بازار آریا

آخرين مطالب

سفر پزشکیان به باکو و منافع اقتصادی ایران اقتصاد ایران

سفر پزشکیان به باکو و منافع اقتصادی ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: سفر رئیس جمهور ایران به آذربایجان می تواند ابتکار عمل را به منظور بهبود وضعیت اقتصادی بر عهده بگیرد.
در آستانه سفر رئیس‌جمهور به جمهوری آذربایجان، مهدی محمد منتصر، کارشناس مسائل بین الملل، معتقد است که این سفر می‌تواند نقطه عطفی در روابط تهران و باکو باشد، به‌ویژه در شرایطی که منطقه قفقاز جنوبی در نتیجه تحولات پس از جنگ دوم قره‌باغ، به آوردگاه رقابت میان قدرت‌های بین‌المللی و منطقه‌ای تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
محمد منتصر با اشاره به نزدیکی فزاینده باکو به رژیم صهیونیستی و ترکیه، تصریح کرد که ایران تاکنون اغلب به ابزارهای بازدارنده سخت همچون تهدید نظامی اتکا کرده، اما این ابزار با استفاده بیش از حد، کارایی خود را از دست می‌دهد.
وی تأکید کرد که جمهوری اسلامی باید از موضعی فعال‌تر وارد میدان شود و با تکیه بر ایجاد منافع اقتصادی و زیرساختی مشترک با ایران برای حکام آذربایجان، مسیرهای جدیدی برای مدیریت تحولات منطقه باز کند.
به گفته او، یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌هایی که می‌تواند در این سفر مطرح شود، واردات نفت از جمهوری آذربایجان برای پالایشگاه تبریز است.
وی توضیح داد که باکو حدود 90 درصد از درآمد صادراتی خود را از محل فروش نفت و گاز تأمین می‌کند و در این میان، ایران می‌تواند با واردات روزانه حدود 110 هزار بشکه نفت برای تأمین خوراک پالایشگاه تبریز که اکنون با هزینه گزاف از جنوب کشور تا تبریز پماژ می‌شود، هم صرفه‌جویی ارزی داشته باشد و هم خود را به یکی از مشتریان اصلی نفت این کشور تبدیل کند.
محمد منتصر افزود: این سازوکار نه‌تنها اقتصادی است، بلکه جنبه ژئوپلیتیکی دارد، چرا که پیوند دادن اقتصاد آذربایجان به ظرفیت‌های ایران می‌تواند اثرگذاری ایران را در سیاست‌های آذربایجان افزایش داده و بازیگران متخاصمی چون رژیم صهیونیستی را تا حدودی محدودتر کند. این کار همچنین هزینه ایجاد تنش با ایران را افزایش داده و منافع ثبات روابط را برای باکو افزایش می‌دهد. او یادآور شد که فروش نفت و گاز رگ حیاتی حکام آذربایجان است و تل‌آویو تنها با خرید روزانه 90 هزار بشکه نفت توانسته جایگاه خود را در مناسبات باکو تحکیم ببخشد؛ ایران هم باید از این راهکار استفاده کند.
او اضافه کرد: با بررسی‌های انجام شده روشن شد که پالایشگاه تبریز نیاز به آپگرید شدن برای افزایش بازدهی دارد. این آپگرید در صورتی که بخواهد مطابق نفت ایران انجام شود 1.7 میلیارد دلار هزینه دارد اما آپگرید مطابق نفت خام آذری تنها با 500 میلیون دلار قابل انجام است.
در ادامه، این کارشناس بین الملل به موضوع کریدور شمال–جنوب پرداخت و گفت: اگرچه سال‌هاست که پروژه رشت–آستارا به‌عنوان حلقه مفقوده این کریدور متوقف مانده، اما ایران می‌تواند با احداث کریدور ریلی ارس، با اتصال ریلی به خاک جمهوری آذربایجان، این طرح راهبردی را به سرانجام برساند.
به گفته او، اگر خط ریلی باکو از آقبند به اردوباد در نخجوان، از طریق خاک ایران برقرار شود، آذربایجان دیگر نیاز واقعی به اجرای کریدور زنگه‌زور نخواهد داشت؛ کریدوری که با حمایت ترکیه پیگیری می‌شود و تهدیدی برای منافع راهبردی ایران است. با تکمیل پروژه ارس، جمهوری آذربایجان برای ارتباطات سرزمینی خود به ایران متکی خواهد شد که این نیز به نوبه خود بر نوع سیاست‌ورزی باکو نسبت به ما تأثیر خواهد داشت.
وی تصریح کرد که این اتصال می‌تواند ایران را وارد مسیر ترانزیتی ترانس‌کاسپین نیز بکند و جایگاه کشور را در تحولات اقتصادی آسیای مرکزی و قفقاز ارتقا دهد.
محمد منتصر سپس با اشاره به ظرفیت بلااستفاده مسیر ریلی جلفا–نخجوان گفت: این مسیر، که به شبکه ریلی ارمنستان و سپس گرجستان و روسیه متصل می‌شود، در حال حاضر تنها به دلیل اختلافات سیاسی باکو و ایروان مسدود مانده است.
او تأکید کرد که ایران می‌تواند از روابط خود با دو طرف استفاده کند و با توافقات دوجانبه، این مسیر را به‌سوی گرجستان و روسیه به روی خود باز کند؛ امری که بدون نیاز به سرمایه‌گذاری جدید در زیرساخت و یا حتی نهایی شدن توافق صلح بین ارمنستان و آذربایجان، کریدور شمال–جنوب را فوراً فعال خواهد کرد.
وی در بخش دیگری از گفتگو به نقش ایران در سازوکار منطقه‌ای 3+3 (ایران، ترکیه، روسیه + سه کشور قفقاز جنوبی) اشاره کرد و گفت: تهران می‌تواند از این بستر برای ایفای نقشی فعال در روند صلح استفاده کند.
محمد منتصر افزود که اگر ایران در این سازوکار منفعل بماند، این خطر وجود دارد که روسیه و ترکیه توافقاتی دوجانبه را پیش ببرند که در آن جایی برای منافع ایران نباشد. اتفاقی که در روند آستانه برای ایران رقم خورد و سال‌ها بعد در ماجرای سقوط سوریه نتیجه تلخ آن را چشیدیم.
او همچنین موضوع تعیین سفیر ایران در باکو را یکی از مواردی دانست که باید در این سفر تعیین تکلیف شود. وی خاطرنشان کرد که پس از گذشت بیش از 10 ماه، هنوز جایگاه سفیر ایران در آذربایجان خالی مانده و برخی گزارش‌ها از عدم موافقت باکو با گزینه‌های پیشنهادی تهران حکایت دارد.
به گفته او، چنین اتفاقی در روابط کشور بزرگی چون جمهوری اسلامی ایران و کشوری در سطح آذربایجان اصلاً مرسوم نیست و شاید بهتر بود اصل سفر دکتر پزشکیان به باکو مشروط به پذیرش سفیر ما از سوی این دولت همسایه می‌شد. حل مقتدرانه این مسئله در سفر پیش رو می‌تواند آسیبی که وجهه دیپلماتیک ایران از این رویداد دیده است را تا حدودی ترمیم کند.
در پایان، محمد منتصر با اشاره به تغییر لحن مقامات آذربایجان در ماه‌های اخیر گفت: باکو اکنون بیش از هر زمان دیگری نیاز به همراهی یا دست‌کم عدم مخالفت ایران با دستورکار آذربایجان در روند صلح با ارمنستان دارد.
وی تأکید کرد که این وضعیت، یک فرصت محدود است و اگر ایران بتواند با دیپلماسی هوشمندانه و استفاده از ابزارهای قدرت از آن بهره ببرد، منافع راهبردی خود در منطقه را برای سال‌ها تثبیت خواهد کرد.
منبع: مهر

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1295830/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خلأ حکمرانی هوشمند در «راه و شهرسازی»

وحشت صهیونیستها از فراخوان روز جهانی خشم علیه اسرائیل

تلاش برخی از گروههای ذینفع خاص برای دستکاری روند دیپلماسی/ایران اصلا قصد ندارد در ملأ عام مذاکره کند

آژیر خطر در شهرک صهیونیست‌نشین در کرانه باختری

دیپلماسی در رم، دلار در تهران

دومین گاف آقای وزیر

رفت‌وبرگشت جنجالی «کوچه»

کارتال چگونه «برانکو» می‌شود؟

رشد بازی‌های ایرانی با آزادی گوگل‌پلی

بررسی وضعیت بورس پس از رشد پرحجم اخیر

رشد بورس تنها آغاز ماجراست

پرواز شاخص در قله تاریخی

اعمال تعرفه 100درصدی واردات برقی‌‌‌ها متوقف شد

تدوین و اجرای نقشه راه توسعه شهری متوازن و مردم‏‏‌محور

تظاهرات گسترده علیه نتانیاهو در تل‌آویو

معمای ولادیمیر

10 اقتصاد بزرگ جهان در سال 2025

خاندوزی درست می‌گفت یا نیلی؟

در اهمیت نفع شخصی

«ترمز اجاره» خالی کرد

چرا شرایط برای توافق مساعد است؟

صادرات زیر تیغ ارزی

مواجهه 30 استان با فرونشست زمین

عصر تازه رویارویی‌ها؛ سرزمین‌های گمنام به میدان زورآزمایی قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌شوند؟

عملیات ضربتی پلیس برای بازداشت دو شرور سابقه‌دار تهران

خط‌ونشان وزیر اسرائیلی برای نتانیاهو

درخواست سفیر جدید آمریکا در سرزمین‌های اشغالی از حماس

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازار‌های منطقه امکان‌پذیر است

رکورد تولید ماهانه شرکت آهن و فولاد ارفع شکسته شد

تامین و توزیع گندم و آرد 86‌هزار نانوایی

بازیافت؛ کلید اقتصاد پایدار

رشد 80 درصدی فروش صادراتی صبا فولاد خلیج فارس

رشد 78 درصدی ارزش سهام «غپینو» در 1403

نئولیبرالیسم ایرانی!

از خیال تا واقعیت

زیرساخت مناسب هنوز فراهم نیست

صندلی «باب‌همایون» به چه کسی می‌رسد؟

سفر به «تابلوی نقاشی»

نبض سهام عدالت در دستان مذاکرات

شریک‏‌یابی خودرو در عصر پساتحریم

نقش مرکز مبادله در سیاست‌‏های ارزی

سرعت عمل در مذاکرات بسیار مهم است

110 کشور منتظر «ایران‌اکسپو»

حباب‌شکنی در بازار طلا

بازسازی بورس در 8 روز

تیم اقتصادی بدون کاپیتان

اندیشه‌های اقتصادی پاپ

همه فرصت‌های طلای سیاه

حضور سفیر جدید آمریکا در فلسطین اشغالی

هرم ابرقدرت‌ها در حال تغییر است؟/ فصل تازه رقابت‌ها

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی