بازار آریا

آخرين مطالب

دستورکار بن‌سلمان در تهران؛ تقارن امنیت و توسعه اقتصاد ایران

دستورکار بن‌سلمان در تهران؛ تقارن امنیت و توسعه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دکتر کامران کرمی* سفر امیر خالد بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، وزیر دفاع پادشاهی عربستان سعودی، را می‌توان نقطه‌عطف توافق پکن و روابط احیاشده ایران و عربستان در طول دو سال گذشته دانست که در فضای کنونی می‌تواند از چهار منظر بین‌المللی، منطقه‌ای، زیرمنطقه‌ای و روابط دوجانبه حائز اهمیت باشد.
سفر شاهزاده خالد بن سلمان به ایران اثبات این گزاره است که رویکرد سیاسی عربستان برای ثبات‌بخشی به اوضاع منطقه و تنش‌زدایی از بحران‌ها یک انتخاب تاکتیکی نبوده، بلکه یک تصمیم استراتژیک است. از منظر ساختاری این سفر بازتاب تغییر اولویت‌های عربستان با تعریف کلان‌پروژه 2030 است که تقارن بین امنیت و توسعه در منطقه‌ غرب آسیا و زیرسیستم خلیج فارس یک اصل ضروری برای آن به شمار می‌رود. خروجی این الگو، در گذار عربستان از استراتژی دنباله‌روی از آمریکا به بی‌طرفی فعال و سازنده در منازعات، از جمله کشمکش تهران با آمریکا و اسرائیل، مشاهده می‌شود.
از زاویه این تغییر کلان است که سفر خالد بن سلمان مخابره این پیام از تهران به واشنگتن بود که ریاض بخشی از پروژه فشار حداکثری و هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران نخواهد بود. این پیام به‌درستی از سوی علی الشهابی، از تحلیلگران سرشناس سعودی نزدیک به دربار، در گفت‌وگو با فایننشال تایمز مطرح شد. شهابی تاکید می‌کند: «عربستان می‌خواهد به تهران نشان دهد که به‌هیچ‌وجه مجرای حمله به ایران نخواهد بود. پادشاهی سعودی از تلاش‌های رئیس‌جمهور آمریکا برای یافتن راه‌حل دیپلماتیک در مساله هسته‌ای حمایت می‌کند و خواهان جنگ نیست.» تفسیر این سخنان در واقع تقارن بین امنیت و توسعه به‌عنوان زیربنای روابط دوجانبه و منطقه‌ای ایران و عربستان است.
به عبارت دیگر پیام مهم این سفر در شرایط کنونی مذاکرات ایران و آمریکا این مساله مهم است که ریاض با نشان دادن استقلال تصمیم‌گیری در سیاست خارجی، به اسرائیل و آمریکا این پیام را مخابره می‌کند که پادشاهی عربستان بخشی از پروژه فشار و همراهی با کارزار نظامی غرب علیه جمهوری اسلامی ایران نخواهد بود؛ اما از هر گونه مذاکره و توافقی که منجر به صلح و ثبات در خلیج فارس شود، نه‌تنها استقبال می‌کند، بلکه خود بخشی از آن خواهد بود.
روشن و آشکار است که تغییر اولویت‌های داخلی و منطقه‌ای عربستان با تعریف کلان‌پروژه 2030 به‌عنوان نقشه راه پادشاهی در مناسبات خارجی، فرصت مغتنمی برای تهران و ریاض به وجود آورده تا دو مقوله امنیت و توسعه را به سطح تقارن رسانده و صفحه‌ای جدید از روابط همسایگی را پایه‌گذاری کنند.
این سفر همچنین فرصت مهمی است تا ایران و عربستان بتوانند براساس تجربه چند دهه تنش، ضمن پایه‌گذاری یک روابط دوجانبه توسعه‌یافته و باثبات، به سمت مدل امنیت جمعی در منطقه‌ حرکت کنند و الگویی از همکاری توأم با رقابت سازنده را جایگزین منازعه و کشمکش کنند.
با توجه به جایگاه امیر خالد بن سلمان در راس هرم قدرت عربستان، مسوولیت او در پرونده‌های منطقه‌ای، اعتماد محمد بن سلمان به وی به‌عنوان برادر تنی و با توجه به مسوولیت و اشراف نظامی - امنیتی‌اش در وزارت دفاع به‌عنوان یکی از دو وزارتخانه کلیدی عربستان، این سفر می‌تواند دستاوردهای مهمی برای تحکیم روابط دوجانبه تهران و ریاض داشته باشد؛ سطحی که کاملا در ارتباط با سطح منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای است. جایی که پرونده‌های مهمی چون یمن، سوریه، عراق، لبنان و غزه روی میز گفت‌وگوهای دو طرف قرار دارد و ایران و عربستان با توجه به شرایط حساس و پیچیده غرب آسیا، نیاز متقابل به همفکری و رایزنی‌های نزدیک و سطح بالا در این خصوص دارند.
حضور سفیر عربستان در یمن در هیات همراه امیر خالد در ارتباط با یکی از پرونده‌های مهم منطقه‌ای یعنی یمن است. ریاض از تهران می‌خواهد بر‌اساس حسن‌نیت توافق پکن، بر انصارالله فشار آورده تا نسبت به امنیت آبراه دریای سرخ اهتمام بیشتری داشته باشند؛ مساله ای که در ارتباط با صلح ریاض با حوثی‌ها در سال 2023 نیز قرار دارد.
* پژوهشگر مسائل خلیج فارس

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1295893/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آجودانیه متعلق به این عکاس معروف قاجاری بود

حمله هواپیماهای جنگی آمریکا به مناطقی در یمن

سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

رسوایی افشای اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا/ «هگزث» برکنار می‌شود؟

موافقت مصر و عربستان با راهکار دو دولتی در فلسطین/ واکنش منفی به کوچ اجباری از غزه

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازار‌های منطقه امکان‌پذیر است

رکورد تولید ماهانه شرکت آهن و فولاد ارفع شکسته شد

تامین و توزیع گندم و آرد 86‌هزار نانوایی

بازیافت؛ کلید اقتصاد پایدار

رشد 80 درصدی فروش صادراتی صبا فولاد خلیج فارس

رشد 78 درصدی ارزش سهام «غپینو» در 1403

نئولیبرالیسم ایرانی!

از خیال تا واقعیت

زیرساخت مناسب هنوز فراهم نیست

صندلی «باب‌همایون» به چه کسی می‌رسد؟

سفر به «تابلوی نقاشی»

نبض سهام عدالت در دستان مذاکرات

شریک‏‌یابی خودرو در عصر پساتحریم

نقش مرکز مبادله در سیاست‌‏های ارزی

سرعت عمل در مذاکرات بسیار مهم است

110 کشور منتظر «ایران‌اکسپو»

حباب‌شکنی در بازار طلا

بازسازی بورس در 8 روز

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی