بازار آریا

آخرين مطالب

اقتصاد سیاسی ناترازی در ایران اقتصاد ایران

اقتصاد سیاسی ناترازی در ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - خاطره یحیایی* واژه ناترازی چند سالی است که وارد ادبیات اقتصاد ایران شده است. اگر به روزنامه‌های 10سال پیش مراجعه کنید، اثر چشمگیری از این واژه پیدا نمی‌‌‌کنید. اما ناترازی یعنی چه و چرا ایجاد می‌شود؟ چرا کشورهای دیگر ناترازی ندارند؟ اگر همین سوال را به‌درستی پاسخ دهیم، راه‌حلی هم که باید برای حل آن اجرا کنیم در افق دید ما قرار خواهد گرفت.
برای تقریب ذهنی فرض کنید بیماری دارید که سردرد، سرگیجه و دل‌پیچه به‌صورت همزمان دارد، ولی علائم دیگری در او مشهود نیست. او به دکترهای مختلف مراجعه می‌کند، ولی هرکس به او چیز متفاوتی می‌‌‌گوید. بیمار هم گیج می‌شود و نمی‌‌‌داند چه کند. اولین کاری که می‌کند چیست؟ سعی می‌کند مطمئن شود که ریشه مشکل کجاست. در پزشکی این کار با انواع و اقسام آزمایش‌ها انجام می‌شود. آزمایش خون می‌دهد که ببیند آیا چربی او بالاست؟ تست کرونا می‌دهد تا نکند کرونا باشد؟ اگر هیچ‌یک نبود نوار مغزی و بعد ام.آر.آی می‌گیرد تا ببیند نکند خدای نکرده مشکل مغزی دارد.
در خلال این آزمایش‌ها معلوم می‌شود ریشه مشکل کجاست. ممکن است یک ویروس ساده باشد یا به دلیل آلودگی هوا ایجاد شده یا سرطان پیشرفته‌ای باشد که کل بدن را درگیر کرده است. ولی بیمار تنها در صورتی حاضر است داروهای تلخ یا حتی شیمی‌درمانی را بپذیرد که مطمئن شود دقیقا بیماری او چیست؛ در غیر‌این‌صورت در برابر درمان مقاومت خواهد کرد؛ چرا که نمی‌‌‌داند مشکل از کجاست و وقتی نداند خود را زیر تیغ جراحی نمی‌‌‌برد یا داروی تلخی را که عوارض مختلف دارد مصرف نمی‌‌‌کند.حالا اینجا هم همین است؛ تا معنی و بعد ریشه ناترازی را نفهمیم مدام در حال پیچیدن نسخه‌های غلط هستیم. ناترازی یعنی عرضه یک کالا کمتر از تقاضای آن. به عبارت دیگر تولید آن کالا کمتر از مصرفش است.
این شرایط فقط در یک حالت اتفاق می‌افتد و آن زمانی است که قیمت یک‌کالا به‌صورت مصنوعی توسط دولت یا هر مرجع دیگری تعیین می‌شود و در اختیار بازار نیست. اگر قیمت توسط دولت تعیین نمی‌‌‌شد، اصلا ناترازی بی‌معنی بود! چرا که در هر شرایطی با تغییر قیمت ناترازی در لحظه رفع می‌‌‌شد! چطور؟ مثلا اگر مصرف یا تقاضای یک کالا بیش از تولید یا عرضه آن باشد، درجا قیمت آن افزایش می‌یابد که به کاهش مصرف و افزایش تولید به دلیل سودآورتر شدن تولید آن کالا منجر می‌شود و برعکس هر زمان که تولید از مصرف بیشتر بشود، اگر امکان صادرات وجود داشته باشد کالا صادر می‌شود و اگر این امکان نباشد، با کاهش قیمت، مصرف افزایش و تولید جدید کاهش پیدا می‌کند.
پس مشخص شد که ناترازی ناشی از دخالت دولت در قیمت‌گذاری است و در کشورهایی که دولت در قیمت‌گذاری انرژی یا ارز یا بقیه کالاها دخالت نمی‌‌‌کند چیزی به نام ناترازی وجود ندارد. اگر همین یک نکته را به‌درستی درک کنیم، راه‌حل هم در خود همین است! نمی‌‌‌توانید به بیمار سرطانی، چای نبات بدهید و انتظار داشته باشید بهبود پیدا کند. وقتی ناترازی داریم و دلیل ناترازی، نبود قیمت‌های تسویه‌کننده بازار است، طبیعی است هر راه‌حلی که می‌‌‌دهیم باید مبتنی بر خروج دولت از قیمت‌گذاری و واقعی‌سازی قیمتی باشد نه اینکه بگوییم دولت دوباره باید قیمت بالاتری بگذارد! خب ناترازی چند سال دیگر تکرار می‌شود.
یا نباید بگوییم که باید تولید را بالا ببریم! خب تولید را با کدام پول بالا ببریم؟ هرچقدر هم تولید را بالا ببریم وقتی قیمت، تسویه‌کننده بازار نباشد، دوباره ناترازی ایجاد خواهد شد و منابع کشور هم بیش از پیش هدر خواهد رفت. ما درگیر اقتصاد سیاسی ذی‌نفعان انرژی ارزان در ایران هستیم که با قاچاق، ماینینگ و تولید صنعتی غیر‌بهره‌ور نمی‌‌‌خواهند این منافع بزرگ را کنار بگذارند. باید با روشنگری مسیر درست را نشان داد. هیچ راهی جز آگاه شدن جامعه مدنی و ایجاد فضایی برای اصلاحات به نفع مردم و به ضرر ذی‌نفعان بزرگ وجود ندارد. ایران نیاز به تغییر بزرگ دارد.
* پژوهشگر اقتصادی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1260667/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری نخستین جلسه شورای سیاست‌گذاری اکسپو 2025 ایران

سرنوشت واگذاری ایران خودرو به بخش خصوصی به کجا رسید؟

پایان درگیری‌ها در شرق کنگو/ شورشیان آتش‌بس اعلام کردند

رایزنی ترودو با ترامپ/ تعرفه‌های آمریکا علیه کانادا تعلیق شد

انفجار بمب دستساز در دمشق

نتایج یک نظرسنجی در اسرائیل : طرح کوچ اجباری از غزه غیرقابل اجراست

امیدواری قطر به حمایت ترامپ برای حمایت از مذاکرات

سهمیه پرسپولیس برگشت؟

رونمایی از طرح جدید ترامپ/ فاز دوم آتش بس یا پاکسازی فلسطینی‌ها؟

یونیسف: وضعیت انسانی همچنان برای کودکان غزه خطرناک است

ادامه حملات اسرائیل به کرانه باختری/ سازمان ملل هشدار داد

عالیشاه این دیدار حساس را از دست داد

کره جنوبی چگونه قله های اقتصادی را فتح کرد؟

بهترین هتل‌ های یزد با قیمت مناسب

امضاء تفاهم‌نامه سه جانبه توسعه ترانزیت داده میان ایران و عمان

خیز آمریکا برای فروش یک میلیارد دلار تسلیحات به رژیم صهیونیستی

بازدید مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع از روند تعمیرات سالانه

افزایش سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی

هوش مصنوعی ؛ هوش تجاری

توسعه همکاری‌ها برای رفع مشکلات پتروشیمی

افزایش ذخایر بنزین

چالش گذار از لجستیک سنتی

بازار در مسیر اصلاح قیمت؟

سیاست‌های پولی غیرمتعارف و تجارب جهانی

زنگ خطر اقتصاد آناتولی

کمرنگ شدن نقش داد‌ه‌های کلان

آمار معاملات روزانه - 1403/11/16

چینش ETF براساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/11/16

سهم 85 درصدی «صورت وضعیت دارایی» از گواهی تمکن مالی الکترونیک

ابزار جدید وارد بورس می‌شود

ایستایی سودآوری شوینده‏‏‌ها

چطور حد و مرزهایم را برای مدیران مشخص کنم؟

استراتژی‏‏‌های پرسش و پاسخ در مصاحبه‏‏‌های استخدامی

اتوبیوگرافی مارتین بوبر در بازار کتاب

نگذارید روبات‌ها جای ما رویاپردازی کنند

جایزه بهترین فیلم منتقدان لندن برای «بروتالیست»

«در جست‌وجوی زمان از‌دست‌رفته» در نگارخانه شیث

آسمان تیره منچستر

ماموریت؛ حفظ آبرو

استقلال دست پیش را گرفت

بفرمایید به مالدیو گل بزنید!

10 نکته کلیدی با ارزش‌ترین برندهای جهانی

پایان لسه‌‌‌‌‌‌‌فر

هجویه‏‏‏‏‌ای بر علم اقتصاد

زنجیره فولاد - 1403/11/16

بازار فولاد - 1403/11/16

بازار آتی - 1403/11/16

انتشار اوراق خرید دِین کالایی در دستور کار بورس‌کالا

دورخیز شمش برای فتح قیمت

رشد 29 درصدی پتروشیمی بوعلی سینا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی