی روندی نزولی را نشان می‌دهد.
بررسی پروانه‌های بهره‌برداری واحد‌های صنعتی به‌عنوان شاخصی از پویایی‌های بخش صنعت نشان می‌دهد تعداد پروانه‌های بهره‌برداری که در سال1401 کاهش‌یافته بود، در سال 1402 افزایش یافت. باید توجه کرد پروانه‌های بهره‌برداری نتیجه سرمایه‌گذاری‌های سال‌های قبل در بخش صنعت است، بنابراین تأثیر این افزایش در میزان سرمایه‌گذاری در سال‌های بعد بیشتر مشخص خواهد شد. از سال 1399 سرمایه‌گذاری کمتری برای ایجاد اشتغال در فعالیت‌های صنعتی انجام شد. این موضوع اگرچه نشانگر این است که فعالیت‌های صنعتی از فعالیت‌های سرمایه‌بر به سمت فعالیت‌های کاربر گرایش پیداکرده‌اند، اما به معنای این است که به‌طور متوسط هر کارگر صنعتی با میزان سرمایه کمتری در بخش صنعت فعالیت خواهد کرد که این موضوع نشانگر کاهش رشد بهره‌وری نیروی کار نیز خواهد بود.
با توجه به روند رکودی بخش صنعت از زمستان 1402 به بعد، این وضعیت نشان می‌دهد مشکلات مهمی بخش صنعت را تحت تأثیر قرار داده که باید به آن‌ها توجه کرد. درمجموع شاخصه‌های مختلف این گزارش نشان می‌دهد بخش صنعت از زمستان 1402 به سمت رکود حرکت کرده و این وضعیت در بهار و تابستان 1403 تشدید شده است. این موضوع ضرورت بازبینی سیاست‌های اقتصادی و صنعتی و تلاش برای بهبود آن باهدف جلوگیری از رکود را در این بخش نشان می‌دهد.
کاهش ظرفیت تولید
روند تورم صنعت در پاییز صعودی است. همچنین این شاخص در 12ماه منتهی به مهرماه 1403 نسبت به دوره مشابه سال قبل (تورم سالانه) 23.8‌درصد افزایش داشته است.
به دنبال افزایش ناگهانی نرخ ارز، عرضه نهاده‌‌‌های تولید کاهش‌یافته و تورم قیمت نهاده‌‌‌ها و هزینه تامین مواد اولیه موردنیاز به‌‌‌شدت افزایش‌یافته؛ به‌‌‌طوری‌‌‌که قیمت نهاده‌‌‌ها یکی از مقادیر زیاد خود را به ثبت رسانده است.
بسیاری از بنگاه‌‌‌های اقتصادی به دلیل مشکلات تامین مواد اولیه، هزینه‌‌‌های تولید و... با کمتر نیمی از ظرفیت مشغول به کار هستند.
فعالان اقتصادی بلااستفاده بودن حدود 60‌درصد ظرفیت بنگاه‌‌‌های اقتصادی را در شرایطی که وعده رشد 8درصدی در برنامه هفتم داده‌شده است، نگران‌کننده می‌‌‌دانند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1279351/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت انور قرقاش از دیدار با عراقچی در تهران

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت راه عبور از گردنه‌ های سخت است/ وجود 671 نخبه در جامعه ایثارگری مازندران

ترامپ ورود شهروندان 43 کشور به آمریکا را ممنوع می‌کند

در کدام شکلات‌ها از روغن پالم استفاده شده است؟

تأثیر نمک دریا برای جبران کمبود یُد

داروهای تاریخ مصرف گذشته را با این روش‌ها امحا کنید

وودیل وایلدفایر؛ اولین خودرو فایبرگلس تولید انبوه جهان/ عکس

ترمیم آسیب‌های زانو با غضروف بینی

چربی‌سوزی بدن‌ در خواب با این خوراکی‌‌ها

راهکارهایی برای تزیین سفره هفت‌سین 1404

تاثیر سیگار کشیدن مادران باردار بر ژنتیک نوزادان

تأثیر رژیم گوشت‌خواری بر کلسترول

برنامه غذایی برای کاهش وزن سریع

یکی کردن افطاری و شام مفید نیست

دشمن با تشدید تحریم ها تلاش دارد بین مردم و نظام بی اعتمادی ایجاد کند

علت چاقی مردان متأهل در مقایسه با مردان مجرد

توصیه‌های بهداشتی برای خرید شیرینی شب عید

سقوط معاملات مسکن

ادعای ترامپ: خبرهای خوبی از آتش‌بس احتمالی بین روسیه و اوکراین دریافت کرده‌ایم

مقصر گرانی سیب‌زمینی شناسایی شد

32 هزار لیتر گازوئیل قاچاق در اندیمشک کشف شد!

آتش‌سوزی در جنگل‌های چابکسر

درخواست حماس از آمریکا: تل آویو را وادار به پایبندی به توافق آتش‌بس کنید

درخواست مکرون از روسیه برای پذیرش طرح آتش‌بس 30 روزه با اوکراین

استاندار اصفهان: اجلاس مشترک ایران و آفریقا فرصت همکاری فناوری و اقتصادی متقابل است

ماجرای سانحه پرواز تهران-استانبول چه بود؟

درباره راهکارهای احتمالی حوزه انرژی نباید شفاف‌‌سازی شود

غول‌های فناوری در میدان نبرد هوش مصنوعی

فرار سرمایه‏‏‌های خرد از بورس 1403

سبزپوشی بورس در راه است؟

برد طلا؛ باخت بورس

پایان خوش در انتظار بازار؟

نقض دوباره آتش‌بس غزه توسط اسرائیل/ شهادت 4 فلسطینی در شرق منطقه

انتقاد شدید آیت الله نوری همدانی از صداوسیما

جزییات میزبانی اجلاس همکاری‌های اقتصادی ایران و آفریقا در اصفهان تشریح شد

نقشه راه اقتصادی بلندپروازانه چین برای سال 2025/ وعده ایجاد بازار بازتر برای سرمایه گذاری

اعتراض گسترده خانواده اسرای اسرائیلی در تل‌آویو

نقشه ترامپ برای دلار

اروپا ؛ موزه صنعتی جهان

این کجا و آن کجـا!

شاهنامه‌خوانی اقوام ایرانی در تهران

آزمون‏‏‌های شخصیت چگونه باعث می‏‏‌شوند شغل ایده‏‏‌آلتان را از دست بدهید؟

در سفر تحول دیجیتال چابک باشید!

نشانه‌های اولیه رکود اقتصادی در آمریکا

رایزنی عنایتی با معاون اقتصادی وزیر خارجه عربستان

سنگر کتاب‌فروشی‌ها در توفان

کمک کردن، یک خیابان دوطرفه است!

بازار مسکن؛ در شهر خبری نیست

نقش زنان پررنگ‌تر می‌شود؟

نامه 138 نماینده به سران قوا برای برخورد انتظامی با بانک آینده

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی