بازار آریا

آخرين مطالب

پرونده امروز

از خیال تا واقعیت اقتصاد ایران

از خیال تا واقعیت
  بزرگنمايي:

بازار آریا - پرهام پهلوان: یکی از موضوعاتی که عمده اقتصادخوانده‌‌‌ها بر سر آن توافق دارند، این است که دخالت در قیمت‌گذاری کالاها و خدمات، به هر شکلی که اتفاق بیفتد، به ناکارآمدی اقتصادی منجر می‌شود؛ مگر در مواردی محدود که ممکن است بازارهای خصوصی نیاز اقتصاد را برآورده نکنند و به آن شکست بازار می‌‌‌گویند.
حتی بسیاری از کسانی که به لزوم حضور فعال دولت در اقتصاد باور دارند، می‌‌‌پذیرند که قیمت‌ها باید بر پایه مکانیزم عرضه و تقاضا و در تعامل بازار شکل بگیرند. اما نکته کلیدی اینجاست که آزادسازی قیمت‌ها و حذف مداخلات دولتی، خود نیازمند بستری شفاف، رقابتی و قابل پیش‌بینی است؛ بستری که در آن بازار آزاد بتواند به‌‌‌درستی کار کند، نه اینکه به بی‌‌‌ثباتی، رانت، تورم و افزایش نااطمینانی منجر شود. 
در اقتصاد ایران، این اصل در ظاهر پذیرفته شده و بسیاری از مسوولان و تحلیلگران از رهاسازی قیمت‌ها و کاهش نقش دولت در اقتصاد سخن می‌‌‌گویند. اما مشکل آنجاست که توافق نظری و ساختار منسجمی در پس این ادعاها وجود ندارد. هر مقام و نهادی به فراخور منافع و ملاحظاتش، روایتی خاص از اقتصاد ارائه می‌کند و هرکدام ‌ساز خود را می‌‌‌زنند. نتیجه آنکه نظام اقتصادی مشخص و مبتنی بر مبانی نظری روشن در کشور شکل نگرفته و تصمیمات اقتصادی اغلب پراکنده، متناقض و برآمده از ملاحظات کوتاه‌‌‌مدت سیاسی و امنیتی است. احتمالا یکی از الزامات اولیه اصلاحات اقتصادی، تنظیم روابط بر پایه مقررات و مبانی نظری یک نظام اقتصادی منسجم است. 
«باشگاه اقتصاددانان» در این پرونده کوشیده است ابتدا مبانی نظری نئولیبرالیسم و اصول حاکم بر بازار آزاد را تشریح کند، سپس واقعیت اقتصاد ایران را با آن مقایسه کند. تحلیل‌‌‌ها نشان می‌دهد که برخلاف برخی ادعاها، اقتصاد ایران نه نئولیبرال است و نه سوسیالیستی، بلکه آمیزه‌‌‌ای از مداخله‌‌‌جویی دولتی، رانت، انحصار، تصمیمات خلق‌‌‌الساعه و بی‌‌‌ثباتی سیاست‌ها و مقررات است.
در این میان، خصوصی‌‌‌سازی ناقص و ناکارآمد و تحریم‌ها هم بر این وضعیت افزوده است. این پرونده می‌‌‌کوشد نشان دهد، آزادسازی قیمت‌ها و کاهش مداخلات دولتی تنها زمانی موثر و مفید خواهد بود که در چارچوب یک نظام اقتصادی شفاف و نظریه‌‌‌مند صورت گیرد؛ نظامی که مبانی آن مورد اجماع سیاستگذاران و اقتصاددانان و مسیر آن از پیش روشن و قابل پیش‌بینی باشد. عدم‌مداخله‌‌‌ای که برای برخی یک ادعای واضح است و برای بسیاری یک خیال؛ اما اینکه چه زمانی این اصلاحات ساختاری چهره واقعیت به خود خواهد گرفت، برای کسی مشخص نیست و همه منتظر پیدا کردن واقعیت آن هستند.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1297822/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش‌های غذای آخر شب

این ویتامین به رفع پوکی استخوان کمک نمی‌کند

چرا بعضی زنان نمی‌توانند با هیچ روشی وزن کم کنند؟

7 نکته اساسی برای محافظت از دیسک

ارتباط شوکه‌کننده داروهای ضدافسردگی با مرگ ناگهانی

خطرات کم‌شنوایی برای ایجاد افسردگی و اختلالات روانی

نانی که مورد تأیید طب ایرانی است

آجیلی که باید در مصرف آن زیاد‌روی نکرد

اعمال تعرفه‌ها؛ باجگیری ترامپ برای جبران بدهی

راه‌های موثر برای رطوبت‌رسانی به موی سر

بمب خبری؛ ایران با ورود آمریکایی ها رسماً موافقت کرد

تحسین ترامپ از دولت خودش بابت اخراج مهاجران

ترتیب خوردن مواد غذایی برای کنترل این بیماری موثر است

ادامه جنگ لفظی آمریکا و چین بر سر تعرفه‌های تجاری

آجودانیه متعلق به این عکاس معروف قاجاری بود

حمله هواپیماهای جنگی آمریکا به مناطقی در یمن

سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

رسوایی افشای اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا/ «هگزث» برکنار می‌شود؟

موافقت مصر و عربستان با راهکار دو دولتی در فلسطین/ واکنش منفی به کوچ اجباری از غزه

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازار‌های منطقه امکان‌پذیر است

رکورد تولید ماهانه شرکت آهن و فولاد ارفع شکسته شد

تامین و توزیع گندم و آرد 86‌هزار نانوایی

بازیافت؛ کلید اقتصاد پایدار

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی