جنگ تجاری،مسیر بانکهای مرکزی جهان را از یکدیگر جدا کرد
کابوس سیاستگذاران پولی
اقتصاد جهان
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : تهدید دونالد ترامپ به راهاندازی جنگ تجاری، اختلاف بین بانکهای مرکزی بزرگ جهان را بر سر نرخ بهره بیشتر کرده است. در حالی که بانک مرکزی آمریکا تا اطلاع ثانوی از کاهش نرخ بهره خودداری کرده است، دیگر اقتصادهای بزرگ جهان نگران کاهش رشد اقتصادی هستند و احتمالا روند کاهشی نرخهای بهره خود را ادامه دهند.
در پی چشمانداز تورمی که سیاستهای تجاری دونالد ترامپ بر فضای اقتصادی بسیاری از کشورها ایجاد کرده است، سیاستگذاران پولی بانکهای مرکزی دنیا با چالشهای زیادی روبهرو شدهاند. این بانکها، پس از اینکه نرخهای تورم بالا بعد از دوران همهگیری را از طریق سیاستهای مختلف، مانند افزایش نرخ بهره، مهار و به سطح هدف بانکهای مرکزی نزدیک کردند، قصد رونق بخشیدن به اقتصاد کشور خود را داشتند. از اواخر تابستان 2024 بانکهای مرکزی بسیاری دست به کاهش نرخهای بهره زدند تا با سیاستهای انبساطی پولی، اقتصاد خود را رونق ببخشند. در آن زمان اخبار زیادی مبنی بر احتمال وقوع رکود در آمریکا، انگلستان و بسیاری از کشورهای اروپایی شنیده میشد سیاستگذاران پولی این کشورها موفق شدند تا از احتمال قریبالوقوع رکود، فاصله بگیرند. برای مثال، بازار کار ایالاتمتحده در حال حاضر همچنان در برابر فشارهای مختلف تابآور است و رشد اقتصادی خوبی را برای این کشور به ارمغان آورده است، هرچند هنوز بسیاری از کشورهای منطقه یورو با رشد اقتصادی پایین دستوپنجه نرم میکنند.
در واقع، زمانی که سکانداران پولی این کشورها چرخه انبساط پولی خود را آغاز کردند، احتمال پیروزی ترامپ را در معادلات خود قرار نداده بودند. با وجود سیاستهای احتمالی ترامپ مبنی بر افزایش تعرفههای تجاری و سرکوب مهاجرت، کارشناسان معتقدند که نرخ تورم در دوران ریاستجمهوری ترامپ، سطوح بالایی را تجربه کند. این مساله بانکهای مرکزی را بر سر یک دوراهی رها میکند. مسیر نخست، توقف چرخه انبساطی و آمادگی برای افزایش نرخ بهره در صورت رشد تورم است. مسیر دوم نیز ادامه روند کاهشی نرخ بهره، بدون توجه به نرخ تورم است.
فایننشالتایمز اعلام کرد که انتظار میرود بانک انگلستان مسیر همتایان خود در منطقه یورو و کانادا را دنبال کرده و نرخ بهره را کاهش دهد؛ در حالی که فدرالرزرو آمریکا این روند را متوقف کرده است. در این راستا، بانک مرکزی انگلستان، روز پنجشنبه نرخ بهره خود را 0.25 واحد درصد کاهش داد تا کمی به اقتصاد خود رونق ببخشد. درواقع، یکی از روشهای بهینه برای بهبود بخشیدن به رشد اقتصادی، کاهش نرخ بهره است. این امر باعث میشود که صاحبان پسانداز، سرمایه خود را در فعالیتهای اقتصادی پرریسکتر به جریان بیندازند و از این طریق به رشد تولید ناخالص داخلی کمک کنند.
بانکهای مرکزی اروپا و کانادا نیز احتمال کاهش بیشتر را نیز باز گذاشتهاند؛ چرا که نگرانی از جنگ تجاری با آمریکا میتواند رشد اقتصادی آنها را تهدید کند. با این حال، فدرالرزرو مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است. این بانک هفته گذشته نرخهای بهره را بدون تغییر نگه داشت و اعلام کرد که سیاستگذاران باید منتظر بمانند و ببینند که تاثیر تعرفهها و سیاستهای دیگر ترامپ بر تورم چگونه خواهد بود.
داریو پرکینز، اقتصاددان میگوید: «چند سال پیش، بانکهای مرکزی تمایلی به فاصله گرفتن از فدرالرزرو نداشتند. اما تهدید تعرفهها و عدم اطمینان کلی، این وضعیت را تغییر داده است.» بازارهای مالی نیز پیشبینی میکنند که بانک مرکزی اروپا امسال سه تا چهار مرتبه کاهش 0.25 واحد درصدی را در نرخ بهره اعمال کند و بانک انگلستان نیز مسیر مشابهی را طی کند.
کارشناسان معتقدند که موضع فدرالرزرو برای ثابت نگه داشتن نرخ بهره کاملا منطقی است. اما سایر بانکهای مرکزی بیشتر از نرخ تورم بالا، نگران تاثیر نااطمینانی اقتصادی بر رشد اقتصاد هستند.
-
شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۴:۰۸
-
۱۰ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1263160/