بازار آریا

آخرين مطالب

پتروشیمی‌های نیمه‌تمام؛ کمبود منابع آبی و مشکلات اقتصادی در مسیر تکمیل اقتصاد ایران

پتروشیمی‌های نیمه‌تمام؛ کمبود منابع آبی و مشکلات اقتصادی در مسیر تکمیل
  بزرگنمايي:

بازار آریا - برنا - گروه اقتصادی؛ صنعت پتروشیمی ایران با بیش از 10 طرح نیمه‌تمام، در حالی که ظرفیت بالای اشتغال‌زایی و ارزآوری دارد، با مشکلاتی همچون کمبود منابع آبی و فقدان صرفه اقتصادی مواجه است.
پتروشیمی از صنایعی است که در زنجیره صنعت نفت بیشترین تأثیر را در بحث تکمیل زنجیره ارزش و ارزآوری دارد؛ تکمیل زنجیره ارزش، تأمین نیاز بازار داخل برای تولید محصول نهایی و حداکثر استفاده از منابع هیدروکربوری برای تولید محصولات باارزش‌تر از هدف‌گذاری‌های انجام‌شده در داخل است.
حدود 70 درصد محصولاتی که در صنعت پتروشیمی تولید می‌شود، در بازار داخل جذب نمی‌شود بلکه با هدف تأمین ارز مورد نیاز کشور صادر می‌شود، به همین دلیل و با توجه به برخورداری ایران از منابع غنی نفت و گاز و ارزش افزوده بالای سرمایه گذاری در صنعت پتروشیمی عده‌ای در دهه‌های اخیر بر آن شدند تا مجوز تاسیس واحدهای پتروشیمی دریافت کنند.
این طرح‌ها که گاه به توصیه دیگران، گاه با اهرم فشار سیاسی نمایندگان و افراد صاحب نفوذ و حتی ذوق زدگی برای رسیدن به درآمدهای ارزی بود، در میانه راه به حال خود رها شد، رویه‌ای که سبب شد طرح‌های متعددی بدون حصول نتیجه بر زمین بمانند؛ طرح‌هایی که فقط مجوز گرفته‌اند تا با استفاده از آن زمین یا تسهیلات بانکی بگیرند و کار را رها کنند.
حبس سرمایه‌های ملی در طرح‌هایی بدون صرفه اقتصادی
واقعیت این است که صنعت پتروشیمی ذخیره ارزش و اشتغال زایی بالایی دارد و همین امر در سال های گذشته سبب شکل گیری پتروشیمی های کاغذی شده است که با توصیه برخی مقام های ملی و یا محلی مجوز گرفته اند اما به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی در آن منطقه، در نظر نگرفتن مسایل زیست محیطی مانند تامین آب و یا توپولوژی محلی که قرار بوده در آنجا تاسیس شوند، اکنون بلاتکلیف مانده و بخش اعظمی از سرمایه‌های ملی را محبوس خود کرده‌اند.
در دو دهه گذشته برخی طرح های پتروشیمی‌ با وعده اشتغال هزاران نفر از جوانان، رفع بیکاری و رونق اقتصادی کلنگ زنی شدند، اما در عمل به دلیل نبود منابع آبی، مشکلات زیست محیطی، نداشتن صرفه و فقدان توجیه اقتصادی به صورت بلاتکلیف رها شده اند و سرمایه گذار آنها به بهانه های مختلف، فقط زمین های با ارزش این پروژه ها را حفظ کرده اند و یا از تسهیلات دریافتی برای کار دیگری بهره برده و سایه سنگین طرح پتروشیمی نیمه تمام بر اقتصاد کشور تحمیل شده اند.
تداوم بلاتکلیفی این طرح های بی سرانجام می تواند هزینه‌های سنگینی بر اقتصاد کشور تحمیل کرده ضمن آنکه فرصت را از دیگرانی که واقعا توانایی انجام کار را داشته و طرح هایی با امکان سنجی های صحیح دارند بر زمین بمانند.
پتروشیمی‌های بر زمین مانده کدامند؟
بیش از 10 مجتمع پتروشیمی در سال‌های اخیر کلنگ زنی شده‌اند، اما به دلیل ملاحظات مختلف، همچنان بلاتکلیف و نیمه کاره مانده‌اند که در ادامه نگاهی به وضعیت شماری از این طرح‌ها می‌اندازیم:
پتروشیمی گلستان، پلی اتیلن دهدشت، پتروشیمی بروجن، پتروشیمی زنجان، پتروشیمی فیروز آباد، ممسنی، داراب، جهرم و استهبان از جمله این طرح های بلاتکلیف هستند.
پتروشیمی دهدشت (پلی اتیلن دهدشت) در سال 1388 کلنگ زنی شد، اما پس از گذشت حدود 12 سال در حال حاضر میزان پیشرفت آن به حدود 17.9 درصد رسیده است.
پتروشیمی دنا که در شهرستان دهدشت و دشت کلاچو واقع شده، پس از گذشت 11 سال حدود 68 درصد پیشرفت کرده است.
طرح اوره آمونیاک زنجان نیز که در سال 1386 کلنگ زنی شده، همچنان در مرحله ساخت قرار دارد. با وجود اینکه 14 سال از آغاز ساخت این مجتمع می‌گذرد، زمان راه اندازی آن، همچنان نامشخص است.
طرح ابن سینا اندیمشک که با لیسانس شرکت ELIT چین برای تولید محصول EO در حال اجراست، پس از دو سال به پیشرفت فیزیکی 2 درصدی رسیده است.
پتروشیمی بروجن نیز از طرح هایی است که به علت کمبود منابع آبی، بلاتکلیف مانده است. شهرستان بروجن که خود گرفتار کم آبی است، توان تامین آب مورد نیاز پتروشیمی بروجن را ندارد. با وجود اینکه در سال های گذشته، طرح های مختلفی برای تامین آب این مجتمع از جمله احداث تونل انتقال آب، ارایه شده اما هیچ کدام جنبه عملیاتی نیافته است.
تاخیر چندین ساله در ساخت این پتروشیمی در حالی است که چند ده هکتار از مراتع چرای دام برای ساخت این مجتمع، حصارکشی شده و تکلیف این زمین نیز مشخص نیست.
ورود شرکت ملی صنایع پتروشیمی برای تعیین تکلیف طرح‌ها
اکنون و در سالی که به «سرمایه گذاری برای تولید» نامگذاری شده، در تازه‌ترین اقدام مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از تلاش برای تعیین تکلیف چنین طرح هایی خبر داده است؛ حسن عباس زاده معاون وزیر نفت در این باره گفته است: قانون‌گذار تا پایان شهریور 1404 فرصت داده است که این طرح‌ها تعیین تکلیف شوند.
وی با بیان اینکه این طرح‌ها به سه گروه سبز، قرمز و زرد تقسیم شده‌اند، طرح‌های سبز را طرح‌هایی دانست که پیشرفت قابل توجهی داشته و از همین رو باید آنها را مورد حمایت قرار دهیم تا به بهره‌برداری برسند.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: طرح‌های قرمز به بخشی اطلاق می‌شود که به شکل صوری و به قصد استفاده از منابع کشور مانند زمین و تسهیلات، مجوزی اخذ کرده‌اند و اهتمامی برای سرمایه‌گذاری روی آنها وجود ندارد. حالا اینها دارای چه نوع خوراک گاز یا مایع باشند، به عنوان طرح قرمز برچسب‌گذاری شده‌اند.
معاون وزیر نفت ادامه داد: طرح‌های زرد هم گروهی هستند که از نظر ما مطالعه بیشتری لازم دارند یا باید فعال‌تر شوند که ما آنها را در گروه سبز یا قرمز قرار می‌دهیم.
عباس‌زاده با اشاره به اینکه این طرح‌ها به صورت مستمر و با حضور سرمایه‌گذاران آنها در کمیته بازنگری بررسی شده‌اند، گفت: حدود 110 طرح داریم که نزدیک 48 طرح آنها پیشرفت دارند که حمایت می‌کنیم و توسعه برخی طرح‌ها نیاز به بازنگری دارند.
راه ندادن پتروشیمی‌های کاغذی در انجمن صنایع پتروشیمی
در همین رابطه احمد مهدوی ابهری دبیرکل انجمن صنفی صنایع پتروشیمی گفت: این برخورد در اختیار حاکمیت است و ما هم تنها پتروشیمی هایی را عضو انجمن می کنیم که پیشرفت بالایی دارند و اگر کسی بیاید و بگوید من طرح پتروشیمی دارم اما فعلا کاغذ است را عضو نمی کنیم.
وی ادامه داد: اگر کسی در این شرایط بیاید و فقط کاغذی بگیرید و کاری انجام ندهد و در شهرکی زمینی را گرفته و کاری نکند، این‌ها قوانین و مقررات خود را دارد. باید نه تنها در صنعت پتروشیمی که در سایر صنایع هم برخورد صورت گیرد.
دبیر کل انجمن صنفی صنایع پتروشیمی ایران خاطرنشان کرد: مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و معاون وزیر نفت هم در این زمینه درست گفته اند و ما هم عقیده داریم کسی که وارد این کار می شود یا باید آستین بالا زده و کار را انجام دهد یا مجوز نگیرد.
مهدوی ابهری با تاکید بر اینکه کسی که مجوز می گیرد این فرصت را از کشور، تولید، توسعه و افراد توانمند می گیرد و باید برخورد با آنها صورت گیرد، گفت: کسی که مجوز گرفته اما کاری انجام نداده باید تکلیف اش روشن شود یا باید کار صورت گیرد یا مجوز داده شده باطل شود حتی اگر کسی بگوید که طرحش 10 درصد پیشرفت فیزیکی دارد نیز قابل قبول نیست.
18 طرح پتروشیمی در مسیر بهره‌برداری
به گفته مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی، امسال حدود 18 طرح با مجموع ارزش 5 میلیارد دلار به مرحله‌ بهره‌برداری می‌رسند و حدود 9 میلیون تن با بهره‌برداری از این طرح‌ها ظرفیت تولید ایجاد می‌شود که برخی از محصولات تولیدی این واحدها برای نخستین بار در کشور تولید می‌شود.
عباس زاده از طرح آپادانا خلیج فارس به عنوان یکی از طرح هایی یاد کرد که سال گذشته آماده افتتاح بوده اما از آنجا که خوراک این طرح گاز است، افتتاح آن به امسال موکول شده است.
طرح صدف عسلویه دیگر واحد پتروشیمی است که اجرای آن با کمبود منابع مالی مواجه شد اما این موضوع از طرف هلدینگ خلیج فارس رفع شد و به گفته عباس زاده تا خرداد 1404 آماده بهره‌برداری است.
معاون وزیر نفت همچنین با اعلام اینکه طرح پلی‌پروپیلن ارغوان گستر ایلام نیز برای افتتاح در 1403 برنامه‌ریزی شده بود که در فاز پیش‌راه‌اندازی است، وعده داده است که در سه ماهه نخست 1404 راه‌اندازی می‌شود.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1291423/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا بیماری هموفیلی قابل درمان است؟

آیا سرکه سیب برای کاهش وزن موثر است؟

تصادف تریلر با سواری در جاده نیشابور/ 3 نفر کشته شدند

بازگشت الهامی به نساجی

کمبود کدام ویتامین‌ها کم‌خوابی می‌آورد؟

شب بدشانسی برای النصر/ شانس قهرمانی این تیم کم شد!

طرح‌های حفاظتی و مرمتی جدید در تخت جمشید

آمار بالای مرگ با موتور در تهران / موتورسوارها مراقب باشند!

اولویت ما در غزه آتش‌بس، ورود کمک و خروج نیروهای اسرائیل است

دستور پنتاگون برای خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از سوریه

راهبرد موازنه‌گری دولت‌ها در انتخاب میان چین و آمریکا/ آیا جرقه نبرد جهانی در قاره زرد زده می‌شود؟

واکنش فلسطینی‌های ساکن سوریه به ورود محمود عباس به دمشق

تهدید بی‌سابقه آلمان علیه آمریکا؛ طلا بی طلا!

تعطیلی مدارس این استان به دلیل گردوخاک

نجات زن 36 ساله از دل کوههای صیدون

در نوسان عشق و نفرت

نقاشی‌های سیروس مقدم از «پایتخت 7»

13 مصدوم در آتش‌سوزی یک مجتمع اقامتی در قم

پدافند رمزارزی در یمن

مصرف‌ به جای سرمایه‌گذاری؛ مساله نامربوط به تعرفه‌ها

رشد تجارت جهانی کمتر می‌شود

سامانه مرجع؛ رقیب دولتی پلتفرم‌های فروش اینترنتی دارو

هفته صبر نماگرها

فراخوان محصولات فورد به دلیل نقص فنی

واکنش سازمان توسعه تجارت به حقوق ورودی 100 درصدی خودرو

اژدها در محاصره تعرفه‏‏‏‌ها

اهمیت سرمایه‏‌گذاری غیرمستقیم

چشم بازارها به رم

از خوش‌بینی‌‌‌‌‌‌های مذاکراتی تا شاخص‌‌‌‌‌‌سازی هدفمند

الزام تجهیز پمپ‌‌‌بنزین‌‌‌ها به جایگاه شارژ

توسعه تجدیدپذیرها در تهران در انتظار جذب سرمایه

مزدوران50هزار نفری آمریکا در یمن

سقوط آزاد قیمت خودروها در هفته گذشته/ تارا و دنا صدرنشین ریزش قیمت شدند

سفیر ایران در لبنان نسبت به پروژه خلع سلاح هشدار داد

معمای ولادیمیر

یک اختتامیه صنعتی کم‌رمق

اکران «تولید ملی» درایران‏‏‏‏‌اکسپو

بازگشت بورس به مدار رونق

هراس کی‌یف از معاملات پشت پرده

اسد همه‌چیز را می‌دانست

توضیحات سازمان تامین اجتماعی درباره متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان

تیم‌های برتر مسابقات رباتیک و هوش مصنوعی معرفی شدند

این تالابها به سرنوشت دریاچه ارومیه دچار می‌شوند!

هشدار تند یمن به آمریکا و اسرائیل: منتظر ضربات بزرگ باشید

آرایش مذاکراتی در رم

تابوهای اقتصاد ایران

سنگ‌بنای همکاری امنیتی در منطقه

ثروت‌سازی از مسیر «ریلی»

عملکرد 1403 ارفع از لنز ناترازی انرژی

کورسوی امید در ظلمات ناترازی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی