بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - حمید ملازاده : بهای نفتبرنت با رسیدن به حدود 74دلار در هر بشکه، سومین هفته نزولی خود را ثبت کرد؛ روندی که تحتتاثیر تاکید دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالاتمتحده بر افزایش تولید داخلی و رشد غیرمنتظره ذخایر نفتی آمریکا تشدید شد، با اینحال تحریمهای تازه واشنگتن علیه صادرات نفت ایران و افزایش قیمت نفت عربستان به دلیل تقاضای بالای چین و هند، از افت شدیدتر جلوگیری کرد.
در همینحال، تنشهای تجاری میان آمریکا و چین با اعمال تعرفههای پکن بر انرژی آمریکا، فضای بازار را پیچیدهتر کردهاست. در شرایطی که تحلیلگران کاهش صادرات نفت آمریکا در سالآینده را محتمل میدانند، ابهام در سیاستهای اقتصادی و ژئوپلیتیک همچنان مسیر بازار را نامشخص نگه داشتهاست. بهای نفتخام برنت روز جمعه هفتم فوریه در محدوده 74دلار در هر بشکه معامله شد و برای سومین هفته متوالی در مسیر کاهشی قرارگرفت. این افت قیمت در پی تاکید دوباره ترامپ بر افزایش تولید داخلی نفت بهمنظور کاهش قیمتها رخداد. اظهارات ترامپ در حالی مطرح شد که عرضه جهانی نفت از قبل نیز در سطح بالایی قرار داشت و گزارشها از افزایش چشمگیر ذخایر نفتخام آمریکا که بیشترین رشد در تقریبا یک سالگذشته را نشان میدهد، نگرانیها را تشدید کرد، با اینحال برخی عوامل مانع از کاهش بیشتر قیمتها شدند.
از جمله، تشدید تحریمهای آمریکا علیه ایران که میتواند صادرات نفتی این کشور را محدودتر کند. در کنار آن، شرکت سعودی آرامکو قیمت نفت خود برای ماه مارس را بهطور قابلتوجهی افزایش داد که بهدلیل افزایش تقاضا از سوی چین و هند و همچنین اختلالات عرضه از روسیه بود. در همین حال، تنشهای تجاری میان ایالاتمتحده و چین ادامه یافت. پکن در پاسخ به اقدامات اخیر ترامپ، تعرفههایی بر واردات نفت، گاز طبیعی مایع(LNG) و زغالسنگ آمریکا اعمال کرد ولی از آنجا که سهم انرژی آمریکا در واردات چین چندان قابلتوجه نیست، انتظار میرود تاثیر این اقدام محدود باشد. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، بهای نفتبرنت در بازارهای آسیایی روز جمعه اندکی افزایش و با 15سنت رشد فراتر از 74دلار در هر بشکه فروخته شد، با اینحال این شاخص نفتی در مسیر ثبت افت 3درصدی هفتگی قرار دارد که شدیدترین کاهش از سپتامبر2024 محسوب میشود. نفت وستتگزاس اینترمیدیت نیز با 9سنت افزایش بیش از 71دلار در هر بشکه معامله شد، اما در هفتهجاری 3درصد کاهش داشت. این نخستینبار در پنج ماه گذشته است که قیمت نفت برای سه هفته متوالی افت کردهاست.
بر اساس تحلیلهای موسسه BMI، فشار نزولی بر قیمت نفت عمدتا ناشی از اخبار مربوط به تعرفهها بوده و نگرانیها از وقوع یک جنگ تجاری، موجب ترس از کاهش تقاضای جهانی نفت شدهاست. هفته گذشته، ترامپ تعرفه 10درصدی جدیدی بر واردات چین اعمال کرد، درحالیکه تصمیم برای افزایش تعرفهها بر مکزیک و کانادا را به تعویق انداخت. این تحولات باعثشده که بازار نفت تحتتاثیر دو نیروی متضاد قرار گیرد. از یکسو، فشار ایالاتمتحده برای کاهش صادرات نفت ایران، از طریق اجرای تحریمهای جدید، میتواند به محدودیت عرضه بینجامد. این تحریمها شامل توقیف داراییهای افراد و شرکتهای مرتبط با حملونقل نفت ایران، از جمله شرکتهایی در چین، هند و اماراتمتحدهعربی است. ایالاتمتحده دو نفتکش «CH Billion» و«Star Forest» را که در انتقال نفت ایران به چین نقش داشتند، تحریم کرد. وزارت خزانهداری آمریکا اعلامکرده؛ این نفتکشها محمولههای نفتی ایران را از ذخایر این کشور در چین بارگیری کردهاند، اقدامی که به گفته آمریکا به سود ایران تمام میشود.
در واکنش به این تحریمها، رئیسجمهور ایران، مسعود پزشکیان، خواستار اتحاد اعضای اوپک علیه فشارهای آمریکا شد، اما تحلیلگران بر این باورند که این تحریمها اگرچه میتواند تاثیرگذار باشد، اما احتمالا صادرات نفت ایران را به صفر نخواهد رساند. در سوی دیگر، افزایش تولید داخلی ایالاتمتحده و احتمال کاهش صادرات نفت این کشور به چین، بهعنوان یک اثر جانبی سیاستهای تجاری ترامپ، چشمانداز بازار را پیچیدهتر کردهاست. برخی تحلیلگران پیشبینی میکنند که صادرات نفت آمریکا در سال2025 برای نخستینبار از زمان همهگیری کرونا کاهش یابد. چین که روزانه حدود 166هزار بشکه نفتخام از آمریکا وارد میکند، حالا بخشی از این محمولهها را به مقاصد دیگری هدایت خواهد کرد. این کاهش صادرات میتواند بر انواع خاصی از نفتخام آمریکا، از جمله درجههای متوسط ترش مانند «مارس» و «Southern Green Canyon» که مورداستفاده پالایشگاههای داخلی قرار میگیرند، تاثیر بگذارد.
-
شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۶:۲۳
-
۶ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1263168/