بازار آریا

آخرين مطالب

ابلاغ احکام قانون بودجه به گمرک؛ از کاهش تعرفه خودروهای پاک خبری نیست

دور باطل تعرفه خودرو؟ اقتصاد ایران

دور باطل تعرفه خودرو؟
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : احکام گمرکی قانون بودجه سال 1404 در شرایطی ابلاغ شدندکه در این ابلاغیه خبری از کاهش حقوق ورودی خودروها از جمله هیبریدی‌ها و برقی‌ها نیست. این در حالی است که پیش‌تر دولت حقوق ورودی این محصولات را به 16 و 4درصد کاهش داده بود. تصمیمات متناقض در تعرفه وارداتی نمادی آشکار از نبود انسجام در سیاستگذاری برای بازار خودرو است.
روز گذشته برخی احکام قانون بودجه سال 1404 به گمرک ابلاغ شد اما در این ابلاغیه خبری از کاهش حقوق ورودی خودروها از جمله هیبریدها و برقی‌ها نبود.
در احکام قانون بودجه سال‌جاری حقوق ورودی جهت واردات خودرو از محل ارز تخصیصی 100‌درصد تعیین شده و ایرانیان خارج از کشور دارای کارت اقامت نیز با 100‌درصد حقوق ورودی می‌توانند نسبت به واردات خودرو اقدام کنند. در این ابلاغیه حقوق ورودی تمامی خودروها اعم از هیبرید و برقی، بنزین‌سوز و کارکرده تماما 100‌درصد تعیین شده است. این در حالی است که هفته گذشته دولت اعلام کرد حقوق ورودی خودروهای هیبرید 16‌درصد و برقی‌ها نیز به 4‌درصد بازگشته است. حتی معاون اول رئیس جمهور تلویحا وعده کاهش تعرفه خودروهای بنزین‌سوز را در آن جلسه داد. حالا اما احکام قانون بودجه که به گمرک ابلاغ شده، حکایت از آن دارد که حتی حقوق ورود برقی‌ها و هیبریدها نیز اعمال نشده است.
در این بین آنچه با دیدن این احکام به چشم می‌آید آشفتگی و سردرگمی در تعیین حقوق ورودی خودرو است. به تعبیری تصمیم‌‌‌های متناقض درباره تعرفه واردات خودروها به‌خصوص هیبریدی و برقی، نمادی آشکار از سردرگمی و نبود انسجام در سیاستگذاری اقتصادی و تجاری کشور است. این تصمیم‌‌‌ها به‌‌‌جای آنکه در راستای منافع عمومی و توسعه فناوری‌‌‌های پاک باشد، به نفع گروه‌‌‌هایی است که از قضا قدرت تغییر معادلات تعرفه‌ای را نیز دارند. در این بین اما به نظر می‌رسد که مصرف‌کنندگان در هیچ کجای تصمیمات وارداتی جای ندارند و نمی‌توان انتظار داشت که مردم از سیاست‌‌‌های وارداتی سود ببرند.
واضح است که این‌گونه سیاستگذاری‌ها در واردات، تبعات زیادی را به مصرف‌کنندگان تحمیل و کام ذی‌نفعان انحصار و دلالان را شیرین می‌کند و دستاوردی نیز ندارد. با این حال اصرار بر رشد حقوق ورودی خودرو جای تعجب دارد.
اما آشفتگی و سردرگمی در تصمیمات مربوط به تعرفه و حقوق ورودی خودرو را می‌توان به طور آشکار در خودروهای هیبرید و برقی ملاحظه کرد. به‌طوری که در روزهایی که دغدغه آلودگی هوا، مصرف بالای سوخت و نارضایتی عمومی از کیفیت و قیمت خودروهای داخلی به اوج رسیده، تصمیم‌گیری درباره تعرفه واردات خودروهای کم‌‌‌مصرف و پاک به نظر می‌رسید که باید شفاف و با نگاهی راهبردی انجام می‌شد. اما تازه‌‌‌ترین اتفاقات در حوزه تعرفه‌‌‌های واردات خودروهای هیبریدی و برقی، نه‌‌‌تنها چنین چشم‌‌‌اندازی را نشان نمی‌‌‌دهد، بلکه از سردرگمی آشکار دولت و تضاد در تصمیم‌گیری‌‌‌ها حکایت دارد؛ تضادی که در نهایت، منافع مردم را قربانی منافع گروه‌‌‌های ذی‌‌‌نفوذ می‌کند.
بازگشت تعرفه هیبریدها و برقی‌ها‌؟
حدود یک ماه پیش، اعلام شد که طبق تصمیم دولت و در راستای سیاست‌‌‌های محیط‌‌‌زیستی و بهینه‌‌‌سازی مصرف انرژی، تعرفه واردات خودروهای هیبریدی از 100‌درصد به 16‌درصد و خودروهای تمام‌‌‌برقی به 4‌درصد کاهش می‌‌‌یابد. این خبر با واکنش مثبت گسترده‌‌‌ای از سوی کارشناسان، واردکنندگان و حتی مصرف‌کنندگان همراه شد؛ چرا که پس از سال‌ها، نوید یک تصمیم منطقی و آینده‌‌‌نگر را می‌‌‌داد.
اما طولی نکشید که گمرک جمهوری اسلامی در ابلاغیه‌‌‌ای رسمی اعلام کرد: مطابق احکام قانون بودجه سال 1404، تعرفه واردات خودروهای هیبرید و برقی همچنان 100‌درصد باقی مانده است و بخشنامه اجرایی نیز بر همین اساس به مبادی ورودی کشور ابلاغ شده است.
همان‌طور که عنوان شد این تناقض عجیب نشان می‌دهد که در سطوح مختلف، عدم‌‌‌هماهنگی ساختاری در تصمیم‌‌‌سازی وجود دارد. سیاستگذار صنعت و تجارت کشور، تعرفه‌‌‌ای را پیشنهاد می‌کند که در تضاد با مفاد مصوب قانون بودجه 1404 است. در حالی که قانون بودجه مصوبات بالادستی دارد و تا اصلاح نشود، هر تصمیم جدیدی باید در قالب آن تعریف شود. این وضعیت، نه‌‌‌تنها مردم را دچار ابهام و بی‌‌‌اعتمادی می‌کند، بلکه برای واردکنندگان نیز یک علامت هشدار است؛ چرا که در چنین فضای نامطمئنی، سرمایه‌گذاری بلندمدت قابل‌انجام نیست و هر اقدامی می‌تواند در مرحله اجرا متوقف یا با ریسک بالا همراه شود.
حالا سوالی که مطرح می‌شود این است که چرا با وجود ادعای حمایت از محیط‌زیست و خودروهای کم‌‌‌مصرف، تعرفه خودروهای هیبرید و برقی بار اول 100‌درصد شد و بعد روند کاهشی داشت اما در ادامه بازهم گمرک اعلام کرده که 100‌درصد باقی مانده است‌؟
پاسخ ساده است؛ این سیاست‌‌‌ها نه به نفع مصرف‌کننده، بلکه به نفع گروه‌‌‌هایی تدوین می‌شود که منافعشان در تداوم انحصار بازار خودرو و جلوگیری از رقابت است. واردات خودروهای هیبریدی و برقی با تعرفه 16 و 4 درصد، مستقیما بازار انحصاری خودروهای بنزینی تولید داخل را تهدید می‌کند. همین تهدید، باعث شده تا ذی‌نفعان تلاش کنند واردات خودروهای رقابتی را محدود یا پرهزینه نگه دارند.
با تعرفه 100 درصد، قیمت تمام‌‌‌شده یک خودروی هیبریدی که در کشورهای همسایه حدود 25‌هزار دلار قیمت دارد، در ایران به بیش از 2 میلیارد تومان می‌‌‌رسد؛ عددی که آن را از دسترس اقشار متوسط دور نگه می‌دارد و بازار مصرف را محدود می‌کند. این در حالی است که همین خودروها می‌توانند با مصرف کمتر، آلودگی کمتر و هزینه تعمیر و نگهداری پایین‌‌‌تر، گزینه‌‌‌ای مناسب برای جایگزینی خودروهای فرسوده باشند.
شناسایی اهداف دولت از تعرفه بالا
آنچه مشخص است دولت در یک دوگانگی آشکار میان حمایت از تولید داخل و پاسخ به نیاز بازار گرفتار شده است. خودروسازان داخلی، از سیاست تعرفه بالا برای واردات خودروهای بنزینی دفاع می‌کنند چرا که ورود خودروهای با‌کیفیت و قیمت مناسب می‌تواند بازار آنها را تهدید کند.
از سوی دیگر، مصرف‌کنندگان و کارشناسان اقتصادی بر این باورند که واردات خودرو می‌تواند به افزایش رقابت، بهبود کیفیت تولید داخلی و کاهش قیمت‌ها منجر شود. موضوعی که در سال گذشته به عینه تجربه شد. در چنین شرایطی، دولت هنوز نتوانسته است راهکاری متعادل و پایدار ارائه دهد. یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های دولت فشار بر منابع ارزی و ساماندهی ارز است. واردات خودروهای بنزینی در تیراژ بالا نیازمند منابع ارزی قابل‌توجهی‌‌‌ است، در حالی که دولت به‌‌‌دنبال کنترل بازار ارز و مهار تورم ناشی از افزایش نرخ دلار است. از سوی دیگر تغییر مکرر آیین‌‌‌نامه‌‌‌ها و ضوابط فنی برای واردات خودرو، یکی دیگر از عوامل سردرگمی در این حوزه است. از لزوم خدمات پس از فروش گرفته تا سطح آلایندگی و مشخصات فنی، همه‌‌‌چیز به شکلی ناپایدار تعریف شده و به دفعات مورد بازنگری قرار گرفته است. همین موضوع، بسیاری از فعالان بخش خصوصی را نسبت به آینده این بازار دلسرد کرده است.
در این زمینه یک کارشناس خودرو عنوان می‌کند که «دولت هنوز نتوانسته اولویت‌‌‌های سیاستی خود را به‌‌‌طور شفاف مشخص کند. اگر هدف کاهش قیمت و ارتقای کیفیت است، باید تعرفه واردات منطقی شود. اما اگر هدف صرفا حمایت از تولید داخلی بدون توجه به رقابت باشد، این مسیر به نفع مصرف‌کننده نخواهد بود.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1295167/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خوردن این میوه سال‌ها به زندگی شما اضافه می‌کند

مهمترین وعده غذایی روز؛ صبحانه یا ناهار؟

چرا برخی ترکیب‌های غذایی ناسازگارند؟

فواید آنتی‌اکسیدان‌ها برای محافظت از سرطان

این چای را برای هیدراته نگه داشتن پوست میل کنید

تفاوت تمرینات هوازی و بی‌هوازی در کاهش وزن

پیش از مصرف قرص‌های لاغری این مطلب را بخوانید

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

آیا سرکه سیب برای کاهش وزن موثر است؟

تصادف تریلر با سواری در جاده نیشابور/ 3 نفر کشته شدند

بازگشت الهامی به نساجی

کمبود کدام ویتامین‌ها کم‌خوابی می‌آورد؟

شب بدشانسی برای النصر/ شانس قهرمانی این تیم کم شد!

طرح‌های حفاظتی و مرمتی جدید در تخت جمشید

آمار بالای مرگ با موتور در تهران / موتورسوارها مراقب باشند!

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

معمای ولادیمیر

یک اختتامیه صنعتی کم‌رمق

اکران «تولید ملی» درایران‏‏‏‏‌اکسپو

بازگشت بورس به مدار رونق

هراس کی‌یف از معاملات پشت پرده

اسد همه‌چیز را می‌دانست

توضیحات سازمان تامین اجتماعی درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

تیم‌های برتر مسابقات رباتیک و هوش مصنوعی معرفی شدند

این تالابها به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شوند!

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی