بازار آریا

آخرين مطالب

ظریف بار دیگر بر «طرح مودت» تاکید کرد

نقشه راه دولت برای سیاست همسایگی اقتصاد ایران

نقشه راه دولت برای سیاست همسایگی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : معاون راهبردی رئیس‌جمهور روز گذشته در جریان دیدار با سفیر ترکیه در تهران بار دیگر بر «طرح مودت» به عنوان سازوکاری پیشنهادی برای ارتقای همکاری کشورهای اسلامی تاکید کرد. محمد‌جواد ظریف در دیدار با «حجابی کرلانقیچ» گفت: طرح «مودت» سازوکاری پیشنهادی برای ارتقای همکاری کشورهای اسلامی است که همکاری جامع کشورهای مسلمان و تاثیرگذار در غرب آسیا را محقق می‌سازد.
پیش از این ظریف، دی ماه سال جاری در یادداشتی در مجله اکونومیست، با ارائه طرحی که از آن به عنوان نقشه راه دولت پزشکیان در سیاست خارجی یاد شده است، تاکید کرده بود: تجربیات به من آموخته‌اند که دستیابی به ثبات در غرب آسیا، به ویژه در منطقه خلیج‌فارس، به چیزی فراتر از مدیریت بحران نیاز دارد. این امر مستلزم ابتکارات شجاعانه و تحول‌گرایانه است. از این‌رو، پیشنهاد می‌کنم که «انجمن گفت‌وگوی کشورهای مسلمان غرب آسیا» (MWADA) به عنوان سازوکاری برای دستیابی به این تحول تاسیس شود.
او در بخش دیگری از این مقاله نوشته بود: «طرح «مودت» از تمامی کشور‌های مسلمان تاثیرگذار در غرب آسیا‌(بحرین، مصر، ایران، عراق، اردن، کویت، لبنان، عمان، قطر، عربستان سعودی،‌[دولت آینده] سوریه، ترکیه، امارات متحده عربی و یمن) دعوت می‌کند تا در مذاکرات جامع شرکت کنند. وی همچنین در این مقاله خواستار مشارکت نمایندگان سازمان ملل متحد در این فرآیند شده بود.
ظریف برقراری آتش‌بس‌های فوری، پایدار و دائمی در غزه، لبنان، سوریه و یمن را از اولویت‌های اساسی طرح مودت توصیف و تصریح کرده بود: انعقاد یک پیمان عدم تعرض میان کشورهای عضو، همراه با نظارت جمعی منطقه‌ای، به نهادینه کردن ثبات و حفاظت از منطقه در برابر دخالت‌های خارجی و تنش‌های داخلی کمک خواهد کرد.
تاسیس «صندوق توسعه‌ مودت»، همکاری‌های جدید منطقه‌ای در حوزه آزادی کشتیرانی از طریق ایجاد گشت‌های امنیتی مشترک، تضمین امنیت انرژی، رسیدگی به فاجعه انسانی در فلسطین و تلاش برای ایجاد منطقه‌ای عاری از سلاح‌های هسته‌ای و احیای برجام، ازجمله موارد مهمی بود که در مقاله ظریف در مجله اکونومیست بر آن تاکید شده بود.
ظریف همچنین درآن مقاله تاکید کرده بود: «طرح مودت ما را به بازاندیشی در تصویر منطقه، نه به عنوان میدان نبرد، بلکه به عنوان کانون مودت، دوستی و همدلی فرا می‌خواند، منطقه‌ای که در آن جست‌وجوی فرصت‌های مشترک و رفاه جمعی محوریت دارند. زمان تغییر فرا رسیده است. ضروری است که به گفت‌وگوهای معنادار و البته صریح بپردازیم تا بتوانیم آینده‌ای مبتنی بر همکاری، توسعه مشترک و پایدار، عدالت اجتماعی، رفاه و امیدی نوین ترسیم کنیم.»
طرح ظریف اما مخالفانی در داخل داشت. از جمله این مخالفت‌ها می‌توان به مطلبی با عنوان «در پوشش مذاکره با آمریکا برای دشمن کوچه باز نکنید» در روزنامه کیهان اشاره کرد که به صراحت طرح مودت ظریف را طرحی رضا خانی توصیف کرد و نوشت: «جدای از درستی سیاست همسایگی، طرح ساده‌اندیشانه‌ای همچون مودت بیش از اینکه به ذهن دانشمندان برجامی برسد، پیش‌تر و در سال 1316 به ذهن کارگزاران رژیم پهلوی اول و رضاخان رسیده بود. نتیجه ساده‌اندیشی رضاخان در آن دوران و توافقی که به قیمت واگذاری مناطق مهمی همچون آغری داغ و آرارات به ترکیه، دشت ناامید به افغانستان و کنترل اروندرود به عراق منجر شد؛ نه‌تنها به عدم تعرض بین4کشور و عدم مداخله در امور داخلی هر یک از اعضا بدل نگشت که پایه‌گذار معضلات ژئوپلیتیکی شد که امروز بیش از هر زمانی خود را نمایان ساخته است.»
درکنار این مخالفت‌ها، طرح ظریف با استقبال بسیاری از چهره‌های سیاسی و کارشناسان روبه‌رو شد‌. آنها طرح ظریف را طرحی درست و مبتنی بر اصول و مبانی انقلاب و راهی موثر برای خروج ایران از انزوا و راهکاری برای بازگشت کشور به عرصه بین‌المللی توصیف کردند.
پیش از این سید‌محمد خاتمی نیز طرح گفت‌وگوی تمدن‌ها را در زمان ریاست‌جمهوری‌اش مطرح کرده بود که آن هم با حمایت بسیاری از تحلیلگران منطقه‌ای و بین‌الملل، روبه‌رو شد. هر چند همچون «طرح مودت» ظریف مخالفانی در داخل داشت. اما طرح مجدد «طرح مودت» ازسوی ظریف این‌بار در شرایطی مجددا از سوی او مطرح شده است که جهان با ظهور مجدد ترامپ در یک گذرگاه تاریخی دیگر قرار گرفته است‌. گذرگاهی که احتمالا کمی متفاوت با دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ باشد. این‌بار به نظر می‌رسد که کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس نمی‌خواهند بار دیگر در فشار حداکثری دونالد ترامپ بر ایران همچون دوره قبل او مشارکت
داشته باشند. شاید از این‌رو که برخی از آنها به تازگی روابط خود را با ایران ترمیم کرده و به سمت کاهش تنش با تهران گام برداشته‌اند. براساس این نظر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس و به خصوص عربستان سیاست ارتقای ثبات در منطقه را جایگزین سیاست تهاجمی در سیاست خارجی کرده‌اند و همین امر می‌تواند شانس استقبال کشورهای منطقه و کشور‌های مسلمان تاثیرگذار در غرب آسیا از «طرح مودت» ایران را بالا ببرد. همچنان‌که ظریف نیز در مقاله خود در اکونومیست تصریح کرده بود: «تبدیل غرب آسیا به یک نماد صلح و همکاری تنها یک آرزوی بی‌پایه نیست؛ بلکه یک ضرورت راهبردی و هدفی قابل ‌دستیابی است که تنها به تعهد، گفت‌وگو و یک دیدگاه مشترک نیاز دارد. طرح مودت می‌تواند فضای این تحول را فراهم کند.»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1271768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زلنسکی: برای صلح اوکراین حاضر به استعفا هستم!

تصویر جدید بیرانوند در کنار دخترش + عکس

عراقچی وارد ژنو شد

مرتز شمشیر را از رو بست/ از آمریکا مستقل می‌شویم!

بیانیه واتیکان درباره وضعیت پاپ فرانسیس/ اکسیژن درمانی ادامه دارد

پیروز انتخابات سراسری آلمان اعلام شد

اردوغان: طرح پاکسازی قومی غزه غیرقابل قبول است

بیم و امید در بورس بالا گرفت

تاکید بیروت بر عقب‌نشینی کامل نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان

از دریای جنوبی چین تا آلاسکا؛ چگونه اژدهای زرد خواب آمریکا را آشفته کرده است؟

چرا هیجان خرید به بورس بازنمی‌‌‌‌‌‌‌گردد؟

مخالفت آمریکا با اعزام نیروی نظامی به اوکراین

عامل شهادت مامور انتظامی جیرفت متهم به آدم‌‌ربایی است

رئیس دوره انتقالی سوریه به قاهره دعوت شد

ترامپ و صنایع معدنی اوکراین

ناجی فولاد ایران

اثر بودجه 1404 بر صنایع معدنی

پاشنه آشیل رشد 13درصدی

رمزارزها در گرداب تحریم ها

محبوبیت تمام‌نشدنی

بازار اوراسیا؛ هدف جدید بانک سپه

آنکارا در مسیر توسعه نفتی

در سوگ انرژی‌های پاک

گره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌گشایی تجاری از مسیر چابهار

رشد 9‌درصدی مسافران هوایی در 10 ماهه امسال

بازار - 1403/12/06

نقش سرمایه‌گذاری بیمه‌ای در بازارهای مالی

آینده دلار جهانی با ترامپ

عقب‌نشینی دلار آزاد

سال خطیر 1404

آشتی حقیقی ها با بازار سرمایه

آمار معاملات روزانه - 1403/12/06

ابهام‌‌‌های شفافیت کسب و کار

هوش مصنوعی و دروغ‏‏‌هایش

چطور «دوپامین نوتیفیکیشن‏‏‌ها» را مهار کنیم؟

«رویاها» برنده خرس طلایی جشنواره برلین شد

اعلام زمان و مکان برگزاری نمایشگاه کتاب تهران

دلیل لغو ناگهانی کنسرت محسن یگانه چه بود؟

جنجال هوش مصنوعی در کریستیز

شکایت موسیمانه از استقلال

چند برش از یک برد حیاتی

از جان جوان‌ها چه می‌خواهید؟

لطفا هشتگ نزنید!

صندوق کالایی - 1403/12/06

زنجیره فولاد - 1403/12/06

بازار فولاد - 1403/12/06

سوخت صعود قیمت‌های پتروشیمی

ایجاد مجتمع گردشگری دریایی در هرمزگان

ناترازی آب و امکانات در بخش کشاورزی گلستان

هوش مصنوعی هیچ ارزشی در دنیای واقعی تولید نمی‌کند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی