چرا هیجان خرید به بورس بازنمیگردد؟
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - برزو حقشناس* با رفت و برگشتهای بورس در یک ماه اخیر، کاملا پیداست که اکنون شاخصکل از توان کافی برای رسیدن به سطوح نزدیک 3میلیونواحدی برخوردار نیست. در کلیت بازار مجددا ابهام حاکم شدهاست و این موضوع مانع از حرکت قیمتها در مسیر صعودی میشود. همانطور که مشاهده میکنیم قیمتها در بازار ارز، طلا و سکه در حوالی قله تاریخی سیر میکنند؛ اما ابهام حاکم بر وضعیت مذاکرات و دیگر متغیرهای اثرگذار، مانع از تصمیمگیری اهالی بازار سهام و ورود پول قدرتمند به تالار شیشهای شدهاست.
اسکناس آمریکایی، سکه و طلا چند هفتهای میشود که در سطوح تاریخی سیر میکنند و اهالی بازار سهام همچنان با حسرت به رشد قیمت در این بازارها نگاه میکنند، از اینرو امیدوارند در ماههای آینده بخش زیادی از جاماندگی این بازار نسبت به رقبایش جبران شود.
معاملات روز یکشنبه نیز در حالی پیگیری شد که اخبار مرتبط با افزایش سرمایه ایرانخودرو از محل داراییها توانست بهعنوان محرک مثبت عمل کند تا بورس در این روز از ریزش و سرخپوشی در امان بماند. شنبه شب شرکت ایرانخودرو از گزارش توجیهی افزایش سرمایه 941درصدی از محل تجدیدارزیابی دارایی رونمایی کرد و در معاملات دیروز همین خبر کافی بود تا گروه مذکور با صف خرید در سقف قیمتی روزانه معاملات خود را پیگیری کنند، اما بررسی روند معاملات در روزهای اخیر حاکی از یک نکته مهم است: کاهش ارزش معاملات خرد، سیگنالی مبنیبر صعود قدرتمند بورس مخابره نمیکند. بورس برای صعود مستمر به ارزش معاملات بالای 10هزارمیلیاردتومان نیاز دارد.
در چنین شرایطی است که بازار میتواند با تقاضای قوی روبهرو شود. در معاملات روز گذشته نیز مشاهده کردیم که به غیراز گروه خودرو، سایر گروهها با فقدان تقاضای موثر سهامی مواجه بودند. وضعیت کلی بازارسهام نشان میدهد؛ معاملهگران متاثر از ریسکهای بیرونی و وضعیت مبهم متغیرهای اثرگذار بر بورس مجددا با «احتیاط حداکثری» در حال رصد بازار هستند. با توجه به اینکه بازارهای موازی نیز در سطوح تاریخی قرار دارند؛ این امر نیز به نوبه خود مانع مهمی در مسیر ورود پول به تالار شیشهای محسوب میشود. اگر در روزهای آینده نیز بازار با رشد روبهرو نشود؛ «سناریوی پیشروی فروشندگان و تضعیف تقاضا» میتواند محقق شود. بازار سهام در روزهای آینده کار سختی را در پیش دارد، بهویژه اینکه در اسفند ماه تامین مالی شرکتها از سوی حقوقیها و حقیقیها نیز به مرور از شدت تقاضا میکاهد.
در همین مسیر اگر شوک منفی جدیدی از جمله استیضاح وزیر اقتصاد به بورسبازان وارد شود؛ ممکن است موج جدیدی از ترس درمیان معاملهگران شکل بگیرد. با توجه به «خبرمحور»بودن بازار سهام، اخبار گوناگون تبعات مختلفی در روند ورود و خروج پول برجای میگذارند. افزون بر آن اختلاف 40درصدی نرخ دلار توافقی و بازار آزاد، همراه با پیشروی ریسکهای سیاسی، موجب تضعیف حمایت از بورس شدهاست. بهنظر میرسد؛ افزایش ریسکهای سیاسی اصلیترین عامل تلاطمهای بورس است. بلاتکلیفیهای حاکم بر وضعیت متغیرهای اثرگذار بر بورس و ریسکهای سیاسی، چشمانداز بازار سهام را مبهم جلوه دادهاست.
* کارشناس بازار سرمایه
-
دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۲:۳۸
-
۸ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1271844/