دولت جدید سوریه برای توسعه میادین نفت و گاز از جمهوری آذربایجان و ترکیه کمک میخواهد
سیگنال مثبت الشرع به تلآویو
اقتصاد جهان
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیایاقتصاد : رؤسایجمهور سوریه و جمهوری آذربایجان در اولین دیدار خود در ترکیه در آخر هفته گذشته، درباره چگونگی ایفای نقش باکو در احیای بخش نفت و گاز سوریه گفتوگو کردند. احمد الشرع، رئیسجمهور سوریه در حاشیه «مجمع دیپلماسی آنتالیا» با الهام علیاف، همتای آذربایجانی خود دیدار کرد و در آنجا درباره چگونگی پیشرفت پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه گفتوگو کردند.
«راغب سویلو» در گزارشی برای «میدل ایستآی» نوشت، یک منبع آگاه به این مذاکرات به «میدل ایستآی» گفت که دولت سوریه علاقهمند است شرکت نفت دولتی جمهوری آذربایجان، سوکار را برای کمک به توسعه میادین نفت و گاز در شمال شرقی سوریه (منطقهای که عمدتا تحت کنترل گروه مسلح نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) است که تحت حمایت آمریکا هستند) ترغیب کند. اوایل این ماه، جمهوری آذربایجان، متحد نزدیک اسرائیل، پس از آنکه ارتش اسرائیل بهدلیل نگرانی از تصرف سه پایگاه نظامی در سوریه توسط نیروهای ترکیه، به آنها حمله کرد، میزبان جلساتی برای کاهش تنش بین مقامات ترکیه و اسرائیل بود (دنیایاقتصاد در گزارش «دوستی پنهان، رقابت آشکار» که در 21فروردینماه1404 منتشر شد به این مساله پرداخته بود).
یک منبع دیگر آشنا با تفکر دولت سوریه گفت: «سوریه میخواهد در برابر بازیگران منطقهای موازنه برقرار کند. مشارکت ترکیه و جمهوری آذربایجان در بهرهبرداری از میادین نفت و گاز، حس اطمینانی درباره اسرائیل ایجاد میکند.» در ماه ژانویه، الچین عبادوف، مدیرعامل سوکار ترکیه آمادگی این شرکت را برای مشارکت در بخش انرژی سوریه ابراز کرد. وی گفت: «اگر به سوکار ترکیه نقشی همسو با منافع استراتژیک مشترک کشورهای ما - جمهوری آذربایجان و ترکیه - واگذار شود و تقاضایی برای این انرژی وجود داشته باشد، وظیفه ماست که آن را انجام دهیم.»
در ماه مارس، مظلوم عبدی، رهبر نیروهای دموکراتیک سوریه و الشرع، توافقنامه اتحادی را امضا کردند که عملا کنترل میادین انرژی را به دولت دمشق واگذار میکرد. با این حال، دولت الشرع هنوز این مکانها را بهصورت فیزیکی در اختیار نگرفته است. یک مقام منطقهای آگاه از توافق نیروهای دموکراتیک سوریه و دمشق گفت که بر این اساس، دمشق قصد دارد درآمد حاصل از این میادین را تقسیم کند؛ بهطوریکه 70درصد آن به دولت مرکزی اختصاص یابد و 30درصد برای نیازهای محلی محفوظ بماند. یک مقام ترکیهای خاطرنشان کرد که اگر جمهوری آذربایجان و سوریه روابط کاری نزدیکتری برقرار کنند، میتواند به دمشق کمک کند تا نگرانیهای اسرائیل درباره دولت انتقالی جدید را که مقامات اسرائیلی آن را «تروریست» توصیف کردهاند، کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری سوری «عنب بلدی»، سوریه در حال حاضر 110هزار بشکه نفت در روز تولید میکند که نسبت به 385هزار بشکه در روز تولیدشده در سال 2010 قبل از شروع جنگ داخلی، کاهش شدیدی را نشان میدهد. از این میزان، 100هزار بشکه از میادین تحت کنترل نیروهای دموکراتیک سوریه حاصل میشود، درحالیکه 10هزار بشکه توسط دولت جدید سوریه تولید میشود. اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده (EIA) در سال2015 تخمین زد که سوریه 2.5میلیارد بشکه ذخایر نفت اثباتشده دارد. عنب بلدی گزارش میدهد که این کشور روزانه 9.1میلیون متر مکعب گاز طبیعی تولید میکند که نسبت به 30میلیون مترمکعب در روز در سال2010 کاهش یافته است.
دولت جدید در حال حاضر 8میلیون مترمکعب تولید میکند؛ درحالیکه نیروهای دموکراتیک سوریه 1.1میلیون متر مکعب را کنترل میکنند. در سال2015، اداره اطلاعات انرژی آمریکا ذخایر گاز سوریه را 240میلیارد متر مکعب، شامل گاز مرطوب و خشک، تخمین زد. پس از سقوط دولت اسد در ماه دسامبر، اکثر شرکتهای انرژی جهانی از سوریه خارج شدند. با این حال، اوایل امسال، اتحادیه اروپا و بریتانیا برخی از تحریمهای بخش انرژی، از جمله تحریمهایی که چندین بانک و شرکت نفتی دولتی را تحت تاثیر قرار میداد، لغو کردند. ایالات متحده همچنین با صدور مجوز عمومی شماره24 (GL24)، که امکان معامله با نهادهای حکومتی سوریه تحت حاکمیت جدید آنها را فراهم میکند، محدودیتها را کاهش داد. همچنین فروش، عرضه، ذخیرهسازی یا اهدای انرژی -از جمله نفت، فرآوردههای نفتی، گاز طبیعی و برق- در داخل سوریه را مجاز میداند.
این مجوز 6ماه اعتبار دارد و قرار است در 8ژوئن منقضی شود و امکان تمدید آن بسته به شرایط موجود وجود دارد. وال استریت ژورنال روز جمعه گزارش داد که واشنگتن شرایط خود را برای کاهش بیشتر تحریمها سختتر کرده و از دولت الشرع خواسته است تا برخی از گروههای مسلح را سرکوب و احزاب سیاسی فلسطینی را از کشور اخراج کند. تحریمها پیش از این 11شرکت بینالمللی - که مسوول 49.6درصد از کل تولید نفتخام سوریه در سال2010 بودند - را مجبور به ترک فعالیت در این کشور کرده بود.
-
يکشنبه ۳۱ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۰:۰۵:۲۱
-
۱۲ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1296495/