بازار آریا

آخرين مطالب

هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور مقالات اقتصادی

هشدار درباره ناترازی تاریخی برق در کشور
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ایسنا /با آغاز زودهنگام گرما و رشد چشمگیر مصرف برق در روزهای ابتدایی سال، هشدارها درباره بروز ناترازی بی‌سابقه در شبکه برق کشور جدی‌تر از همیشه به گوش می‌رسد. آمارها نشان می‌دهد مصرف برق در تابستان پیش‌رو ممکن است به سقف 85 هزار مگاوات برسد؛ در حالی که توان تولید شبکه در بهترین حالت حدود 65 هزار مگاوات برآورد می‌شود. این یعنی کشور با فاصله‌ای 20 هزار مگاواتی میان تولید و مصرف روبه‌رو خواهد بود.
افزایش مصرف تجهیزات سرمایشی که سهمی در حدود 35 هزار مگاوات در فصل گرم دارند، یکی از عوامل اصلی ناترازی برق است. این رقم از کل مصرف برق برخی کشورهای منطقه فراتر می‌رود و نشان‌دهنده شدت بالای مصرف انرژی در کشور بوده، شدت مصرفی که برخلاف بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته، نه‌تنها کاهش نیافته بلکه روندی صعودی داشته است.
محدودیت منابع سوختی در زمستان گذشته، روند تعمیرات نیروگاه‌ها را نیز مختل کرد و باعث شد بخشی از تعمیرات اساسی به سال جاری موکول شود؛ موضوعی که همزمان با بالا بودن میانگین عمر نیروگاه‌ها، خطرآفرین است. در این میان، کاهش ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق‌آبی به‌دلیل خشکسالی و خروج نیروگاه اتمی بوشهر از مدار به‌منظور تعویض سوخت، شرایط را برای تابستان پیچیده‌تر کرده است.
تدوین 36 بسته مدیریت مصرفی برای تابستان
بازار


وزارت نیرو برای مواجهه با این وضعیت بحرانی، بر مدیریت مصرف تمرکز کرده و از تدوین 36 بسته مدیریت مصرفی برای تابستان خبر داده است. این بسته‌ها قرار است با بهره‌گیری از ابزارهایی مانند کنتورهای هوشمند و پایش لحظه‌ای مصرف، بار مصرفی را تا حدود 10 هزار مگاوات کاهش دهند. تجربه سال‌های گذشته نیز نشان داده که بدون مشارکت مردم و صنایع، عبور از اوج بار تابستان امکان‌پذیر نخواهد بود.
هم‌زمان، مسئولان صنعت برق تأکید دارند که فشار بر شبکه بدون همکاری صنایع و همراهی مردم قابل کنترل نیست. از صنایع بزرگ خواسته شده با وارد مدار کردن نیروگاه‌های اختصاصی خود، بخشی از بار مصرف را جبران کنند. به‌ویژه با توجه به اینکه مصرف برق در ابتدای سال جدید نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از 6 درصد رشد داشته که در این مقطع زمانی بسیار کم‌سابقه است.
برآوردها حاکی از آن است که تنها در تابستان گذشته، 6800 مگاوات به تقاضای برق افزوده شده و این رشد ادامه‌دار خواهد بود. تأمین این میزان از مصرف در کوتاه‌مدت تنها با توسعه گسترده نیروگاه‌های حرارتی ممکن است که با توجه به نیاز به سرمایه‌گذاری کلان، زمان‌بر بودن پروژه‌ها و مشکلات تأمین سوخت، چندان واقع‌بینانه نیست.
بر این اساس، سیاست‌گذاران بخش انرژی بر تغییر ریل صنعت برق تأکید دارند؛ تمرکز بر مدیریت مصرف و توسعه تجدیدپذیرها، دو مسیر موازی هستند که قرار است کشور را از بحران عبور دهند. گرچه بخشی از نیروگاه‌های تجدیدپذیر می‌توانند در بازه زمانی کوتاه‌تری وارد مدار شوند، اما همچنان زمان، سرمایه و هماهنگی ملی کلید عبور از تابستانی است که پیش‌بینی می‌شود داغ‌تر از همیشه باشد.
بی‌شک در این شرایط چاره‌ای جز مدیریت مصرف توسط همه مشترکان نیست، باید عزم جدی برای این موضوع وجود داشته باشد تا کشور گرفتار خاموشی نشود، هرچند که از دو روز پیش شاهد خاموشی‌های پراکنده در برخی استان‌ها هستیم اما برای بهبود وضعیت و بدتر نشدن اوضاع لاز است تا همه مشترکان به موضوع مدیریت مصرف برق توجه کنند.
اما چطور مصرف را کاهش دهیم؟
یخچال و فریزر از جمله لوازم برقی است که باید به‌طور دائم به پریز برق متصل باشد و قطع برق آن حتی برای چند ساعت می‌تواند سبب فاسد شدن مواد غذایی شود، تنظیم درجه ترموستات یخچال بین 3 تا 5 درجه اقدامی است که باعث صرفه‌جویی برق می‌شود. همچنین فریزر که مواد غذایی در آن مدت زمان زیادی نگه داشته می‌شود، از وسایل پرمصرف انرژی است که با راهکار ساده تنظیم درجه ترموستات بین 15 تا 18 درجه سانتی‌گراد زیر صفر می‌توان مصرف انرژی را در این وسیله نیز پایین آورد.
باز و بسته کردن مکرر در یخچال و فریزر موجب افزایش 10 کیلووات ساعت مصرف برق و افزایش هزینه‌ برق مصرفی می‌شود، ضمن این‌که باعث هدر رفت سرما نیز خواهد شد. خراب بودن لاستیک در یخچال و فریزر موجب افزایش 20 درصدی انرژی مصرفی و هزینه‌ برق خانواده می‌شود، بنابراین لازم است نوارهای دور یخچال را مرتب کنترل کرده و در صورت کوچک‌ترین نشت هوا، نسبت به تعویض آن‌ها اقدام کرد.
از کنار هم چیدن و چسباندن ظروف و مواد غذایی در داخل یخچال و فریزر خودداری کنید، چراکه این کار گردش هوا را در این وسایل دچار اختلال کرده و سبب افزایش مصرف برق می‌شود، از قرار دادن ظروف غذای گرم در یخچال خودداری کنید. برفک یخچال را به‌طور مرتب تمیز کنید، زیرا بار ضخامت برفک به میزان 5 میلی‌متر، مصرف انرژی را بالا می‌برد.
به‌منظور تهویه هوا در اطراف یخچال و فریزر سعی کنید که فاصله مناسب (10 سانتی‌متری) از دیوارها حفظ شود که این کار موجب کاهش مصرف برق به میزان 5 کیلووات ساعت در یک ماه می‌شود.
شاید پیش از هر اقدامی توجه به برچسب انرژی در انتخاب یخچال و فریزر دقت در استاندارد و موارد ایمنی و مصرف انرژی است و بهینه‌ترین حالت انتخاب یخچال و فریزر با شاخص A و +A ضروری است، بعضی از خانواده‌ها با خرید یخچال و فریزر جدید، بازهم از مدل قدیمی آن استفاده می‌کنند. غافل از این‌که یخچال‌های قدیمی بسیار پرمصرف هستند و باعث 2 برابر شدن مصرف برق خانواده می‌شود.
کولر مصرف‌کننده اصلی برق
گرایش به استفاده از کولرهای گازی، اسپلیت و داکت اسپلیت‌ها حتی در مناطق معتدل کشور در سال‌های اخیر رو به فزونی است، این در حالی است که کولرهای آبی به لحاظ تولید رطوبت و خنکای مطبوع، صرفه اقتصادی و مصرف متعارف‌تر انرژی، همچنان بهترین گزینه برای مناطق عادی کشور به شمار می‌روند، مناطق معتدلی که بیش از 80 درصد مساحت کشور را در بر می‌گیرد.
حال چگونه می‌توان بیشترین بهره‌وری را از کولرهای آبی در عین مصرف مطلوب و توام با ایجاد رفاه و آسایش داشت؟ سرویس منظم و دوره‌ای کولر، شستشو و تعویض به‌موقع پوشال‌های آن، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، باعث افزایش طول عمر دستگاه شده و از نظر اقتصادی نیز به‌صرفه است.
در عین‌ حال مهم‌ترین نکته درباره کولرهای آبی که مصرف برق آن را تا بیش از 50 درصد کم کرده و به همان نسبت رقم قبض ما را نیز کاهش می‌دهد، استفاده از " alt="بازار آریا" width="100%" />

هنگام خرید کولرآبی به برچسب مصرف انرژی توجه کنیم و کولر را با توجه به برچسب انرژی، مشخصات فنی و متناسب با نوع نیاز خریداری کنیم، استفاده هم‌زمان از چند وسیله گرمازا مانند اجاق، سماور، لامپ‌هایی که گرمای زیادی تولید می‌کنند، موجب بالا رفتن دمای خانه شده و نیاز به استفاده از کولر را افزایش می‌دهد.
 این در حالی است که در مناطق گرمسیر و شرجی کشور که دما و رطوبت بالا است، با توجه به الگوی مصرف برق ویژه این مناطق که در ماه‌های گرم به 3000 کیلووات ساعت هم می‌رسد، استفاده از کولرهای گازی توجیه‌پذیر است. البته بسیاری می‌پرسند دمای آسایش کولرگازی چه دمایی است که هم خنکی لازم حاصل شود و همچنین کمترین افزایش قبض برق را داشته باشیم.
کارشناسان انرژی دمای آسایش را برای کولرهای گازی 24 تا 26 درجه می‌دانند، به اعتقاد آن‌ها سرویس به‌موقع کندانسور کولرگازی و شست و شوی مداوم فیلترها و شبکه داخل کولر موجب صرفه‌جویی 10 تا 15 درصدی برق می‌شود. درزگیر مناسب اطراف کولر، قرار نگرفتن در معرض تابش مستقیم خورشید نیز تأثیر زیادی در کاهش مصرف انرژی دارد. خاموش کردن یک کولرگازی در منزل موجب کاهش 30 درصدی مصرف برق خانوار می‌شود.
به دنبال لوازم برقی دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی باشید
خاموش کردن لامپ های اضافی یا به عبارتی لامپ اضافی خاموش، شاید این مطلب خیلی تکراری باشد ولی گفتن این که همیشه لوازم برقی غیر ضروری را خاموش و از پریز برق جدا کنید خالی از لطف نیست. استفاده از لامپ‌های با بهره نوری بالا یعنی استفاده از لامپ‌های که دارای شار نوری زیاد و توان مصرفی کمتری دارند مانند لامپ های ال ای دی.
 همیشه کالاها و لوازم برقی دارای نشان استاندارد و برچسب انرژی هستند را خریداری و سعی کنید از وسایلی استفاده کنید که مصرف انرژی آنها در پایین‌ترین سطح و بهره وری آنها در بالاترین سطح باشد. این وضعیت در برچسب انرژی نشان داده شده است.
 اگر کنتور برق منزل شما دیجیتال و سه تعرفه‌ای است از لوازم پر مصرف مانند اتو، ماشین لباسشویی، ماشین ظرف شویی، بخار شور، آون و تستر و … در ساعات اوج مصرف یا همان پیک استفاده نکنید بهترین زمان استفاده از آنها در ساعات کم باری یا میان باری است. استفاده از لوازم برقی در زمان کم باری موجب اعمال تخفیف در قبض برق می شود.
اگر از لوازم صوتی و تصویری استفاده نمی‌کنید آنها را در حالت استندبای (آماده به کار) قرار ندهید و برق آنها را کاملا قطع کنید. لوازم صوتی و تصویری و همه تجهیزاتی که در حالت استندبای قرار دارند در حال مصرف برق هستند هرچند میزان مصرف در حالت استندبای کم است ولی همین میزان کم در زمان طولانی موجب افزایش هزینه برق مصرفی خواهند شد. ناگفته نماند که نوسانات احتمالی برق موجب آسیب به لوازم برقی در حالت استندبای نیز خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1289155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واقعیت درمان فشار خون با نمک‌های دریا

نوشیدنی‌های ساده برای پاکسازی ریه

خوردن این میوه سال‌ها به زندگی شما اضافه می‌کند

مهمترین وعده غذایی روز؛ صبحانه یا ناهار؟

چرا برخی ترکیب‌های غذایی ناسازگارند؟

فواید آنتی‌اکسیدان‌ها برای محافظت از سرطان

این چای را برای هیدراته نگه داشتن پوست میل کنید

تفاوت تمرینات هوازی و بی‌هوازی در کاهش وزن

پیش از مصرف قرص‌های لاغری این مطلب را بخوانید

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

آیا سرکه سیب برای کاهش وزن موثر است؟

تصادف تریلر با سواری در جاده نیشابور/ 3 نفر کشته شدند

بازگشت الهامی به نساجی

کمبود کدام ویتامین‌ها کم‌خوابی می‌آورد؟

شب بدشانسی برای النصر/ شانس قهرمانی این تیم کم شد!

طرح‌های حفاظتی و مرمتی جدید در تخت جمشید

آمار بالای مرگ با موتور در تهران / موتورسوارها مراقب باشند!

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

معمای ولادیمیر

یک اختتامیه صنعتی کم‌رمق

اکران «تولید ملی» درایران‏‏‏‏‌اکسپو

بازگشت بورس به مدار رونق

هراس کی‌یف از معاملات پشت پرده

اسد همه‌چیز را می‌دانست

توضیحات سازمان تامین اجتماعی درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی