بازار آریا

آخرين مطالب

راهی برای فرار از خاموشی اقتصاد ایران

راهی برای فرار از خاموشی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ایسنا /در سال‌های اخیر، صنعت برق ایران با چالش جدی «ناترازی تولید و مصرف» مواجه شده است؛ چالشی که در فصل گرما و زمان اوج مصرف، چهره واقعی خود را در قالب خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌شده یا اضطراری نشان می‌دهد. حالا و در آستانه تابستان 1404، اقدامات تازه‌ای برای کاهش این ناترازی در دستور کار قرار گرفته است.
افزایش مصرف برق در پی رشد جمعیت، گرمایش هوا، توسعه صنایع و استفاده گسترده از وسایل سرمایشی، باعث شده در سال‌های اخیر تراز شبکه برق منفی شود. به عبارت ساده‌تر، تولید برق کشور در بسیاری از ایام سال به‌ویژه در تابستان پاسخگوی تقاضا نیست. نتیجه این وضعیت، خاموشی‌های گسترده‌ای بوده که بارها در بخش‌های خانگی، صنعتی و کشاورزی به وقوع پیوسته است.
راهکار قانونی، صنایع، برق خود را تأمین کنند
بر اساس ماده 4 قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق، مجلس به‌صراحت اعلام کرده صنایع انرژی‌بر موظف به احداث نیروگاه برای تأمین برق مورد نیاز خود هستند. در صورت انجام ندادن این تکلیف قانونی، دولت مسئولیتی در قبال تأمین برق این صنایع در زمان کمبود نخواهد داشت.
بازار
اقدام عملی، احداث 2027 مگاوات نیروگاه توسط صنایع
مطابق اعلام توانیر، با هماهنگی صورت‌گرفته میان وزارت نیرو و صنایع بزرگ، قرار است بیش از 2027 مگاوات ظرفیت جدید نیروگاهی از سوی صنایع انرژی‌بر احداث شده و به شبکه سراسری برق متصل شود. این طرح‌ها در بازه اوج بار تابستان 1403 تا 1404 به بهره‌برداری می‌رسند.
مهم‌ترین نیروگاه‌هایی که به مدار می‌آیند، نیروگاه‌های گازی با ظرفیت 183 مگاوات برای هر کدام که شامل گل گهر سیرجان، چادرملو اردکان، آلومینیوم المهدی، خرم‌آباد، پتروشیمی دماوند و نگین مکران می‌شود.
 نیروگاه‌های خورشیدی نیز شامل خورشیدی مبارکه (147.5 مگاوات)، خاتون‌آباد و بن‌یَکه (30 مگاوات) نیروگاه‌های بخار بوتیا (144 مگاوات)، پارس متمرکز (160 مگاوات)، فولاد مبارکه (300 مگاوات) و سایر پروژه‌ها شامل مدیا فولاد مبارکه (40 مگاوات)، زیم‌آور ساری (108 مگاوات) است.
این ظرفیت‌ها با هدف تأمین برق صنایع و کاهش فشار از دوش شبکه سراسری برنامه‌ریزی شده‌اند. اتصال این نیروگاه‌ها به شبکه برق کشور، ضمن کاهش ناترازی، باعث پایداری بیشتر شبکه در ساعات اوج مصرف و کاهش احتمال بروز خاموشی می‌شود. از طرفی، صنایع با داشتن منبع اختصاصی تأمین برق، تاب‌آوری بیشتری در برابر نوسانات شبکه خواهند داشت.
راهکارهای مکمل برای عبور از بحران برق
علاوه بر توسعه تولید، باید اقداماتی همچون اصلاح الگوی مصرف برق در بخش خانگی و تجاری، افزایش بهره‌وری نیروگاه‌ها و کاهش تلفات شبکه، سرمایه‌گذاری گسترده‌تر در انرژی‌های تجدیدپذیر، هوشمندسازی شبکه و توسعه ابزارهای کنترل بار و تقویت دیپلماسی انرژی برای واردات برق در مواقع بحران به‌صورت جدی دنبال شود.
افزایش تولید و کاهش تلفات در دستور کار
عباس علی‌آبادی - وزیر نیرو به‌تازگی با اشاره به ورود نیروگاه‌های تجدیدپذیر به مدار تولید، از بهبود وضعیت تأمین برق در تابستان امسال خبر داد و گفت: تاکنون حدود 5800 مگاوات ظرفیت جدید به شبکه اضافه یا از محدودیت خارج شده و نیروگاه رودبار نیز اخیراً وارد مدار شده است.
وی افزود: سال گذشته 380 میلیارد کیلووات‌ساعت برق تولید شد که بخشی از آن به‌دلیل تلفات فنی و غیرفنی به مصرف مفید نرسید. امسال تمرکز وزارت نیرو بر افزایش تولید و کاهش تلفات غیرمجاز خواهد بود.
وی همچنین با اشاره به محدودیت‌های سوخت در زمستان گذشته گفت: بسیاری از واحدهای حرارتی فرصت تعمیرات نداشتند، اما با تلاش شبانه‌روزی کارکنان، تعمیرات به‌خوبی جبران شده است. او هشدار داد که تابستان امسال نیز ممکن است مشکلات سوخت تکرار شود اما برای مشترکان پرمصرف، محدودیت‌هایی در نظر گرفته خواهد شد تا مدیریت مصرف بهتر صورت گیرد.
حرکت صنایع انرژی‌بر به سمت احداث نیروگاه اختصاصی، گامی مثبت و موثر در مسیر حل بحران ناترازی برق است. اما این تنها بخشی از راه‌حل است. آینده صنعت برق در گرو اقدام هم‌زمان در سه محور اصلی «تولید، مصرف و بهره‌وری» خواهد بود. اگر این روند با سیاست‌گذاری هوشمندانه و حمایت‌های جدی ادامه یابد، عبور بدون خاموشی از تابستان‌های آینده چندان دور از دسترس نخواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1294875/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

رسوایی افشای اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا/ «هگزث» برکنار می‌شود؟

موافقت مصر و عربستان با راهکار دو دولتی در فلسطین/ واکنش منفی به کوچ اجباری از غزه

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازار‌های منطقه امکان‌پذیر است

رکورد تولید ماهانه شرکت آهن و فولاد ارفع شکسته شد

تامین و توزیع گندم و آرد 86‌هزار نانوایی

بازیافت؛ کلید اقتصاد پایدار

رشد 80 درصدی فروش صادراتی صبا فولاد خلیج فارس

رشد 78 درصدی ارزش سهام «غپینو» در 1403

نئولیبرالیسم ایرانی!

از خیال تا واقعیت

زیرساخت مناسب هنوز فراهم نیست

صندلی «باب‌همایون» به چه کسی می‌رسد؟

سفر به «تابلوی نقاشی»

نبض سهام عدالت در دستان مذاکرات

شریک‏‌یابی خودرو در عصر پساتحریم

نقش مرکز مبادله در سیاست‌‏های ارزی

سرعت عمل در مذاکرات بسیار مهم است

110 کشور منتظر «ایران‌اکسپو»

حباب‌شکنی در بازار طلا

بازسازی بورس در 8 روز

تیم اقتصادی بدون کاپیتان

اندیشه‌های اقتصادی پاپ

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی