نفت چین در مسیر توسعه تکنولوژیک
گزارش ویژه
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد - پیمان قناعتیفرد : اولین سکوی تزریق حرارتی شناور جهان که برای بازیافت حرارتی نفت سنگین استفاده میشود، در یک کارخانه کشتیسازی واقع در شرق چین راهاندازی شد. این موضوع نشاندهنده یک پیشرفت تکنولوژیک بزرگ در بهرهبرداری از نفتسنگین فراساحلی و تقویت امنیت انرژی این کشور است. بر اساس گزارش تارنمای ایسیاناس، این پلتفرم نقش حیاتی در رویکرد بازیافت حرارتی نفت سنگین برای بهرهبرداری از منابع نفت سنگین نیمهسیال ایفا میکند که ذخایر آن بهوفور در چین یافت میشوند.
در روش بازیافت روغن حرارتی، با افزایش دمای نفتخام سنگین در وهله اول ویسکوزیته نفتسنگین را کاهش میدهند که در نتیجه و بهصورت طبیعی، ویسکوزیته نفت سبکتر نیز کاهش پیدا میکند. در این گزارش آمده که این پلتفرم که در کارخانه کشتیسازی در ویهای در استان شاندونگ چین شرقی راهاندازی شد، به شرکتهای نفتی این امکان را میدهد که مسیر جدیدی برای بهرهبرداری از نفتسنگین فراساحلی به شیوهای بهمراتب کارآمدتر پیدا کنند. بهرهبرداری از منابع پنهان نفتی در دریای بوهای، جاییکه نیمی از ذخایر نفتسنگین اثباتشده چین در آن نهفته است، در استراتژی کلان شرکت ملی نفت فلات قاره چین(CNOOC)، از اهمیت بالایی برخوردار است. اهمیت این موضوع زمانی برجستهتر میشود که بدانیم با تسریع در راهاندازی و عملیاتیشدن این پروژه، دستیابی به هدف افزایش تولید نفت و گاز در میدان نفتی بوهای به 40میلیونتن سالانه، میسر خواهدشد.
این پلتفرم که به سه دیگ بخار عظیم مجهز است، قادر به تامین بخار فشار بالا با دمای بیش از 300درجه سانتیگراد برای حداکثر 6 چاه نفت در مجاورت خود خواهد بود. روش تامین بخار متمرکز از نظر کارآیی و هزینه تولید بسیار بهینهتر از روش سنتی تزریق حرارتی مستقل است و پس از اتمام سرویس، میتوان سکو را با کمک یدککشهای ویژه به مناطق دیگر منتقل کرد تا به چاههای دیگر خدماترسانی کند. در 6 ماه اول سال2024 میلادی، اقتصاد دریایی چین همچنان در حال گسترش بودهاست. شرکت دولتی CNOOC اعلام کرد، میدان نفتی بوهای که بزرگترین تولیدکننده نفتخام فراساحلی چین نیز است، در سال2023 میلادی به رکورد تولید نفت و گاز بیش از 37میلیونتن معادل نفت دستیافت، با تولید نفتخامی بیش از 34میلیونتن و تولید گاز طبیعی بیش از 3میلیارد مترمکعب. چندی پیش، مدیر توسعه زمینشناسی دریایی گوانگژو، اعلام کرد عملیات راهاندازی اولین دستگاه تبدیل انرژی حرارتی اقیانوسی شناور چین برای تولید الکتریسیته موردنیاز آزمایشات دریایی با موفقیت به پایان رسید. این نخستینبار بود که این کشور با تکیه بر دانش نظری و عملیات مهندسی پروژه، در محیط واقعی دریایی به این مهم دستیافته بود.
در همان زمان پیمانکار پروژه اعلام کرد: این دستگاه 20 کیلوواتی توسط کشتی هایانگدیژی2 حمل شد که با موفقیت آزمایش دریایی را در دریای چینجنوبی به پایان رساند و به گوانگژو، مرکز استان گوانگدونگ چین جنوبی بازگشت. انرژی حرارتی اقیانوس به انرژی گرمایی اطلاق میشود که از اختلاف دمایی بین آبهای سطحی اقیانوس و آبهای عمیق سردتر ایجاد میشود. از این اختلاف دما میتوان برای تولید برق از طریق دستگاه تبدیل انرژی حرارتی دریایی استفاده کرد. در ماه اوت گذشته، این دستگاه اولین آزمایش دریایی خود را در آبهای دریای چینجنوبی در عمق 1900متری انجام داد. بر اساس گزارش GMGS، فرآیند تولید آزمایشی، چهار ساعت و 47 دقیقه و با حداکثر تولید برق 16 کیلووات و بازده موثر تولید برق 18درصد به انجام رسید.
نینگبو، مهندسارشد از GMGS و مسوول این پروژه، به گلوبالتایمز گفت: ما به برخی از فناوریهای اصلی کلیدی مانند ورودی آب عایق حرارتی در اعماق دریا و نصب خط لوله آب سرد دستیافتهایم. به گفته پیمانکار پروژه، نرخ بومیسازی 100درصدی، با هزینه کم و قدرت مانور قوی محقق شدهاست. آزمایش دریایی بیش از 10 روز به طول انجامید. نینگ گفت؛ آزمایش فراساحلی نهتنها پایداری تئوریک سیستم تولید انرژی حرارتی اقیانوسی را تایید، بلکه برنامههای مهندسی را نیز پیادهسازی کرد که «گامی حیاتی» برای کشور در مسیر پیشرفت از مرحله آزمایش خشکی به برنامههای دریایی در این زمینه است.
-
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۲۰:۲۷
-
۹ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254325/