ظریفترین فرصت اقتصادی در اجلاس داووس
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - علیرضا خانمحمدی* با شروع اجلاس داووس، حضور چهرهای خاص در این اجلاس مهم اقتصادی و پوشش خبری مصاحبههای جناب آقای ظریف واکنشهای مثبت و منفی بسیاری به راه انداخته؛ حال به بررسی ظریف بودن داووس امسال و به تاثیرات آن روی اقتصاد میپردازم. اما در ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که اجلاس داووس چیست؟اجلاس داووس یک گردهمایی سالانه است که توسط مجمع جهانی اقتصاد (World Economic Forum) برگزار میشود.
این اجلاس هر ساله در شهر داووس سوئیس برگزار میشود که یکی از مهمترین گردهماییهای اقتصادی و سیاسی جهان به شمار میرود. اجلاس داووس در سال 1971 با هدف تسهیل گفتوگو میان رهبران اقتصادی، سیاسی، دانشگاهی و اجتماعی برپا شد. موضوعات این اجلاس شامل مسائل مهم جهانی از جمله تغییرات اقلیمی، فناوری، نابرابری، سیاستهای بینالمللی و اقتصاد جهانی است. شرکتکنندگان در این اجلاس سران کشورها، مدیران شرکتهای بزرگ، نخبگان علمی و سازمانهای غیرانتفاعی هستند. این نشست محلی برای بحث و تصمیمگیری درباره مسائل حیاتی جهانی است و معمولا نتایج آن تاثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر اقتصاد جهانی دارد. تمام اتفاقات اقتصادی جهانی پس از این اجلاس شروع میشود. در این اجلاس، پنلها و کارگاههایی برگزاری میشود که هرکدام هزینههای بالا دارد اما اطلاعاتی که به دست میآید میلیارد دلاری است.
تاثیر اجلاس داووس بر اقتصاد جهانی
یکی از اهداف اصلی اجلاس داووس ایجاد همکاری بین دولتها و بخش خصوصی برای حل چالشهای جهانی است. بیانیهها و توافقهای این اجلاس مسیرهای جدیدی برای سرمایهگذاری، توسعه اقتصادی و تعاملات تجاری فراهم میکنند. برای مثال، اگر در اجلاس درباره تسهیل تجارت جهانی یا کاهش تنشهای اقتصادی بحث شود، این موضوع میتواند بر کشورهای مختلف تاثیر بگذارد. این اجلاس همچنین به ارائه چشماندازهای جدید اقتصادی میپردازد و جهتگیریهای کلیدی مانند فناوریهای نوظهور، تغییرات سیاستی یا موضوعات اقتصادی آینده را مشخص میکند، زیرا کسانی که در این اجلاس شرکت میکنند بزرگان اقتصاد و مقاملات بلندپایه کشورها هستند و میتوان گفت گردانندگان کل پولهای جهان در این اجلاس حضور دارند؛ پس طبیعی است که این اجلاس برای همه دنیا مهم باشد.
ایران، بهدلیل شرایط خاص جغرافیایی، منابع طبیعی غنی و موقعیت ژئوپلیتیکی، همواره مورد توجه سیاستگذاران و سرمایهگذاران بینالمللی بوده است. در اجلاس داووس نیز برخی مسائل مرتبط با ایران مانند تحریمها، سیاستهای نفتی و امنیت منطقهای مورد بحث قرار میگیرند.دولتمردان از رشد اقتصادی 8درصد صحبت میکنند و به دنبال سرمایهگذاری خارجی هستند. در صورت وجود توافق و پیوستن به FATAF ایران میتواند از فرصت حضور در اجلاس داووس برای ارائه برنامههای توسعه اقتصادی و جذب سرمایهگذاران خارجی استفاده کند.
از سوی دیگر تعامل با رهبران اقتصادی جهان در داووس، فرصتی برای کاهش موانع تجاری و افزایش همکاریهای اقتصادی است که ایران با استفاده از این فرصت میتواند نقش خود را بهعنوان یک بازیگر کلیدی در اقتصاد جهانی برجسته کند. اما یکی از موانع اصلی برای بهرهبرداری از اجلاس تحریمهای بینالمللی است. این تحریمها مانع از جذب سرمایهگذاری و توسعه تجارت خارجی میشود. پس تا زمانی که این تحریمها رفع نشود جذب سرمایهگذار خارجی ممکن نیست.
آیا این اجلاس میتواند روی بازار بورس تاثیرگذار باشد؟
یکی از صحبتهایی که توسط رئیس سازمان بورس ایران مطرح میشود، رشد ارزش بازار بورس به 400میلیارد دلار است که نیازمند رشد اقتصادی و سرمایهگذاری خارجی در اقتصاد است. این اجلاس با جذب سرمایهگذاری خارجی میتواند به تحقق این رویا منجر شود، زیرا بورس ایران بهعنوان یکی از مهمترین ابزارهای سرمایهگذاری، میتواند مکانی برای جذب سرمایه باشد. حضور فعال ایران در اجلاس داووس و ارائه پتانسیلهای بازار بورس میتواند زمینهساز جذب سرمایهگذاری خارجی در این بخش باشد.
این اجلاس میتواند برای اقتصاد ایران اثرات مثبت و منفی بسیاری داشته باشد و به دنبال آن اثرپذیری بازار بورس منجر شود، زیرا همانطور که بیان شد افراد حاضر در این اجلاس بزرگان بخش خصوصی و کشورهای با اقتصادهای قدرتمند هستند. به دلیل شرایط تحریمی ایران از این فرصت بیبهره بودیم و کشورهای حاضر در این اجلاس فرصت یافتهاند تا جای ایران را در زنجیره تامین بگیرند، مانند محصولات پتروشیمی، نفت، فولاد، محصولات کشاورزی و... .
در این اجلاس ما خیلی از فرصتها و بازارها را باختیم، همین امر موجب کاهش صادرات شرکتهای بورسی و غیربورسی شده و تولید را در کشور با مشکل مواجه کرده، زیرا دیگر بازاری برای فروش وجود ندارد. به نظر میرسد سفر آقای ظریف و تلاشها برای توافق و گسترش روابط بینالمللی به دلیل مشکلاتی که وجود دارد، در راستای ترمیم و احیای روابط بینالملل و بازگشت ایران به عرصههای جهانی باشد. بنابراین اجلاس داووس فرصتی منحصر بهفرد برای تاثیرگذاری بر اقتصاد و سیاستهای بینالمللی است. اگر ایران بتواند به عنوان یک بازیگر فعال در این اجلاس شرکت کند، میتواند منجر به بهبود وضعیت اقتصادی و رونق بورس شود. از سوی دیگر عدم حضور ایران فرصتهای اقتصادی را از بین برده و موجب تداوم چالشهای اقتصادی میشود، درنتیجه نیازمند رفع تحریمها از طریق توافق و پیوستن به FATF است.
* تحلیلگر بازارهای مالی
-
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۰:۲۱
-
۶ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254282/