بازار آریا

آخرين مطالب

چشم‌انداز بازار‌های مالی ایران در سال 1404؛ ثبات یا نوسان؟ اقتصاد ایران

چشم‌انداز بازار‌های مالی ایران در سال 1404؛ ثبات یا نوسان؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصاد24- هر چند که اقتصاد ایران در سال 1404 با چالش‌هایی روبروست، اما فرصت‌های متعددی نیز پیش رو دارد، بر اساس برآورد‌ها رشد اقتصادی ایران در سال 1404 بین 2 تا 3.5 درصد خواهد بود که این میزان کمتر از هدفگذاری برنامه هفتم توسعه برای رشد 8 درصدی است که تحقق آن در شرایط کنونی دشوار به نظر می‌رسد. همچنین نرخ تورم در سال 1404 همچنان بالا پیش‌بینی می‌شود و ممکن است در کانال‌های 35 تا 40 درصد باقی بماند که این امر می‌تواند به کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نابرابری‌های اقتصادی منجر شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تحریم‌های بین‌المللی و محدودیت‌های تجاری از جمله موانع اصلی در مسیر سرمایه‌گذاری و تولید در کشور هستند و بیش از 80 درصد اقتصاددانان بر این باورند که تحریم‌ها مشکل اصلی تولید کشور در سال 1404 خواهند بود.
البته با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی نوسانات نرخ ارز در سال 1404 محتمل است چرا که این نوسانات تاثیر مستقیمی بر نرخ تورم و هزینه‌های واردات خواهد داشت.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند؛ اقتصاد ایران در سال 1404 با رشدی کند، تورمی بالا و چالش‌های سرمایه‌گذاری مواجه خواهد بود که تنها رفع تحریم‌ها، بهبود روابط بین‌المللی و اجرای سیاست‌های اقتصادی مناسب می‌تواند به بهبود این وضعیت کمک کند و برای دستیابی به رشد پایدار و کاهش تورم، اجرای اصلاحات ساختاری و بهبود فضای کسب و کار ضروری به نظر می‌رسد.
طلا پناهگاهی امن برای سرمایه باقی ماند آنگونه که پیش‌بینی می‌شود با توجه به تداوم فشار‌های تورمی، رشد نقدینگی و نوسانات نرخ ارز، بازار طلا در سال 1404 همچنان به عنوان یکی از پناهگاه‌های اصلی سرمایه باقی بماند.
بیشتر بخوانید:رشد اقتصادی ایران در سال 1403 اعلام شد
چنانچه نرخ جهانی طلا روندی صعودی داشته باشد و ارزش ریال تضعیف شود، قیمت طلا در داخل می‌تواند رشدی معادل 35 تا 50 درصد را تجربه کند و در صورت تثبیت نسبی در سیاست خارجی، رشد این بازار محدودتر ولی همچنان مثبت خواهد بود و طلا به دلیل نقدشوندگی بالا و قابلیت حفظ ارزش، جایگاه خود را در پرتفوی سرمایه‌گذاران حفظ خواهد کرد.
افزایش شکاف بین نرخ رسمی و بازار آزاد ارز نرخ ارز در سال 1404 همچنان تابعی از تأمین منابع ارزی، صادرات نفت و مذاکرات سیاسی خواهد بود. در سناریوی تداوم شرایط فعلی، انتظار می‌رود ریال در برابر دلار بین 30 تا 40 درصد تضعیف شود. افزایش شکاف بین نرخ رسمی و بازار آزاد نیز محتمل است، به‌خصوص در صورت کاهش درآمد‌های ارزی یا تشدید تحریم‌ها.
ارز، علی‌رغم ریسک‌های سیاسی، همچنان مورد توجه بخش زیادی از مردم برای حفظ قدرت خرید خواهد بود و به‌نوعی شاخص روانی تورم نیز محسوب می‌شود.
بازدهی مثبت در بازار سکه بازار سکه، به عنوان تلفیقی از قیمت طلا و نرخ ارز، در سال 1404 تحت تأثیر همزمان هر دو عامل خواهد بود. در شرایط عادی، سکه می‌تواند رشد قیمتی معادل یا حتی بیشتر از طلای آب‌شده را تجربه کند، به‌خصوص در مواقعی که انتظارات تورمی شدیدتر می‌شود، پیش‌بینی می‌شود بازدهی سکه در محدوده 40 تا 60 درصد قرار گیرد.
ریسک‌های سیاسی مانعی بر سر راه بورس بازار سهام ایران در سال 1404 با چالش‌های چندوجهی رو‌به‌رو خواهد بود. از یک‌سو، رشد نقدینگی، افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی می‌تواند به رشد اسمی بازار منجر شود؛ اما از سوی دیگر، ریسک‌های سیاسی، نبود سرمایه‌گذاری خارجی، نرخ بهره بالا و نااطمینانی در سیاست‌گذاری‌ها، مانع از رشد پایدار شاخص خواهند بود.
بیشتر بخوانید:نرخ تشکیل سرمایه در ایران نزدیک به صفر؛ چرا رشد اقتصادی سال‌های 1400 تا 1402 منجر به بهبود وضعیت نشد؟
در بهترین حالت، بورس می‌تواند رشد اسمی متناسب با تورم (30 تا 40 درصد) داشته باشد، اما همچنان با نوسانات بالا و خروج دوره‌ای نقدینگی مواجه خواهد بود، شرکت‌های دلاری‌محور، صادراتی و بنیادی، در این فضا عملکرد بهتری خواهند داشت.
بازار مسکن حافظ سرمایه در برابر تورم بازار املاک و مستغلات در سال 1404 نیز همانند سال‌های گذشته، پناهگاهی برای سرمایه‌گذاری تلقی خواهد شد، اما به دلیل افت توان خرید خانوار و اشباع قیمتی در برخی مناطق، رشد عمومی بازار محدود خواهد بود.
واحد‌های متراژ پایین (زیر 80 متر) در مناطق پرتقاضا همچنان رشد خواهند داشت، اجاره‌بها نیز با توجه به فشار تورمی و کمبود عرضه، احتمالا افزایشی 40 تا 50 درصدی خواهد داشت و در کل، بازار مسکن بیش از آنکه سودده باشد، حافظ سرمایه در برابر تورم باقی خواهد ماند.
اما با توجه به روند اقتصادی فعلی، انتظارات تورمی، ریسک‌های سیاسی و نرخ رشد نقدینگی چند سناریو برای بازار‌های مختلف می‌توان متصور بود؟
سناریوی اول؛ تورم در محدوده 35 تا 40 درصدی پیمان مولوی، اقتصاددان در خصوص چشم‌انداز بازار‌های مختلف در سال جدید به «اعتماد» گفت: سه سناریو برای بازار‌های گوناگون در سال 1404 وجود دارد در سناریوی اول در صورتی که تحریم‌ها همچنان برقرار باشد و تشدید نشود و به همین میزان در حرکت باشد، رشد نقدینگی در حدود 30 درصد و رشد اقتصادی 2.5 درصد خواهد شد و با لحاظ کردن نرخ بهره بدون ریسک 32 درصدی بازار املاک و مستغلات کماکان در وضعیت نزدیک به رکود باقی خواهد ماند و ساختمان‌های کوچک‌تر از 80 متر رشدی حدود 20 تا 25 درصد را تجربه خواهند کرد.
بیشتر بخوانید:اینفوگرافی/ پیش‌بینی رشد اقتصادی ایران ازسوی صندوق بین‌المللی پول
مولوی با اشاره به افزایش نرخ اجاره‌بها در سال جاری نیز افزود: به نظر می‌رسد در این سناریو اجاره‌بها رشدی حدود 45 درصدی را تجربه کند و در بازار طلا نیز شاهد رشد دلاری به علاوه ریالی باشیم و طلا نیز بین 35 تا 40 درصد افزایش خواهد داشت و بهای ریال نیز در سال جاری 35 درصد تضعیف خواهد شد و شاخص بورس نیز به 3 میلیون واحد خواهد رسید.
سناریوی دوم؛ تورم بین 40 تا 45 درصدی این اقتصاددان با اشاره به سناریوی دوم برای بازار‌های مختلف خاطرنشان کرد: در صورتی که میزان صادرات ایران تا 50 درصد افت کند، نرخ تورم بین 40 تا 45 درصد خواهد شد و بازار املاک و مستغلات مجددا در رکود تورمی فرو خواهد رفت و رشد بازار مسکن در املاک زیر 80 متر هم به سختی به 25 درصد خواهد رسید.
مولوی تصریح کرد: همچنین بازار طلا رشدی بین 45 تا 50 درصد را تجربه خواهد کرد و ارزش پول ملی نیز بین 40 تا 45 درصد کاهش خواهد داشت.
سناریوی سوم؛ تورم بین 60 تا 70 درصدی این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: در سناریوی سوم و بدون وقوع جنگ که سناریوی بدبینانه‌ای هم هست با شدت گرفتن تحریم‌ها و کاهش 90 درصدی در صادرات نفت و تهدید صادرات غیرنفتی و صادرات 25 درصدی کالا‌های غیرنفتی همراه خواهد شد و میزان تورم بین 60 تا 70 درصد افزایش خواهد داشت و کاهش ارزش ریال نیز معادل همین میزان 70 درصد خواهد بود.
او در مورد بازار طلا در سناریوی سوم نیز ادامه داد: میزان رشد قیمت طلا نیز بین 60 تا 70 درصد خواهد شد و در بازار املاک و مستغلات نیز شاهد رشدی حدود 30 تا 35 درصدی خواهیم بود و شاخص‌ها در بازار سهام حتی به شاخص 3 میلیون واحد هم نخواهد رسید.
این اقتصاددان در خصوص وضعیت بازار‌ها در شرایط جنگی نیز خاطرنشان کرد: در صورتی که جنگی بین ایران و امریکا رخ دهد به علاوه شاخص‌های اقتصادی می‌بایست شاخص‌های اجتماعی را نیز در نظر گرفت چرا که با ریسک‌های اجتماعی شدیدی رو‌به‌رو خواهیم شد.
شدت گرفتن خروج سرمایه از کشور مولوی در مورد وضعیت سرمایه‌گذاری‌ها نیز گفت: به نظر نمی‌رسد سرمایه‌گذاری چندانی در بخش تولید به وجود آید و بیش از اینکه سرمایه‌گذاری در کشور صورت گیرد با خروج سرمایه از کشور مواجه خواهیم شد.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه از سال 1390 تاکنون شاهد کاهش سرمایه‌گذاری‌های ثابت ناخالص در اقتصاد ایران بودیم، گفت: میزان سرمایه‌گذاری‌ها در طول این مدت منفی بوده و به نظر می‌رسد همچنان این وضعیت ادامه پیدا کند، چرا که ریسک‌های سیاسی و بین‌المللی و ریسک‌های کشوری اجازه سرمایه‌گذاری را نمی‌دهد و حتی با خروج سرمایه در کشور رو‌به‌رو هستیم.
بیشتر بخوانید:عکس/ عضویت در FATF و رفع تحریم‌ها سرآغاز حل مشکلات اقتصادی ایران
این اقتصاددان با بیان اینکه تا زمانی که تورم وجود دارد سرمایه‌ای وارد تولید نخواهد شد، افزود: اگر این روز‌ها شاهد آنیم که مقدار ناچیزی سرمایه‌گذاری شده است به این دلیل است که میزان واردات برخی از کالا‌ها محدود شده است و با ایجاد انحصار یک فرد خواستار تولید می‌شود، اما این مساله هم به قیمت از دست رفتن حق انتخاب مردم است. به عنوان نمونه خودرو‌های چینی را در کشور مونتاژ می‌کنند و مردم می‌بایست حدود 3 میلیارد تومان بابت این خودرو بپردازند این در حالی است که قیمت این خودرو در صورت واردات 1.5 میلیارد تومان است و این فرد به جای دو خودرو باید یک خودرو تهیه کند و نه تنها در حوزه خودرو بلکه در حوزه لوزام خانگی، موبایل و... نیز این اتفاق افتاده است و حق انتخاب مصرف‌کننده از بین رفته است.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291187/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

معمای ولادیمیر

یک اختتامیه صنعتی کم‌رمق

اکران «تولید ملی» درایران‏‏‏‏‌اکسپو

بازگشت بورس به مدار رونق

هراس کی‌یف از معاملات پشت پرده

اسد همه‌چیز را می‌دانست

توضیحات سازمان تامین اجتماعی درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

تیم‌های برتر مسابقات رباتیک و هوش مصنوعی معرفی شدند

این تالابها به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شوند!

هشدار تند یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر ضربات بزرگ باشید

آرایش مذاکراتی در رم

تابوهای اقتصاد ایران

سنگ‌بنای همکاری امنیتی در منطقه

ثروت‌سازی از مسیر «ریلی»

عملکرد 1403 ارفع از لنز ناترازی انرژی

کورسوی امید در ظلمات ناترازی

برگزاری نمایشگاه بزرگ حمل و نقل و لجستیک

سرمشق سبز ایمیدرو برای فولاد هرمزگان

مشتری‏‏‌مداری بانک ملی با بهبود تجربه مشتری

فرجام برجامی مذاکرات

بازی با متغیرهای محدود و پیامدهای بلندمدت

زمین سفت واقعیت

راهبرد - 1404/01/30

تالاب انزلی راه نفس مردم را بست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی