رئیسجمهور آمریکا شمشیر را علیه اروپا از رو بست
رونمایی از یک ترامپ سوپر مرکانتیلیست
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد : در چهارمین روز از اجلاس، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده تصمیم گرفت تا اراده خود را بر جهان تحمیل کند. به گزارش سیانان، نخبگان متعصب اروپایی پنجشنبه شاهد پرتوهای ناخوشایندی از ترامپ بودند که عملا از روستای کوهستانی داووس سوئیس منتشر میشد و حکایت از این داشت که او با خودشیفتگی فراوان در حال بازگشت به قدرت است.
صحنه برای رئیسجمهوری آمریکا بینظیر چیده شده بود. او روی یک پرده بزرگ سبز، همچون یک بیگانه غولپیکر ظاهر شد و تیربار سرزنشهای خود را متوجه بانکداران، سرمایهداران، غولهای تجارت، رهبران سازمانهای غیر دولتی، بزرگان سیاسی و دیپلماتها کرد. حضور در مجمع جهانی اقتصاد، آخرین اقدام ناشی از اعتماد به نفس بیش از حد ترامپ برای تغییر سرنوشت آمریکا و جهان بود.
او در چهارمین اجلاس داووس صریحترین تهدید خود را برای اعمال تعرفه بر صادرات اروپا مطرح کرد، یک هدف کاملا غیرقابل دسترس برای هزینههای دفاعی کشورها در ناتو صادر کرد، دوباره سعی کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه را به گفتوگو برای پایان دادن به جنگ اوکراین تشویق کند و و رویکرد هویج و چماق خود را در قبال شی جین پینگ، رهبر چین، عیان کرد. اما دلیل اینکه سخنرانی روز پنجشنبه ممکن است در تاریخ ثبت شود این است که ترامپ به افراد حاضر در داووس دیدگاه خود را نسبت به نقش جدید آمریکا در جهان ارائه داد.
دیوید میلیبند، وزیر خارجه سابق بریتانیا به کریستین امانپور در داووس گفت: «او بهعنوان یک اخلالگر انتخاب و ظاهر شد.» میلیبند که اکنون مدیر اجرایی کمیته بینالمللی نجات است، گفت: «او قول داد که روش فعلی انجام کارها را چه در داخل ایالات متحده و چه در سطح بینالمللی مختل کند. او در تمام طول مبارزات انتخاباتی، در دوره انتقال و اکنون در سه روز اول در این امر ثابت قدم بوده است.»
ترامپ علیه نظم جهانی آمریکایی
ترامپ استدلال کرد که در «عصر طلایی» جدید خود، ایالات متحده منحصرا به دنبال منافع ملی کشور خود خواهد بود. او چندینبار اشاره به این داشت که ملت آنها مستقل است. این رمزی است که ایالات متحده به تنهایی و نه از طریق سازمانهای بینالمللی «برتون وودز» که واشنگتن برای ایمن کردن جهان برای دموکراسی و ارتقای رفاه برای همه پس از جنگ جهانی دوم ایجاد کرده است، عمل میکند. ترامپ تاکید کرد که این رویکرد موجه است؛ زیرا «بسیاری از چیزها برای سالهای متمادی برای ایالات متحده ناعادلانه بوده است.»
وی تصریح کرد که از این پس، هر اقدام سیاست خارجی ایالات متحده با یک محاسبه ارزشی همراه خواهد بود که میزان سود آن برای آمریکاییها را ارزیابی میکند. دیگر کشورها و شرکتهای چندملیتی مجبور نیستند به قاعده ترامپ بازی کنند، اما اگر این کار را نکنند، مجازات خواهند شد؛ از جمله با تعرفهها. علاوه بر این، ترامپ مدعی است که آمریکا آنقدر قدرتمند و غنی است که به هیچ کشور دیگری نیاز ندارد. بهعنوان مثال، او درباره کانادا گفت: «ما برای ساخت خودروهایمان به آنها نیاز نداریم. ما به الوار آنها نیاز نداریم؛ زیرا جنگلهای خودمان و غیره و غیره را داریم. ما به نفت و گاز آنها نیاز نداریم. ما بیشتر از هر کسی داریم.» ترامپ یک خشم منحصر بهفرد هم علیه اروپا داشت و بهشدت از اقدامات نظارتی آنها شکایت کرد که به گفته وی باعث کاهش رشد (و بخوانید تداخل با منافع تجاری شخصی او) شده است.
او از مالیاتها و محدودیتهای اعمالشده بر گوگل، اپل و متا در اروپا شکایت کرد و اشاره کرد که این شرکتها را ابزار قدرت آمریکا میداند. اخیرا نیز جریان پیشرو، به رهبران این شرکتها لقب الیگارشهای ترامپ دادهاند. او تصریح کرد: «اینها شرکتهای آمریکایی هستند، چه بخواهید چه نخواهید. آنها شرکتهای آمریکایی هستند و نباید این کار را انجام دهند.»
ترامپ از اعضای ناتو پول بیشتر میخواهد
ترامپ ماهیت سوداگرایانهاش درباره ناتو را هم در این روز آشکار کرد. او درخواست خود را برای افزایش بیش از دوبرابری هزینههای دفاعی اعضا به 5درصد از تولید ناخالص داخلی، بهطور رسمی اعلام کرد. این رقمی است که بسیاری از اقتصادهای غربی را ورشکست میکند یا دولتها را ملزم میکند که دولتهای رفاهی گرانقیمت خود را که بومی اخلاق سوسیال دمکراتیک اروپایی هستند و جنبش «آمریکا را دوباره بزرگ کن» او مدتهاست نسبت به آن بیاعتماد شده است، بیحرمت کنند. این رقمی است که بسیاری از اقتصادهای غربی را ورشکست میکند یا دولتها را ملزم میکند که بهرغم اخلاق سوسیال دموکرات اروپایی خود دولتهای رفاهی گرانقیمتی را پیریزی کنند که چیزی جز بیآبرویی برای آنها نخواهد بود. وقتی خبرنگاری در دفتر ترامپ بعدا اشاره کرد که ایالات متحده تنها حدود 3.4درصد را برای دفاع هزینه میکند، او پاسخ داد: «ما از آنها محافظت میکنیم، آنها از ما محافظت نمیکنند.»
ترامپ در جنگطلبی خود با اروپا و اعضای ناتو این واقعیت را نادیده گرفت که تنها باری که ماده مربوط به دفاع متقابل ائتلاف تا کنون مورد استناد قرار گرفته است، پس از حملات 11سپتامبر2001 است که اعضای ناتو، نیروهای خود را برای جنگ آمریکا علیه تروریسم به میادین رزم فرستادند. ترامپ در چند روز اول قدرت، هشدارهای خود را نیز تقویت کرده است که کشورهایی مانند پاناما، کانادا و قلمرو خودمختار دانمارک گرینلند را بهعنوان بخشی از حوزه منافع آمریکا میبیند. ترامپ در ژستی غیرعادی از سوی رئیسجمهور ایالات متحده که در جمع بینالمللی صحبت میکرد، از کسری تجاری با کانادا شکایت کرد و سپس درخواست خود را برای پیوستن به ایالات متحده تکرار کرد. او ادامه داد: «من میگویم شما همیشه میتوانید یک ایالت شوید و اگر ایالتی از ما باشید، کسری نخواهیم داشت.»
هیچ شانسی برای تبدیل شدن کانادا به پنجاهویکمین ایالت وجود ندارد - کشوری که خود را در برابر ایالات متحده تعریف کرده است.بیان تهدیدآمیز ترامپ علیه قوانین بینالمللی است و در تضاد با این اصل است که همه کشورها دارای حاکمیت برابر هستند و ایالات متحده در منشور سازمان ملل متحد به آن اذعان کرده است. فلسفه «اول آمریکای ترامپ» اغلب بهعنوان بازگشت به نوعی انزواگرایی که بین دو جنگ جهانی حاکم بود، توصیف میشود. اما این تعریف اصلا دقیق نیست. او میخواهد در صحنه جهانی قدم بگذارد. اما او از یک سیاست خارجی دفاع میکند که در آن آمریکا در نیمکره خود مسلط است و بهطور دلخواه (مطابق با ارزش مد نظرش) در جاهای دیگر مشارکت میکند. مارکو روبیو وزیر امور خارجه جدید این کشور، این هفته این موضوع را توضیح داد.
او گفت: «کار ما این است که اطمینان حاصل کنیم که یک سیاست خارجی داریم که منافع ملی ایالات متحده را پیش میبرد. من از همه ملتهای روی زمین انتظار دارم که منافع ملی خود را پیش ببرند. من امیدوارم که در آن منافع ملی ما و آنها همسو باشد.» بهعبارت دیگر، ایالات متحده تا زمانی که شرایط مناسب باشد با سایر کشورها همکاری کند - نه از طریق سازمانهای بین المللی که قدرت آمریکا را به گفته تیم ترامپ کمرنگ میکنند، بلکه به صورت مستقل.
تعرفهها بیشتر از یک سلاح کوتاهمدت
رئیسجمهور به رهبران تجاری در داووس هشدار داد که «اگر محصول خود را در آمریکا که حق شماست، تولید نکنید، خیلی ساده باید تعرفه بپردازید.» او گفت که این وظایف «صدها میلیارد دلار و حتی تریلیونها دلار برای تقویت اقتصاد آمریکا به خزانهداری این کشور هدایت میکند.» اظهارات او اعلام موثر جنگ تجاری علیه اتحادیه اروپا بود؛ زیرا او نه تنها بهدنبال کاهش رقابت در خصوص محصولات آمریکایی نیست، بلکه تلاش میکند مشاغل و صنعت را در سراسر اقیانوس اطلس جذب کند.
تعرفهها برای بیشتر 150سال اول این کشور استفاده میشد. آنها مورد علاقه خاص رئیسجمهور مورد علاقه ترامپ، یعنی ویلیام مککینلی بودند؛ یک جمهوری خواه که مانند او، یک صفبندی مجدد سیاسی را در کشورهای صنعتی ایجاد کرد و دیدگاهی امپریالیستی داشت که به موجب همین دیدگاه، فیلیپین، پورتوریکو و هاوایی را به مجموعه املاک ایالات متحده اضافه کرد. ترامپ در روزهای اخیر چندین بار از مککینلی که از سال1897 تا زمان ترورش در سال1901 خدمت میکرد، نام برده و یک فرمان اجرایی برای بازگرداندن نام اصلی دنالی در آلاسکا به کوه مککینلی امضا کرد. ترامپ روز دوشنبه در سخنرانی تحلیف خود گفت: «رئیسجمهور مککینلی کشور ما را از طریق تعرفهها و استعدادها بسیار غنی کرد.»
هشدارهای مکرر رئیسجمهور درباره تعرفههای قریب الوقوع، فرضیات را به چالش میکشد که او به سادگی تهدید را بهعنوان اهرمی برای کسب امتیاز در کوتاهمدت در مذاکرات تجاری با کشورهایی مانند مکزیک، کانادا و با اتحادیه اروپا مطرح میکند. با این حال، اظهارات او در روز پنجشنبه نشان داد که این ابزار دائمیتری است. با این حال، او هنوز به نگرانی بسیاری از کارشناسان اقتصادی که معتقدند تعرفههای سنگین ایالات متحده، قیمتها را برای آمریکاییها افزایش میدهد و اقتصاد جهانی را ویران میکند، اعتراف نکرده است. یکی از شیواترین استدلالها علیه تعرفههای کلان بالا توسط فرانکلین روزولت در مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری سال1932 ارائه شد. فرانکلین روزولت در سخنرانی خود در سیاتل توضیح داد که تعرفههای اعمال شده توسط رئیسجمهور هربرت هووِر تحت فشار جمهوریخواهان تندرو، «نتیجهاش انتقامگیری اجتنابناپذیر از سوی دیگر کشورهای جهان» بود و ایالات متحده را در «جادهای به سوی تباهی» هدایت کرد.
او توضیح داد که «همسایه دیوار به دیوار ما، کانادا، تعرفههای تلافیجویانهای بر هلوهای شما اعمال کرد؛ بهطوریکه تعرفه آنها در حال حاضر بالاتر از نرخ حمل و نقل به کانادا است و تعرفه تلافیجویانه بر مارچوبه و سایر سبزیجات و سایر میوهها به قدری بالاست که عملا هیچ یک از محصولات کشاورزی شما نمیتواند به مشتریان منطقی شما، یعنی همسایگان شما در آن سوی مرز فروخته شود. بازار مازاد شما از بین میرود و در نتیجه قیمت عادلانه برای کل محصول شما غیرممکن میشود.» هشدارهای روزولت برای منتقدان امروز ترامپ مثل یک دفترچه راهنما عمل میکند و استفاده از آن مناسب خواهد بود؛ زیرا بسیاری از اصول دیرینه آمریکا، از تجارت گرفته تا روابط بینالملل که چهلوهفتمین رئیسجمهور به دنبال برچیدن آنها است، از پایههای نظم جهانی مدرن و تحت رهبری ایالات متحده ناشی میشود که توسط رئیسجمهور سیودوم وضع شده است.
-
شنبه ۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۹:۳۸
-
۵ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254278/