بازار آریا

آخرين مطالب

بازرسان بین‌المللی از شناسایی بیش از 100سایت تسلیحات شیمیایی در سوریه سخن می‌گویند

پرده‌برداری از معمای تسلیحات ممنوعه اسد اقتصاد ایران

پرده‌برداری از معمای تسلیحات ممنوعه اسد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : منابع غربی مدعی‌هستند که بیش از 100سایت تسلیحات شیمیایی مشکوک پس از سقوط اسد همچنان در سوریه باقی مانده است. این عدد اولین تخمین در نوع خود است. از سوی دیگر، «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» هم به دنبال ورود به سوریه برای ارزیابی آن چیزی است که از برنامه نظامی اسد باقی مانده است. این رقم بسیار بالاتر از ارقامی است که اسد تا پیش از سقوط به آن اذعان کرده بود. «مگا راجاگوپالان» در گزارش دیروز یکشنبه (6 آوریل) در نیویورک‌تایمز نوشت، این سوءظن وجود دارد که این سایت‌ها در تحقیق، ساخت و ذخیره‌سازی سلاح‌های شیمیایی شرکت داشته‌اند. اسد در طول بیش از یک دهه جنگ داخلی از سلاح‌هایی مانند گاز سارین و کلر علیه شورشیان و غیرنظامیان سوری استفاده کرده بود.
از زمانی که شورشیان در سال گذشته اسد را سرنگون کردند، تعداد سایت‌ها و اینکه آیا آنها ایمن هستند یا خیر، یک معما بوده است. اکنون، این مواد شیمیایی آزمون بزرگی برای دولت موقت سوریه است که توسط گروه «هیئت تحریرالشام» رهبری می‌شود. این گروه توسط ایالات متحده به‌عنوان یک سازمان تروریستی معرفی شده اما منکر ارتباط خود با القاعده است. خطرات به‌دلیل مرگبار بودن این سلاح‌ها بالاست؛ به‌ویژه هنگامی که در مناطق پرجمعیت استفاده می‌شود. سارین، یک عامل اعصاب می‌تواند در عرض چند دقیقه باعث مرگ شود. کلر و گاز خردل، سلاح‌هایی که در جنگ جهانی اول استفاده شدند، چشم‌ها و پوست را می‌سوزاند و ریه‌ها را پر از مایع می‌کنند و ظاهرا مردم را در خشکی «آب می‌کند». کارشناسان نگران احتمال دسترسی گروه‌های شبه‌نظامی به تاسیسات تسلیحات شیمیایی هستند که امنیت ضعیفی دارند.
وزیر خارجه سوریه در یک بازدید غیرمنتظره در ماه مارس از مقر جهانی نظارت بر تسلیحات شیمیایی در لاهه گفت که دولت «هرگونه بقایای برنامه تسلیحات شیمیایی که تحت رژیم اسد توسعه‌یافته را نابود خواهد کرد» و با قوانین بین‌المللی همراهی خواهد کرد. کارشناسان محتاطانه نسبت به صداقت دولت جدید سوریه خوش‌بین هستند. به گفته افراد مطلع، دولت فعلی به تیمی از سازمان‌های نظارتی اجازه داد تا امسال وارد کشور شوند تا کار مستندسازی سایت‌ها را آغاز کنند. اما سوریه همچنان در یک نقطه مخاطره‌آمیز قرار دارد؛ زیرا در هفته‌های اخیر خشونت‌هایی در منطقه ساحلی بین نیروهای دولتی و گروه‌های همسو با اسد رخ داده است. به‌رغم وعده‌ها، دولت جدید هنوز سفیری را برای سازمان دیده‌بان منصوب نکرده است که این امر اولین گام کلیدی است که به‌عنوان نشانه‌ای از تعهد یک کشور تلقی می‌شود. وزارت دفاع سوریه از پاسخ‌گویی به پرسش‌های کتبی درباره این تسلیحات خودداری کرد و بدون ذکر جزئیات گفت که این پرسش‌ها در حیطه اختیارات این وزارتخانه نیست.
در سال‌های اولیه جنگ داخلی، دولت اسد مکان 27سایت را به «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» (O.P.C.W) اعلام کرد که بازرسانی را برای بازدید و تعطیلی آنها فرستاد. اما اسد حداقل تا سال2018 به استفاده از تسلیحات شیمیایی ادامه داد و تحقیقات نشان داد که دولت او همچنان به واردات مواد اولیه شیمیایی ضروری ادامه داد. تخمین کنونی بیش از 100سایت از سوی سازمان دیده‌بان به‌دست آمده است و به تازگی در بین کارشناسان و تحلیلگران بین‌المللی «منع اشاعه» منتشر شده است. این سازمان گفت که بر اساس گفته‌های پژوهشگران خارجی، گروه‌های غیرانتفاعی و اطلاعاتی که کشورهای عضوش به اشتراک گذاشته‌اند، به این عدد رسیده است. به گفته محققان، کارکنان سابق این سازمان و دیگر کارشناسان، برخی سایت‌ها احتمالا در غارها یا مکان‌های دیگری پنهان شده‌اند که یافتن آنها با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای دشوار است. این مساله هم این احتمال را افزایش می‌دهد که برخی از سلاح‌ها در وضعیت ایمن قرار ندارند.
«رائد الصالح»، رهبر «دفاع مدنی سوریه» که به‌عنوان «کلاه‌سفیدها» هم شناخته می‌شود (یک گروه داوطلب که می‌گوید در همکاری با دولت می‌کوشد تا سایت‌های تسلیحات شیمیایی را نابود سازد) گفت: «مکان‌های زیادی وجود دارد که ما نمی‌دانیم؛ زیرا رژیم سابق به سازمان منع تسلیحات شیمیایی دروغ می‌گفت.» از سوی دیگر، «نیدال شیخانی» که «مرکز مستندسازی تخلفات شیمیایی سوریه» را رهبری می‌کند و سال‌ها با «سازمان منع تسلیحات شیمیایی» کار کرده است، می‌گوید که گروهش (بر اساس مصاحبه با دانشمندان دولتی سوریه که در اروپا زندگی می‌کنند) ده‌ها مکان جدید را شناسایی کرده‌ که می‌توانند انبارهای تسلیحات شیمیایی یا سایت‌های تحقیقاتی سابق باشند.
یافتن و کنترل این سایت‌ها به دلایلی فراتر از امنیت مهم است. بازرسان همچنین می‌خواهند شواهدی را برای تحقیقات خود درباره استفاده مکرر اسد از سلاح‌های شیمیایی جمع‌آوری کنند. ناظران بین‌المللی، محققان مستقل و گروه‌های بشردوستانه سوری ده‌ها حمله را با هزاران نفر از جمله کودکان در میان قربانیان ثبت کرده‌اند. بدنام‌ترین آن حمله با گاز سارین در سال2013 به منطقه غوطه، حومه دمشق بود. سال گذشته، اسرائیل چندین تاسیسات رژیم سوریه را که در آن تسلیحات شیمیایی وجود داشت، بمباران کرد. اما مشخص نیست که آیا این حملات باعث نابودی سلاح‌های شیمیایی شده است یا خیر؟ شیخانی و دیگران گفتند که نگران این هستند که این بمباران‌ها فقط آلودگی محیطی ایجاد کرده و شواهد را از بین برده باشد. گروه‌های بین‌المللی امیدوارند که شواهد شیمیایی به پرسش‌های کلیدی درباره تحقیقات دولت اسد و کمک به محاکمه‌های بین‌المللی پاسخ دهد.
«ناتاشا هال»، یکی از اعضای ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی در واشنگتن گفت: «حملات اسرائیل که بلافاصله پس از سقوط اسد رخ داد احتمالا در برخی از این موارد تاثیری نداشته است و احتمالا تلاش‌ها برای پاسخ‌گو ساختن دولت سوریه را نیز پنهان نکرده است.» گاز سارین طبق قوانین بین‌المللی ممنوع است. قوانین برای سایر مواد شیمیایی مبهم‌تر است. به‌عنوان مثال، گاز کلر را می‌توان با استفاده از محصولات تمیزکننده معمول خانگی ایجاد کرد. این امر تنظیم فروش مواد متشکله‌اش را تقریبا غیرممکن می‌کند. به گفته یک شیمیدان ارشد سابق دولت سوریه که از ترس انتقام نخواست نامش فاش شود، برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه با کمک صدها دانشمند دولتی که بسیاری از آنها در آلمان و سایر نقاط اروپا آموزش دیده بودند، در دهه1970 آغاز شد. این دانشمند در بخش سلاح‌های شیمیایی مرکز مطالعات و تحقیقات علمی ارتش کار می‌کرد. آن مرکز که تحت تحریم‌های بین‌المللی است، روی تسلیحات متعارف، شیمیایی و هسته‌ای کار می‌کرد.
او و دیگران گفتند بسیاری از دانشمندان در طول جنگ از کشور گریختند؛ اما برخی دیگر در سوریه باقی مانده‌اند. ایالات متحده بیش از 300فرد و نهاد را در ارتباط با برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه تحریم کرده است. با وجود تضمین‌های دولت جدید، بازرسان تسلیحات در حال تعدیل خوش‌بینی خود هستند. آنها قبلا چنین تضمین‌هایی را در سوریه شنیده‌اند. سوریه برای اولین‌بار بیش از یک دهه پیش با خلاص شدن از شر سلاح‌های شیمیایی موافقت کرد. اما هنگامی که بازرسان کار خود را انجام می‌دادند، متقاعد شدند که اسد قصد ندارد اطلاعات کاملی درباره ذخایر خود فاش کند. کارمندان سابق می‌گویند که آنها همیشه از سوی دولت تحت فشار قرار می‌گرفتند. در یکی از اپیزودها در سال2014، بازرسان و کارکنان سوری در حال بررسی یک مکان احتمالی بودند که خودرویی در کاروان آنها با بمب کنار جاده‌ای برخورد کرد. دو سوری که در کاروان بودند، دولت را مقصر گمراه کردن خود و اطمینان از امن بودن مسیر معرفی کردند. سایر کارکنان به یاد می‌آورند که دائما می‌ترسیدند که دولت مکالمات آنها را شنود یا از آنها جاسوسی می‌کند.
دولت اسد همچنین حملاتی را که در آن از گاز سارین و کلر علیه مردم خود استفاده می‌کرد، پنهان می‌ساخت. در شهر زمالکا، در نزدیکی دمشق، روی سنگ قبرها نام بسیاری از ساکنان کشته‌شده در طول جنگ و تاریخ مرگ آنها مشخص شده است. در طرف دیگر گورستان، تپه‌ای از خاک تلنبارشده قرار دارد که اهمیت آن مشخص نیست. یک مقام محلی گفت که در آنجا بود که مردان، زنان و کودکان محلی که در سال2013 در یک حمله مشکوک با سلاح شیمیایی کشته شدند، دفن شده‌اند. این مقام گفت زمانی که دولت اسد شهر را در سال2017 بازپس گرفت، سنگ قبرها را برداشت و قبرها را پوشاند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1288453/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بی‌خوابی در این بزرگسالان بیشتر اتفاق می‌افتد

ایجاد اختلال مانیا همزمان با فصل بهار

دیابت بارداری؛ عامل ابتلای جنین به این مشکل مغزی

احتمال وقوع رکود اقتصادی در اتحادیه اروپا با تعرفه های تراپ بالا گرفت!

3 پرسش از مذاکره

ترامپ «بی بی» را کیش و مات کرد؟

آمریکا تعرفه 104 درصدی بر کالاهای چینی وضع کرد

بازگشت به یک مناقشه قدیمی

اعلام حکم قضایی کارگردانان «کیک محبوب من»

در خروج کجاست؟

سواد داده چیست و چرا برای مدیران مهم است؟

کاهش مجدد پیش‌بینی قیمت نفت

از داده تا دلار؛ انقلاب دیجیتال در نفت

بلیت مسافران حمل‌ونقل جاده‌ای مشمول پرداخت عوارض شد‌

ماه آرام مواد خوراکی

چین و اروپا عامل ریزش فروش بنز شدند

دپوی محصولات آئودی در بنادر آمریکا

دو پیام رای دیوان عدالت اداری به مدیریت خصوصی خودرو

اقتصاد چرخشی در صنعت لجستیک

نقشه راه سرمایه‌گذاری برای توسعه ایران

واردات کارکرده با قیمت لاکچری

صادرات غذا با استفاده از تعرفه‌ها

فوران تقاضا در بورس

کارنامه صنایع بورسی در فصل 4

پاسخ مثبت بورس به مذاکرات

بهار پرتلاطم بورس با کورسوی امید به مذاکرات

بهار سبز بورس با سیگنال مذاکرات

پایان‌کار «پلیسی» برای ساختمان‌ها

سهم دانش‌بنیان‌ها از تسهیلات سال گذشته چقدر بود؟

اهداف اقتصادی بانک مرکزی

پاسخ FATF به ایران

معافیت پرداخت حق بیمه برای چهار دهک پایین درآمدی

تغییر چهره بازار بیمه

افت دلار با تایید مذاکرات

جریمه اشتغال غیرمجاز اتباع خارجی در سال 1404

آخرین وضعیت اجرای قانون تامین مالی تولید و زیرساخت‌ها

چرا انتخاب استیو ویتکاف برای مذاکره مهم است؟

ترامپ سه دوره‌‏ای؟!

مصاف ایران و آمریکا در عمان

صدر اعظمی که نیامده میان آلمانی‌ها نامحبوب شد

گزارش وزارت اقتصاد در خصوص اجرای قانون تامین مالی زیرساخت‌ها بررسی شد

ری دالیو هشدار می‌دهد: جنگ تعرفه‌ها یک بار در طول زندگی بحران اقتصادی ایجاد خواهد کرد

خراسان رضوی با تمام توان در مسیر حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری گام برمی‌دارد

آمار رسمی از توزیع ارزی بین صنایع مختلف در فروردین 1404

مسیر اکتشافی خود را با این روش های خارق العاده آغاز کنید

خوشبینی تنها 20درصد از فعالان اقتصادی به رونق سرمایه‌گذاری در کشور

مبادلات تجاری تهران _ باکو 32 درصد رشد کرد

تقابل یا تعامل؟

پایان تخاصم در عمان؟

راهبرد - 1404/01/20

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی