بازار آریا

آخرين مطالب

نقطه عطفی در بازار جهانی هنر:

مهاجری/ رکوردی تاریخی در حراج ساتبیز هنگ‌کنگ، و بازتعریف مرکز ثقل بازار هنر اقتصاد جهان

مهاجری/ رکوردی تاریخی در حراج ساتبیز هنگ‌کنگ، و بازتعریف مرکز ثقل بازار هنر
  بزرگنمايي:

بازار آریا - در تاریخ 10 آوریل 2025 (21 فروردین 1404)، خانه حراج ساتبیز هنگ‌کنگ صحنه رویدادی شد که می‌توان آن را نه فقط نقطه عطفی در تاریخ هنر چین، بلکه نشانه‌ای از جابه‌جایی ژئوهنری قدرت در مقیاس جهانی دانست.
به گزارش گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد ؛ طومار استثنایی خوشنویس برجسته دوران یوان، رائو جیه، با عنوان «خطاطی به سبک علفی: متونی از هان یو و لیو زونگ‌یوان» (که در برخی منابع با نام «پاکی الهی منتقل‌شده» نیز شناخته می‌شود) پس از رقابتی بی‌سابقه به مدت 95 دقیقه و بیش از 200 پیشنهاد، با قیمت خارق‌العاده 250 میلیون دلار هنگ‌کنگ (معادل تقریبی 32.2 میلیون دلار آمریکا) چکش خورد. رقمی که نه‌تنها رکورد فروش آثار کلاسیک آسیایی را شکست، بلکه ضرب‌آهنگی نو در بازار هنر بین‌المللی نواخت.
این اثر که از یک مجموعه خصوصی در ژاپن به حراج راه یافته بود و زمانی در آرشیو سلطنتی خاندان چینگ نگهداری می‌شد، در ابتدا با برآوردی میان 1.3 تا 2.6 میلیون دلار آمریکا وارد حراج شد؛ اما نتیجه نهایی فراتر از هر پیش‌بینی بود. با بیش از 108 مهر، از جمله مهرهای سلطنتی امپراتور چیان‌لونگ، این طومار به‌مثابه سندی زنده از تاریخ انتقال، مالکیت و ستایش زیبایی‌شناسی در بستر تمدنی شرق است. خانه حراج ساتبیز، این اثر شش‌متری را به‌درستی «کپسول زمانی 700 ساله» خواند؛ اثری که نه‌تنها در تکنیک و بیان خوشنویسی متمایز است، بلکه حامل لایه‌های پیچیده‌ای از حافظه فرهنگی و ارزش‌گذاری تاریخی‌ست.
اما این فروش تاریخی تنها یک لحظه در تقویم هنر نیست؛ بلکه سیگنالی است روشن از تغییر جهتی اساسی در معادلات قدرت بازار هنر.
تحلیل بازار؛ شرق در آستانه بازگشت به مرکز
رخدادی از این جنس، بیش از آن‌که صرفاً یک موفقیت تجاری باشد، آینه‌ای از دگرگونی‌های ژرف در جغرافیای هنر جهان است. در ادامه، سه روند کلیدی که این تحول را معنا می‌بخشند:
1. آسیای شرقی در مسیر تثبیت هژمونی هنری:
در دهه‌های اخیر، بازار هنر عمدتاً در امتداد مثلث لندن، نیویورک و پاریس تعریف می‌شد. اما با خیزش اقتصادهای شرق آسیا، به‌ویژه چین و هنگ‌کنگ، حال شاهد شکل‌گیری یک قطب جدید و فعال در شرق هستیم؛ قطبی که دیگر نه به‌عنوان مکمل، بلکه به‌عنوان جایگزین بالقوه مطرح است.
2. بازتعریف سرمایه فرهنگی شرق:
در شرایطی که بازارهای غربی به‌سوی هنر مفهومی، دیجیتال و ساختارگریز تمایل یافته‌اند، شرق در حال بازنگری جدی در میراث هنری خود است. توجه به خوشنویسی، نگارگری، و سایر فرم‌های کلاسیک نه از سر نوستالژی، بلکه در قالب سرمایه‌گذاری استراتژیک، نشانه‌ای است از بلوغ جدید بازار آسیا.
3. آسیای امروز: میزبان رکوردها و بازیگر تعیین‌کننده:
با استقرار فعال شعب متعدد خانه‌های حراج مانند کریستیز، ساتبیز و فلیپس در شهرهایی چون هنگ‌کنگ و شانگهای، و با قدرت گرفتن مجموعه‌داران خصوصی و موزه‌های نوظهور، آسیا دیگر صرفاً خریدار نیست؛ او حالا صحنه‌گردان، بازی‌ساز و حتی سیاست‌گذار در بازار هنر جهانی است. و حراج اخیر ساتبیز، با این فروش تاریخی و مشارکت چشمگیر مجموعه‌داران آسیایی، مهر تأییدی بود بر این واقعیت.
آینده‌ای نزدیک‌تر از آن‌چه می‌پنداریم
آیا باید در انتظار رخدادهای بزرگ‌تری در بازار آسیا باشیم؟ شواهد موجود—از افزایش سرمایه‌گذاری خصوصی تا توسعه بسترهای دیجیتال فروش و نمایش آثار، پاسخی قاطع و مثبت می‌دهند.
و آیا مرکز ثقل بازار هنر در حال انتقال قطعی از غرب به شرق است؟ شاید برای پاسخ نهایی هنوز زود باشد. اما آن‌چه قطعی است این است که آسیا دیگر در حاشیه ایستاده نیست. او در مرکز صحنه ایستاده است؛ با صدایی رسا، قدرتی رو به رشد، و افقی که هر روز روشن‌تر می‌شود.
و اما ایران؛ غایب یا در آستانه حضور؟
در میانه این دگرگونی‌های تاریخی، پرسشی بنیادین برای ما مطرح می‌شود: جایگاه ایران در این صحنه در حال تحول چیست؟ کشوری که یکی از غنی‌ترین میراث‌های بصری تاریخ، از خوشنویسی تا نگارگری و هنرهای اسلامی را در خود دارد، اکنون در موقعیتی حساس ایستاده است.
برای ورود مؤثر به این صحنه، تنها تکیه بر گذشته کافی نیست. آن‌چه ضرورت دارد، ایجاد زیرساخت‌های حرفه‌ای برای ارتباط با بازارهای بین‌المللی، بازتعریف روایت‌های هنری قابل عرضه و ایجاد اکوسیستمی متصل میان هنرمندان، گالری‌ها، مجموعه‌داران و نهادهای فرهنگی است.
اگر بخواهیم ایران را نیز در این مدار نوظهور هنر جهانی وارد کنیم، توجه به تجربه‌های موفق منطقه‌ای مانند چین و کره جنوبی حائز اهمیت است؛ کشورهایی که با تکیه بر ارزش‌های سنتی، سرمایه‌گذاری زیرساختی و خلق روایت‌های معاصر از گذشته خود، توانسته‌اند جایگاهی مؤثر در معادلات جهانی به دست آورند.
آسیا در حال شکل دادن به آینده بازار هنر است.
و ما، اگر بخواهیم، می‌توانیم بخشی از آن باشیم؛ نه به‌عنوان تماشاچی، بلکه به‌عنوان بازیگری مؤثر.
آینده آغاز شده است.
*علیرضا عبادیان

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291304/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آجودانیه متعلق به این عکاس معروف قاجاری بود

حمله هواپیماهای جنگی آمریکا به مناطقی در یمن

سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

رسوایی افشای اطلاعات محرمانه وزارت دفاع آمریکا/ «هگزث» برکنار می‌شود؟

موافقت مصر و عربستان با راهکار دو دولتی در فلسطین/ واکنش منفی به کوچ اجباری از غزه

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازار‌های منطقه امکان‌پذیر است

رکورد تولید ماهانه شرکت آهن و فولاد ارفع شکسته شد

تامین و توزیع گندم و آرد 86‌هزار نانوایی

بازیافت؛ کلید اقتصاد پایدار

رشد 80 درصدی فروش صادراتی صبا فولاد خلیج فارس

رشد 78 درصدی ارزش سهام «غپینو» در 1403

نئولیبرالیسم ایرانی!

از خیال تا واقعیت

زیرساخت مناسب هنوز فراهم نیست

صندلی «باب‌همایون» به چه کسی می‌رسد؟

سفر به «تابلوی نقاشی»

نبض سهام عدالت در دستان مذاکرات

شریک‏‌یابی خودرو در عصر پساتحریم

نقش مرکز مبادله در سیاست‌‏های ارزی

سرعت عمل در مذاکرات بسیار مهم است

110 کشور منتظر «ایران‌اکسپو»

حباب‌شکنی در بازار طلا

بازسازی بورس در 8 روز

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی