بازار آریا

آخرين مطالب

منابع بدون انگیزه کارساز نیست اقتصاد ایران

منابع بدون انگیزه کارساز نیست
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دکتر پرویز خوشکلام خسروشاهی* گزاره‌ای که به‌ویژه در یک دهه اخیر زیاد شنیده می‌شود آن است که ایران غنی‌ترین ذخایر نفتی و گازی و معدنی جهان را دارد، به بازار‌های بزرگی در داخل و همسایگی خود دسترسی دارد، از موقعیت جغرافیایی کم‌نظیری برخوردار است، به لحاظ کمّی و کیفی صاحب نیروی انسانی فوق‌العاده‌ای بوده و از این جهت شهره جهان و محافل علمی و دانشگاهی دنیاست و حتی برخی از هوش‌ برتر ایرانیان در جهان سخن می‌گویند. ظاهرا هم همه گرایش‌های سیاسی و فکری بر این اتفاق نظر دارند و اختلاف بر سر چرایی به‌کار نگرفتن صحیح این منابع عظیم در جهت توسعه و پیشرفت کشور یا موانع تبدیل این ثروت‌های عظیم به ارزش‌افزوده و در نهایت رفاه و آسایش و آرامش ایرانیان است. بسیاری آن را به ضعف‌های مدیریتی و اجرایی یا فساد نسبت می‌دهند. بسیاری دیگر موضوع روابط خارجی، عدم دسترسی به فناوری و بازارهای خارجی و بی‌توجهی به علم و دانش را عامل تعیین‌کننده در این خصوص می‌دانند. بسیاری هم بر این باورند که مسائل سیاسی و اجتماعی داخلی مانع تحقق خواسته مذکور است.
واقعیت آن است نقش هیچ‌کدام از مولفه‌های فوق را در ایجاد وضعیت موجود فارغ از اینکه هر کدام چه وزنی دارند نمی‌توان انکار کرد. ضمن آنکه همه این مولفه‌ها بر یکدیگر اثر فزاینده داشته و مستقل از هم نیستند. اما آیا می‌توان مخرج مشترکی میان آنها پیدا کرد و با تمرکز بر آ‌ن راهی برای خروج از وضعیت موجود یافت؟
برای توسعه و پیشرفت جوامع و بهبود در رفاه و آسایش و آرامش اجتماعی، دسترسی به منابع اعم از منابع انسانی (شامل کار، دانش و تخصص، تجربه و مهارت و مدیریت)، مالی و طبیعی ضروری است. اما بدون وجود «انگیزه» برای به‌کارگیری بهره‌ورانه منابع در جهت تبدیل آن به ثروت رقابت‌پذیر در سطح جهانی که محصول آن نیز توسعه و پیشرفت خواهد بود، دسترسی حتی رایگان و سهل‌الوصول به چنین منابعی کارساز نخواهد بود. طبیعی است وجود «انگیزه» نیز بدون دسترسی به چنین منابعی کارساز نخواهد بود. بنابراین «منابع» و «انگیزه» دو بال توسعه و پیشرفت هستند و لازم و ملزوم یکدیگرند.
اگر سرمایه‌گذاری مولد (به معنی سرمایه‌گذاری روی امکانات فیزیکی، توسعه نیروی انسانی، مدیریت، بازاریابی داخلی و خارجی، فناوری و نظایر آن در زمینه فعالیت‌های مولد و نه خرید و فروش انواع دارایی‌ها نظیر ارز، سکه، طلا، سهام، مستغلات و...) را دروازه حرکت به‌سوی توسعه و پیشرفت بدانیم به تجربه روشن است که: اگر امنیت و امید و اطمینان نسبت به آینده نبوده و ریسک‌های موجود در فضای کسب و کار قابل کنترل نباشد، اگر عنصر رقابت در میان نبوده یا به تبعات آن پایبندی نباشد، اگر مالکیت خصوصی به معنی واقعی کلمه محترم شمرده نشود و اگر منابع را فعال اقتصادی بیاورد و خلاقیت و تلاش و ریسک‌های آن بر عهده وی باشد، اما درباره محصول آن دیگران تصمیم بگیرند (اشاره به فقدان آزادی اقتصادی)؛ انگیزه‌ای برای سرمایه‌گذاری مولد وجود نخواهد داشت و دروازه‌های حرکت به سمت توسعه و پیشرفت مسدود خواهد بود. شوروی‌ به لحاظ منابع طبیعی، وسعت، توان علمی و نظری و هوش و‌ استعداد چیزی کم از غربی‌ها نداشت، آنچه آنها را زمین زد به جرات می‌توان گفت فقدان عنصر «انگیزه» نزد افراد برای فعالیت اقتصادی مولد بود. چین هم کم و بیش وضعیت مشابهی داشت و وقتی پیشرفت در آن جوانه زد که موانع فعال‌شدن عنصر «انگیزه» را برداشت.
به‌نظر می‌رسد مخرج مشترک عمده همه مولفه‌هایی که به‌عنوان مانع یا عامل عدم تبدیل منابع عظیم طبیعی، مالی و انسانی کشور به ثروت رقابت‌پذیر در سطح جهانی و توسعه و پیشرفت شمرده شد، کم و بیش همین فقدان یا ضعف «انگیزه» نزد افراد برای سرمایه‌گذاری مولد است. منابع طبیعی و انسانی و هوش و استعداد تا حد زیادی قابل خریدن است، اما «انگیزه» به راحتی قابل خریدن نیست و خیلی وقت‌ها نمی‌توان آن را با پول خرید. روی غنای هوش و‌ استعداد و امکانات انسانی و طبیعی ایران بسیار زیاد تبلیغ و تاکید می‌شود؛ ولی به موضوع بسیار مهم «انگیزه» که عنصر نرم‌افزاری و روانی مهمی در امر توسعه و پیشرفت است و به سهولت هم قابل خریدن نیست، توجهی نمی‌شود.
به نظر می‌رسد فقدان یا ضعف «انگیزه» نزد افراد پیامد تنش‌های مزمن در روابط «دولت–بنگاه» به‌منظور مداخلات نامتعارف نهاد دولت در کسب‌وکار بنگاه‌ها، «دولت–خانواده» برای مداخلات نامتعارف نهاد دولت در زندگی فردی و اجتماعی مردم و «دولت-برخی دولت‌های خارجی» برای برخی تعارض منافع میان آنهاست. به‌عنوان مثال وقتی رقابتی در میان نباشد و اگر هم بود به تبعات آن پایبندی نباشد، مالکیت خصوصی به معنای واقعی کلمه محترم شمرده نشود، منابع را فعال اقتصادی بیاورد و خلاقیت و تلاش و ریسک‌های آن بر عهده وی باشد، اما درباره محصول آن دیگران تصمیم بگیرند طبیعی است در روابط میان دولت و بنگاه تنش ایجاد خواهد شد.
در این میان کاهش و کنترل تنش‌‌های خارجی به‌دلیل پیچیدگی‌ها و فراز و فرود زیادی که دارد و کاملا هم در اختیار طرف ایرانی نیست، زمان‌بر است و حوصله زیادی می‌طلبد و از این رو امر کوتاه‌مدتی نیست. اما کاهش تنش‌های داخلی و به قول رئیس‌جمهور دعواها، میان دولت و بنگاه و دولت و خانواده و حداقل حرکت به سمت آن، از سادگی و امکان تحقق بسیار بیشتری در کوتاه‌مدت برخوردار است. بنابراین برای حرکت به سمت رونق سرمایه‌گذاری‌های مولد که کلید حل بسیاری از مسائل از جمله ناترازی‌هاست، باید در جهت کاهش معنا‌دار تنش‌های داخلی میان دولت - بنگاه و دولت- خانواده گام برداشت.
گام برداشتن در جهت کاهش تنش‌‌های داخلی خود زمینه را برای کاهش تنش‌های خارجی نیز فراهم می‌کند و هزینه‌های آن را به‌شدت کاهش خواهد داد. در این خصوص لازم به گفتن است که تحریم، نپیوستن به اف‌ای‌تی‌اف، مذاکره و نظایر آن مشکل اصلی نیستند، بلکه تنش در روابط میان «دولت –برخی دولت‌های خارجی» است که مهم است. تحریم، مشکل اف‌ای‌تی‌اف و نظایر آن پیامد این تنش‌ است. بنابراین تلاش برای رفع تحریم و مذاکره، باید پیامد تنش‌زدایی باشد نه مقدمه یا معادل آن. اگر چنین نباشد رفع تحریم، پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف و... نیز اگر محقق شود، به نتیجه‌ای پایدار نخواهد انجامید و ای‌بسا خود به چالش و معضلی جدید تبدیل شود. در عوض اگر کار از حرکت به سمت تنش‌زدایی آغاز شود رفع تحریم، پیوستن به اف‌ای‌تی‌اف و نظایر آن نیز آسان‌تر به‌دست می‌آید، اثربخش‌تر است و به نتایجی پایدار خواهد انجامید.
* اقتصاددان

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1287861/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور بیش از 103 هزار مجوز کسب‌وکار در یزد در سال 1403

تعرفه‌های تجاری ترامپ بر اقتصاد ایران تاثیر می‌گذارد؟/ اقدام ترامپ می‌تواند برای ایران فرصت باشد

یک ابلاغیه جدید از سوی قالیباف درباره انتقال محکومان

بازگشت طلا و سکه به مسیر صعودی

عزل 3 مدیر در پی استفاده غیرماموریتی از بالگرد

طلب کمک برای متروی تهران

طرح ترافیک رایگان برای پلاک‌ شهرستان

تکذیب گرانی آیفون در ایران با سیاست جدید تعرفه ای ترامپ

توزیع سیب زمینی 29500 تومانی در میادین میوه

توضیح اوحدی درباره آئین‌نامه واردات خودرو جانبازان

توسعه و تحول برنامه‌های فرهنگی در سال جدید با همدلی و هم‌افزایی محقق می‌شود

زمان ارسال صورتحساب مالیاتی تمدید شد

لورا لومر؛ زن جنجالی عامل زلزله در کاخ سفید

صادرات ایران به آمریکا 4.5 برابر شد

عربستان قیمت نفت را برای مشتریان آسیایی کاهش داد

صدور بیش از 100 هزار مجوز کسب و کار به صورت الکترونیک در استان یزد

وال استریت ژورنال: شی جین‌پینگ برنده جنگ تجاری جهانی ترامپ است

کشف «لوازم خانگی قاچاق» به ارزش 20 میلیارد ریال در کرج

تاثیر سفیر جدید آمریکا بر روابط آنکارا – واشنگتن

افزایش 10 درصدی مالیات بر ارزش افزوده طلا

باران، رعدوبرق و وزش باد شدید در 21 استان/ دریا در مناطق ساحلی متلاطم می‌شود

افزایش یا کاهش تعرفه‌ واردات خودرو چه تاثیراتی بر قیمت‌ها دارد؟

بانک مرکزی پایگاه ملی داده‌های اعتباری راه اندازی می کند

زمان برگزاری رویداد تحول در سرمایه‌گذاری بالادستی نفت و گاز تغییر کرد

پزشکیان: اگر FATF داخلی را اجرا کنیم، مصادیق فساد رفع می‌شود

تماس‌های جدید آمریکا-روسیه در روزهای آتی

خوراک پتروشیمی بندر امام افزایش یافت

آغاز طرح واکسیناسیون دام‌های سبک بر علیه بیماری آبله در خوزستان

حمایت از سرمایه‌گذاران و تسهیل شرایط برای فعالیت آنها در لرستان

سیاست اعمال تعرفه چگونه دلار آمریکا را تضعیف کرد؟

ظرفیت 10 تریلیارد تومانی سرمایه گذاری در ایران را دریابیم

باید از مزیت‌های مرزی استان به طور مؤثر بهره‌برداری شود

برقراری تماس‌های جدید آمریکا-روسیه

مصرف 129 میلیون لیتر بنزین در 16 فروردین

واکنش سفارت ایران در مجارستان به لفاظی‌های نتانیاهو

افزایش تولید و توسعه میدان‌ها در اولویت نفت و گاز اروندان

فرمان اجرای سرشماری نفوس و مسکن 1405 صادر شد

شاخص کل بورس افت کرد

سیب‌زمینی ارزان می‌شود؟

دستورالعمل تعرفه خدمات مهندسی 1404 ابلاغ شد

شمار دکل‌های حفاری نفتی آمریکا افزایش یافت

قیمت روز محصولات ایران خودرو و سایپا؛ ارزان‌ترین سواری: 500 میلیون

پیشرفت 54 درصدی فاز دوم ذخیره‌سازی گاز مخزن شوریجه

قیمت سکه زیر 90 میلیون تومان است

جزئیات اولین جلسه مجلس در سال 1404

یک کارشناس: قیمت سکه زیر 90 میلیون است

دلیل ریزش قیمت سکه و دلار پس از تعطیلات نوروز

محور چالوس و آزادراه تهران ـ شمال دوطرفه شد

هیچ‌گونه خطای عملکردی نداشته‌ام؛ به دلیل سفر نوروزی‌ام از ادامه مسیر معاف شدم

تداوم صادرات نفت نتیجه تلاش‌ کارکنان صنعت نفت است

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی