بینتیجه ماندن رفع فیلترینگ در سایه عدم شفافیت و پاسخگویی
گزارش ویژه
بزرگنمايي:
بازار آریا - در روزهای اخیر شایعاتی درباره احتمال رفع فیلترینگ تلگرام و یوتیوب به مناسبت 22 بهمن منتشر شدند و در ادامه سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی در واکنش به این شایعات، آنها را به کلی تکذیب کرد. در واقع عدم انتشار شفاف جزئیات طرح رفع فیلترینگ مرحلهای که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسید، به این شایعات دامن میزند.
در این میان مدیر گروه امور زیربنایی و تولیدی مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام، درباره به نتیجه نرسیدن طرح رفع فیلترینگ به سیتنا گفته است که تعدد شوراهای عالی در کشور که هر کدام از این شوراها تشکیلات و شرح وظایفی در حوزه تقنینی دارند و عملا ساختار آنها بین دستگاهی است، باعث شده طرحهایی مثل رفع فیلترینگ آنطور که انتظار میرود از مسیر شورای عالی فضای مجازی به نتیجه نهایی نرسد. سعید باستانی در ارزیابی عملکرد شورای عالی فضای مجازی در رفع محدودیتهای فضای مجازی، گفت: «یکی از مسائل اصلی که ما در کشور با آن چالش بزرگی داریم، موازیکاری در حوزه تقنین و قانونگذاری است. انواع و اقسام شوراها، ترکیبی از دولت و قوهقضائیه و مجلس هستند و به یک نفر خاص نمیشود گفت که شما مقصر هستید و این موضوع از پاشنه آشیلهای کشور است و امیدواریم روزی برسد که نهاد تقنین در این موضوع نهاد مشخصی باشد.»
مدیر گروه امور زیربنایی و تولیدی مرکز مطالعات راهبردی مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه گفت: «در حوزه شورای عالی فضای مجازی، این شوراها را رئیسجمهور ریاست میکند، اما اعضای حقیقی و حقوقی آنها از سه قوه هستند و این موضوع کار را پیچیده میکند. به همین دلیل صرفا اینکه دبیر شورا تغییر کند کاری را پیش نمیبرد، چرا که دبیر برخی مصوبات را آمادهسازی میکند و در جلسات حضور مییابد، اما تاثیری در چالاک بودن موضوع ندارد.»
باستانی تاکید کرد: «یکی از مشکلات ساختار شوراهاست که معمولا پاسخگویی هم در این ساختار تعریف نشده است، چون بینبخشی هستند و دومین موضوع نوع مسائلی است که مطرح میشود که خاص است و موضوعی که قرار نیست سازمانی یا دولتی مسوولیت مستقیم برعهده گیرد، در شوراها مطرح میشود. ساختار برخی از این شوراها چالشبرانگیز است و نوع کاری که این شوراها به آن ورود میکنند به گونهای است که بعضا نمیخواهند یک نفر مسوولیت را برعهده گیرد و بنابراین موضوع در این شوراها مطرح میشود، بنابراین مشکل با تغییر دبیر رفع نمیشود و ساختار این شوراها باید بررسی شود.»
سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس دهم پیرامون انتشار گزارشهای کارشناسی شوراها گفت: «اینکه کار کارشناسی منتشر شود و انجام شود، مجزا هستند؛ شوراها گزارشهایی دارند، ولی منتشر نمیشود. در مرکز پژوهشهای مجلس تمام خروجیها در سایت قرار میگیرد، اما در شوراها این موضوع مطرح نیست و تنها مصوبه دارند. تعداد شوراها زیاد است و این امر باعث میشود که تقابل و تعارضی در بخشنامه و دستورالعملها به وجود آید که سیستم را مختل میکند، کار دیوانسالاری سخت میشود و در دستور کار شوراها انتشار گزارش کار کارشناسی تعریف نشده است.»
باستانی خاطرنشان کرد: «شوراها مصوبه دارند و نمیتوانند کار کارشناسی دقیقی انجام دهند و کسی مسوولیتی را بر عهده نمیگیرد، اما مرکز پژوهشهای مجلس کارش انتشار گزارش کارشناسی است. شوراهای عالی مصوبه دارند و بر اساس برخی گزارشها اعلام میکنند که فیلترینگ انجام شود یا خیر و نهایت این ساختار شوراهاست که باید بررسی شود.»
-
شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۸:۴۹
-
۶ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1263139/