بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌‌‌‌‌‌‌اقتصاد» اثر معروف جان مینارد کینز را به فارسی منتشر کرد (قسمت پایانی)

پایان لسه‌‌‌‌‌‌‌فر اقتصاد جهان

پایان لسه‌‌‌‌‌‌‌فر
  بزرگنمايي:

بازار آریا - این مقاله که به‌صورت جزوه‌‌‌‌‌‌‌ای به‌‌‌‌‌‌‌همت هوگارث پرس(Hogarth Press) در ژوئیه 1926 به چاپ رسید، مبتنی است بر کلاس درس سیدنی‌‌بال(Sidney Ball Lecture) در آکسفورد در نوامبر 1924 و کلاس‌های درس ژوئن 1926 در دانشگاه برلین. بخش‌های چهارم و پنجم این متن در کتاب مقالاتی در باب متقاعدسازی (Essays in Persuasion) استفاده شده‌است.
این تأملات به سمت بهبودهای احتمالی در فنون سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری مدرن، به‌‌‌‌‌‌‌واسطه عاملیت کنش جمعی هدایت شده‌است. هیچ چیزی در آنها وجود ندارد که با آنچه به‌نظر من ویژگی اصلی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری(یعنی وابستگی به توسل شدید به غرایز پول‌‌‌‌‌‌‌سازی و پول‌‌‌‌‌‌‌دوستی افراد به‌عنوان نیروی محرک اصلی ماشین اقتصادی) است، به‌‌‌‌‌‌‌نحو جدی ناسازگار باشد.
همچنین نباید در پایان مقاله خود، به سمت زمینه‌‌‌‌‌‌‌های دیگر منحرف شوم. باوجوداین، شاید بتوانم در جمع‌بندی به شما یادآوری کنم که شدیدترین رقابت‌‌‌‌‌‌‌ها و عمیق‌ترین اختلاف‌‌‌‌‌‌‌نظرها احتمالا در سال‌های آینده نه پیرامون مسائل فنی(که بحث‌های هر دو طرف عمدتا اقتصادی است)، بلکه پیرامون مسائلی گردهم می‌آیند که اگر بخواهم فرهیخته‌‌‌‌‌‌‌تر بیانش کنم، شاید آن را مسائل روانشناختی یا شاید اخلاقی بنامم.
در اروپا، یا دست‌‌‌‌‌‌‌کم در بخشی از اروپا (البته فکر می‌کنم در آمریکا چنین نباشد) واکنشی پنهان و تا حدی گسترده علیه پایه‌‌‌‌‌‌‌گذاردن جامعه بر پرورش، تقویت یا حمایت از انگیزه‌‌‌‌‌‌‌های پولی افراد تا حدی که ما انجام می‌دهیم، وجود دارد. چگونگی حل‌‌‌‌‌‌‌وفصل اموراتمان به شیوه‌‌‌‌‌‌‌ای که به‌‌‌‌‌‌‌جای تکیه صرف برانگیزه‌‌‌‌‌‌‌های پولی، تا حد ممکن از جذابیت آن بکاهد، لازم نیست که کاملا نظری باشد، بلکه می‌تواند بر اساس مقایسه تجربیات دنیای‌واقعی باشد.
اشخاص متفاوت، با توجه به انتخاب حرفه خود، درمی‌یابند که انگیزه پولی نقشی بزرگ یا کوچک در زندگی روزمره آنها بازی می‌کند و تاریخ‌‌‌‌‌‌‌دانان می‌توانند درباره سایر سازمان‌های اجتماعی بگویند که در آن این انگیزه نقشی بسیار کوچک‌تر از امروز در زندگی بشر داشت. بسیاری از ادیان و فلسفه‌‌‌‌‌‌‌ها دست‌‌‌‌‌‌‌کم تا حدی آن شیوه زندگی را که عمدتا تحت‌تاثیر ملاحظات درباره سود پولی شخصی بود، قبیح می‌دانستند. از سوی دیگر، امروزه بیشتر افراد تصورات زاهدانه را رد می‌کنند و شکی درباره مزایای ثروت ندارند. ازاین‌‌‌‌‌‌‌گذشته، برایشان مثل روز روشن است که هیچ‌کسی بدون انگیزه پولی کاری از پیش نخواهد برد و انگیزه پولی فارغ از برخی سوءاستفاده‌‌‌‌‌‌‌های مشخص، کار خود را به‌‌‌‌‌‌‌خوبی انجام می‌دهد، در نتیجه شخص عادی توجه خود را از مشکل دور می‌کند و هیچ ایده روشنی درباره آنچه واقعا در مورد کل این موضوع آشفته می‌‌‌‌‌‌‌اندیشد و احساس می‌کند، ندارد.
آشفتگی اندیشه و احساس، به آشفتگی سخن منجر می‌شود. بسیاری از کسانی که به سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری به‌‌‌‌‌‌‌مثابه شیوه‌‌‌‌‌‌‌ای برای زندگی اعتراض دارند، به‌‌‌‌‌‌‌نحوی استدلال می‌کنند که گویی به‌‌‌‌‌‌‌خاطر ناکارآمدی آن در رسیدن به اهدافش، به‌آن اعتراض دارند. برعکس، مدافعان سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری غالبا محافظه‌‌‌‌‌‌‌کارند و اصلاحات در فنون آن را که شاید واقعا آن را تقویت و حفظ کند رد می‌کنند، چراکه می‌‌‌‌‌‌‌ترسند خدایی ناکرده اولین گام‌های دور‌شدن از سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری را برداشته باشند. باوجوداین، شاید زمانی فرا برسد که وقتی درباره سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری به‌عنوان فن کارآمد یا ناکارآمد، یا به‌‌‌‌‌‌‌مثابه نظامی خوشایند یا ناخوشایند صحبت می‌کنیم، نسبت به امروز دیدی روشن‌‌‌‌‌‌‌تر داشته باشیم. از نظر من سرمایه‌‌‌‌‌‌‌سالاری اگر عاقلانه مدیریت شود احتمالا می‌تواند در دستیابی به اهداف اقتصادی خود از هر نظام بدیل دیگری کارآمدتر باشد، اما می‌توان ایرادات زیادی به نحوه کارکرد کنونی آن وارد ساخت. مشکل ما ایجاد یک سازمان اجتماعی است که تا حد ممکن کارآمد باشد، بی‌آن‌‌‌‌‌‌‌که خللی در تصوراتمان از شیوه رضایت‌‌‌‌‌‌‌بخش زندگی وارد کند. گام رو به جلوی بعدی باید نه از طریق آژیتاسیون سیاسی یا آزمایش‌های زودهنگام، بلکه از طریق اندیشه‌‌‌‌‌‌‌ورزی باشد. ما به تلاش ذهنی نیاز داریم تا احساسات خود را روشن کنیم.
در حال‌حاضر ممکن است همدردی و قضاوت ما در جهات مخالف هم باشد که این نیز وضعیت روحی دردناک و فلج‌‌‌‌‌‌‌کننده‌‌‌‌‌‌‌ای است. اصلاح‌‌‌‌‌‌‌گران در مقام کنش، تا زمانی‌که نتوانند پیوسته با عقل و احساسات خود هدف مشخص و واضحی را دنبال کنند، موفق نخواهند شد. درحال‌‌‌‌‌‌‌حاضر هیچ حزبی در جهان وجود ندارد که به‌نظرم اهداف صحیح را به شیوه‌‌‌‌‌‌‌ای صحیح دنبال کند. فقر مادی، انگیزه تغییر را دقیقا در شرایطی که مارژین بسیار کمی برای آزمایش وجود دارد ایجاد می‌کند. رفاه مادی، انگیزه تغییر را دقیقا در زمانی‌که احتمال ریسک به حداقل می‌رسد از بین می‌برد. اروپا ابزار لازم و آمریکا اراده لازم برای تغییر را ندارد. ما به مجموعه جدیدی از باورها نیاز داریم که طبیعتا از بررسی صادقانه احساسات درونی‌‌‌‌‌‌‌مان در ارتباط با حقایق بیرونی نشأت می‌گیرد.
منبع: Pedersen، J. JM KEYNES: The End of Laissez-Faire. Hogarth Press، London 1926، 54 Sider، Pris 2 sh. Nationaløkonomisk Tidsskrift.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری نخستین جلسه شورای سیاست‌گذاری اکسپو 2025 ایران

سرنوشت واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی به کجا رسید؟

پایان درگیری‌ها در شرق کنگو/ شورشیان آتش‌بس اعلام کردند

رایزنی ترودو با ترامپ/ تعرفه‌های آمریکا علیه کانادا تعلیق شد

انفجار بمب دستساز در دمشق

نتایج یک نظرسنجی در اسرائیل : طرح کوچ اجباری از غزه غیرقابل اجراست

امیدواری قطر به حمایت ترامپ برای حمایت از مذاکرات

سهمیه پرسپولیس برگشت؟

رونمایی از طرح جدید ترامپ/ فاز دوم آتش بس یا پاکسازی فلسطینی‌ها؟

یونیسف: وضعیت انسانی همچنان برای کودکان غزه خطرناک است

ادامه حملات اسرائیل به کرانه باختری/ سازمان ملل هشدار داد

عالیشاه این دیدار حساس را از دست داد

کره جنوبی چگونه قله های اقتصادی را فتح کرد؟

بهترین هتل‌ های یزد با قیمت مناسب

امضاء تفاهم‌نامه سه جانبه توسعه ترانزیت داده میان ایران و عمان

خیز آمریکا برای فروش یک میلیارد دلار تسلیحات به رژیم صهیونیستی

بازدید مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع از روند تعمیرات سالانه

افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی

هوش مصنوعی ؛ هوش تجاری

توسعه همکاری‌ها برای رفع مشکلات پتروشیمی

افزایش ذخایر بنزین

چالش گذار از لجستیک سنتی

بازار در مسیر اصلاح قیمت؟

سیاست‌های پولی غیرمتعارف و تجارب جهانی

زنگ خطر اقتصاد آناتولی

کمرنگ شدن نقش داد‌ه‌های کلان

آمار معاملات روزانه - 1403/11/16

چینش ETF براساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/11/16

سهم 85 درصدی «صورت وضعیت دارایی» از گواهی تمکن مالی الکترونیک

ابزار جدید وارد بورس می‌شود

ایستایی سودآوری شوینده‏‏‌ها

چطور حد و مرزهایم را برای مدیران مشخص کنم؟

استراتژی‏‏‌های پرسش و پاسخ در مصاحبه‏‏‌های استخدامی

اتوبیوگرافی مارتین بوبر در بازار کتاب

نگذارید روبات‌ها جای ما رویاپردازی کنند

جایزه بهترین فیلم منتقدان لندن برای «بروتالیست»

«در جست‌وجوی زمان از‌دست‌رفته» در نگارخانه شیث

آسمان تیره منچستر

ماموریت؛ حفظ آبرو

استقلال دست پیش را گرفت

بفرمایید به مالدیو گل بزنید!

10 نکته کلیدی با ارزش‌ترین برندهای جهانی

پایان لسه‌‌‌‌‌‌‌فر

هجویه‏‏‏‏‌ای بر علم اقتصاد

زنجیره فولاد - 1403/11/16

بازار فولاد - 1403/11/16

بازار آتی - 1403/11/16

انتشار اوراق خرید دِین کالایی در دستور کار بورس‌کالا

دورخیز شمش برای فتح قیمت

رشد 29 درصدی پتروشیمی بوعلی سینا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی