سفر وزیر خارجه ایالات متحده به پاناما، چین را هدف قرار داد
روبیو؛ قاصد تهدیدات ترامپ
اقتصاد جهان
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : به نظر میرسد مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز یکشنبه رویارویی دولت ترامپ با پاناما را تشدید کرد و به رهبرشان گفت که ترامپ به این نتیجه رسیده است که «نفوذ و کنترل» چین بر کانال پاناما، آبراه را تهدید میکند و به گفته دولت آمریکا، خواستار «تغییرات فوری» است. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز، خوزه رائول مولینو، رئیس جمهور پاناما گزارش متفاوتی از این گفتوگو ارائه کرد و پس از جلسه گفت که او معتقد نیست که روبیو تهدیدی مبنی بر اینکه ممکن است ترامپ برای بازپسگیری مسیر کشتیرانی ساخت آمریکا حرکت کند، بیان کرده باشد.
خوزه رائول مولینو گفت که خطر کمی از چنین مداخلهای را میبیند. اما دونالد ترامپ روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگاران در پایگاه مشترک اندروز در مریلند درباره این کانال گفت که «ما آن را پس خواهیم گرفت یا اتفاق بسیار قدرتمندی قرار است رخ دهد.» خلاصه جلسه وزارت امور خارجه از پاناما نشان میدهد که اولین دیدار روبیو با یک رهبر خارجی از زمان تصدی وزارتخانه، لحنی تند و حتی تهاجمی داشته است. در این گزارش آمده است که روبیو به میزبان خود گفته که ترامپ «تصمیم اولیه» را اتخاذ کرده است و میگوید که دولت چین بر این کانال کنترل دارد.
تامی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه در جلسه گفتوگو با خبرنگاران گفت: «روبیو تصریح کرد که وضعیت موجود غیرقابل قبول است و در صورت عدم تغییرات فوری، ایالات متحده باید اقدامات لازم را برای حفاظت از حقوق خود اتخاذ کند.» در این بیانیه به اظهارات ترامپ اشارهشده که اتصال چین به این کانال ناقض معاهدهای است که هدفش تضمین بیطرفی بوده است. بروس مشخص نکرد که این اقدامات چه میتواند باشد. ترامپ ماه گذشته به این سوال که آیا احتمال دارد از نیروی نظامی برای بازپسگیری کانال پاناما استفاده کند، پاسخی نداد. این کانال نزدیک به یک قرن تحت کنترل آمریکا بود؛ اما حالا کنترل آن به خود پاناما سپرده شده است. با این حال، مولینو پس از ملاقات با روبیو با خبرنگاران صحبت کرد؛ اما مکررا خطر تصرف کانال توسط ترامپ به زور یا غیره را کماهمیت جلوه داد. او گفت: «شکی نیست که این کانال توسط پاناما اداره میشود و همچنان این مدیریت ادامه خواهد داشت.» او افزود: «فکر نمیکنم در این مورد اختلافی وجود داشته باشد.» مولینو افزود: «من هیچ تهدیدی احساس نکردم.» ترامپ به دروغ ادعا کرده است که چین کانالی را که توسط ایالات متحده در اوایل دهه1900 ساخته شد و در بیشتر قرن بیستم توسط آمریکاییها اداره میشد، «مدیریت» میکند. بر اساس توافقهایی که تحت مدیریت جیمی کارتر صورت گرفت، اداره آن در سال 1999 به پاناما واگذار شد و این کانال توسط پاناما توسعه پیدا کرد تا بتواند کشتیهای بزرگتری را در خود جای دهد.
ترامپ و روبیو بر این واقعیت تمرکز کردهاند که یک هلدینگ هنگکنگی، به نام سیکی هاتچینسون، بندرهای دریایی را در هر دو انتهای آبراه اداره میکند. آنها ادعا میکنند که تهدیدی برای امنیت ملی ایالات متحده است و میگویند که دولت چین میتواند به این شرکت دستور دهد که مانع از حملونقل شود. بسیاری از کارشناسان نسبت به این ادعا تردید دارند.
مولینو پس از مذاکرات یکشنبه گفت که دولت او پس از دریافت نتایج حسابرسی سیکی هلدینگ، تصمیم خواهد گرفت که چه اقداماتی را انجام دهد. مولینو گفت که او به روبیو گفته است: «ما باید منتظر بمانیم تا این ممیزی انجام شود تا به نتایج قانونی خود برسیم و مطابق با آن عمل کنیم.» او تاکید کرد که این منطقهای است که در آن میتوان بهروزرسانیهایی کرد. ترامپ اولین رئیسجمهور آمریکا نیست که نگران مداخله دشمن یا رقیب در کانال است. در طول جنگ جهانی دوم، دولت روزولت برای دفاع از آبراه در برابر نقشههای خرابکارانه نازیها اقداماتی انجام داد. در طول جنگ سرد هم در سال1951، تلگرافی از سوی رئیسجمهور آمریکا ارسال شد که در آن به برخی از «دخالتهای کمونیستی در کانال» ابراز نگرانی شده بود.
روز یکشنبه، روبیو به خود کانال سفر کرد و از میرافلورس لاکس، در نزدیکی شهر پانامای مرکزی بازدید کرد؛ جایی که کشتیها در امتداد کانال 51مایلی که اقیانوس آرام را به دریای کارائیب متصل میکند، حرکت میکنند.
-
سه شنبه ۱۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۰:۰۳
-
۶ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260674/