بازار آریا

آخرين مطالب

از کاسبی با خسارت‌های برجام تا اشک تمساح برای وضعیت اقتصادی اقتصاد ایران

از کاسبی با خسارت‌های برجام تا اشک تمساح برای وضعیت اقتصادی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - رئیس معزول اتاق بازرگانی و یکی از کاسبان و بزک کنندگان برجام، نگران افزایش نقدینگی و مشکلات اقتصادی شد.

بازار آریا

بانک جهانی در گزارش سال 2024 خود، ایران را در زمره کشورهایی با بالاترین نرخ تورم مزمن قرار داده و ریشه آن را در ناکارآمدی سیاست‌های پولی و مالی جست‌وجو کرده است.
این در حالی است که حجم نقدینگی در کشور، طبق آمار بانک مرکزی، از 3,500 هزار میلیارد تومان در سال 1399 به بیش از 7,000 هزار میلیارد تومان در سال 1403 رسیده؛ رشدی بیش از دو برابری که نتیجه مستقیم کسری بودجه مزمن دولت و چاپ بی‌ضابطه پول برای جبران آن است.
وقتی دولت به‌جای اصلاح ساختارهای اقتصادی، دست در جیب بانک مرکزی می‌کند و کسری‌های خود را با خلق پول بی‌پشتوانه جبران می‌نماید، آیا باید تعجب کرد که قیمت‌ها چون اسبی سرکش از کنترل خارج شوند؟
جناب رئیس‌جمهور، یقه را آنجا باید گرفت که این نقدینگی افسارگسیخته را به جان اقتصاد انداخته است، نه در کوچه و بازار میان مردمی که نان شبشان را به‌سختی می‌یابند. اما این تنها بخشی از ماجراست. سیاست‌های تجاری و ارزی نیز چون خنجری بر پیکر نحیف اقتصاد وارد آمده‌اند.
نرخ دلار در بازار آزاد از حدود 25,000 تومان در آغاز دولت سیزدهم، اکنون در آستانه 94000 تومان ایستاده است. این در حالی است که دولت با اصرار بر ارز چندنرخی و تخصیص ناکارآمد ارز 28,500 تومانی، نه‌تنها رانت‌های کلان برای نورچشمی‌ها فراهم کرده، بلکه تولیدکنندگان واقعی را در تنگنای تأمین مواد اولیه قرار داده است.
گزارش‌های دیوان محاسبات نشان می‌دهد که در سال 1402، بیش از 20 میلیارد دلار ارز ترجیحی تخصیص‌یافته به کالاهای اساسی، یا به هدف نرسیده یا در بازار سیاه سر از جیب سودجویان درآورده است.
جناب رئیس‌جمهور، اگر نمی‌دانید یقه چه کسی را بگیرید، به آینه سیاست‌گذاری‌های دولت و تصمیمات حاکمیت نگاهی بیندازید، نه به جیب خالی مردمی که تاوان این ندانم‌کاری‌ها را می‌دهند. از سوی دیگر، ناکارآمدی در مدیریت زنجیره تأمین و تولید نیز بر این آتش دامن زده است.
سهم بودجه عمرانی دولت در سال 1403 به کمتر از 10 درصد کل بودجه کاهش یافته، در حالی که هزینه‌های جاری و حقوق‌بگیران دولت بیش از 70 درصد منابع را بلعیده است. این یعنی به‌جای سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها و حمایت از تولید، منابع کشور صرف حفظ بدنه‌ای فربه و ناکارآمد شده که خروجی آن جز تورم و گرانی نیست.
وقتی کشاورزی و صنعت به حال خود رها می‌شوند و تولید داخلی لنگ می‌زند، طبیعی است که وابستگی به واردات فزونی گیرد و با هر تکانه ارزی، قیمت‌ها جهشی دیگر را تجربه کنند.
جناب رئیس‌جمهور، این گرانی‌ها نه تقدیر الهی است و نه توطئه خارجی؛ این محصول مستقیم شیوه حکمرانی‌ای است که به‌جای چاره‌اندیشی، صورت‌مسئله را پاک می‌کند و به‌جای اصلاح، شعار می‌دهد».
درباره این نوشته غلط انداز و فرار به جلوی آقای سلاح‌ورزی، باید به ایشان به عنوان یکی از بزک کنندگان عملکرد دولت برجام یادآوری کرد که حجم نقدینگی در دولت روحانی، نُه برابر شد و با این وجود، وی از عملکرد دولت وقت تمجید می‌کرد. همچنین، بالاترین نرخ تورم چند دهه گذشته در آن دولت ثبت شد و معدل رشد اقتصادی هشت ساله به شش دهم درصد (تقریبا صفر) سقوط کرد.
او برای نرخ ارز 28,500 تومانی اظهار نگرانی می‌کند اما هنگامی که بنیان ارز 4200 تومانی با آن جلسه کذایی غیر کارشناسی گذاشته شد، خبری از نقد و اعتراض امثال سلاح‌ورزی نبود. امثال او نه تنها هرگز سؤال نکردد بلکه توجیه‌کننده بودند و ادعا می‌کردند که به واسطه توافق با آمریکا و غرب، صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی و پول بلوکه شده به ایران می‌آید و هر روز تاخیر در اجرای توافق فلان میلیون دلار ضرر به همراه دارد و... این در حالی بود که پایین‌ترین نرخ سرمایه‌گذاری خارجی در همان دوره به ثبت رسید.
از نتایج این رویکرد، تعطیلی چند هزار کارخانه به همراه توقف چرخ سانتریفیوژها بود که باز هم کاسبان فریب برجامی ساکت بودند. در واقع حکایت این جماعت، حکایت همان ضرب المثل است که می‌گوید «خود می‌کشند و خود تعزیه می‌دارند»!
همچنین باید به ایشان یادآوری کرد که در دولت شهید رئیسی هزاران کارخانه به چرخه تولید بازگشت، رشد اقتصادی احیا شد، نرخ تورم در مقایسه با سه سال پایانی دولت روحانی کاهشی شد، و فقط در سال گذشته، 1100 پروژه عمرانی به ارزش بیش از 500 هزار میلیارد تومان به بهره‌برداری رسید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1281190/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله به اورژانس با نارنجک در اسلامشهر

مسرور: اکثر مناطق آزاد همچنان خدمات‌محور باقی مانده‌اند

ارزیابی کرملین از گفت‌و‌گوی پوتین و ترامپ

شرکت ملی نفت درباره یک ادعا توضیح داد

آتش بس شکننده میان اسرائیل و مقاومت عراق/ احتمال درگیری محدود یا گسترش بحران؟

افزایش هشدار‌دهنده قربانیان چهار‌شنبه سوری

غرب درباره ایران دنبال چیست؟

بالگرد نظامی روسیه در لنینگراد سقوط کرد

درخواست انگلیس برای برقراری آتش‌بس در غزه

آسیب دیدن آمبولانس‌ها در 2 شهر با اصابت مواد منفجره

مصرف بنزین در آستانه تعطیلات نوروزی چقدر شد؟

مصرف بنزین به 144 میلیون لیتر در روز رسید

10 کتاب از نشر لوح فکر که باید در تعطیلات بخوانید

مستمری بازنشستگان و حقوق کارکنان دولت پرداخت شد

شلیک موشک از یمن به اسرائیل

تصادف مرگبار در دزفول+ تعداد جانباختگان

قالیباف بخش دوم قانون بودجه سال 1404 را ابلاغ کرد

برگزاری کمیته هماهنگی کریدورهای ترانزیتی منطقه اکو ونماینده سازمان ملل

هم‌افزایی دولت و خیران گامی مؤثر در تحقق عدالت اجتماعی دارد

سردار دورسون: ایران مرا شگفت زده کرد

بازنگری در تحریم‌های آمریکا کلید خورد

این جاده شمالی یک‌طرفه شد

انفجار نارنجک در دست مرد تهرانی

السودانی در بزنگاه/ اختلاف میان نخبگان سیاسی عراق

علل افزایش قیمت در بازار‌های ارز و طلا

64 مصدوم و یک کشته شدن در حوادث چهارشنبه سوری از اول اسفند در تهران

سکه و دلار دوباره رکورد زدند! چه عواملی در افزایش قیمت‌ها نقش دارند؟

وقوع حریق در 20 هکتار از جنگل‌های گیلان

خداحافظی تلخ بورس با سال 1403

پدیده جدید رمزارزها از بیت کوین جلو زد

کشف سوخت قاچاق در این استان رکورد شکست

تکالیف بانک‌ها برای پرداخت وام ازدواج 1404 ابلاغ شد+ جزئیات

چرا تلاش بورس نتیجه نداشت؟

پرداخت صد درصد مستمری بازنشستگان و حقوق کارکنان دولت

ابلاغ مصوبه واگذاری 7 شرکت دولتی بابت تادیه بدهی دولت به تأمین اجتماعی

غرق شدن ناو زاگرس در دریای سرخ تکذیب شد

یک اسیر اسرائیلی در بمباران غزه کشته شد

رئیس مجلس بخش دوم قانون بودجه را ابلاغ کرد

توضیحات سازمان هواپیمایی کشوری درباره نظارت بر سفرهای نوروز 1404

تجارت مردمی؛ کلید حل مشکلات اقتصادی

برگزاری کمیته هماهنگی کریدورهای ترانزیتی منطقه میان اکو و نماینده سازمان ملل

بنگاه‌های کوچک و متوسط؛ کلید توسعه اقتصادی ایران در آینده

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز سه‌شنبه 28 اسفند 1403/ کاهش قیمت دلار+‌ جدول

انتقاد ایران از رویکرد برخی کشور‌های غربی در سازمان ملل

بررسی ملی شدن صنعت نفت در گفت‌وگو با «فیاض زاهد»

توصیه مهم سازمان هواپیمایی کشوری به مسافران

تیراندازی مراسم عروسی را عزا کرد

بیانیه کاخ سفید درباره گفت‌و‌گوی تلفنی ترامپ و پوتین

روایت آماری از رشد 11 ماهه نقدینگی در 14 سال/ تورم بیشتر در راه است؟ + نمودار

معاون سازمان ملی هوش مصنوعی: از نیروهایمان فقط 15 نفر مانده‌اند که آنها هم کار خاصی نمی‌کنند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی