بازار آریا

آخرين مطالب

تقابل یا تعامل؟ اقتصاد ایران

تقابل یا تعامل؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - رضا مجیدزاده * تقابل بین ایران و آمریکا به شرایطی تعیین‌‌‌کننده رسیده است؛ تعیین مهلت برای نیل به توافق جدید در کنار گسیل بمب‌‌‌افکن‌‌‌های پیشرفته، ناو هواپیمابر و حتی سامانه پدافندی به منطقه، نشان می‌دهد که دست‌‌‌کم یکی از طرفین تقابل، شرایط را به این سمت می‌‌‌برد. ترامپ می‌‌‌کوشد تهدیدهای خود را معتبر جلوه دهد و بستر مذاکره مستقیم را فراهم سازد، اما در حال حاضر، ایران و آمریکا در یک تعامل بی‌‌‌سابقه به صورت تبادل پیغام مکتوب، مذاکره غیرمستقیم و با حضور یک واسطه را دنبال می‌کنند. چه سناریوهای احتمالی بر این شرایط مترتب است؟ و ایران از مذاکره و توافق جدید، چه نفعی به دست می‌‌‌آورد؟
در ترتیبات کنونی، ایالات‌متحده، گزینه مذاکره مشروط یا شرط‌‌‌گذاری به صورت «ابتدا گفت‌وگو سپس لغو تحریم» را بیشتر ترجیح می‌دهد. اما تفاوت مهم در شرایط موجود نسبت به شرایط مذاکرات احیای برجام، خواست ترامپ برای مذاکره مستقیم است که قالب بازی را از بازی غیرهمکارانه نیازمند واسطه برای همکاری به بازی چانه‌‌‌زنی مستقیم تغییر می‌دهد. در چنین چانه‌‌‌زنی‌‌‌هایی، بیش از استراتژی‌‌‌های بازیگران بر روی میزان ثبات ائتلاف حاصل تمرکز می‌شود. 
اما تاکید ایران بر مذاکره غیرمستقیم همچنان بازی را به یک بازی همکاری و نیازمند واسطه با وجود سهم‌‌‌های موجه برای هریک از بازیگران در ائتلاف، تبدیل می‌کند و برای راه‌حل چنین بازی‌‌‌هایی، روش‌های مختلفی همچون مفاهیم هسته، نوکلئولوس و ارزش شپلی، کاربرد دارند. هسته برای بازی‌‌‌های همکاری، مشابه تعادل نش بازی‌‌‌های غیرهمکاری است. چنانچه انحراف از نتیجه هسته سودآور نباشد، آنگاه نتیجه حاصل باثبات است. افزون بر این، ارزش شپلی، رویکردی برای بازیگران همگن است و امکان کاهش یا افزایش تعداد بازیگران را ارزیابی می‌کند؛ از این‌رو تمرکز بر هسته قابل چانه‌‌‌زنی، بازی را ادامه‌‌‌پذیر و دارای راه‌‌‌حل می‌کند.
در سال 1394، توافق برجام بر مبنای مدلی از بازی‌‌‌های همکارانه و نقش‌‌‌آفرینی اروپا به مثابه ناظم و واسطه این همکاری حاصل شد. اما در شرایط کنونی اروپا بر پایه پنداشتی از همکاری ایران با روسیه در جنگ اوکراین، تمایل کمتری به ایفای نقش واسطه دارد. از این‌رو، سناریوهای احتمالی تقابل یا تعامل ایران و آمریکا در مقایسه با شرایط مذاکرات احیای برجام، ترسیم‌‌‌شدنی هستند. 
اگرچه در جریان مذاکرات احیای برجام در دوره بایدن، نقش واسطه اروپا هنوز پررنگ و مساحت هسته قابل چانه‌‌‌زنی هرچند کوچک اما بازهم معنادار بود، اما در حال حاضر با توجه به خواسته‌‌‌های مکتوب ترام‍پ، سطح این هسته قابل چانه‌‌‌زنی نیز کوچک‌تر شده است. در آن زمان، گزینه «ادامه فعالیت‌‌‌های جاری برای ایران؛ بازگشت به برجام توسط آمریکا؛ واسطه‌‌‌گری توسط اروپا» برای دولت وقت در ایران مطلوب بود و ایجاب می‌‌‌کرد که برای ایران، این گزینه نسبت به گزینه انگشت روی ماشه، ارجح‌‌‌ ، برای آمریکا نسبت به گزینه شرط‌‌‌گذاری، ارجح و برای اتحادیه اروپا نسبت به گزینه ترک برجام و افزودن موضوعات دیگر مانند موضوع موشکی، ارجح‌‌‌ باشد. در دور پیشین، یکی از سناریوهای احتمالی این بازی، افزوده‌‌‌شدن مذاکره در زمینه فعالیت‌‌‌های موشکی ایران به کران پایین اتحادیه اروپا برای واسطه‌‌‌گری بود، اما اکنون، همراه با تعطیلی گروه‌‌‌های به‌‌‌اصطلاح نیابتی به یکی از شروط اصلی ترامپ تبدیل شده است. 
چنانچه این مورد به کران پایین اضافه شود، آنگاه هسته بازی چانه‌‌‌زنی، بسیار کوچک‌تر خواهد شد که تهدیدی برای مسیر توسعه ایران به‌‌‌خصوص از جانب استمرار قطع دسترسی به منابع و فرصت‌‌‌های بین‌المللی توسعه خواهد بود. از سوی دیگر، با نقش اسرائیل احتمال افزودن شرط‌‌‌های دیگر نیز بسیار برجسته است و مساحت هسته دست‌‌‌یافتنی را به احتمال تجدیدنظر ایران در مساله فلسطین نیز وابسته می‌کند که شاید در صورت شروع رسمی مذاکرات، به مذاکرات بعدی یا دور بعدی موکول شود.
کاهش سطح هسته قابل‌‌‌ چانه‌‌‌زنی نتیجه فرصت‌‌‌سوزی است که در دور مذاکرات احیای برجام رخ داد. با وجود این، هنوز هم ایران از مذاکره و معامله با آمریکا نفع می‌‌‌برد. سابقه این تقابل نشان می‌دهد که پرهیز ایران از متوازن‌‌‌سازی در روابط بین‌المللی، منجر به انزوا خواهد شد. بدون تنش‌‌‌زدایی با غرب و پذیرش FATF حتی اگر ایران به ریاست بریکس برسد نیز فرصت‌‌‌های بین‌المللی برای آن روز به ‌روز به سمت صفر میل می‌کند. از این منظر، مهم‌ترین فایده توفیق در مذاکرات جدید به صورت لغو تحریم و بازگشت به دهکده جهانی است. در همان دوران شروع تحریم‌‌‌ها در اوایل دهه 1390، کاهش حجم صادرات منجر به کاهش شدید درآمدهای نفتی برای اقتصاد و دولت شد و حجم صادرات نفت 56‌درصد و درآمدها 53‌درصد کاهش یافت. افزون بر این، در سال‌های اخیر، تحریم‌‌‌های بخش نفت موجب لغو پروژه‌‌‌های شرکت‌های خارجی شده و پروژه‌‌‌های موجود را تحت‌تاثیر قرار داده است.
به طور کلی، اثر فرساینده تحریم‌‌‌ها نشان داد که شاید در جریان تجارت متقابل مبتنی بر مزیت نسبی، رفاه دو کشور متعامل به سطح همسانی نرسد، اما قطعا، قطع چنین تجارتی به زیان انباشته و فرسایش در کشور دیگر می‌‌‌انجامد و ثمره ایدئولوژی خودکفایی چیزی جز تضعیف یک کشور در عرصه جهانی نیست. از این منظر انتظار می‌رود دستاوردهای ایران از بازگشت به عرصه مراودات جهانی بر پایه خسارت‌‌‌های اصلی تحریم‌‌‌ها باشد؛ یعنی جبران کاهش فعالیت، جایگزینی طرف مبادله یا هزینه مبادلاتی و افزایش هزینه‌‌‌های تولید کالا و خدمات. از دست دادن بازارها از دو بعد اهمیت دارد: بازارهای برگشت‌‌‌پذیر و بازارهای به‌‌‌سختی برگشت‌‌‌پذیر یا برگشت‌‌‌ناپذیر. برای تحقق این دستاوردها نیز لازم است در کنار توافق سیاسی با آمریکا، تعامل و معامله با این کشور نیز در دستور کار دستگاه دیپلماسی باشد. طی چند دهه گذشته، کشورهای همجوار ایران برندگان اصلی این مناقشه و مقابله بوده‌‌‌اند و دستاورد ایرانیان نیز تحمل ریسک‌‌‌های اقتصادی ناشی از رویکردهای تنش‌‌‌زای سیاسی در عرصه بین‌المللی بوده است. 
قطع جریان از دست دادن سرمایه‌‌‌های انسانی که در بستر شرایط سیاسی-اقتصادی ناگزیر از جلای وطن می‌‌‌شوند نیز دستاورد پراهمیت‌‌‌تر دیگری خواهد بود. در واقع، ریشه بسیاری از ناترازی‌‌‌ها در ایران ناترازی در عرصه منابع انسانی است که به آن توجهی نمی‌شود و توجه به این مهم می‌‌‌تواند بسیاری از ناکارآیی‌‌‌ها را درمان کند. نیل به این دستاوردها علاوه بر عزم سیاستگذاران راهبردی ایران به اولویت منافع ملی ایرانیان و پایان نزدیک به دو دهه فرصت‌‌‌سوزی بین‌المللی نیازمند اقدامات موثر در داخل مانند تصویب FATF است.
* پژوهشگر

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289675/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هیات‌ افغانستان و پاکستان دیدار کردند

بیانیه کرملین درباره پیام رهبر انقلاب به پوتین

افزایش 120 درصدی حجم تجارت ایران با اوراسیا

شکستن: سخنرانی پاول، رئیس فدرال رزرو – نکات کلیدی آنچه او مطرح کرد

طلای جهانی در مسیر صعود ماند

وزیر دفاع عربستان مورد استقبال سرلشکر باقری قرار گرفت

شهدا ستاره‌های فروزانی هستند که در مسیر زندگی انسان قرار گرفتند/ همه باید از مکتب شهید سلیمانی الگوگیری کنند

ترسیم نقشه‌راه 20 ساله و تحقق همکاری‌های مطلوب آتی میان تهران و مسکو

سفر مدیرعامل بانک ملی ایران به ارومیه، گامی برای تقویت تولید و اقتصاد منطقه‌ای

در موضوع مذاکرات و مشکلات اقتصادی باید حرف رهبری را سرلوحه اقداماتمان قرار دهیم

جزئیات «وعده صادق» از زبان سردار حاجی زاده/ اسرائیل به التماس روی آورد/ درخواست چند روز مهلت کرده بود

آمریکا و چین وارد فاز جدید جنگ تجاری شدند

بازار ارز محتاط شد/ قیمت دلار همچنان در سرازیری؟

عراقچی: عمان محل مذاکرات با آمریکا را انتخاب می‌کند

متحدان آمریکا زیر سایه تهدید؛ چین دست به کار شد

حرکت الاکلنگی قیمت دلار و طلا/ مسیر قیمت سکه مشخص شد؟

گروسی: تلاش می کنیم از بهره‌برداری سیاسی سایر کشورها از برنامه هسته‌ای ایران جلوگیری کنیم

نرخ بهره بین بانکی رشد کرد

رشد 33 درصدی انتقال سوخت در نوروز 1404

تنگستان نقش موثری در اقتصاد دریامحور ایفا کند

رایزنی «پوتین» با امیر قطر

قیمت طلا در بازار جهانی امروز 28 فروردین 1404: جهش قیمت

افزایش 120 درصدی تجارت ایران با اوراسیا/ پیگیری مکانیزم صادرات ریالی

تحلیل ویژه/ چرا آمریکا این‌قدر اصرار به مذاکره با ایران دارد؟

خط ریلی رشت - آستارا بدون مشکلات زیست محیطی اجرا می‌شود

قیمت دلار پس از مذاکرات رم چقدر می شود؟

رونالدو در عربستان ماندنی شد

ناترازی انرژی بلای جان تولید/ انتقاد از قیمت‌گذاری دستوری

راه‌اندازی شهرک زیست فناوری تنگستان در سال جاری

پیش‌بینی مشوق‌های ویژه برای سرمایه‌گذاری در گلستان

زورآزمایی آمریکا و چین در آسیا؛ بازگشت ترامپ شکاف‌ها را عریان کرد/ از هند تا کره جنوبی و تایوان؛ خط و نشان‌های ترامپ کارساز می‌شود؟

اسرائیل باید احتمال برخورداری ایران از قابلیت‌های هسته‌ای را از بین ببرد!

حجم تجارت ایران با کشورهای اوراسیا رو به افزایش است

خراسان رضوی پل اقتصادی میان ایران و افغانستان است

ایران هشتمین کشور دارای بالاترین نرخ تورم

توضیح عراقچی درباره مضمون پیام رهبر انقلاب به پوتین

دستورکار بن‌سلمان در تهران

هشدار معاون پزشکیان درباره عواقب مهاجرت کنترل‌نشده به حاشیه کلان‌شهرها

بازار کم نوسان سکه و طلا؛ دلار در کانال 86 هزار تومان قرار گرفت

پیام وزیر دفاع به مناسبت روز ارتش

پیام مجارستان به اروپا: مذاکرات صلح اوکراین را تحت الشعاع قرار ندهید

عقب‌نشینی سازمان توسعه تجارت از اخذ 100 درصدی تعرفه خودرو

آغاز رقابت در بازار جهانی با 6 تولیدکننده مطرح گلیسیرین در ایران با خلوص 99.5%!

نرخ بهره بین بانکی بالا رفت

عکسی از دیدار گروسی از نمایشگاه «دستاوردهای صنعت هسته‌ای» در تهران

آمار و ارقام اقتصادی چه می‌گویند؟

هژمونی خشکسالی

تعطیلی 6 سفارت آمریکا در آفریقا

عراقچی به مسکو رسید

انگیزه ایثارگران مشغول به‌کار دستخوش نگاه‌های تبعیض‌آمیز قرار نگیرد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی