خبرنگار استانی «دنیایاقتصاد» از وضعیت بارندگی و کمآبی در استان گزارش میدهد
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - یزد : این روزها در حالی به نیمههای زمستان نزدیک میشود که یزد کمآب در دل کویر ایران، بیش از سالهای قبل با کمبود بارندگی مواجه شده و باید گفت که هر سال دریغ از پارسال. همیشه سفره پربرکت نعمت الهی باز بوده و هست ولی انگار آسمان، باران را از مردمان این دیار که همواره و در هر زمانی، شکرگزار نعمتهای خالق هستی هستند، دریغ کرده است.
بر اساس آمارها، از ابتدای سال آبی تا تاریخ سیزدهم بهمن، میزان ورودی سدها نسبت به مدت مشابه سال قبل 10درصد کاهش داشته و حجم آب موجود در مخازن 43درصد است؛ همچنین مقدار بارندگی نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته 12درصد کاهش را نشان میدهد.
نگاهی به وضعیت بارندگیها طی یکی دو سال اخیر نشان میدهد تنها سال گذشته، بارندگیهای امیدوارکننده نصیب استان یزد شده و امید میرفت امسال هم این روند تداوم یابد اما با وجودی که زمستان از نیمه گذشت، دور خشکسالی دوباره به یزد بازگشته است.
بر اساس گزارش اداره کل هواشناسی استان یزد، میزان بارندگی در سال آبی 1403-1402 (یعنی از ابتدای مهر 1402 تا 31 شهریور 1403) برابر با 144.6 میلیمتر بوده؛ در حالی که در سال آبی قبل از آن، این میزان 104.4 میلیمتر ثبت شده بود. با وجود این به رغم افزایش 38 درصدی در بارندگی سالانه در سال قبل، یزد در رتبه 28 از بین 31 استان کشور قرار گرفته بود.
البته ذکر این نکته نیز جالب است که میزان بارشهای استان در سال آبی 1403- 1402 در 25 سال گذشته بیسابقه بوده است با این حال به دلیل تغییر الگوی بارش و افزایش دما و جابهجایی بارندگی از فصل زمستان به بهار، سطح پوشش برفی در فصل زمستان سال 1402 نسبت به متوسط 24 سال گذشته بیش از 90درصد کاهش داشته است.
ضمن آنکه متوسط بارندگی استان یزد بر اساس آمار 38 ساله منتهی به سال آبی گذشته یعنی 1402- 1401 حدود 95 میلیمتر بوده که به دلیل تداوم و شدت دورههای خشکسالی در 20 سال اخیر به 89.5 میلیمتر کاهش یافته است.
در سالجاری آبی هم که از مهر امسال آغاز شده شاهد کاهش بارندگیها در سه ماه نخست (پاییز 1403) بودیم که تاثیرات منفی بر منابع آب زیرزمینی و سطحی استان داشت.
در خصوص وضعیت امسال بارندگیها در استان یزد، جواد محجوبی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای یزد گفت: متوسط بارندگی سالانه این استان بر اساس آمار 39 ساله (منتهی به سال آبی1403-1402) حدود 96.4 میلیمتر است که کمترین مقدار بارش متوسط سالانه را بین استانهای کشور داراست.
متاسفانه با توجه به اینکه یزد استانی خشک و کمآب است و معمولا در کنار استانهایی همچون سیستان و بلوچستان و هرمزگان در ردههای آخر کشور در میزان بارندگیها قرار دارد هرگونه کاهش در میزان بارندگی میتواند به کاهش ذخایر آبی و در نتیجه مشکلاتی در تامین آب شرب و کشاورزی منجر شود.
اما در زمستان با وجود امیدهایی که هر روز هواشناسی درباره بارندگی میداد ولی تا این لحظه خبری از بارش آنچنانی بهویژه در مرکز استان نیست به گونهای که رئیس حوزه آبریز فلات مرکزی و حوضههای شرقی کشور در خصوص وضعیت این استان گفت: امسال 24 میلیمتر بارندگی در استان یزد داشتیم که 40درصد زیر حد نرمال است و به جز سال گذشته که در حد نرمال بوده، در سه سال قبل هم کمتر از حد نرمال در این استان بارندگی داشته و همین خشکسالیهای پیدرپی تاثیر زیادی بر منابع آب استان یزد گذاشته است.
علی پوراحمد با بیان اینکه میانگین بارش استان یزد 90 میلیمتر بوده که یکسوم میانگین کشور است، اظهار کرد: در استانی که چند سال پیاپی همین مقدار اندک بارش هم اتفاق نمیافتد، نباید پیگیر تبدیل شدن به قطب صنعتی و کشاورزی بود و در واقع توسعه صنعتی یعنی مهاجرپذیری و نیاز بیشتر به آب که با وضع موجود و سیاستهای دولت در تعارض است.
وی با بیان اینکه راهی جز سازگار کردن خود با اقلیم و شرایط نداریم، گفت: وزارت نیرو خود را متعهد به تامین آب شرب برای همه استانها میداند ولی بحث صرفهجویی و سازگاری با اقلیم در دستور کار است.
بار دیگر طبق پیشبینیهای هواشناسی در 10 روز آینده موجی از بارندگی ایران را فرامیگیرد و موج بارندگی 10 روز آینده از طرف دو سامانه در غرب و شرق ایران باعث افزایش رطوبت هوا خواهد شد.
بر اساس سال آبی، بارندگیهای امسال نسبت به مدت مشابه پارسال حدود 12درصد کاهش داشته و این یعنی یزد 3.5 برابر میانگین کشور با کاهش بارندگی مواجه بوده است.
در واقع با وجودی که هواشناسی هر روز صبح، ظهر و شب اخبار امیدوارکننده در خصوص وضعیت آب و هوا میدهد اما در استان یزد وضعیت مناسب نیست و در شهر یزد نه برف آمد نه باران؛ فقط سوز سرمای وحشتناک با بادهای خنک صبحگاهی و شامگاهی نصیب کویرنشینان شد.
-
سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۳:۴۹
-
۴ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260694/