بازار آریا

آخرين مطالب

با گذشت یک ماه، همچنان مصوبه شورای فضای مجازی منتشر نشده است

حلقه مفقوده شفافیت در رفع فیلترینگ اقتصاد ایران

حلقه مفقوده شفافیت در رفع فیلترینگ
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - مهسا طاعتی : بر اساس گزارش شرکت ارتباطات زیرساخت در پاییز امسال روزانه 635 حمله سایبری به شبکه اینترنت کشور صورت گرفته که از هر 100 حمله 35 حمله به دلیل فعالیت فیلترشکن‌ها بوده است. گزارش دیگری نیز بیانگر نارضایتی 50 درصد کاربران از ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی به دلیل سرعت و کیفیت پایین اینترنت و تداوم فیلترینگ است‌
یک ماه از رفع فیلتر گوگل‌پلی و واتس‌اپ می‌گذرد، اما هنوز مصوبه شورای عالی فضای مجازی برای رفع فیلترینگ منتشر نشده است. در شرایطی که جزئیات این مصوبه مشخص نیست و اما و اگرهایی درباره آن مطرح می‌شود، وزیر ارتباطات اطمینان خاطر داده است تمامی پلتفرم‌ها رفع فیلتر خواهند شد. با این حال، انتقادات و اعتراض‌ها نسبت به رفع فیلتر قطره‌چکانی و محدودیت اینترنت همچنان ادامه دارد؛ تا جایی که بیش از 6700 نفر کارزار این اعتراض را امضا کرده‌اند. از سوی دیگر، در هفته اخیر گزارش‌هایی منتشر شد که لزوم رفع کامل فیلترینگ را به خوبی نشان داد. طبق نتایج نظرسنجی شرکت اطلاع‌رسانی بورس، پلتفرم‌های تلگرام و اینستاگرام، رسانه‌های محبوب نیمی از سهامداران ایرانی هستند. همچنین بررسی‌های شرکت ارتباطات زیرساخت نشان می‌دهد که شبکه اینترنت کشور همچنان آماج حملات سایبری قرار دارد و در پاییز سال جاری به‌طور میانگین روزانه 635 حمله صورت گرفته که از هر 100 حمله 35 حمله به دلیل شبکه دستگاه‌های آلوده بوده است.
تداوم عدم پاسخگویی نهادهای مسوول
در چهارم دی ماه فیلترینگ گوگل‌پلی و واتس‌اپ رفع شد و در حال حاضر یک ماه از این موضوع می‌گذرد، اما هنوز مصوبه شورای عالی فضای مجازی منتشر نشده است. این در حالی است که پیگیری‌های خبرنگار «دنیای اقتصاد» از شورای عالی فضای مجازی و وزارت ارتباطات برای انتشار این مصوبه بی‌نتیجه مانده است و هر کدام از این نهادها، مسوولیت انتشار آن را به گردن دیگری می‌اندازد. با این وجود خبرگزاری مهر در همان روز برگزاری جلسه رفع فیلترینگ در شورا، جزئیات مصوبه شورا را - البته به صورت شنیده‌های تایید نشده- منتشر کرد که در آن به سامان‌دهی اینترنت اقشار و ارائه پالایش‌شکن قانونی اشاره شده بود. اعضای شورای فضای مجازی پس از آن هم درباره چارچوب‌های مورد نظر برای رفع فیلترینگ صحبت کردند؛ به گفته محمد‌امین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی، اگر پلتفرم‌ها در چارچوبی که شورا مشخص کرده جا بگیرند، رفع فیلتر می‌شوند. شروط نامعلومی که تاکنون نه جزئیات آن منتشر شده و نه زمان اجرای آن. در این وضعیت حتی گزارش خبرگزاری مهر نیز تکذیب نشد و همین موضوع همچنان موجب نگرانی فعالان و کنشگران اینترنت است.
به اعتقاد صاحب‌نظران، به دلیل رویکرد نامشخص و غیرشفاف شورای عالی فضای مجازی نمی‌توان نظر قابل استنادی در این باره داد و اگر مصوبه مذکور همانی باشد که خبرگزاری مهر منتشر کرد، به خوبی می‌توان متوجه شد که این طرح ادامه همان طرح صیانت است و در جزئیات آن تنها بازی با کلمات صورت گرفته است. در شرایطی که جزئیات این مصوبه هنوز مشخص نیست و اما و اگرهایی درباره آن مطرح می‌شود، وزیر ارتباطات اطمینان خاطر داده است تمامی پلتفرم‌ها رفع فیلتر خواهند شد. ستار هاشمی در هفته گذشته اعلام کرد که هیچ پلتفرمی از شمول رفع فیلترینگ خارج نیست؛ سازوکارهای رفع فیلتر تمام سکوها پیش‌بینی شده است و رفع فیلتر پلتفرم‌ها متناسب با نیازهای مردم، جمع‌بندی و در مذاکرات مشخص می‌شود. با این حال انتقادات و اعتراض‌ها نسبت به رفع فیلتر قطره‌چکانی و محدودیت اینترنت همچنان ادامه دارد؛ تا جایی که بیش از 6700 نفر کارزار «اعتراض به رفع فیلتر قطره‌چکانی و ادامه سانسور و محدودیت اینترنت» را از 12 دی ماه به راه افتاد، امضا کرده‌اند. در بخشی از این کارزار ضمن اعتراض به مصوبه شورای عالی فضای مجازی خطاب به رئیس‌جمهور بیان شده است: «مشروط کردن رفع فیلترینگ به مذاکره با پلتفرم‌های بین‌المللی، تا زمانی که تحریم‌های بین‌المللی ادامه داشته باشد تنها بهانه‌ای است برای کاسبان فیلترینگ تا دسترسی آزاد به اینترنت را به تعویق بیندازند.» در مجموع با وجود تداوم انتقادات نسبت به رویه غیرشفاف رفع فیلترینگ و نگرانی‌ها از مصوبه شورای فضای مجازی به نظر می‌رسد که همچنان برای رفع محدودیت‌های اینترنتی پشت درهای بسته تصمیم گرفته می‌شود و نمی‌توان با قطعیت به احتمال رفع فیلتر همه پلتفرم‌ها امیدوار بود.
ترکش‌ محدودیت‌ها بر امنیت شبکه
در شرایطی که رفع فیلترینگ کامل همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، در هفته اخیر گزارش‌هایی منتشر شد که بر لزوم رفع کامل فیلترینگ برای چندمین بار تاکید کرد. طبق نتایج نظرسنجی شرکت اطلاع‌رسانی بورس، تلگرام و اینستاگرام، رسانه‌های محبوب نیمی از سهامداران ایرانی برای پیگیری اخبار بازار سرمایه است. نتایج نظرسنجی شرکت اطلاع‌رسانی و آموزش بورس در آذر نشان می‌دهد که پس از تلگرام، سایت‌های خبری با 27.2 درصد و اینستاگرام با 9.5درصد در رتبه‌های دوم و سوم قرار دارند. نظرسنجی جدید از 815 سهامدار در سراسر کشور نشان می‌دهد تلگرام با اختلاف معنادار، محبوب‌ترین رسانه برای پیگیری اخبار بازار سرمایه است. بیش از نیمی از سهامداران ایرانی اخبار بورس را از این پیام‌رسان دنبال می‌کنند. این آمار به خوبی نشان می‌دهد که اگر قرار به اولویت‌بندی برای رفع فیلتر پلتفرم‌ها باشد، تلگرام و اینستاگرام ارجحیت بیشتری نسبت به دیگر پلتفرم‌ها دارند؛ هر چند بهترین اقدام در راستای رفع محدودیت‌های اینترنت دسترسی آزادانه و بدون فیلتر به تمامی پلتفرم‌هاست.
علاوه بر این، وزیر ارتباطات دولت چهاردهم در زمان ارائه دفاعیه خود در جلسه رای اعتماد مجلس درباره مدیریت فضای مجازی مطرح کرده بود که نقش فیلترشکن‌ها در بسیاری از حملات سایبری علیه زیرساخت‌های حیاتی کشور، همان نقش پیاده‌نظام نفوذی دشمن است. در حال حاضر و با گذشت شش ماه از اظهارات ستار هاشمی، عملکرد دولت چهاردهم نشان می‌دهد که عملا نتوانسته در رفع کامل فیلترینگ موفق عمل کند و فیلترشکن‌ها همچنان به عنوان پیاده‌نظام نفوذی دشمن فعال هستند. گزارش اخیر شرکت ارتباطات زیرساخت از حملات سایبری هم به خوبی نشان می‌دهد که فیلترینگ گسترده و نصب اپلیکیشن‌ فیلترشکن‌های مختلف توسط کاربرها نقش مهمی در افزایش این حملات داشته است و کاربرهای زیادی بدون اینکه بدانند در این حمله‌ها مشارکت دارند.
طبق این گزارش، تنها در فصل پاییز 1403، روزانه به‌طور میانگین 635 و در مجموع 57 هزار و 218 حمله منع خدمت توزیع‌شده (DDoS) به زیرساخت‌های کشور انجام گرفته که از هر 100 حمله 35 حمله به دلیل شبکه دستگاه‌های آلوده بوده است. حملات منع خدمت توزیع شده، نوعی از حملات سایبری است که در آن مهاجمان نسبت به ارسال ترافیک کاذب به سمت زیرساخت‌ها و سرویس‌های حیاتی اقدام کرده و به‌ این‌ ترتیب سبب بروز اختلال یا قطعی کامل خدمات‌رسانی زیرساخت یا سرویس مربوطه به کاربران حقیقی می‌شوند. بررسی‌های این گزارش نشان می‌دهد که بالاترین مدت‌ زمان حمله در پاییز 1403، میزان 4 ساعت و 9 روز و 50 دقیقه بوده است. همچنین از هر 100 حمله، 35 حمله از طریق شبکه دستگاه‌های آلوده و 20 حمله با ظرفیتی بیش از 10 گیگابیت بر ثانیه انجام شده است.
علاوه بر این، کمترین نرخ توزیع مربوط به حملاتی با توان بیشتر از 600 گیگابیت بر ثانیه و بیشترین نرخ توزیع مربوط به حملاتی با توان کمتر از 2 گیگابیت بر ثانیه است. 500 مقصد بیش از 250 مرتبه مورد حمله و بیش از 5 میلیون مقصد تحت محافظت قرار گرفته‌اند. در بخش دیگری از این گزارش هدف‌های با بیشترین حمله‌ها ذکر شده است که شرکت‌های اینترنت سیار، کسب‌وکارهای اینترنتی و شرکت‌های اینترنت ثابت به ترتیب در رتبه‌های اول تا سوم قرار دارند.
علاوه بر تداوم حملات سایبری به شبکه اینترنت به دلیل دستگاه‌های آلوده کاربران، گزارش دیگری از میزان رضایت کاربران از خدمات اپراتورها منتشر شده است که نشان می‌دهد کیفیت و سرعت پایین، قطعی‌های مکرر اینترنت و اختلال در اتصال به فیلترشکن‌ها همچنان کام ایرانی‌ها از تجربه استفاده از اینترنت را تلخ کرده است. بر اساس نتایج این گزارش، تمام ارائه‌دهندگان خدمات اینترنتی بیش از 50 درصد نارضایتی داشته‌اند. بیش از 70 درصد این شکایت‌ها به سرعت و کیفیت اینترنت و فیلترینگ مربوط می‌شود که این موارد تا حد زیادی از کنترل شرکت‌ها خارج بوده و به سیاست‌های کلان کشور مرتبط است. با این اوصاف از گزارش‌های اخیر می‌توان به این استنباط رسید که تا زمانی که فیلترشکن‌ها فعالند، همچنان کاربران ایرانی با شبکه اینترنت آلوده و محدود دست‌وپنجه نرم می‌کنند. این در حالی است که برنامه مبهم و غیرشفاف دولت برای رفع فیلترینگ همچنان در رفع نگرانی‌های فعالان و کنشگران اینترنت ناموفق بوده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1254264/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اثرات تداخل سیگار با داروهای فشارخون

این نوشیدنی‌ها را نخورید چون ناسالم‌ترین خوراکی‌ها هستند

بزرگی پروستات به چه‌معناست؟

درباره سرطان چشم بیشتر بدانید

هشدار پزشکی قانونی درباره کپسول‌های دست‌ساز حاوی موادمخدر

کودکان دیابتی در این ساعات روز نباید ورزش کنند

والدین بخوانند/ عزت نفس کودک‌تان را این گونه بالا ببرید

فلورایدتراپی برای دندان خوب است یا بد؟

بریکس، فرصت طلایی دور زدن تحریم‌ها

فواید بی نظیر هل که تا به امروز نمی‌دانستید!

شروط ترامپ برای کمک به مردم کالیفرنیا چه بود؟

امیدواری سازمان ملل به برگزاری مذاکرات احتمالی ترامپ و پوتین

با سیاست‌گذاری دستوری بازارهای اقتصادی را از حالت طبیعی خارج کردند

برقراری حکومت نظامی در لاذقیه سوریه

خسارت سنگین طوفان «ایووین» به بریتانیا و ایرلند

تداوم حضور ارتش اسرائیل در شرق لبنان پس از مهلت آتش‌بس

صعود 7 پله‌ای میدکو در رتبه‌بندی 100 شرکت برتر

ایران اتهامات بی‌اساس اسرائیل را رد کرد

ترامپ اقتصاد جهانی را فلج می‌کند

ضرب الاجل تل‌آویو برای تخلیه دفتر آنروا در قدس اشغالی

علت مسمومیت دانشجومعلمان دانشگاه پیشوا اعلام شد

سوپرایز مجلس برای یارانه بگیران؛ کالابرگ الکترونیکی شارژ می‌شود

توسعه از مسیر نیروی انسانی توانمند

حداقل حقوق 1404 کارگران به 30 میلیون رسید

زوج خارجی مظنون به جاسوسی در لبنان دستگیر شدند

درگیری‌های در شمال کرانه باختری/ شهادت 7 نفر در حمله پهپادی اسرائیل به این منطقه

مرکز وکلای قوه قضائیه به اظهارات امیر سیاح پاسخ داد

49 ساعت تلاش برای نجات جان کاوشگر عتیقه/ جسد مرد جوان در همان محل دفن شد

تهدید ترامپ به انحلال / عملکرد آژانس فدرال مدیریت اضطراری «فاجعه» است

آینده کبالت در استرالیا

زنگ خطر هزینه آلایندگی

رمزارزها می‌توانند جایگزین ابزارهای پرداخت سنتی شوند؟

بیت کوین یک میلیون دلاری

همراه اول؛ برنده نشان ویژه روابط‌‌‌عمومی پیشگام

تقاضای جهانی نفت؛ 106‌میلیون بشکه در روز

سرمایه‌گذاری 30‌میلیارد دلاری در ماهشهر

نفت چین در مسیر توسعه تکنولوژیک

از اسلام‏‏‏‏‏‏‏‌آباد تا استانبول، با عبور از تهران

وزارتخانه جدید در راه است؟

ترامپ در نقش اردوغان

نرخ تورم و نرخ بهره ژاپن افزایش یافت

بازار - 1403/11/06

غافلگیری دلار از اظهارات ترامپ

امار معاملات هفتگی - 1403/11/06

مانع‌زدایی از رشد صنایع

شبکه تاب‏‏‌آور یک‏‏‌شبه شکل نمی‏‏‌گیرد

پنج اشتباهی که مدیران هنگام ارائه بازخورد منفی مرتکب می‏‏‌شوند

«اثر انتظار»: امید واهی برای رسیدن به نتیجه

نمایش شاهکار کوروساوا در خانه هنرمندان

پاسخ وزیر بهداشت به درخواست جناب‌خان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی